Cu ce gânduri porniţi în acest prim an plin în fruntea judeţului?
Chiar aşa. Va fi primul an în care vom putea spune că am reuşit să ne organizăm încă de la început, aşa cum ne dorim. În 2016 am preluat mandatul la jumătatea anului, moment în care aproape tot ce era de stabilit privind strategia judeţului pe anul în curs era deja aprobat. Nu s-au putut face cine ştie ce modificări. Anul acesta va fi însă altfel!
Cum va aborda Consiliul Judeţean anul 2017?
Planul va fi să nu ne gândim numai la 2017! Cred că aceasta va fi principala modificare pe care trebuie să insistăm. Va trebui de acum încolo să începem să gândim planuri pe termene mai lungi decât un an şi poate chiar mai lungi decât un mandat de 4 ani.
O planificare bună te scuteşte de problemele care pot apărea pe parcurs. Vom elabora un profil strategic al Judeţului în baza strategiei de dezvoltare existente pentru a determina paşii de urmat şi avantajele competitive. Acestă etapă este necesară pentru a putea stabili priorităţile, pentru a putea gestiona mai bine resursele, care vedeţi că nu sunt niciodată suficiente. Construcţia bugetului trebuie să aibă la bază atingerea acestor obiective de dezvoltare a Judeţului Arad. Nu trebuie să ne limităm în alocarea banilor numai la o simplă împărţire a acestora.
Care sunt etapele pe care le veţi parcuge în acest sens?
Consider că în prima fază va trebui să facem o evaluare a ce se întâmplă în acest moment în Arad. Va trebui mai apoi să identificăm minim trei factori cheie care pot influenţa comunitatea pe termen lung şi nu în ultimul rând va trebui să ţinem seama de poziţionarea distinctă a judeţului nostru. Să vedem ce avem special şi, mai ales, cum putem exploata acest specific local.
Dacă dorim să concurăm cu vecinii din jur, dacă dorim să ne facem cunoscuţi pe plan european, atunci trebuie să identificăm punctele tari ale Aradului şi să le exploatăm. Dezvoltarea unei comunităţi trebuie să aibă la bază studii şi date ştiinţifice. Nu există o abordare mai pragmatică! Imediat ce vom afla la ce suntem buni, vom putea culege roadele. Dar mai întâi trebuie să aflăm asta!
Ce credeţi că ar trebui să facem pentru a ne dezvolta judeţul?
Obiectivul actualei administraţii este creşterea calităţii vieţii cetăţeanului. Sigur că pentru a-l atinge, factorul economic este unul extrem de important. Dar cum ajungem acolo? Cum ajungem să avem resurse să ne facem tot ce ne dorim? Putem obţine acestea printr-un efort conjugat al întregii comunităţi, şi aici văd implicarea comunităţii ca fiind la fel de importantă ca participarea autorităţilor publice.
Cred că va trebui în anii ce vor urma să ne integrăm cât mai mult în economia zonei în care ne aflăm. În acest sens, vom continua să gândim acţiuni comune cu judeţele din jur şi aici includ în discuţie atât vecinii din România, cât şi pe cei din Ungaria. Apoi, trebuie să învăţăm din ce au făcut cu succes unii dintre aceşti vecini. Dacă ne uităm la Timişoara sau Cluj-Napoca de exemplu, vedem că acolo oraşele au beneficiat enorm de pe urma tinerilor veniţi din afara comunităţii, care au ajuns acolo la studii şi nu au mai plecat. Acest lucru se poate face şi la noi. Avem două universităţi care atrag oameni din România, dar şi de peste hotare. Va trebui să ne uităm mai atent la această resursă umană şi să încercăm să profităm de pe urma ei.
Nu în ultimul rând, va trebui să promovăm cultura dialogului. O cultură pe care nu o avem. Lipsa acestei culturi duce la agresivitate, la conflicte şi nicidecum la progres. De cealaltă parte, o comunitate care are cultura dialogului este o comunitate vie. Ideile circulă, duc la inovaţii şi la progres. Şi cred că aceasta ne dorim cu toţii!
Cum arată din perspectiva dumneavoastră bugetul Judeţului Arad şi ce se va putea realiza anul acesta în condiţiile actuale?
Ne concentrăm în prezent să gospodărim cât mai bine bugetele alocate instituţiilor subordonate. Nu este în acest moment un secret faptul că bugetul de anul acesta va fi unul dificil de gestionat. Esenţială în acest moment este concentrarea resurselor pentru a face din Judeţul Arad un judeţ competitiv!