1. Consiliul Judetean Arad
  2. Informații utile
  3. Ştiri de ultimă oră
  4. Iustin Cionca: „Aradul a atras atenţia unor investitori şi studenţi din China”

Iustin Cionca: „Aradul a atras atenţia unor investitori şi studenţi din China”

24.08.2018
Iustin Cionca: „Aradul a atras atenţia unor investitori şi studenţi din China”

Iustin Cionca, preşedintele Consiliului Judeţean Arad a fost invitat de guvernatorul Provinciei Hainan (Republica Populară Chineză)  la o vizită care marchează aniversarea înfrăţirii celor două comunităţi. În luna mai a acestui an, o importantă delegaţie de oameni de afaceri din Hainan a vizitat Aradul, cu ocazia organizării Târgului Economiei Arădene.

            „Aradul a devenit, în ultimii doi ani, un centru de interes pentru studenți, doctoranzi și investitori din Republica Populară Chineză. De aceea, mi-am desemnat și un consilier personal, un om de afaceri din China, pentru a mă reprezenta în relația cu potențialii parteneri de afaceri chinezi. Administraţia locală a semnat o scrisoare de intenție vizând colaborarea între orașul Changzhou-China și municipiul Arad. Preşedintele Camerei de Comerţ, Industrie şi Agricultură, dl. Gheorghe Seculici, va organiza o misiune de afaceri în Changzou cu 20 de investitori din Arad. În lunile septembrie şi noiembrie două delegaţii din Fujian, una medicală şi una administrativă, vor fi găzduite de Consiliul Judeţean Arad. În aceste zile, 14 studenți la medicină și doctoranzi din China se află în județul nostru, la un schimb de experiență de o lună la Universitatea de Vest «Vasile Goldiș», la invitaţia rectorului prof. univ. dr. Coralia Cotoraci. În cadrul aceleiași Universități funcționează o clasă Confucius, în coordonarea doamnei prof. Vanda Stan, unde anual zeci de elevi și studenți arădeni învață aspecte de limbă și civilizație chineză. La Arad funcționează și una dintre cele mai puternice filiale din România a Casei Româno-Chineze, condusă de prof. univ. dr. Lizica Mihuţ, prin intermediul căreia Ambasadorul Republicii Populare Chineze la București a inaugurat, în 13 aprilie, Clubul Pro China, în Pecica. Casa Româno-Chineză, filiala Arad, organizează, de asemenea, un simpozion naţional anual despre cultura şi civilizaţia chineză, cu importanţi oaspeţi din diplomaţia chineză şi cu susţinerea totală a autorităţilor locale. Iată, așadar, că există deja unele legături între noi, pe care ne dorim să le întărim. Colegiul Național «Moise Nicoară» din Arad își dorește un parteneriat cu o școală din Sanya, pe care o vom identifica în această deplasare, să trecem de etapa tatonărilor la cea a schimbului concret de tineri și de programe educaționale” - a declarat Iustin Cionca, președintele Consiliului Județean Arad.

            La Hainan, preşedintele Iustin Cionca are săptămâna viitoare o agendă încărcată, cu negocieri pentru dezvoltarea Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Arad, Zona Liberă Arad – Curtici, valorificarea potenţialului economic determinat de poziţia geo-strategică a Aradului.