1. Consiliul Judetean Arad
  2. Informații utile
  3. Ştiri de ultimă oră
  4. Direcțiile de dezvoltare ale județului Arad

Direcțiile de dezvoltare ale județului Arad

11.03.2024
Direcțiile de dezvoltare ale județului Arad

 

 

 

 

  1. 1.    Cum ați caracteriza, pe scurt, dezvoltarea județului în ultimii ani și care sunt direcțiile de dezvoltare și principalele obiective strategice pe care le aveți, la nivel urbanistic, în perioada următoare?

Județul Arad cunoaște o dezvoltare exponențială, atât la nivelul administrației județene, cât și în comune și orașe. Avem două direcții prioritare, fără a neglija și celelalte domenii: drumurile și sistemul sanitar. Din cei peste 1100 de kilometri de drum am modernizat sau reabilitat, inclusiv așternerea de covoare asfaltice, peste 700 de kilometri, aici incluzând drumurile finalizate, dar și cele aflate în lucru. La nivel de Sănătate, am realizat trei spitale noi: două corpuri spitalicești, care funcționează ca și secții – TBC și Oncologie –, cât și un spital de psihiatrie, la Căpâlnaș.

Ca obiective strategice, avem în execuție Centura de Est a municipiului, la faza de documentație drumul expres Arad-Oradea și un al doilea inel de centură, în nordul municipiului.

În celălalt domeniu prioritar, al Sănătății, suntem la faza de P.T. cu construirea unui complex pediatric, proiect în valoare de 115 milioane de euro. De asemenea, am modernizat etapizat mai multe secții și am dotat cu aparatură fiecare secție.  

 

  1. 2.    Care sunt cele mai mari proiecte de investiții pe care le aveți în dezvoltare (în etape de SF, proiectare, licitații, execuție), în acest moment, în județ?

Ca obiective strategice, avem în execuție Centura de Est a municipiului, un drum de 11 kilometri, care include pod peste Mureș și pasaj peste calea ferată, proiect prin care se realizează un inel complet de centură în jurul municipiului Arad. Am demarat recent documentația pentru a începe un al doilea inel de centură, care va face legătura între DN7 (Vladimirescu) și DN 79 (Zimandcuz), iar de acolo cu drumul expres Arad-Oradea. Dar cel mai important proiect pe infrastructura rutieră este tocmai drumul expres Arad-Oradea, unde scoatem la licitație executarea lucrării și sperăm să nu întâmpinăm dificultăți legate de contestații și să demarăm lucrările în vara acestui an. Avem în lucru două tronsoane de drum realizate cu finanțare prin PNI „Anghel Saligny”: Lipova-Șiștarovă-lim. jud. TM, Mâsca-Măderat-Arăneag, iar un al treilea – Dieci-Dezna (tot prin „Anghel Saligny”) – este finalizat. Urmează să finalizăm drumul Buteni-Târnova-Pâncota (realizat prin POR – 2014-2020), cât și tronsonul de drum Socodor-Nădab (Interreg – 2014-2020)

În celălalt domeniu prioritar, al Sănătății, suntem la faza de P.T. cu construirea unui complex pediatric, proiect în valoare de 115 milioane de euro. Construim un nou sediu pentru Medicina Legală, avem documentația pregătită pentru modernizarea secției de Cardiologie.

Anul acesta încep lucrările pentru Renovarea energetică moderată a clădirii Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad și a clădirii Bibliotecii Județene AD Xenopol și a Complexului Muzeal Arad.

  1. 3.    Ce valoare au finanțările din fonduri UE și PNRR care sunt vizate a fi atrase de CJ perioada următoare și ce proiecte vor beneficia de aceste finanțări?

Așteptăm deschiderea liniilor de finanțare pentru fiecare dintre domeniile în care putem accesa fonduri europene. De asemenea, așteptăm consolidarea bugetului privind fondurile transfrontaliere (tot bani europeni) pentru a ne pune la masa negocierilor cu reprezentanții celor opt județe transfrontaliere (4 din România și 4 din Ungaria) și a vedea prioritățile fiecărei administrații.

Nu doresc să creez așteptări, de aceea pot spune doar că proiectul strategic al Consiliului Județean Arad este cel legat de infrastructura rutieră din nordul județului, drumuri cu o lungime totală de 67,5 kilometri. În proiectul „Reconstruim în Nordul Aradului”, Consiliul Județean Arad modernizează drumurile Mișca-Apateu-Berechiu, Seleuș-Șicula-Cermei-Berechiu-limită județ Bihor, Șepreuș-Cermei-Beliu. Documentația tehnică este în analiză la Agenția de Dezvoltare Regională și se pregătește procedura de licitație.

În Programul Operațional de Sănătate am solicitat Ministerului includerea construirii unui nou spital de Boli Infecțioase Adulți în municipiul Arad și a unei secții de Radioterapie la Spitalul de Oncologie. Secția Îngrijiri Paliative de la Ghioroc, avariată la cutremur, este de asemenea o preocupare pentru perioada următoare. Nu în ultimul rând, ne dorim să modernizăm blocul operator de la Spitalul Județean, printr-un proiect transfrontalier România-Ungaria

***

Consiliul Județean beneficiază de fonduri prin PNRR, alocându-se  în bugetul pe anul 2024, pentru 6 proiecte mari, suma totală fiind de aproximativ 275 de milioane de lei:

- Construirea de secții de obstetrică și ginecologie, neonatologie, chirurgie pediatrică și pediatrie, Arad – unități noi – 207.945.000 lei;

- Renovare energetică moderată a clădirii Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad – 8.000.000 lei;

- Renovare energetică moderată a clădirii Bibliotecii Județene AD Xenopol și a Complexului Muzeal Arad –11.762.000 lei.

- Microbuze electrice pentru elevii din județul Arad – 35.906.000 lei;

- Dotarea cu mobilier, materiale didactice și echipamente digitale a unităților de învățământ preuniversitar și a unităților conexe din județul Arad; – suma de 10.237.000 lei;

- Îmbunătățirea calității serviciilor în Centrul de zi pentru persoane cu dizabilități OPAL – suma de 545.000 lei.

 

  1. 4.    Ce probleme întâmpinați în desfășurarea activității și care sunt factorii care afectează demararea/derularea lucrărilor de construcții?

În continuare susțin că ar trebui îmbunătățită legislația privind obținerea acordurilor și avizelor, a licitațiilor și a contestațiilor. Sunt cazuri în care unele investiții sunt blocate și există riscul pierderii finanțării din cauza tergiversării documentației sau a contestațiilor, care uneori ajung în instanță. 

 

  1. 5.    Cum se desfășoară procesul de selecție a constructorilor pentru proiecte?

Se aplică procedura standard de scoatere la licitație a lucrărilor, iar câștigător este desemnat constructorul care a oferit prețul cel mai mic, cu respectarea, desigur, a caietului de sarcini. Aici pot apărea clarificări, adică o corespondență între constructori și Consiliul Județean și, în caz mai nefericit, deoarece se întârzie demararea lucrărilor, pot apărea și contestații, unele ajungând chiar și în instanță.

  1. 6.    Care sunt cele mai des întâlnite probleme pe șantiere?

Sunt variate probleme, mai mari sau mai mici, care pot apărea în timpul unei lucrări, mai ales în funcție de complexitatea acesteia. Monitorizăm cu atenție fiecare investiție, iar dacă identificăm lucrări neconforme, acestea nu intră în plată și sunt remediate de către constructor.

De asemenea, deși nu confruntăm direct cu acest fapt, dar suportăm oarecum consecințele, o problemă o reprezintă forța de muncă. De multe ori, o firmă câștigă mai multe licitații, dar nu are resursa umană necesară pentru a putea lucra, concomitent, la toate obiectivele la care a participat la licitație și pe care le-a câștigat. Astfel, deși se află în termen, unele lucrări sunt parțial abandonate pentru a prioritiza altele. 

  1. 7.    Care sunt cele mai mari proiecte de investiții pe care le-ați finalizat în 2023?

Am inaugurat două spitale: Spitalul de Oncologie – clădire de sine stătătoare, dar care funcționează ca și secție a Spitalului Județean – și Spitalul de Psihiatrie Căpâlnaș. Am inaugurat cel mai important drum județean, „coloana vertebrală” a județului, tronsonul Arad-Șiria-Pâncota. Tot la capitolul drumuri am mai inaugurat Dieci-Dezna, rețeaua transfrontalieră de drumuri Curtici-Macea-Sânmartin-Socodor și drumul Sânmartin-Caporal Alexa.  

Au fost refăcute din temelii cele două tabere şcolare ale Consiliului Județean, Moneasa și Căsoaia, care astăzi sunt printre cele mai moderne, dacă nu chiar cele mai moderne din România.

S-a continuat modernizarea Aeroportului, cu un împrumut acordat de către Consiliul Județean pentru Aeroport.

S-a cofinanţat extinderea reţelei de gaz, apă şi canalizare în judeţ.

S-au dotat secţiile de spital cu aparatură nouă, anul acesta două noi computere tomograf cumpărate de Consiliul Județean au ajuns la Spital.

Am transferat la ISU ambulanţele SMURD şi maşinile de pompieri cumpărate printr-un proiect transfrontalier România-Ungaria.

Am modernizat Muzeul, Biblioteca și taberele școlare de la Moneasa și Căsoaia.

Am recuperat și reexpus unele dintre cele mai importante lucrări de artă ale Aradului, care pot fi văzute astăzi de public, după aproape un secol de la îndepărtarea lor din expozițiile Muzeului.

Am construit capele în cele mai multe localități din județ, să ajutăm arădenii în cele mai grele momente.

Am cofinanțat 2500 de proiecte în județ pentru drumuri, trotuare, școli, grădinițe, piețe, iluminat public, apă și canalizare, gaz.