1. Consiliul Judetean Arad
  2. Informații utile
  3. Ştiri de ultimă oră
  4. Moment istoric la Hălmagiu! Comuna este cadastrată integral

Moment istoric la Hălmagiu! Comuna este cadastrată integral

04.07.2024
Moment istoric la Hălmagiu! Comuna este cadastrată integral

 

 

Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară (OCPI) Arad a finalizat lucrările de înregistrare sistematică pe întreg teritoriul comunei Hălmagiu. Astăzi au fost predate administrației locale 13 000 de cărți funciare și documentele tehnice ale cadastrului, în format digital. Locuitorii comunei Hălmagiu au beneficiat de cadastru gratuit, finanțarea fiind asigurată din fonduri europene, prin Programul Operațional Regional. 

Evenimentul înmânării primelor cărți funciare a avut loc în prezența președintelui – director general ANCPI – Laurențiu Alexandru Blaga, președintelui Consiliului Județean – Iustin Cionca, directorului OCPI Arad – Tatiana Clepe și primarului comunei Hălmagiu – Gheorghe Dărău. 

„Județul Arad se află pe primele locuri în țară la înregistrarea cadastrală, o poziție care ne onorează. Să reușești să dai titlul de proprietate unor cetățeni și chiar administrației locale reprezintă un pas înainte, fiindcă atunci când vorbim despre fonduri europene primul lucru este proprietatea. Odată cu intabularea tuturor proprietăților fiecare cetățean are șansa să acceseze fonduri europene, de aceea îi felicit pe toți cei implicați în acest proiect. Îi mulțumesc dlui Laurențiu Alexandru Blaga pentru vizita sa în județul nostru și pentru colaborarea extraordinară”, a declarat Iustin Cionca, președintele Consiliului Județean Arad.

Primarul comunei Hălmagiu, Gheorghe Dărău, a înmânat astăzi primele cărți funciare și a declarat că „scopul acestei lucrări de durată a fost înscrierea tuturor imobilelor de pe teritoriul comunei Hălmagiu în Cartea Funciară, gratuit pentru cetățeni, finanțarea fiind asigurată din fonduri europene”.

„Hălmagiu este cea de-a 13-a comună cadastrată integral de Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară (OCPI) Arad în cadrul implementării Programului național de cadastru și carte funciară în județul Arad. Hălmagiu este prima comună zonă necooperativizată 100%. Vreau să subliniez că această lucrare a fost una dintre cele mai dificile, datorită faptului că a fost o zonă grea, preponderent cu terenuri forestiere, imobilele erau greu accesibile, distanțe foarte mari, proprietarii greu de identificat, mulți dintre ei decedați, însă lucrarea a putut fi finalizată cu succes datorită profesionalismului prestatorului și implicării echipei de la Primărie. Este o lucrare foarte bună, am reușit să rezulte un procent de 10%, la nivel de comună, de imobile neidentificate, adică fără proprietar sau posesor, ceea ce înseamnă un procent foarte bun”, a declarat Tatiana Clepe, directorul OCPI Arad.

Laurențiu Alexandru Blaga, președinte – director general al ANCPI, a declarat: ,,Îl felicit pe domnul primar fiindcă la Hălmagiu avem o statistică foarte bună, pe care nu o prea întâlnim în România, adică să avem 10% imobile neidentificate într-o comună este extrem de puțin, în condițiile în care sunt comune cu 90%. Această statistică înseamnă că aici, la Hălmagiu, s-a muncit foarte bine, firma prestatoare, OCPI și Primăria. Județul Arad se află pe un drum foarte bun în ceea ce privește cadastrarea, fiind pe podium la nivel național. În județul Arad sunt șase comune care beneficiază de fonduri europene pentru înregistrarea sistematică a proprietăților, în cinci dintre acestea lucrările sunt finalizate. În restul comunelor din județ au loc lucrări de cadastru sistematic, fie ele la nivelul întregii localități, fie pe sectoare cadastrale, ceea ce înseamnă că la Arad lucrurile merg în direcția bună”.