1. Consiliul Judetean Arad
  2. Informații utile
  3. Ştiri de ultimă oră
  4. „Nu ne temem de controale!” - Consiliul Județean a renunțat la finanțarea națională pentru un drum județean

„Nu ne temem de controale!” - Consiliul Județean a renunțat la finanțarea națională pentru un drum județean

09.11.2018
„Nu ne temem de controale!” - Consiliul Județean a renunțat la finanțarea națională pentru un drum județean

Conducerea Consiliului județean Arad a luat decizia de a transfera sursa finanțării pentru modernizarea drumului județean Nădab-Seleuș. Inițial, acest proiect a fost depus pentru finanțare din fonduri guvernamentale, prin PNDL (Programul Național de Dezvoltare Locală), dar odată cu deschiderea unei noi linii de finanțare, numită generic „Retrospectivă”, s-a decis transferarea proiectului pentru a fi finalizat din bani europeni.

„Există acea legendă că administrațiile locale se feresc de fonduri europene, fie pentru că de acolo „nu se poate fura”, fie pentru că exigența reprezentanților UE este mult mai mare și nu se admit lucrări de calitate slabă. Ei bine, noi am decis să derulăm acest proiect important pentru zeci de mii de arădeni, cu bani europeni. Am afirmat deseori și repet acum: ne dorim lucrări de calitate, ne dorim să accesăm cât mai mulți bani europeni și, de asemenea, să lucrăm cât mai transparent. Nu avem nimic de ascuns! Prin mutarea investiției de la o sursă de finanțare guvernamentală la una europeană, nu doar că risipim această «legendă» a furtului de bani, dar dovedim că știm să scriem proiecte, că reușim să absorbim fonduri europene la un grad ridicat”, a declarat Iustin Cionca, președintele Consiliului Județean Arad.

În plus, conducerea CJA subliniază că finanțarea din fonduri europene este mai sigură, cea din fonduri guvernamentale făcându-se prin credit-angajament.

„Așa cum am transferat finanțarea drumului Pâncota-Seleuș, din fonduri proprii spre fonduri europene, la fel am procedat și cu tronsonul Nădab-Seleuș. Prin aceasta am dovedit că știm să gestionăm proiectele, că aparatul de lucru al Consiliului Județean este profesionist, că un proiect bine întocmit este finanțabil din orice sursă, că întrunește criteriile de eligibilitate. Deși se spune că administrațiile fug de banii europeni din cauza exigențelor impuse, noi dovedim contrariul. Să avem cât mai mulți bani europeni, că știm să facem proiecte pentru a-i accesa. Am cerut deja la București ca banii promiși pentru acest proiect, din fonduri guvernamentale să fie transferați spre alte proiecte de rezervă. Am depus 7 proiecte pe acest Program și ni s-au aprobat doar trei. Fiecare dintre proiectele respinse este eligibil, motivul refuzului fiind lipsa de fonduri, nicidecum întocmirea greșită a documentelor sau lipsa de importanță a drumurilor respective”, a completat Sergiu Bîlcea, vicepreședinte al Consiliului Județean Arad..

Cele două tronsoane enunțate – Nădab-Seleuș și Pâncota-Seleuș –  fac parte dintr-un singur proiect: „Modernizare DJ 709 Pîncota-Seleuş şi Reabilitare DJ 792 Nădab-Seleuş”. Valoarea totală a proiectului este de 41,648,738.00 lei. Valoarea cheltuielilor eligibile este 41.522.444,93 lei, iar valoarea cheltuilelior neeligibile suportate de UAT Județul Arad este de 126,293.07 lei, reprezentând contravaloarea DALI și a lucrărilor la trecerea la nivel cu calea ferată. Contribuţia judeţului Arad este de 2% din valoarea cheltuielilor eligibile, respectiv 830.448.97 lei.