Consiliul Județean Arad
dr. Andrei Ando - director executiv - Direcția Comunicare, Strategii și Administrație Publică
dr. Mihaela Ozarchevici – consilier PR
Județul Arad a fost unul dintre județele cele mai afectate de pandemia Covid-19, confruntându-se și cu o campanie mediatică negativă la nivel național, care a afectat credibilitatea sistemului de sănătate publică. În perioada pandemiei, Spitalul Județean Arad a fost etichetat de presa națională drept „Lagărul Morții”, confruntându-se cu un val de scepticism legat de cadrele medicale și condițiile spitalicești. Recâștigarea încrederii a fost marea provocare pentru funcționarii care muncesc la imaginea Consiliului Județean și a Spitalului Județean.
Consiliul Județean Arad, în administrarea căruia se află Spitalul Județean, a înțeles nevoia de modernizare și chiar schimbare radicală a sănătății publice arădene, astfel încât județul să devină un furnizor de servicii medicale, un loc unde pacienții să își dorească să se trateze, și nu unul de unde să migreze spre alte centre medicale, din România sau Ungaria.
De la idee la proiectare tehnică, și apoi la punerea în practică a viziunii au trecut puțini ani. În august 2024, un bilanț succint al investițiilor Consiliului Județean Arad relevă faptul că Aradul este unul dintre județele cu cele mai mari investiții în sistemul de sănătate publică, folosind fonduri europene, guvernamentale, bugetul Consiliului Județean Arad și al Primăriei Municipiului Arad. În plus, ceea ce este un exemplu de bune practici la nivel național, societatea civilă din Arad s-a asociat cu administrația județeană, cu Biserica și cu mediul de afaceri, pentru proiecte punctuale de refacere a celor mai sensibile secții de spital – un proiect de mare succes, și ca utilitate, dar și prin prisma schimbării fundamentale a aspectului unor secții medicale.
Consiliul Județean Arad a finalizat, în anul 2023, un nou spital de Psihiatrie și un nou spital de Oncologie. Pacienții au fost transferați în noua secție de Oncologie în iulie 2024, după ce acesta a fost echipat cu mobilier și aparatură de ultimă generație. Acum, Consiliul Județean caută finanțarea necesară și pentru Radioterapie, un proiect depus pentru finanțare prin PNRR, dar care se găsește pe lista de rezervă.
Tot anul acesta, Consiliul Județean a început și restaurarea, respectiv modernizarea clădirii Spitalului Municipal, cea mai veche clădire medicală din județ, cu o istorie de 250 de ani. Lucrările au demarat în luna iulie și presupun intervenții de la fundație la acoperiș, modernizarea saloanelor, dotarea cu aparatură, reabilitarea energetică și schimbarea rețelelor de utilități.
Alt proiect consistent îl reprezintă extinderea secției de Cardiologie, unde există deja documentația tehnică necesară. Se cumpără și un al doilea angiograf, care va completa aparatura spitalului. Astăzi, la Spitalul Județean Arad funcționează cinci computere tomograf, un RMN și un angiograf, o dotare pretabilă inclusiv pentru marile spitale private din România. Adăugăm la asta că la Arad a fost amenajată cea mai modernă secție de sterilizare din țară. Consiliul Județean a investit și într-un laborator de anatomie patologică (între primele trei din România, ca nivel de dotări) pentru creșterea acurateței la diagnosticarea bolilor. În paralel, în ultimii trei ani s-a extins de două ori spațiul Unității de Primiri Urgențe, care este accesat în zilele cele mai aglomerate chiar și de câte 300 de pacienți.
După finalizarea investițiilor pe care le-am enumerat, Consiliul Județean lucrează acum la alte proiecte foarte mari pentru sistemul de sănătate publică. Cel mai important îl reprezintă Complexul Matern-Pediatrie nou, finanțat prin PNRR, cu valoarea de peste 115 milioane de euro. Se află în faza de proiectare tehnică și va presupune construirea unui spital cu zece niveluri, care va cuprinde sub același acoperiș toate specializările pentru copii. Construcția se va realiza în curtea actualului spital județean și se va conecta de clădirea „Județeanului” printr-o pasarelă.
Un nou spital de Boli Infecțioase Adulți, construirea noului sediu pentru Serviciul de Medicină Legală, reconstruirea întregului bloc operator al Spitalului Județean din Arad, modernizarea clădirii în care funcționează secția din municipiu a Spitalului de Psihiatrie sunt următoarele investiții pe agenda medicală a Consiliului Județean Arad.
Astăzi, la trei ani după pandemie, Consiliul Județean a reușit să schimbe radical fața sistemului de sănătate publică. Acest lucru se datorează și investițiilor masive (peste 250 de milioane de euro), dar și campaniilor pozitive de comunicare, care informează publicul în mod corect și în timp real despre performanțele medicale de la Arad, dotările de ultimă generație și relația medic-pacient.
Conducerea Consiliului Județean Arad și a Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad au înțeles că investițiile și performanțele profesionale trebuie dublate de o comunicare intensă, punctuală, într-o perioadă în care circulația informației și democratizarea informării încurajează recenzarea serviciilor și accentuează nevoia unei imagini pozitive.