1. Consiliul Judetean Arad
  2. Instituții publice
  3. S.C.Aeroportul Arad S.A.

S.C.Aeroportul Arad S.A.

S.C.Aeroportul  Arad S.A.

Adresa web: http://www.aeroportularad.ro

Locatie

Aeroportul International Arad are avantajul unui grad remarcabil de accesibilitate fiind situat la 4 km. Vest fata de centrul orasului Arad, pozitia sa geografica raportata la centrul pistei este 21º 15` 14" Est, 43º 10` 35" Nord, la 106 metri deasupra nivelului marii, în suprafata totala de 157 ha. Se bucura de o pozitie strategica buna aflându-se la 250 km de Budapesta si 300 km de Belgrad. Este situat în apropierea frontierei cu Ungaria, la 30 km d cel mai apropiat punct rutier de trecere a frontierei -Turnu si 20 km de cel mai apropiat punct feroviar de trecer a frontierei - Curtici.

Scurt istoric

Pe terenul suburbiei Gai era amenajata o infrastructura cu teren de aterizare, hangar si aerogara, ramase în urma campaniei militare din 1917. Aici, în 14 iulie 1912, s-a organizat cu ocazia reîntoarcerii de la Aspen Viena a lui Aurel Vlaicu un mare miting aviatic în care pionierul aripilor românesti a fost ovationat de conationali ca un erou al tuturor românilor.

Ca urmare a unor tratative duse în vederea înfiintarii unui nou aeroport, la 30 mai 1935 se cedeaza de catre municipalitate aviatiei civile terenul din suburbia Ceala, unde vor începe lucrarile de constructie a infrastructurii. Constructia actualei aerogari s-a terminat în 1936 iar inaugurarea oficiala a noului aeroport a avut loc la 14 noiembrie 1937. Din acest moment toata activitatea de trafic aerian se va efectua de pe aceasta locatie iar aterizarile si decolarile s-au efectuat pe o pista înierbata. Necesitatile de trafic au facut necesara construirea în anul 1953 a unei piste din beton în lungime de 2 000 metri. Caile de rulaj A si D au fost realizate odata cu pista de aterizare - decolare. Balizajul a fost refacut în 1954 si dotat cu lampi Elba.


Anunturi

Documente ataşate:

Nu sunt informatii.