1. Consiliul Judetean Arad
  2. Informații utile
  3. Ştiri de ultimă oră
  4. Conferinţă despre colaborarea dintre state membre UE şi non-UE, la Consiliul Judeţean Arad

Conferinţă despre colaborarea dintre state membre UE şi non-UE, la Consiliul Judeţean Arad

21.06.2019
Conferinţă despre colaborarea dintre state membre UE şi non-UE, la Consiliul Judeţean Arad

Timp de trei zile, Aradul este gazda Conferinței „Europa Regiunilor”. Cu participarea unor reprezentanţi de seamă din cinci state – Serbia, Polonia, Ungaria, Republica Moldova şi România – președinți de regiuni și înalți oficiali, Aradul îşi confirmă statutul de judeţ european. Tema întâlnirii o reprezintă colaborarea pentru atragerea de fonduri europene între state membre UE și state non-UE. 

            Evenimentul a debutat cu vernisajul unei expoziţii foto din voievodatul Opole (Polonia), care prezintă aspecte arhitecturale, peisaje şi instantanee din regiunea poloneză. Expoziţia a fost expusă la sediul Consiliului Judeţean Arad şi vernisată de Piotr Mielec , directorul Boardului de Turism Opole  şi de Ioan Scripciuc, preşedintele Foto Club Pro Arad.

            Şedinţa festivă, consacrată împlinirii a 20 de ani de cooperare bilaterală între județele Arad și Csongrád, din Ungaria, a cuprins şi marcarea altor parteneriate internaționale ale județului Arad, cu regiuni, raioane şi voievodate din Serbia, Ungaria, Republica Moldova şi Polonia. Cei 20 de ani de colaborare între județele Arad și Csongrád s-au concretizat prin întocmirea, derularea şi finalizarea unor proiecte în cadrul Euroregiunii Dunăre-Criș-Mureș-Tisa (DKMT), care acoperă domenii precum sănătate, infrastructură, cultură, turism și economie.

            „Nu îmi doresc doar relaţii de curtoazie, ci proiecte şi programe comune concrete, care să ducă la dezvoltarea judeţelor noastre. Avem în faţă un nou exerciţiu financiar european, prin care putem să concretizăm proiecte importante, putem demara alte proiecte, cu partenerii noştri din UE. Cât priveşte partenerii din afara Uniunii Europene, colegii noştri din Republica Moldova şi Serbia, pentru aceştia este foarte important să cunoască, prin noi, mecanismele financiare ale comunităţii europene, aşa cum şi noi, înainte de aderare, am fost sprijiniţi de parteneri europeni!”, a afirmat Iustin Cionca, preşedintele Consiliului Judeţean Arad.

            Cât priveşte relaţia cu judeţul Csongrád şi aniversarea a 20 de ani de relaţii diplomatice cu partenerii maghiari, Iustin Cionca subliniază că „am identificat o dorinţă reciprocă de a dezvolta această colaborare. Pentru a extinde pe o arie cât mai largă acest parteneriat, am invitat la această conferinţă primari, directori de instituţii şi alte personalităţii ai societăţii civile, pentru a exploata toate oportunităţile de colaborare”.

            Evenimentul găzduit de Consiliul Judeţean continuă cu organizarea unei mese rotunde cu reprezentanţii provinciilor înfrăţite cu judeţul Arad, având ca temă „Dezvoltarea locală şi relaţii internaţionale într-o Europă a regiunilor, între statele UE şi non-UE”.

            Sâmbătă, 22 iunie, programul continuă cu evenimentul intitulat ,,Conferința provinciilor înfrățite", unde șefii de delegații vor discuta viitoarele proiecte realizate împreună cu Consiliul Județean Arad.