Există generații care nu au resimțit vreodată undele de șoc ale istoriei; generații care își inspiră înțelepciunea din trecut, pentru care prezentul este stabil, iar viitorul predictibil. Oare noi am avut șansa să fim o astfel de generație?
Aradul de astăzi este rezultatul frământărilor, al muncii încordate, al sacrificiului, al marilor transformări care au schimbat cursul vieții arădenilor nu o dată, ci de cel puțin cinci ori în ultimul secol, prin Primul Război Mondial, Marea Criză, Al Doilea Război Mondial, flagelul comunist, revoluția anti-comunistă. De fiecare dată, Aradul s-a ridicat în picioare, întărit, și a avut forța să depășească greutățile!
În ultimul secol, arădenii au demonstrat României că, inspirați de modelele politice care de aici, de la Arad, au creat România Mare, sunt capabili nu doar să își schimbe propriul destin, ci să contribuie la schimbarea destinului națiunii române! Aici, la Arad, a germinat Marea Unire! Un val de români a căutat atunci să își refacă viața în centrul românismului transilvănean.
Mai târziu, orașul s-a deschis pentru refugiați, după Dictatul de la Viena. Dintr-un sentiment profund de umanism, de care niciun alt oraș din România nu a mai fost capabil, Aradul a salvat mii, zeci de mii de vieți, sacrificându-și instituțiile! Puțină lume știe că Aradul a renunțat la titlul de „oraș universitar”, a refuzat cererea Universității Babeș-Bolyai de la Cluj de a se muta la Arad, pentru că administrația locală a considerat că este mai important să asigure siguranța și bunăstarea cetățenilor români din Ardealul de Nord, refugiați aici din fața deportărilor în lagărele de exterminare naziste.
În perioada grea a comunismului, arădenii au avut tăria să compenseze lipsurile prin muncă grea, iar județul a devenit unul dintre cele mai importante centre industriale și agricole din țară – o destinație pentru românii din alte județe, care au venit aici să își refacă viața într-un mediu primitor.
La Revoluție, arădenii au ieșit primii în stradă să susțină revoluționarii anticomuniști de la Timișoara. Și-au riscat viața, iar unii au murit pentru libertate!
Astăzi, la o sută de ani de la Marea Unire, Aradul este un județ cu adevărat european, un model de accesare și folosire a fondurilor europene în marile sale proiecte de dezvoltare. Peste un miliard de euro au intrat doar în ultimul deceniu în economia, în industria, sănătatea publică, infrastructura, în sectorul social și în dezvoltarea Aradului, din fonduri europene! Asta a însemnat un val de transformări structurale, un Arad înnoit, și mai atractiv, cu o administrație flexibilă și performantă, de la nivelul Consiliului Județean, al primăriei municipiului, la nivelul fiecăreia dintre cele 78 de primării din județ!
În spatele acestor transformări, a acestor etape de viață, este o muncă susținută, sunt eforturi mari. Văd în sală primari, consilieri locali și județeni, parlamentari, demnitari de ieri și de astăzi, care ați pus Aradul sau localitatea dvs pe primul plan, uneori înaintea vieții de familie, alteori chiar a sănătății personale. Sunt aici, printre dumneavoastră, oameni care au făcut sacrificii mari să își transforme localitățile în modele de dezvoltare, cu cetățeni mulțumiți, cu condiții de viață adaptate vremurilor pe care le trăim. Nu este întâmplător că în ultimii 27 de ani, Aradul, cu investitorii săi puternici, cu administrația sa racordată la nevoile mediului de afaceri, a fost permanent cea mai tentantă destinație pentru românii care și-au dorit să își găsească siguranța zilei de mâine în România, dar departe de locul lor de baștină. Asta înseamnă că dvs., administrația, mediul de afaceri, instituțiile Aradului, ați avut puterea și înțelepciunea să creați un județ pe care sunt convins că astăzi și Vasile Goldiș, și Ștefan Cicio Pop, și Ioan Suciu, și toți ceilalți mari bărbați de stat care au modelat destinul României moderne, l-ar privi cu mândria că ceea ce și-au dorit să realizeze, s-a realizat!
Stimați colegi din administrație, stimați investitori, pentru asta, pentru munca pe care ați depus-o și o depuneți, în calitate de președinte al Consiliului Județean, vă mulțumesc!
Aradul de astăzi este un Arad multicultural, multietnic. Nu este doar un fel de a spune. Cele 12 minorități naționale, cele 16 culte religioase, creează un mozaic spiritual și social unic, o mică Europă în Centrul Marii Europe, în spiritul umanist și deschis al Rezoluției de la Alba Iulia, Rezoluție nu întâmplător concepută și redactată aici, la Arad!
Pentru că suntem într-un moment deosebit pentru viața Aradului, accentuez contribuția a două instituții importante la ceea ce înseamnă Aradul de astăzi, și mai ales Aradul de mâine: Biserica și Școala!
Universitatea „Aurel Vlaicu” și Universitatea de Vest „Vasile Goldiș”, înființate în anul 1990, pe scheletul brumei de învățământ superior care a funcționat în oraș, au devenit principalele motoare de dezvoltare a comunității. Peste 200.000 de absolvenți au trecut prin băncile lor, în mai puțin de trei decenii, iar mai departe, au devenit profesioniști apreciați și talentați la locurile lor de muncă, fie că vorbim despre fabrici, spitale, instituții publice, instanțe, școlile din municipiu și județ, presă, biserici. Au schimbat Aradul în bine! Cele două universități au transformat județul nostru nu doar într-un centru studențesc, ci și într-un centru de cercetare, prin cadrele universitare competente și prin parteneriatele internaționale care au inclus Aradul într-un circuit european al valorilor. Domnule președinte Aurel Ardelean, doamnă rector Ramona Lile, pentru binele pe care l-au făcut județului nostru universitățile pe care le conduceți, vă mulțumesc și vă rog să transmiteți și colegilor dvs. recunoștința Consiliului Județean!
În data de 9 decembrie se va sfinți Catedrala Aradului, „Sfânta Treime”. Este un moment important, poate unul dintre cele mai importante în ultimele decenii, pentru că Aradul dobândește un reper moral care am convingerea că va deveni un centru de interes național. Această catedrală este realizarea credincioșilor arădeni, dar în primul rând a personalităților bisericești care s-au dedicat cu pasiune, trup și suflet, pentru desăvârșirea acestui monument al spiritului creștin. Biserica Aradului a fost, cu o sută de ani în urmă, un reper, iar astăzi ea se ridică la nivelul de exigență stabilit de distinșii săi episcopi din perioada Marii Uniri. Facultatea de Teologie continuă cu cinste tradiția învățământului teologic arădean din secolul al XVIII-lea, iar faptul că am întâlnit de-a lungul și de-a latul Europei prelați școliți la Arad confirmă valoarea acestei prestigioase instituții. Nu în ultimul rând, faptul că avem la Arad o mișcare creștină importantă și din partea celorlalte culte religioase, că aici funcționează centre ale cultului Baptist, Penticostal, că bisericile Romano-Catolică, Greco-Catolică, Reformată, Adventistă, Evanghelică sunt atât de prezente în viața cotidiană a comunității, contribuie la caracterul profund creștin al Aradului zilelor noastre. Pentru aceasta, tuturor slujitorilor Bisericii, recunoștința noastră!
Doamnelor și domnilor,
Închei spunându-vă că astăzi, Aradul este puternic. Și nu întâmplător. Este puternic, pentru că arădenii sunt puternici, responsabili și conștienți de faptul că moștenirea pe care au primit-o de la predecesorii lor trebuie respectată și sporită.
Îmi doresc ca la Bicentenarul pe care îl vor sărbători nepoții și strănepoții noștri, să se spună cu mândrie despre dvs., cei prezenți, și despre arădenii care astăzi nu sunt aici, printre noi, că la vremea lor au făcut ceea ce trebuia să facă pentru viitorul frumos al Aradului! Că generația care va trăi atunci a avut șansa să nu resimtă vreodată undele de șoc ale istoriei; că își inspiră înțelepciunea din trecut, că are prezentul stabil, iar viitorul predictibil.
La mulți ani, România! La mulți ani, arădeni! Cu noi este Dumnezeu!