ROMÂNIA
JUDEŢUL ARAD
CONSILIUL JUDEŢEAN
PROCES-VERBAL
Încheiat în şedinţa extraordinară a Consiliului judeţean Arad din data de
01.10.2009
Publicitatea şedinţei a fost asigurată prin publicarea pe site-ul Consiliului judeţean Arad a Dispoziţiei nr 483/28.09.2009 a preşedintelui Consiliului judeţean, privind convocarea în şedinţă extraordinară a Consiliului judeţean Arad (cuprinzând ordinea de zi, data, ora şi locul desfăşurării), precum şi prin intermediul presei, în cotidianul local „ Jurnalul Arădean”, „Glasul Aradului”, şi „Nyugati Jelen” din data de 29.09.2009.
Convocarea consilierilor s-a realizat telefonic.
Au fost prezenţi: Ioţcu Nicolae-preşedinte, Drăgan Cristian-vicepreşedinte, Ţolea Adrian-vicepreşedinte, Boloni Gyorgy, Chambre Dorina Rodica, Costin Ionel, Cristina Ioan, Dat Ionel, Don Ciprian Florin, Herlo Rodica, Felnecan Romulus-Alin, Galu Cosmin Radu, Giurgelea Ionel, Leah Sandu Virgil, Mihuţ Teodor, Moţica Ana-Lenuţa, Năsui Adrian, Negrea Daniel, Parpală Caius Mihai, Popa Emil Dorel, , Roman Sorin-Victor, Sabău Gheorghe, Scorobete Radu, Seculici Gheorghe, Sipos Gheorghe, Toth Csaba, Ulici Ioan, Velici Florin Teodor, Vesa Teodor, – consilieri judeţeni, Silaghi Ioan – secretar al judeţului. Absenţi: Dumitrache Ovidiu, Hondea Ioan, Purcaru Mircea, Vancu Eugen Constantin.
Dl. Ioţcu Nicolae: Bună ziua. Bine aţi venit la şedinţa extraordinară anunţată de la şedinţa ordinară de data trecută, eu vă propun să începem chiar dacă mai sunt colegi anunţaţi care o să sosească, nici o problemă, eu o să supun votului dumneavoastră ordinea de zi, după care, probabil, până când se prezintă de către doamna Monica Calalb programul de gestionare a deşeurilor, colegii o să mai sosească, dacă nu oricum suntem în cvorum ca să putem începe şedinţa, de aceea vă propun să nu mai întârziem.
Supun votului dumneavostră ordinea de zi. Cine este pentru? 29 de voturi. Cine este împotrivă? – Abţineri? –
În unanimitate, Consiliul judeţean Arad a aprobat ordinea de zi, cu cele 5 puncte.
ORDINEA DE ZI:
1.Proiect de hotărâre privind aprobarea Studiului de fezabilitate şi a indicatorilor tehnico-economici pentru proiectul „Sistem integrat de gestionare a deşeurilor judeţul Arad”.
2.Proiect de hotărâre privind aprobarea cofinanţării de către Consiliul Judeţean Arad a proiectului „Sistem integrat de gestionare a deşeurilor judeţul Arad”.
3.Proiect de hotărâre privind aprobarea Avizului tehnic nr. 43/28.09.2009 aferent Planul Urbanistic de Detaliu „Staţie mobilă de asfalt”, extravilan localitatea Fântânele, comuna Fântânele (proiect nr. 40017/2008, elaborat de S.C. Proiect Arad SA).
4.Proiect de hotărâre privind aprobarea organigramei şi a statului de funcţii la Şcoala Populară de Arte Arad.
5.Proiect de hotărâre privind aprobarea statului de funcţii pentru personalul nedidactic din cadrul Centrului Şcolar pentru Educaţie Incluzivă Arad pe anul 2009-2010.
Dl. Nicolae Ioţcu: Doresc să vă spun că referitor la punctele 1 şi 2, puncte anunţate încă din şedinţa trecută, doar că materialele sosiseră chiar cu o zi înainte de şedinţă şi nu am mai avut posibilitatea să trecem prin comisii, vreau să vă aduc câteva informaţii, mâine la ora 11:00 vom avea şedinţa ADI. Până la această oră 77 de localităţi, de consilii locale, ca să fim mai corecţi, au adoptat aceste proiecte de hotărâri, mai sunt două programate astăzi Pleşcuţa şi Curtici programate la ora 16:00 şi respectiv 19:00. După adoptarea lor, mâine vom aproba în Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară, după aprobarea de astăzi a acestui program, un program care are aproape 34 de miloane de euro. Mai multe amănunte despre acest program o să vă ofere doamna Monica Calalb. Acum vreau doar să spun câteva lucruri, noi am fost ieri la Bucureşti la “Misiunea de evaluare a Comisiei Europene”, proiectul judeţului Arad se spune că a avut succes, pentru că nu a fost nici o obiecţiune din punct de vedere al construirii lui ca şi proiect, au fost doar mici amănunte, de formă, care se vor rezolva până luni când vom depune toate documentele pentru a începe procedurile care ne duc la achiziţia din acest program. Doresc să mulţumesc tuturor funcţionarilor din Consiliul judeţean, tuturor celor care au muncit la acest proiect şi aş vrea să vă mai aduc o informaţie, judeţul Arad împreună cu judeţul Mureş dar în acestă ordine judeţul Arad şi judeţul Mureş vom fi primii din ţară, aplicanţi pe pos de mediu pe deşeuri. Deşi am plecat ultimii în competiţie sau aproape ultimii, acum un an, iată că printr-o muncă, spun eu cu folos, am reuşit să ajungem şi să depăşim judeţele care au început lucrul la acest program acum 2-3 ani, deci, vom fi primul judeţ alături de Mureş care vom accesa aceste fonduri pe pos de mediu, celelate judeţe, trei sau câte sunt, au accesat bani dar pe PHARE, pe un program din 2004, dar pe post de mediu suntem primii.O rog acuma pe doamna Calalb să facă o prezentare după care puteţi sa-mi adresaţi întrebări iar apoi vom trece la vot.
– După prezentare –
Dl. Nicolae Ioţcu: Mulţumesc. Dacă sunt întrebări, pe cele două puncte, pe primele două, dacă nu, vreau să vă spun că am decis şi o să votăm astăzi ca toată cofinanţarea să o preia Consiliul judeţean aşa ca şi la partea de Apa şi Canal ţinând cont de dificultatea în care s-ar afla acest proiect şi de capacităţile unor primării foarte mici de a-şi susţine acest proiect, beneficiarii vor fi toţi cetăţenii judeţului şi de aceea am decis să preluăm această cofinanţare şi probabil că într-o şedinţă următoare de Consiliu judeţean, noi sperăm că tot una extraordinară, să depunem şi cel pe Apă-Canal, urmând o singură hotărâre să mai adoptăm şi să vă supunem aprobării dumneavostră şi împrumutul, acordul Consiliului judeţean pentru a împrumuta banii necesari pentru suţinerea acestor proiecte mai ales că acolo există şi o cotă de T.V.A. care în principal noi trebuie să o susţinem dar care se rambursează de către statul român atât la Apă cât şi la Deşeuri doar că până se rambursează noi trebuie să o plătim. Spuneam că intr-o şedinţă următoare o să venim şi cu un astfel de proiect de hotărâre.
Punctul 1.
Proiect de hotărâre privind aprobarea Studiului de fezabilitate şi a indicatorilor tehnico-economici pentru proiectul „Sistem integrat de gestionare a deşeurilor judeţul Arad”.
Dl. Ioţcu Nicolae: Deci, dacă nu sunt întrebări, supun votului dumneavostră punctul 1 de pe ordinea de zi. Cine este pentru? 29 de voturi. Cine este împotrivă? – Abţineri? –
În temeiul art. 97 alin. (1) din Legea 215/2001-Legea administraţiei publice locale, republicată, Consiliul judeţean Arad, în unanimitate a adoptat.
HOTĂRÂREA NR. 306/2009
privind aprobarea Studiului de fezabilitate şi a indicatorilor tehnico-economici pentru proiectul „Sistem integrat de gestionare a deşeurilor judeţul Arad”.
Punctul 2.
Proiect de hotărâre privind aprobarea cofinanţării de către Consiliul Judeţean Arad a proiectului „Sistem integrat de gestionare a deşeurilor judeţul Arad”.
Dl. Ioţcu Nicolae: Cine este pentru? 29 de voturi. Cine este împotrivă? – Abţineri? –
În temeiul art. 97 alin. (1) din Legea 215/2001-Legea administraţiei publice locale, republicată, Consiliul judeţean Arad, în unanimitate a adoptat.
HOTĂRÂREA NR. 307/2009
privind aprobarea cofinanţării de către Consiliul Judeţean Arad a proiectului „Sistem integrat de gestionare a deşeurilor judeţul Arad”.
Dl. Ioţcu Nicolae: Trecem la următoarele puncte de pe ordinea de zi.
Punctul 3.
Proiect de hotărâre privind aprobarea Avizului tehnic nr. 43/28.09.2009 aferent Planul Urbanistic de Detaliu „Staţie mobilă de asfalt”, extravilan localitatea Fântânele, comuna Fântânele (proiect nr. 40017/2008, elaborat de S.C. Proiect Arad SA).
Dl. Ioţcu Nicolae: Cine este pentru? 29 de voturi. Cine este împotrivă? – Abţineri? –
În temeiul art. 97 alin. (1) din Legea 215/2001-Legea administraţiei publice locale, republicată, Consiliul judeţean Arad, în unanimitate a adoptat.
HOTĂRÂREA NR. 308/2009
privind aprobarea Avizului tehnic nr. 43/28.09.2009 aferent Planul Urbanistic de Detaliu „Staţie mobilă de asfalt”, extravilan localitatea Fântânele, comuna Fântânele (proiect nr. 40017/2008, elaborat de S.C. Proiect Arad SA).
Punctul 4.
Proiect de hotărâre privind aprobarea organigramei şi a statului de funcţii la Şcoala Populară de Arte Arad.
Dl. Ioţcu Nicolae: Cine este pentru? 29 de voturi. Cine este împotrivă? – Abţineri? –
În temeiul art. 97 alin. (1) din Legea 215/2001-Legea administraţiei publice locale, republicată, Consiliul judeţean Arad, în unanimitate a adoptat.
HOTĂRÂREA NR. 309/2009
privind aprobarea organigramei şi a statului de funcţii la Şcoala Populară de Arte Arad.
Punctul 5.
Proiect de hotărâre privind aprobarea statului de funcţii pentru personalul nedidactic din cadrul Centrului Şcolar pentru Educaţie Incluzivă Arad pe anul 2009-2010.
Dl. Ioţcu Nicolae: Cine este pentru? 29 de voturi. Cine este împotrivă? – Abţineri? –
În temeiul art. 97 alin. (1) din Legea 215/2001-Legea administraţiei publice locale, republicată, Consiliul judeţean Arad, în unanimitate a adoptat.
HOTĂRÂREA NR. 310/2009
privind aprobarea statului de funcţii pentru personalul nedidactic din cadrul Centrului Şcolar pentru Educaţie Incluzivă Arad pe anul 2009-2010.
Dl. Ioţcu Nicolae: O să vă rog, domnul Silaghi mi-a solicitat foarte scurt într-un minut două să facă o menţiune legată de o solicitare a O.N.G-urilor după care dacă nu mai sunt alte intervenţii o să închidem şedinţa şi vă aşteptăm, sperăm noi, într-o nouă şedinţă extraordinară undeva în jurul datei de 16-20 octombrie.
Dl. Silaghi Ioan: Vreau să vă informez despre relaţia noastră cu Federaţia Organizaţiilor Neguvernamentale din judeţul Arad, legat de trensparenţa decizională a Consiliului judeţean. În ultimele două săptămani am avut două dezbateri publice cu ei pe marginea unor acte normative pe care noi le-am adoptat, este vorba de acele norme de tehnică legislativă care au fost adoptate în şedinţa din 25.09.2009 şi un proiect de hotărâre ce urmează a fi adoptat în şedinţa ordinară viitoare. Am ajuns la un mic conflict cu ei legat de care anume acte normative trebuie să fie supuse dezbaterii publice respectiv să urmeze acea procedură de afişare 30 de zile după care primind opinii şi sugestii din partea lor să le preluăm, să le prelucrăm şi apoi să supunem actul normativ dezbaterii în şedinţa de Consiliu judeţean. Acuma eu am susţinut şi susţin în continuare că nu toate hotărârile pe care le adoptăm trebuie să urmeze o astfel de procedură, ci doar o parte din ele, o parte mai mică, acele care se adresează publicului larg, să zic aşa, care sunt de interes general cum le defineşte legea, celelalte nu trebuie să urmeze această procedură. Efectiv am ajuns intr-o situaţie de blocaj sau dacă nu de blocaj de a adopta cu mare întârziere anumite hotărâri şi măsurile respective nu şi-ar mai atinge eficienţa scontată. De aceea fiindcă ei au fost foarte fermi în scrisoarea care au adresat-o Consiliului judeţean, în final au avut trei propuneri ultima fiind: „ ..să se comunice din oficiu tuturor celor interesaţi toate proiectele de acte normative aflate în lucru cu respectarea condiţiilor şi termenelor prevăzute de Legea 52/2000 – Legea transparenţei decizionale”. Acuma eu am vrut, chiar azi avem în mapă aprobarea organigramei şi a statului de funcţii de la Şcoala Populară de Artă, am dat acest proiect de hotărâre ca exemplu că acesta nu are ce să caute intr-o dezbatere publică. Aici nu venim cu părerea unuia sau altuia cât personal să aibă Şcoala Populară de Artă, ce instrumente să fie, de fapt nu asta s-a discutat, e vorba de o organigramă care ştiţi cu toţii ce înseamnă, directorul şi copartimentele care le are şi un numar de personal, deci, de ce să pun în dezbatere publică un astfel de proiect şi ce îmbunătăţiri ar putea veni din afara decât ceea ce s-a făcut de compartimentele de specialitate, de şcoala în cauză şi de dumneavostră care hotărâţi şi sunteţi reprezentanţi? Atunci aici eu aş vrea să fiţi de aceiaşi părere cu mine, în sensul că nu toate hotărârile trebuie să urmeze această procedură, fiindcă practic ea e şi imposibilă şi o să vă şi explic, dacă noi astăzi 1 octombrie avem şedinţă de Consiliu, ar fi în cazul fericit ca de mâine să avem deja proiecte pentru şedinţa următoare, dar nu avem, abia după 5-6 zile încep să apară proiectele de hotărâri, deci dacă toate ar trebui să fie dezbătute nici una nu ar intra în următoarea şedinţă de Consiliu judeţean fiindcă nu se împlinesc acele 30 de zile de publicitate şi atunci abia peste o lună am putea sa adoptăm respectivele proiecte, ceea ce este enorm, este prea mult ca să ajungem la astfel de situaţii. De aceea eu zic că trebuie să mergem cum am mers şi până acuma, selectiv acelea care întradevăr sunt mai ample, unde se poate veni cu contribuţie din afară să le supunem dezbaterii publice iar celelalte să urmeze procedura pe care am urmat-o şi până acum.
Dl. Ioţcu Nicolae: Mulţumim pentru informare. Astăzi a fost o dezbatere, am înţeles, de o oră şi jumătate cu reprezentanţii O.N.G.-urilor, nu avem nimic de ascuns, doar că în ceea ce priveşte, mai ales, proiectele europene sunt nişte chestiuni legate de rapiditatea cu care reuşesc să le promovez pentru că totul merge pe primul venit primul servit, bani nu sunt pentru toată lumea, nu există bani pentru fiecare judeţ şi pentru fiecare localitate, există o competiţie de proiecte, cine este mai harnic depune primul şi rezolvă problema de bani. Gândiţi-vă cât ar fi costat cetăţenii judeţului Arad dacă cei 35 de milioane de euro ar fi fost puşi din contribuţia cetăţenilor ca taxă inclusă în taxele viitorilor operatori, numai la asta să ne gândim, alte judeţe vor avea poate de suferit aşa cum va fi şi la Apă şi peste tot pentru că şi la Apă doar 23 de judeţe vor prinde acest proiect din totalul judeţelor. Ori cum suntem în cadrul legii, pentru că legea permite pe urgenţă să adoptăm intr-un termen mai scurt, am vrut doar să se înţeleagă că unele proiecte mai ales cele referitoare la infrastructură şi la banii europeni sunt proiecte care ori cum sunt duse la bun sfârşit de consultanţi care sunt angajaţi de diferitele ministere pe care se accesează, sunt mai mult termene date de instituţiile care dau avizele decât de alte dezbateri. Avem toată deschiderea de aceea şi proiectele le-am prezentat ca atare într-o formă în care să fie public modul cum credem şi cum derulăm proiectul, noi ne bucurăm pentru fiecare proiect pe care reuşim să-l promovăm. Tot ieri, este doamna Chişbora aicia am depus Centrul Naţional de Informare Turistică, suntem tot al doilea sau al treilea proiect la nivelul tării, probabil că imediat vom primi şi finanţarea, intr-un timp foarte scurt. Deci, din punct de vedere al muncii funcţionarilor de aici, cred că este un lucru important, dacă munca a fost făcută bine, s-o şi promovăm foarte repede şi să nu scăpăm prea multe oportunităţi. Cu acestea vă mulţumesc pentru participare şi vă asteptăm la o nouă şedinţă.
PREŞEDINTE, SECRETAR AL JUDEŢULUI,
Ioţcu Nicolae Silaghi Ioan
Verificat, Întocmnit,
Abonyi Elisabeta Ciev Alina