1. Consiliul Judetean Arad
  2. Informații utile
  3. Ştiri de ultimă oră
  4. Iustin Cionca: Grupurile de Acțiune Locală au schimbat în bine viața comunităților arădene

Iustin Cionca: Grupurile de Acțiune Locală au schimbat în bine viața comunităților arădene

13.09.2019
Iustin Cionca: Grupurile de Acțiune Locală au schimbat în bine viața comunităților arădene

Preşedintele Consiliului Judeţean Arad a participat astăzi la Conferinta „GAL-urile, promotor al dezvoltării rurale” care a avut loc în cadrul Târgului Agromalim.  

Evenimentul, desfăşurat timp de trei zile, este organizat de Federaţia Naţională a Grupurilor de Acţiune Locală din România regiunea vest şi are ca participanţi reprezentanţi din partea GAL-urilor din toată ţara. Iustin Cionca nu a participat la eveniment doar în calitatea oficială de președinte al Consiliului Județean Arad, ci și ca inițiator al GAL-urilor în județul Arad.

„Această întâlnire are ca scop evidenţierea rolului de promotor al GAL-ului în dezvoltarea echilibrată a spaţiului rural. Ne dorim ca pe parcurusl a trei zile să prezentăm atât realizări ale GAL-urilor cât şi oportunități de dezvoltare prin valorificarea patrimoniului spiritual şi culinar al teritoriilor acoperite de GAL-uri” a declarat Marinela Petran, vicepreşedinte FNGAL.

Invitaţii au avut ocazia să viziteze cea mai veche brutărie din Pecica, unde au degustat pita de Pecica la ea acasă şi unde au discutat despre importanţa protejării produselor tradiţionale prin accesarea schemelor de calitate. De asemenea au vizitat şi o zonă istorică din Podgoria Aradului, locul de origine al soiului de viţă de vie Mustoasa de Măderat, care a fost apreciată încă de pe vremea imperiului Habsburgic. O altă deplasare a invitaţilor a fost în localitatea Turnu, prezentată ca model de păstrare a tradiţiilor minorităţilor din acest colţ de ţară.

„Grupurile de Acțiune Locală din județul Arad sunt unele dintre cele mai performante din România şi asta se poate observa cu uşurinţă din faptul că GAL-  urile arădene au o absorbție de fonduri europene de 100%. Am mai spus-o

şi o voi repeta ori de câte ori voi avea ocazia, că implementând proiecte extrem de importante, începând  de la infrastructură rutieră la infrastructură de afaceri, aceste structuri  au reușit să schimbe viața unor comunități” a declarat Iustin Cionca.

În judeţul Arad îşi desfăşoară activitatea patru GAL-uri care, neexistând nici o comună care să nu facă parte dintr-un Grup de Acțiune Locală