1. Consiliul Judetean Arad
  2. Informații utile
  3. Ştiri de ultimă oră
  4. Din 4 iunie, Aradul va avea curse aeriene spre Italia

Din 4 iunie, Aradul va avea curse aeriene spre Italia

10.03.2021
Din 4 iunie, Aradul va avea curse aeriene spre Italia

Iustin Cionca, președintele Consiliului Județean Arad, și Ovidiu Moșneag, directorul Aeroportului Arad, au anunțat deschiderea unor curse regulate de zbor spre Italia, începând cu data de 4 iunie 2021, curse ce vor fi operate de compania Lumiwings, o companie aeriană grecească, cu baza în oraşul italian Forli.

„Deschiderea unei curse regulate de avion Arad-Forli (Italia) vine după nouă ani de la ultimul anunț referitor la zboruri noi spre Italia de la Arad! Între timp, așa cum știți, aeroportul nostru a fost victima lucrărilor la autostradă, în sensul în care a trebuit închis pe perioada lucrărilor și i-a fost scurtată pista de aterizare. Din anul 2016 am lucrat la Consiliul Județean pentru atragerea unei companii care să repună în valoare Aeroportul Arad. Am început cu zborurile charter, în colaborare cu agențiile de turism am deschis destinații estivale spre Turcia. Am fost la cartierul general Ryanair, să încercăm includerea Aradului în planul lor de dezvoltare. Am avut un angajament ferm al Tarom pentru curse regulate Arad-București. Am inițiat discuții cu autoritățile din Verona pentru reluarea curselor înspre Arad. Am purtat discuții cu WizzAir. Niciuna dintre aceste piste nu a funcționat, iar în anul 2020, ca efect al pandemiei, companiile respective au renunțat la planurile de dezvoltare, restrângându-și zborurile din România. Destinația pe care o deschidem astăzi leagă două regiuni cu parteneriate economice cu rădăcini în anii 1990: Arad și Emilia-Romagna. Regiunea italiană este și una dintre principalele destinații turistice pe timpul verii, dar și o zonă de unde au venit foarte mulți investitori italieni și studenți italieni la Arad. Îmi amintesc cu plăcere că primii investitori italieni la UTA au venit tot din această regiune, Roberto Pasini și Angelo Gandolfi. Este, așadar, o deschidere cu mare potential pentru Arad și îmi doresc ca fluxul de pasageri să susțină inițiativa companiei aeriene care deschide acest traseu”, a declarat Iustin Cionca, președintele Consiliului Județean Arad.

Răzvan Cadar, vicepreședinte al Consiliului Județean, subliniază importanța realizării acestui prim pas și deschiderii activității spre Italia. „2020 a fost un an greu, în contextul pandemiei de COVID-19, iar numărul zborurilor charter a fost mai mic decât în 2019! Nici acest an nu a început foarte bine, dar strategia Consiliului Judeţean este de a perfecta curse spre Aeroportul arădean, pentru a valorifica potenţialul economic al Aradului și pentru a atrage călători din întreaga regiune. Cursele spre și dinspre Italia reprezintă un prim pas în concretizarea acestei strategii și sunt convins că vor mai fi companii care să își dorească să opereze de pe Aeroportul Arad”, a completat Răzvan Cadar.

Ovidiu Moșneag, directorul Aeroportului arădean, a subliniat că aceste curse regulate spre Italia reprezintă o deschidere importantă pentru Arad și zonele adiacente. „Aeroportul este funcțional 24 de ore din 24 pentru orice situație, oamenii sunt pregătiți. Ei sunt la post la orice secundă. Toate dotările și tot ce este necesar există în Aeroport. Sigur, ne dorim să schimbăm dotările din 1986 și ne dorim accesarea fondurilor prin POIM pentru a aduce echipamentele la standardele de astăzi, pentru că Aeroportul Arad nu deservește doar arădenii. Este un serviciu adresat unei regiuni”, a declarat Ovidiu Moşneag.

Iulian Scrieciu, reprezentantul companiei Lumiwings, a declarat că Aradul a fost ales ca urmare unor studii de piață și cercetări extinse, care au reliefat faptul că la Arad există un potenţial foarte mare. „Concurenţa este aproape inexistentă, dacă nu ne uităm la Timişoara. Vor fi curse full eco-class cu 139 de locuri la un avion şi 168 de locuri la al doilea avion”, a spus Iulian Scrieciu. El a afirmat că se mizează atât pe traficul turistic, dar şi pe necesitatea de deplasare a investitorilor italieni din vestul ţării. Operatorul ar fi dorit să înceapă zborurile din aprilie, însă din cauza pandemiei şi a restricţiilor spun că au fost nevoiţi să amâne lansarea acestor rute. Cursele vor începe din data de 4 iunie 2021.

Lumiwings este o companie tradiţională, care în costul biletului oferă pasagerilor şi posibilitatea de a avea bagaje de mână şi de cală, o cursă Arad-Forli sau Forli-Arad urmând să coste 45 de euro. Biletele pentru rutele pe care Lumiwings intenționează să le opereze vor fi puse la vânzare începând cu săptămâna viitoare. Compania Lumiwings mai operează curse de Craiova, Praga, Palermo, Katowice, Trapani, Perugia, Corfu, Kefalonia, Santorini, Rodos, Heraklion, Odessa şi Łódź.

Aeroportul Internațional Arad este în proprietatea Consiliului Județean (acționar majoritar), eforturile administrației locale îndreptându-se spre identificarea unor soluții pentru a include Aradul într-un calendar al zborurilor interne și internaționale.