1. Consiliul Judetean Arad
  2. Informații utile
  3. Ştiri de ultimă oră
  4. Un dialog bogat în întrebări și răspunsuri s-a desfășurat între elevii Centrului Județean de Excelență Arad și inventatorii arădeni medaliați la Salonul Mondial de Invenții de la Geneva.

Un dialog bogat în întrebări și răspunsuri s-a desfășurat între elevii Centrului Județean de Excelență Arad și inventatorii arădeni medaliați la Salonul Mondial de Invenții de la Geneva.

03.05.2023
Un dialog bogat în întrebări și răspunsuri s-a desfășurat între elevii Centrului Județean de Excelență Arad și inventatorii arădeni medaliați la Salonul Mondial de Invenții de la Geneva.

. „Am prezentat astăzi presei și elevilor de la Centrul de Excelență invențiile arădene premiate la Salonul Mondial de Invenții de la Geneva cu două medalii de aur, două medalii de argint și una de bronz. A fost o sală plină, tinerii au avut curiozități legate de invenții și de inventatori. Mă bucur, încă o dată, că am putut oferi posibilitatea acestor cercetători de a prezenta munca lor la cel mai prestigios eveniment de profil din lume și că aceasta a fost onorată la cel mai înalt nivel”, a declarat Iustin Cionca, președintele Consiliului Județean Arad. Întâlnirea a fost organizată de Consiliul Județean Arad, care a  mediat schimbul de idei dintre inventatori și elevii de excepție ai Aradului.

Prof. Loredana Roman, directorul Centrului de Excelență, a subliniat că „întâlnirea a fost o adevărată lecție de curaj, perseverență și hotărâre, care trebuie să existe atunci când  vrei să îți atingi visul și să obții totul de la viață”.

Reamintim că la Salonul de Invenții de la Geneva, Consiliul Județean Arad a facilitat prezența unui număr de cinci inventatori arădeni, care au prezentat 4 invenții, deja brevetate, și alte 7 în curs de înregistrare la OSIM. Cele patru invenții brevetate sunt: brevetul pentru profile groase aerodinamice, metode și instalații de neutralizare a gazelor periculoase în transporturi, cutia de viteze pentru turații mici, aparat de zbor cu înveliș flexibilaparat de zbor cu înveliș flexibil. Aradul a fost reprezentat  între „Acești oameni sunt modele pentru tineri, elevi și studenți, și eu am încredere că vor rămâne alături de noi în întâlnirile din școli și facultăți, să inspire copiii și tinerii cu entuziasmul și viziunea lor”, a declarat Ionel Bulbuc, vicepreședintele Consiliului Județean Arad

Cercetătorii și inventatorii arădeni prezenți la Geneva au fost Dănuț Sobol, Ioan Radu, Eugen D. Bușa, Daniel Nedelcu, Gabriela Moș, Daniel Suciu (îl amintim pentru că, deși nu a ajuns la Geneva, a lucrat în echipa de inventatori). Alți doi cercetători, Adriana Moțica și Adrian Jucu, au invenții expuse în standul Aradului. Universitatea "Aurel Vlaicu" a delegat la eveniment doi profesori universitari, prof. univ. Dr. Alexandru Popa și prof. univ. dr. Ioan Radu, președintele Senatului Universității