Şedinţă ordinară 12.08.2005
Programare şedinţe pe comisii şi plen
+
Convocare
+
A ŞEDINŢEI EXTRAORDINARE DE CONSILIU JUDEŢEAN
DIN DATA DE 12 AUGUST 2005
1. Proiect de hotărâre privind trecerea din domeniul public al Judeţului Arad şi administrarea Serviciului Public Comunitar de Evidenţa a Persoanelor al Judeţului Arad în domeniul public al Statului şi administrarea Ministerului Administraţiei şi Internelor a unor spaţii.
2. Proiect de hotărâre privind aprobarea Regulamentului de organizare şi funcţionare a Comisiei judeţene socioeconomice de examinare şi avizare a implantării structurilor de vânzare cu amănuntul cu suprafaţa mare.
3. Proiect de hotărâre cu privire la rectificarea bugetului propriu de venituri şi cheltuieli al Consiliului Judeţean Arad pe anul 2005.
4. Proiect de hotărâre cu privire la utilizarea sumei de 12.600.000 lei din taxele ecologice şi de salubrizare încasate de către Direcţia Judeţeană de Protecţia Plantelor şi Alte Servicii Arad pentru modernizarea drumurilor judeţene şi comunale în anul 2005.
5. Proiect de hotărâre cu privire la utilizarea sumei de 996.000 lei din fondul de intervenţie la dispoziţia Guvernului prevăzut în bugetul de stat pe anul 2005 pentru înlăturarea efectelor calamităţilor naturale produse în judeţul Arad.
6. Proiect de hotărâre cu privire la rectificarea bugetului de venituri şi cheltuieli a Centrului Cultural Judeţean Arad.
Ordine de zi
+
Proces-verbal
+
JUDEŢUL ARAD
CONSILIUL JUDEŢEAN ARAD
PROCES VERBAL
Încheiat în şedinţa Consiliului Judeţean Arad din data de 12 august 2005
Prezenţi: Matula Iosif-preşedinte, Buza Gavril-vicepreşedinte, Popescu Gavril-vicepreşedinte, Căprar Dorel, Chisăliţă Constantin, Csepella Ioan Matei, Duka Iosif Atila, Giurgelea Ionel, Herlo Rodica, Jurcă Sever, Leah Sandu Virgil, Mandek Francisc, Micurescu Ion, Moroşteş Eugen, Moţica Ana, Mureşan Maftei, Negrea Daniel, Oneţ Aurelian, Parpală Caius, Pereteatcu Cosmin Nicolae, Purcaru Mircea, Rancu Tiberiu, Rotaru Zoe Treji, Săbău Gheorghe, Şipoş Gheorghe, Ţolea Adrian Florin, Vancu Eugen, Vasii Vasile-consilieri, Silaghi Ioan -secretar general al judeţului.
Absenţi: Creţu Ioan, Fîciu Gabriela Aniela, Fluieraş Ioan, Fluieraş Pavel, Moş Ioan-consilieri.
DI. Preşedinte Matula Iosif deschide şedinţa şi propune următoarea
ORDINE DE ZI:
1. Proiect de hotărâre privind trecerea din domeniul public al Judeţului Arad şi administrarea Serviciului Public Comunitar de Evidenţă a Persoanelor al Judeţului Arad în domeniul public al Statului şi Administrarea Ministerului Administraţiei şi Internelor a unor spaţii.
2. Proiect de hotărâre privind aprobarea Regulamentului de organizare şi funcţionare a Comisiei socioeconomice de examinare şi avizare a implantării structurilor de vânzare cu amănuntul cu suprafaţa mare.
3. Proiect de hotărâre cu privire la rectificarea bugetului propriu de venituri şi cheltuieli al Consiliului Judeţean Arad pe anul 2005.
4. Proiect de hotărâre cu privire la utilizarea sumei de 13.100.000 lei din taxele ecologice şi de salubrizare încasate de către Direcţia Judeţeană de Protecţia Plantelor şi Alte Servicii Arad pentru modernizarea drumurilor judeţene şi comunale în anul 2005.
5. Proiect de hotărâre cu privire la utilizarea sumei de 996.000 lei din fondul pentru intervenţie la dispoziţia Guvernului prevăzut în bugetul de stat pe anul 2005 pentru înlăturarea efectelor calamităţilor naturale produse în judeţul Arad.
6. Proiect de hotărâre cu privire la restituire în natură a imobilului situat în municipiul Arad, B-dul Revoluţiei, nr. 85.
Dl. Matula Iosif: Legat de ordinea de zi îmi permit să vă propun o modificare, doar în ordinea punctelor de zi. Deci:1, 2, 4, 5 şi apoi să se discute punctul 3 pe motive procedurale şi normal în final punctul 6. Deci în loc de ordinea propusă: 1,2 apoi 4, 5, 3, 6. Dacă la ordinea de zi mai sunt alte completări?
Dl. SilaghiIoan: Da, d-le preşedinte, solicit introducerea pe ordinea de zi a proiectului de hotărâre privind modificarea a statului de funcţiuni pentru Serviciul Public Comunitar de Evidenţă a Persoanelor al Judeţului Arad. Motivez, solicitarea a venit de ultim moment, se bazează pe două Ordine ale Ministerului Administraţiei şi Internelor şi este o operaţiune cât se poate de simplă. Un referent, din funcţionar public îl facem contractual, în vederea preluării de către Ministerul Administraţiei şi Internelor, deci la Serviciul de Poliţie, şi nu pot să-l primească ca şi funcţionar public. Noi, când a venit la noi, l-am făcut funcţionar public şi acuma revenim asupra acestei operaţiuni. Atât. Mulţumesc.
Dl. Matula Iosif: Vă mulţumesc. Dacă aveţi observaţii? Chiar şi legat de propunerile care s-au făcut. Dacă nu, îmi permit să supun votului ordinea de zi cu cele 7 puncte şi modificare făcută, dacă, cred că se poate împreună. Deci cine este pentru? 28 voturi. Împotrivă? – Abţineri? – Nu sunt. Mulţumesc.
Ordinea de zi se aprobă în unanimitate.
Dl. Matula: Intrăm în ordinea de zi.
Punctul 1.
Proiect de hotărâre privind trecerea din domeniul public al judeţului Arad şi administrarea Serviciului Public Comunitar de Evidenţă a Persoanelor al Judeţului Arad în domeniul public al Statului şi administrarea Ministerelor Administraţiei şi Internelor a unor spaţii.
Dl. Matula Iosif: La acest punct de pe ordinea de zi comisiile au avizat favorabil în unanimitate. Observaţii? Dl. Duka.
Dl. Duka Atila: D-le preşedinte aş dori să vă întreb în ce măsură s-a ţinut cont de solicitarea d-nei Conta, pentru atribuirea unui spaţiu adecvat, pentru desfăşurarea activităţii în bune condiţii. Şi totodată aş veni cu o propunere, că am înţeles că cea de pe Vicenţiu Babeş cade sau nu se ştie încă dacă se alocă. Să se caute un spaţiu uşor accesibil pentru populaţie, nu undeva la capătul Aradului unde am înţeles că intenţionează să propună d-l primar Falcă, la Garnizoana din Gai sau unde Dumnezeu, undeva afară din oraş. Consider că nu este un loc bun pentru populaţie. Mulţumesc.
Dl. Matula Iosif: Mulţumesc şi eu. Alte observaţii dacă sunt? Ca răspuns vă pot spune că sigur că se ţine cont şi va fi pus la dispoziţie un spaţiu corespunzător şi accesibil, cu observaţia că cele trei servicii: judeţean, municipal şi cel al Prefecturii trebuie să funcţioneze în mod normal împreună.
Dl. Duka Atila: Dar există o propunere? Sau sunt mai multe din care se va selecta? Sau e secret deocamdată? Nu ştiu … poate venim şi noi cu o propunere.
Dl. Matula Iosif: Nu este stabilită deocamdată soluţia definitivă, noi asigurăm aşa cum era stipulat în Hotărârea Consiliului judeţean la acel moment: spaţiu pentru Serviciul judeţean pe Vicenţiu Babeş. Mulţumesc. Mai sunt alte observaţii? Dacă nu îmi permit să supun votului dumneavoastră. Cine este pentru? 28 voturi.Împotrivă?- Abţineri?-
În temeiul art. 109 din Legea 215/2001-Legea administraţiei publice locale, Consiliul judeţean în unanimitate a adoptat
HOTĂRÂREA NR. 149/2005
privind trecerea din domeniul public al Judeţului Arad şi administrarea Serviciului Public Comunitar de Evidenţă a Persoanelor al Judeţului Arad în domeniul public al Statului şi administrarea Ministerului Administraţiei şi Internelor a unor spaţii.
Punctul 2.
Proiect de hotărâre privind aprobarea Regulamentului de organizare şi funcţionare a Comisiei judeţene socio-econemice de examinare şi avizare a implantării structurilor de vânzare cu amănuntul cu suprafaţa mare.
Dl Matula Iosif: Avem avizul favorabil al tuturor comisiilor, cu următoarele observaţii: comisia III, dl. Duka se abţine, iar comisia VI solicită prezentarea componenţei comisiei socio-economice şi prezentarea preţului minim de pornire la licitaţie. Vă rog d-le secretar.
Dl. Silaghi Ioan: Membrii comisiei pot să-i prezint, au fost numiţi prin Dispoziţia nr. 262 din 17. 06.2005 a preşedintelui Consiliului judeţean. Este componenţa aceea prevăzută în HG şi sună astfel: preşedintele comisiei este subsemnatul, membrii sunt: dl. Vancu Eugen – consilier judeţean şi dl. Creţu Ioan – consilier judeţean, dl. Palcău Lucian reprezentant al Camerei de Comerţ Industrie şi Agricultură a Judeţului Arad, dl. Borza Răzvan reprezentant al Agenţiei de Dezvoltare Regională, Regiunea V vest, Florincaş Gelu reprezentant al Filialei judeţene, Asociaţiei pentru Protecţia Consumatorilor, mai este un membru al cărui nume nu-l cunosc încă dar l-am prins în Dispoziţie: reprezentantul Asociaţiei Profesionale Patronate a Mediului de Afaceri şi comisia se completează cu un reprezentant al Consiliului local interesat, deci a celui pe raza căruia se construieşte hipermarketul sau supermagazinul. De asemenea vor fi consultaţi reprezentanţi ai agenţilor economici din imediata vecinătate a structurilor de vânzare. Asta este componenţa comisiei. În ceea ce priveşte preţul de pornire a licitaţiei nu pot să vă dau nici un element întrucât nu ştiu la ce preţ vă referiţi. Oricum comisia nu vinde nimic şi nu are de a face cu preţul de pornire a licitaţiei.
Dl. Matula Iosif: dl. Duka.
Dl. Duka Atila: După cum aţi observat eu m-am abţinut şi am motivaţia aferentă. Prezenta hotărâre intră în vigoare de la 90 de zile de la publicare, respectiv din data de 09.12.2004. Implementarea se bazează pe studiu. Cine face acest studiu? Cât costă acest studiu? Selgros a depus un asemenea studiu? Şi dacă l-a avizat, cine l-a avizat? De ce nu s-a respectat termenul legal, constituirea acestei comisii? Iar această constituire trebuia să se facă sub preşedenţia d-lui Seculici, mi se pare, nu? Pentru că el era preşedintele Consiliului judeţean pe atunci. Deci dispoziţia trebuia dată mult mai repede, anul trecut şi nu ştiu de ce nu s-a întâmplat acest lucru. Şi totodată o concluzie faţă de această HG, cred că singura facilitate pe care o are asupra populaţiei, a ţării, respectiv în speţă a Aradului, e că probabil va întârzia acţiunile de demolare a d-lui primar Falcă. Că probabil, va trebui să se depună şi un studiu faţă de demolarea stadionului şi implantarea unui spaţiu comercial sau a unui complex comercial pe stadion. Dacă doriţi să-mi răspundeţi.
Dl. Matula Iosif: Mulţumesc. Dar nu văd legătura pe care o are cu punctul nostru de pe ordinea de zi.
Dl. Duka Atila: Are d-le preşedinte, pentru că această comisie hotărăşte nu doar pe plan judeţean ci şi pe plan local respectiv şi în Arad, dacă acest studiu se depune înaintea primirii autorizaţiei de construire respectiv a certificatului de urbanism.
Dl. Matula Iosif: Mulţumesc.
Dl. Duka Atila: Ea se bazează pe acest lucru.
Dl. Matula Iosif: D-le secretar general.
Dl. Silaghi Ioan: D-lor consilieri, Dvs. sunteţi chemaţi azi aici să vă pronunţaţi asupra regulamentului comisiei. Dacă faţă de acest regulament aveţi observaţii vă rog să le faceţi. Aţi fi putut să le faceţi în timpul comisiilor, n-aţi făcut-o, vă rog să le faceţi astăzi legat de regulamentul comisiei, funcţionarea comisiei. În rest celelalte probleme sunt adiacente, pot face obiectul la diverse sau la o altă întâlnire. Aici vă rog să vă pronunţaţi asupra a ceea ce vi s-a pus în faţă.
Dl. Matula Iosif: Mulţumesc. D-l Vancu.
Dl. Vancu Eugen: D-le Silaghi, spuneţi şi cu cât sunt remuneraţile membrilor din comisie ca să nu se înţeleagă cumva că vindem sau cumpărăm ceva.
Dl. Silaghi Ioan: Deci întru-cât în hotărâre nu se prevede ca pentru activitatea depusă membrii comisiei vor fi remuneraţi, nu s-a prevăzut nici în dispoziţia pentru numire a comisiei o asemenea remunerare. Eu am dispoziţia la mine, pot să v-o citesc de la cap la coadă. Nu spune aşa ceva.
Dl. Matula Iosif: Mulţumesc. Dl. Duka.
Dl. Duka Atila: Îmi pare rău că trebuie să mai intervin o dată. Faptul că n-am putut să ne exprimăm opiniile în cadrul comisiei se datorează timpului scurt şi neprimirea materialelor în timp util ca să le putem studia. Ba mai mult, n-am ştiut de dispoziţia preşedintelui, dat fiind faptul că asta este la latitudinea d-lui preşedinte şi nu puteam să ştim de această hotărâre, că nu ni s-a adus la cunoştinţă. Iar referitor la ce ziceţi că noi discutăm aici de un regulament, legalizăm faptul că nu s-a făcut în termen această comisie. Pentru că ea trebuia încă o dată repet, la 90 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial, ceea ce expirase în 9 decembrie 2004 şi la asta nu ne-aţi răspuns şi pe lângă asta am mai pus alte întrebări, dacă doriţi să le repet ca să-mi puteţi răspunde.
Dl. Silaghi Ioan: Bun. Deci recunosc, nu s-au făcut în termen. Doriţi ca nici la această dată să nu le facem?
Dl. Duka Atila: Deci în primul rând aş dori să-mi răspundeţi la anumite întrebări şi probabil că putem să facem presiuni la Guvern, pentru că repet: eu, frunzărind această hotărâre mi-am dat seama că nu are nici un beneficiu.
Dl. Matula Iosif: D-le Duka îmi permit să vă întreb: aveţi un amendament de respingere sau de amânare a acestui proiect de hotărâre?
Dl. Duka Atila: Simplu, nu sunt de acord cu ea.
Dl. Matula Iosif: Mulţumesc. Sunt alte observaţii? Dacă nu, având avizul favorabil al comisiilor, îmi permit să vă supun votului proiectul de hotărâre.
Cine este pentru? 26 voturi. Împotrivă? 2 voturi, Duka Iosif Atila şi Pereteatcu Cosmin. Abţineri?- Mulţumesc.
În temeiul art. 9 din Legea administraţiei publice locale, Consiliul judeţean Arad, cu majoritate de voturi a adoptat
HOTĂRÂREA NR. 150/2005
cu privire la aprobarea Regulamentului de organizare şi funcţionare a Comisiei judeţene socio-economice de examinare şi avizare a implantării structurilor de vânzare cu amănuntul cu suprafaţa mare.
Punctul 4.
Proiect de hotărâre cu privire la utilizarea sumei de 13.100.000 lei din taxele ecologice şi de salubrizare încasate de către Direcţia Judeţeană de Protecţia Plantelor şi Alte Servicii Arad pentru modernizarea drumurilor judeţene şi comunale în anul 2005.
Dl. Matula Iosif: Dl. Popescu.
Dl. Popescu Gavril: Aş avea ceva de spus la acest punct. Stimaţi colegi, în urma şedinţelor pe comisii pe care le-am avut ieri, pe problema aceasta aş vrea să fac câteva remarci şi câteva propuneri, în lumina a ceea ce Dvs. aţi discutat la comisii. În primul rând ca martor la discuţia iniţială, legat de banii aceştia care au venit din taxa de ecologizare, ca să se lămurească o dată toată lumea, vreau să vă spun următorul lucru: la plecarea fostului preşedinte, actualul vicepremier Gheorghe Seculici din funcţia de preşedinte la Guvern, împreună cu dânsul am căzut de acord şi dânsul a insistat şi am rezolvat două probleme importante pentru CJ Arad. Una din ele este această HG, care rezolvă problema celor 131 de miliarde pentru drumurile judeţene, şi a doua problemă este rezolvarea sediului, respectiv a clădirii din str. C. Coposu, fost sediu a Băncii Agricole. Deci ca să nu existe nici un fel de dubiu, am observat că existau tot felul de discuţii pe această temă, trebuie să fie foarte clară această chestiune, şi a d-lui Seculici, faţă de obiectivele legate de cerinţele pe care le-a avut judeţul, la momentul la care el a părăsit funcţia de preşedinte, au fost aceste două pe care dânsul le-a rezolvat.
Intră dl. Fluieraş Ioan.
Acum legat de modul în care s-au împărţit aceşti bani, vreau să fie foarte clar, că aceşti bani i-am împărţit împreună cu preşedintele CJ Arad şi cu Dvs. în timpul şedinţelor. V-am explicat că aceşti bani vor rămâne în fondurile CJ Arad, până vor fi consumaţi. Dacă nu-i consumăm anul acesta, aceşti bani rămân în continuare până vor fi consumaţi. Şi noi am ales traseele şi toate drumurile care n-au fost niciodată reparate, tocmai pentru a nu fi pierdute. În acest context, au existat câteva propuneri pe care Dvs. le-aţi agreat şi aş vrea să vin în faţa Dvs., pentru că aveţi materialele prezentate pe care vi le-am spus. În timpul şedinţelor, a fost prezentată anexa 1, s-a prezentat cu plus DJ 708 Dieci-Crocna, iar la anexa 2, DJ 708 Crocna. Deci la anexa 1, pentru drumurile judeţene, avem o sumă de 81 de miliarde 500 de milioane. Iar tot pentru drumurile judeţene, o altă problemă este legată de DJ 781 Zimandul Nou – Sântana, poziţia 0 până la kilometrul 800 şi la 10 la plus 0, deci e vorba de 9,2 kilometri, iar DJ 707B – podul Săvârşin. În discuţiile pe care le-am avut pe comisii, am propus legat de acest punct următorul lucru: ca din suma de 10 miliarde lei să rămână la Zimandul Nou – Sântana DJ 791, 1 miliard de lei pentru proiectare, pentru că toţi aceşti bani de 13 miliarde nu sunt pentru repararea drumurilor ci pentru modernizarea lor. Modernizarea lor înseamnă: proiectare, licitaţie şi alte activităţi care probabil nu se vor încheia în acest an. Sunt multe din aceste proiecte sau unele programe pe care nu le avem. La unele avem proiecte, le putem începe şi scoate la licitaţie, iar unele trebuie proiectate, cum este cazul la DJ 791 Zimandul Nou – Sântana. Atunci am spus să rămână un miliard de lei din 10 miliarde, 4 miliarde să dăm pentru Curtici, să rezolve problema de la Arad – Curtici – Zona Liberă. Ştim ce probleme sunt cu transportul acela greu, asta înseamnă 5 miliarde, restul de bani deci 5 miliarde, să dăm la podul Săvârşin întrucât nu avem 15 miliarde pentru acest pod la care v-a începe lucrările în acest an. Şi ca să putem aborda această lucrare cât mai rapid şi ca să putem încheia anul viitor cât mai devreme această lucrare, venim cu acest pachet de propuneri ale Dvs. pe care le-aţi discutat şi le-am discutat împreună şi pentru că le-am însuşit, nu mai există nici un fel de probleme. Amendamentul nu vine din partea mea, este amendamentul Dvs. în contextul în care comisiile au căzut de acord cu acest lucru. De aceea vin în faţa Dvs. d-le preşedinte şi dacă Dvs. consideraţi să întrebăm şi pe colegii noştri, ca să accepte această propunere legat de ce v-am spus cu Crocna şi ce s-a spus aicea cu partea a doua de la DJ Zimandul Nou – Sântana. Să rămână un miliard pentru proiectare iar ceilalţi bani să se împartă4 miliarde la Curtici şi 5 miliarde la podul de la Săvârşin. Încă o dată spun, aceşti bani nu se pierd, rămân în continuare şi în anul viitor. La punctul următor o să vedeţi că aveţi încă 9 miliarde şi jumătate aproape pentru drumurile judeţene şi pentru drumurile comunale, care sunt afectate de inundaţii. Şi acolo trebuie să ne îndreptăm toată acţiunea şi energia, dacă nu folosim aceşti bani în acest an îi vom pierde. Deci eu vă multumesc foarte mult.
Dl. Matula Iosif: Mulţumesc şi eu. Alte observaţii? Dl. Duka.
Dl. Duka Atila: D-le preşedinte doresc să-mi exprim aprecierea public faţă de declaraţia de presă făcută de Dvs., respectiv modestia cu care aţi tratat uriaşa realizare, de altfel, de a obţine 3 milioane de EURO pentru Moneasa şi în special că nu v-aţi asumat singur meritul pentru acest proiect.
Dl. Matula Iosif: D-le Duka, n-are legătură cu punctul de la ordinea de zi.
Dl. Duka Atila: Are legătură şi dacă nu m-aţi întrerupe am ajunge mai repede la final şi aţi mulţumi tuturor celor care şi-au adus contribuţia la acest proiect, Nu acelaşi lucru se poate spune despre d-l Seculici, care, uită că mai mulţi au făcut presiuni pentru a putea cheltui aceşti bani proveniţi din taxa de ecologizare iar singurul merit al dânsului este că l-a promovat, dacă l-a promovat dânsul, că l-a promovat greşit. Şi aş motiva şi de ce. În Ordonanţa de Guvern scrie clar acolo şi nu ştiu dacă e foarte clar. Noi, ţineţi minte că am avut discuţii în comisii faţă de textul acestei Ordonanţe, respectiv că aceşti bani se folosesc pentru modernizare, iar modernizare înseamnă reconstrucţia unui drum de la zero. Lucru care costă în jur de vreo 10 miliarde de lei, deci marea realizare a d-lui Seculici este că putem să facem vreo 12-13 kilomerti de drum modernizat, iar noi aceşti bani am putea să-i cheltuim pentru întreţinere şi reparaţie a drumurilor din judeţ. Sigur, Dvs. şi dl. vicepreşedinte a subliniat faptul că aceşti bani nu trebuie cheltuiţi cu repeziciune deci avem timpul suficient de a cere o rectificare la această Ordonanţă, sau explicaţii, dacă eventual nu este mai bine să folosim aceşti bani pentru întreţinere şi reparaţii decât pentru modernizare. Totodată doresc să-mi exprim dezacordul faţă de tratamentul care l-am avut noi respectiv în şedinţa trecută, am cerut cei din comisia 3, ca să fim şi noi solicitaţi la stabilirea traseelor care se modernizează sau se repară, acest lucru nu s-a întâmplat, doar în cadrul comisiei am cerut o listă care repede s-a schimbat cu o altă listă. În concluzie solicit amânarea acestui punct de pe ordinea de zi şi să facem o comisie reunită şi să vedem cum putem să cheltuim aceşti bani în folosul arădenilor cât mai bine. Totodată în perioada asta cât se amână, dacă se va amâna, să cerem precizări de la Guvern dacă nu cumva putem să-i folosim pentru reparaţii şi întreţinere şi nu pentru modernizare. Mulţumesc.
Dl. Matula Iosif: Mulţumesc. Sper că nu doriţi să ne cerem scuze la Guvern că am primit aceşti bani pentru drumurile judeţene. Poate să reiasă şi treaba aceasta. Mulţumesc. Alte observaţii?
D-na Herlo Rodica: Am apreciat traseele de modernizare pe care ieri în comisie au fost alese, dar gândindu-mă astăzi la drumurile pe care le-am văzut în campania electorală, ar mai fi un drum care neapărat trebuie reparat şi întreţinut: Sântana – Olari – Sintea Mică – Zărand – Seleuş, care să facă legătura exact între şoseaua naţională şi drumul spre Moneasa. M-am gândit că după cele 3 milioane de EURO pe care le-am obţinut pentru staţiunea Moneasa, să facem şi acest traseu în legătură cu drumul naţional. Am fost pe el şi nu se mai poate circula şi nu este nici în anexa 1, nu stiu care-i porţiune judeţeană, care-i comunală, dar nu este nici o localitate din cele enumerate de mine trecute pentru reparaţii. Dacă se găsesc resurse cumva… . Am vrut să propun din drumul Sântana – Zimandul Nou, dar am văzut că banii v-aţi gândit să-i împărţim în alt mod, sigur că şi propunerea d-lui vicepreşedinte este binevenită, podul de la Săvârşin indiscutabil trebuie făcut. Dar şi acest drum, nu se poate circula pe el.
Dl. Matula Iosif: Vă mulţumesc. Pot să vă răspund pe loc că drumul este prevăzut pentru a fi reparat pe alte fonduri. Deci drumul de care vorbiţi. Alte observaţii? Dl. Mureşan.
Dl. Mureşan Maftei: D-le preşedinte, stimaţi colegi, întâmplător locuiesc în Sântana, oraşul Sântana este situat la 28 de kilometri de municipiul Arad, dacă s-ar face drumul prin Zimand, ar deveni cam 17 kilometri şi jumătate – 18. În oraşul Sântana sunt aproximativ 1.800 de maşini fie proprietate privată, fie proprietatea celor 250 de societăţi comerciale. Pe acest drum ar circula şi cetăţenii din Caporal Alexa, Olari, Sintea Mică, Zărand, Cintei. La ieşire din Sântana spre Zimand, în partea dreaptă, vrem să formăm împreună, Primăria Sântana, vrea să se formeze o zonă industrială. Chiar şi o avicola care se va întinde pe vreo 80 de hectare. Deci noi când vom spune la un investitor străin, din Arad în Sântana sunt 28 de kilometri, omul într-un fel gândeşte, iar când îi vom spune că sunt 17-18 kilomeri, omul altfel gândeşte. Am auzit de ieri zvonuri că din Sântana la şoseaua naţională sunt 3-4 kilometri. Sunt 8. Iar din Sântana până în Zimand pe şoseaua naţională sunt aproximativ 20 de kilometri şi jumătate, pe drumul drept sunt 9 kilometri şi 200 de metri. Deci rugămintea mea: vă rog d-le preşedinte şi stimaţi colegi ca să mă susţineţi şi să nu se ia nici un ban de la drumul Sântana – Zimand, acel drum trebuia făcut încă pe vremea pe când era eroul muncii socialiste Goinea, fie iertat, dar n-o vrut să-l facă ca să nu poată fura oamenii cu maşina de pe hotar. Ori acuma eu consider că trăim într-o altă epocă, într-o altă eră şi nu putem gândi la fel. Vă mulţumesc frumos. Vă mulţumesc.
Dl. Matula Iosif: Mulţumesc şi eu. Dl. Parpală.
Dl. Parpală Caius: N-aş fi vrut să intervin şi să-mi asum paternitatea acestei modificări, adică a retragerii acestor bani, dar văzând pe colegul meu pe Mureşan, că intervine cu atâta patos … . Sigur, îl înţeleg, fiind din Sântana, dar având drumul Sântana care, zice el, sunt 8 kilometri, probabil din capătul Sântanei sunt 8 kilometri, dar drumurile nu se măsoară din capăt în capăt, se măsoară de la kilometrul 0 din fiecare comună. De la kilometrul 0 din Sântana până în DN 69 Arad – Oradea poate să fie 5 – 6 kilometri maxim. Asta e un punct de vedere, un aspect. Al doilea aspect este că DN 69 aţi văzut şi acuma că se reface, este un drum naţional. Nu se justifică absolut acest drum care de fapt trece pe drumul dintre Zimand şi Sântana pentru a scurta 8,5 kilometri, acele 1800 de maşini. Cât priveşte formarea zonei industriale cum zice colegul meu, sigur, termenul de formare n-ar fi cel mai adecvat, în orice zonă industrială, după modelul Aradului, al Crişului, al Ineului, ca să spun municipiile şi oraşele judeţului care au astfel de zone industriale. Primăria va vinde terenul pe un preţ să nu zic modic, mai mult simbolic, urmând ca diferenţa de preţ, cei care-şi construiesc halele, intreprinderile din zona industrială să beneficieze exact de acest lucru, de construirea infrastructurii necesare în zona industrială. Probabil colegul meu nu cunoaşte acest lucru, deci sunt categoric împotriva cheltuirii în acest moment, mai ales a 10 miliarde, când atâtea drumuri sunt mult mai importante. Sunt traseele, care orice studiu de circulaţie am face vom vedea că sunt de 10 ori cu un grad mai mare de ocupare, decât acest drum care ar deservi două comune. N-aş vrea să reamintesc despre clientelismul politic, de care taman ieri, domnul Băsescu vorbea. Dacă colegul meu nu intervenea, eu m-aş fi abţinut şi n-aş fi avut această intervenţie. Eu cred că era foarte bine dacă ne consultam şi cu Compania de Transport, care asigură transportul în comun pe diverse rute, şi-n care tot maşinile Consiliului judeţean sunt cele care suferă, cele care sunt îmbătrânite, învechite şi cele care trebuiesc reparate având în vedere starea drumurilor. Acest traseu niciodată nu va avea mijloace de transport în comun, nu va avea nimic. Aşa că dacă am zis să fie proiectarea 1 miliard şi să vedem în continuare, mă gândesc dacă n-ar fi mai bine să nu mai fie nici banii pentru proiectare, dacă aşa se pune problema. Căci v-am spus sunt drumuri mult mai importante decât acest drum. Vă mulţumesc.
Dl. Matula Iosif: Vă mulţumesc şi eu.
Dl. Popescu Gavril: Aş vrea să intervin şi eu domnule preşedinte.
Dl. Matula Iosif: Dl. vicepreşedinte.
Dl. Popescu Gavril: Stimaţi colegi, poate unii dintre Dvs. s-ar putea să nu înţeleagă. Sunt sume maxime, în momentul în care vor fi scoase la licitaţie aceste trasee, fiţi convinşi că aceste sume vor fi diminuate şi vor rămâne bani şi pentru traseul Zimandul Nou – Sântana şi pentru alte trasee. Ceea ce este important însă astăzi, este că avem aceşti bani şi-i vom împărţi în aşa fel încât să acoperim zone care nu au mai fost reparate niciodată şi nu au fost modernizate în ultimii 10 ani de zile. Aceasta a fost o idee de la care am pornit. Uitaţi, sus la anexa 1 Bata – Zăbalţ, o să spună unii că este o zonă în care nu locuieşte nimeni, dacă închidem podul de la Săvârşin, această zonă va fi foarte puternic lucrată. Încă o dată repet şi vă rog să înţelegeţi acest lucru, eu am venit cu această propunere, e adevărat dar am avut o discuţie cu domnul Caius Parpală şi cu alţi colegi, de la dânşii am luat aceste propuneri şi am spus, să fim cu toţii de acord; să nu existe nici un fel de idee că ar veni dintr-o zonă politică sau alta. Deci rămâne şi drumul Zimandul Nou – Sântana în lucru, şi acesta se va lucra. Un miliard de lei a râmas pentru proiectare, şi în momentul în care se va scoate la licitaţie şi celelalte drumuri, probabil că vor rămâne bani şi aceşti bani vor veni spre acest drum. Deci în momentul în care am lăsat un miliard de lei pentru Zimandul Nou, vă daţi seama că acolo am lăsat pentru proiectare, dacă facem proiectarea, acest drum se va face. Nu înţeleg acum să tranşăm acest lucru, pentru că fiecare dintre noi putem veni cu `n` soluţii, pentru că sunt foarte multe trasee care nu au fost reparate şi le putem repara. Întrucât astăzi am venit cu această propunere, haideţi să fiţi de acord ca aceşti bani să fie împărţiţi aşa cum sunt ei împărţiţi şi ulterior vom discuta. Pentru că acesti bani nu vor fi cheltuiţi în două secunde, aceşti bani, vor fi cheltuiţi probabil pe parcursul anului viitor, la sfârşitul anului viitor. Noi nu avem nici forţa , iar în Arad nu există forţa firmelor să consume şi să lucreze aceşti bani, să poată să apuce să lucreze aceşti bani. De aceea înţelegeţi că această propunere nu am făcut-o decât în contextul în care să împăcăm pe toată lumea şi vă rog încă o dată să înţelegeţi acest lucru. Domnule preşedinte, eu am venit cu acest amendament şi vă rog să-l supuneţi la vot. Mulţumesc.
Dl. Matula Iosif: Vă mulţumesc şi eu, înainte de a supune la vot, îmi permiteţi şi punctul de vedere al meu, al preşedintelui. Sigur este dificil să împarţi bani la reţeaua de drumuri judeţene şi comunale, dar îmi doresc să trecem cât mai des prin asemenea dificultăţi. Suntem în momentul în care am obţinut o sumă frumoasă, cum de mult nu s-a întâmplat, pentru drumurile judeţene şi comunale. Cunoaştem cu toţii situaţia reală a reţelei de drumuri judeţene şi comunale, ştim cu toţii cât de mult ne-am dori să ne putem opri în zeci de locuri, toate necesită reparaţii, ştim acest lucru şi repet: îmi doresc să avem cât de des această dificultate de a împărţi bani pe drumuri judeţene şi comunale. Este un prim punct, am obţinut un fond, am venit în faţa Dvs. cu o propunere deschis. Ştim că probabil nu este cea mai perfectă, am încercat să fie cât mai echilibrată şi ne dorim ca la viitoarele să le putem completa ca într-adevăr în câtiva ani reţeaua de drumuri a judeţului Arad să fie aşa cum ar trebui. N-o putem face în acest an, probabil nici în doi sau trei ani şi efortul trebuie menţinut de noi şi de cei care vor veni după noi. Cu acestea spuse vă supun votului amendamentul propus aici de către domnul vicepreşedinte.
Dl. Duka Atila: Înainte de asta am propus şi eu un amendament domnule preşedinte, respectiv de amânare a acestui proiect de hotărâre.
Dl. Matula Iosif: Mulţumesc. Primul amendament a fost propus de domnul vicepreşedinte, o să supun votului şi amendamentul de amânare. Deci cine este de acord cu amendamentul propus de domnul vicepreşedinte Popescu? Rog să se numere. 18 voturi pentru din prezenţi 29. Înseamnă că amendamentul a trecut. Îmi permit să supun votului şi amendamentul propus de domnul Duka. Cine este de acord cu amânarea proiectului? 1 vot, dl. Duka Iosif Atila. Îmi permit atunci să vă supun votului proiectul de hotărâre, în întregime cu amendamentul aprobat. Cine este pentru? 26 voturi. Împotrivă? 2 voturi Duka Iosif Atila şi Mureşan Maftei. Abţineri? 1 vot Fluieraş Ioan. Mulţumesc.
În temeiul art. 109 din Legea 215/2001- Legea administraţiei publice locale, Consiliul judeţean Arad, cu majoritate de voturi a adoptat
HOTĂRÂREA NR. 151/2005
privind utilizarea sumei de 13.100.000 lei din taxele ecologice şi de salubrizare încasate de către Direcţia Judeţeană de Protecţia Plantelor şi Alte Servicii Arad pentru modernizarea drumurilor judeţene şi comunale în anul 2005.
Punctul 5.
Proiect de hotărâre cu privire la utilizarea sumei de 996.000 lei din fondul de intervenţie la dispoziţia Guvernului prevăzut în bugetul de stat pe anul 2005 pentru înlăturarea efectelor calamităţilor naturale produse în judeţul Arad.
Dl. Matula Iosif: Comisiile au avizat favorabil în unanimitate acest proiect de hotărâre. Observaţii? Dacă nu supun votului. Cine este pentru? 28 voturi. Împotrivă? – Abţineri? 1 vot Negrea Daniel.
În temeiul art. 109 din Legea 215/2001-Legea administraţiei publice locale, Consiliul judeţean Arad, cu majoritate de voturi a adoptat
HOTĂRÂREA NR. 152/2005
privind utilizarea sumei de 996.000 lei din fondul de intervenţie la dispoziţia Guvernului prevăzut în bugetul de stat pe anul 2005 pentru înlăturarea efectelor calamităţilor naturale produse în judeţul Arad.
Punctul 3.
Proiect de hotărâre cu privire la rectificarea bugetului propriu de venituri şi cheltuielial Consiliului judeţean Arad pe anul 2005.
Dl. Matula Iosif: Comisiile au avizat favorabil în unanimitate. Observaţii? Cine este pentru? 29 voturi. Împotrivă? – Dacă se abţine cineva? – Mulţumesc.
În temeiul art. 109 din Legea 215/2001 – Legea administraţie publice locale, Consiliul judeţean Arad, în unanimitate de voturi a adoptat
HOTĂRÂREA NR. 153/2005
privind rectificarea bugetului propriu de venituri şi cheltuieli al Consiliului judeţean Arad pe anul 2005.
Punctul 6.
Proiect de hotărâre cu privire la restituire în natură a imobilului situat în municipiul Arad, B-dul Revoluţiei, nr. 85.
Dl. Matula Iosif: Comisiile au avizat favorabil în unanimitate. Cine este pentru? 29 voturi. Împotrivă? – Dacă se abţine cineva? –
În temeiul art. 109 din Legea 215/2001 – Legea administraţiei publice locale, Consiliul judeţean Arad, în unanimitate a adoptat
HOTĂRÂREA NR. 154/2005
privind restituirea în natură a imobilului situat în municipiul Arad, B-dul Revoluţiei, nr. 85.
Punctul 7.
Dl. Matula Iosif: O să-l rog pe domnul secretar să prezinte proiectul de hotărâre.
Dl. Silaghi Ioan: Deci este proiect de hotărâre privind modificarea statului de funcţii pentru Serviciul Public Comunitar de Evidenţă a Persoanelor al Judeţului Arad. Ceea ce trebuie să hotărâm: se aprobă modificare statului de funcţii pentru Serviciul Public Comunitar de Evidenţă a Persoanelor a Judeţului Arad începând cu data intrării în vigoare a Ordinelor Ministerului Administraţiei şi Internelor nr. 1 şi nr. 4.264 pe 2005. Aşa cum v-am spus la început este vorba de transformarea unui post de funcţionar public de la acest serviciu, în post contractual. Facem această mişcare, întru-cât această persoană urmează să fie preluată de către Ministerul de Interne şi să poată beneficia de drepturile pe care le au cei care lucrează la acest minister. Mai menţionez că avem acordul persoanei în cauză, şi-a dat consimţământul în acest sens, mai mult, a şi solicitat. De aceea vă rog să fiţi de acord cu această schimbare. Mulţumesc.
Dl. Matula Iosif: Mulţumesc şi eu. Dacă sunt observaţii. Cine este pentru? 29 voturi. Împotrivă? – Abţineri? – Vă mulţumesc pentru participare.
În temeiul art. 109 din Legea 215/2001 – Legea administraţiei publice locale, Consiliul judeţean Arad, în unanimitate a adoptat
HOTĂRÂREA NR. 155/2005
privind modificarea statului de funcţii pentru Serviciul Public Comunitar de Evidenţă a Persoanelor al Judeţului Arad.
Dl Jurcă Sever: Aş dori dacă-mi permiteţi, stimaţi colegi, aş dori să vă anunţ că începând de mâine se desfăşoară turneul de tenis dotat cu premii de 10.000 de dolari, la baza Fair Play din Subcetate, peste drum de intrarea de pe ştrand. Este un turneu profesionist pentru tinerii din România şi din alte ţări. O să fie participanţi tineri din vreo 20 de ţări, este un turneu pe care noi l-am aprobat, Dvs. aţi votat suma de 10.000 de dolari cu care să participe Consiliul judeţean. De aceea vreau să vă anunţ că va începe mâine acest turneu şi să vă invit să participaţi la aceste meciuri care vor avea loc, atât pe amatorii de tenis, cât şi pe cei care nu sunt amatori dar care se pot îndrăgosti de acest sport frumos. Deci vă invităm, intrarea este gratuită pentru toată lumea şi veţi avea ocazia să vedeţi sportivi din mai multe ţări.
Dl. Popescu Gavril: Ora?
Dl. Jurcă Sever: Şi dimineaţa şi seara, vor fi meciuri pe parcursul întregii zile.
Dl. Matula Iosif: Mulţumesc. Declar închise lucrările şedinţei extraordinare de astăzi.
PREŞEDINTE,
Ing. Iosif MATULA
SECRETAR GENERAL AL JUDEŢULUI,
Ioan SILAGHI