1. Consiliul Judetean Arad
  2. Informații utile
  3. Ştiri de ultimă oră
  4. Iustin Cionca: „În extinderea rețelei de gaz din județ, Consiliul Județean este partenerul obligatoriu al primăriilor!”

Iustin Cionca: „În extinderea rețelei de gaz din județ, Consiliul Județean este partenerul obligatoriu al primăriilor!”

20.02.2019

 

 

Președintele Consiliului Județean Arad, Iustin Cionca, a solicitat ieri Agenției de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) „Extindere Magistrală Gaz - Valea Crișului Alb” cooptarea Consiliului Județean în această Agenție, pentru a putea susține inițiativa primarilor care își doresc extinderea rețelei de gaz în această parte a județului. Iustin Cionca a explicat primarilor că este necesară corelarea strategiilor locale cu Strategia de Dezvoltare a Județului Arad.   

În cadrul unei ședințe organizate miercuri, la Sebiș, primarii participanți, membri în Agenția de Dezvoltare Intercomunitară „Extindere Magistrală Gaz - Valea Crișului Alb” au declarat că este necesară includerea Consiliului Județean în acest ADI, pentru că astfel crește șansa extinderii rețelei de gaz în județ. În discuții s-au constatat încă suficiente neclarități legate de finanțarea documentației economice, a studiilor de fezabilitate și a cheltuielilor de racordare. 

„Văd că se încearcă politizarea acestui subiect, al extinderii rețelei de gaz în județul Arad. Eu nu vreau să intru în jocurile politice, însă constat că se încearcă dezbinarea primarilor și îndepărtarea Consiliului Județean dintr-un parteneriat pentru cetățeni. Eu zic să muncim noi, împreună, primarii și Consiliul Județean, și să lăsăm politicienii să facă declarații politice, pentru că miza este foarte mare, nu una de orgoliu, nu un schimb de replici politice. Locul Consiliului Județean este alături de primăriile din județ, în orice construcție care își propune dezvoltarea Aradului” - a declarat președintele Consiliului Județean Arad, Iustin Cionca.

Primarul comunei Gurahonț, Lenuța Moțica, a confirmat această declarație, precizând că din păcate multe proiecte sunt discutate în cheie politică și nu administrativă, în beneficiul cetățenilor. La rândul său, Gheorghe Feieș, consilier al președintelui Iustin Cionca, a declarat că asocierea cu Consiliul Județean asigură o garanție mai mare pentru realizarea proiectului de extindere a rețelei de gaz, ținând cont și de aparatul de specialitate mai amplu și mai experimentat al Consiliului Județean Arad, în comparație cu primăriile de comune. 

„Aici toți trebuie să fim uniți, primăriile cu Consiliul Județean, cu parlamentarii, cu Prefectura, să rezolvăm cât mai rapid extinderea rețelei. Asta nu este o joacă politică, dacă cineva își propune să confiște proiectul, îl pune în pericol. Mă surprinde că există voci care susțin că prin excluderea Consiliului Județean din Agențiile de Dezvoltare Intercomunitară pe gaz se va munci mai eficient, vor fi rezultate mai bune. Orice arădean de bună credință nu poate crede asta, este chiar absurd!” - a declarat Iustin Cionca.

Cu 22 de ani în urmă, a mai existat un proiect similar de extindere a rețelei de gaz până la Moneasa, dar s-a oprit în orașul Ineu, chiar dacă primăriile implicate au plătit la vremea respectivă contribuțiile necesare. Iată de ce este important ca primăriile să aibă un partener serios și constant în acest proiect, ca el să nu se stingă pe parcurs, odată cu schimbările politice, a declarat Iustin Cionca.