Contractul a fost semnat cu firma TESSERACT ARCHITECTURE. Societatea va vea la dispozitie sase luni pentru a realiza proiectul tehnic. Având în vedere informațiile apărute în spațiul public în ultimele zile, referitoare la construcția acestui spital, atasat va trimitem punctul de vedere al presedintelui CJA, Iustin Cionca
Semnăm astăzi contractul pentru realizarea proiectului tehnic privind construcția Complexului Matern-Pediatrie, având în vedere că este în continuare cel mai important proiect de dezvoltare și modernizare a sistemului de sănătate publică din județul Arad, proiect inițiat de Consiliul județean Arad.
Proiectul continuă, chiar dacă știți că în ultimele zile au apărut informații de la Ministerul Sănătății privind retragerea din PNRR a șase proiecte de spitale, printre care și Complexul Matern-Pediatrie de la Arad.
Nu am fost consultați cu privire la acest subiect, nu ni s-a comunicat nimic oficial până în acest moment, am aflat doar de la televizor că finanțarea proiectului se transferă de pe PNRR pe un credit contractat deja de statul român de la Banca Europeană pentru Investiții, un credit care va finanța construirea acestor șase spitale. Am fost întrebat de presa centrală despre motivele care au dus la transferarea finanțării din PNRR pe acest credit BEI, dar repet, nu a existat o consultare, nu cred că a existat o analiză, nici măcar la nivelul Ministerului Sănătății și, din punctul meu de vedere, decizia s-a făcut discreționar, dar în cele din urmă nu neapărat în dezavantajul Aradului și o să vă explic despre ce este vorba. Spitalele finanțate prin PNRR vor trebui finalizate până la data 30 iunie 2026.
Nu există niciun fel de informații transparente cu privire la stadiul implementării proiectelor spitalelor finanțate, chiar dacă este vorba de sume foarte mari de bani și chiar dacă sănătatea publică reprezintă prioritate declarată la nivel național. Eu am serioase îndoieli că unele dintre spitalele de pe listă vor putea fi vor putea fi finalizate până în anul 2026. Consecința nefinalizării este rambursarea sumelor din bugetele instituțiilor: consilii județene, primării, direcții de sănătate publică, ministere, care nu vor reuși până la acea dată să închidă aceste proiecte de miliarde de euro și eu cred că toate aceste sume ar putea dezechilibra serios nu doar bugetele locale, ci și bugetul național, în situația în care va exista preluarea obligațiilor de plată de către minister. Din momentul în care a ajuns și la mine informația privind retragerea finanțării pentru spitalul nostru, am căutat pe internet date și despre proiectele din alte județe, în ce stadiu se află ele. Nu am găsit. Vă rog și pe dumneavoastră să solicitați aceste date și să faceți o comparație între ritmul proiectului de la Arad, care ajunge astăzi la semnarea proiectului tehnic, și ritmul proiectelor din alte județe, în care eu nu cred că faza este atât de avansată. Din păcate, legislația națională este găunoasă, permite întârzieri din cauza contestațiilor care de cele mai multe ori sunt respinse în final, dar care dau peste cap toate termenele estimate.
Aș dori să mă mai refer foarte pe scurt la faptul că probabil fiecare proiect pe PNRR ar fi fost într-un stadiu mult mai avansat, dacă Ministerului Sănătății nu i-ar fi trebuit 8 luni de zile să semneze contractele de finanțare cu instituțiile publice beneficiare. Sunt 8 luni de zile pierdute pe o potecă birocratică întortocheată. Consiliul Județean Arad, așa cum v-am spus, are un contract în vigoare pentru Complexul Matern - Pediatrie. Deocamdată nu am primit nicio anexă la contract, nu am fost invitat la nicio discuție. În momentul în care vom avea mai multe detalii de la minister, vi le vom furniza și dumneavoastră.
Ce înseamnă din punct de vedere tehnic transferarea finanțării de pe PNRR pe BEI? Înseamnă că proiectele finanțate prin credit au la dispoziție o perioadă de timp mai lungă. Dar aici vreau să fac o precizare importantă. Nu este obligatoriu ca această perioadă de timp să fie mai lungă. Noi ne propunem, în continuare, să ne ținem de termenele asumate, fiindcă imobilul maternității este degradat, este retrocedat și Aradul are nevoie de acest spital nou.
Din câte am înțeles, dar tot de la televizor, ratele acestui împrumut BEI vor fi plătite tot de către stat, deci nu de către arădeni, nu din bugetul Aradului, având în vedere că este obiectiv de interes național.
Mie mi-ar plăcea ca, la un moment dat, să dispară relația feudală dintre autoritățile centrale și cele locale. Normal ar fi ca deciziile majore să fie discutate, analizate sau evaluate împreună, să existe studii de impact, să se facă evaluări corecte pentru fiecare situație în parte.
Eu înțeleg acum că unii încearcă să-și asigure capital politic din situația creată. Am văzut comentarii și pe rețelele sociale, și pe paginile on-line ale ziarelor, comentarii care vorbesc despre incompetență, despre lipsa capacității absorbției fondurilor europene. Asta, în situația în care oamenii politici înțeleg exact ceea ce se întâmplă, și totuși alimentează puncte de vedere greșite.
Vă reamintesc, Consiliul Județean Arad are proiecte importante, derulate din fonduri europene sau guvernamentale. Lucrăm la cel mai mare proiect de infrastructură interjudețean din România al unor administrații locale: Drumul Expres Arad – Oradea, am construit până acum 3 spitale noi, din finanțări locale și naționale, am modernizat aproape fiecare secție de spital cu fonduri europene, am modernizat aproape 800 de km de drumuri județene din rețeaua de 1180 km, tot din fonduri județene, prin cel mai ambițios proiect la nivel național.
Eu cred că un om politic își demonstrează atașamentul față de comunitate, buna credință și responsabilitatea prin atitudinea pe care o are față de proiectele Aradului și, nu în ultimul rând, prin informațiile pe care le lansează în spațiul public.
De aceea, eu insist că proiectul Complex Matern - Pediatrie este un proiect al întregii comunități, nu trebuie să fie o dezbatere putere - opoziție, nu trebuie să fie obiectul unor dezinformări intenționate și îi aștept pe toți cei care sunt îngrijorați de proiectele Aradului să vină la Consiliul Județean, să se documenteze direct de la sursă, să se implice la modul real în aceste proiecte și nu cu fumigene de presă care atrag aprecieri pe rețelele sociale, dar ascund adevărul.
Înțeleg că suntem într-un context în care publicul gustă, în primul rând, remarcile critice, observațiile acide, caută senzaționalul. Dar să știți că, în cazul nostru, senzațional este faptul că reușim să aducem la Arad fonduri europene prin proiecte pe care le cofinanțăm cu 2%, cu 5%, cu 10%, că facem o economie foarte mare de bani pentru arădeni, în condițiile în care, în județ, se execută lucrări la care, cu câțiva ani în urmă, cei care astăzi ne minimalizează spuneau că nu se vor realiza niciodată.
Iată, ele există, oamenii se bucură de ele, și așa se va întâmpla și cu Complexul Matern - Pediatrie.