1. Consiliul Judetean Arad
  2. Informații utile
  3. Ştiri de ultimă oră
  4. Monumentul istoric „Cuptorul Jumelț”, cuprins în patrimoniul CJA

Monumentul istoric „Cuptorul Jumelț”, cuprins în patrimoniul CJA

31.01.2020
Monumentul istoric „Cuptorul Jumelț”, cuprins în patrimoniul CJA

Patrimoniul public al Județului Arad a fost majorat prin preluarea de către Consiliul Județean a unui imobil-monument istoric de maximă importanță – Cuptorul de topit fier Jumelț (ruine), aflat în comuna Gurahonț, satul Zimbru.

Anul trecut, în noiembrie, am avut o Hotărâre de Consiliu Județean prin care am preluat acest monument istoric, iar acum am întregit această mutare prin includerea în patrimoniul public. Indiscutabil, Consiliul Județean poate pune mult mai bine în valoare acest monument istoric, în primul rând prin conservarea acestuia, apoi prin introducerea în circuitul turistic. Avem speranța că putem atrage inclusiv fonduri europene pentru a valorifica potențialul acestui monument”, a afirmat Iustin Cionca, președintele Consiliului Județean Arad.

Cuptorul de topit fier „Jumelț”, caracteristic tipologiei cuptoarelor de pe Valea Crișului Alb, a fost construit conform tehnicilor vremii – mijlocul secolului XIX.  Materialele folosite au scos în evidență potențialul tehnologic de la acea dată. Potrivit cercetărilor istoricilor, monumentul istoric este situat la 3 km de localitate, în zona cunoscută sub denumirea de Jumelț.

Acest cuptor reprezintă o valoare a patrimoniului industrial arădean, fiind inclus pe lista monumentelor istorice.