ROMÂNIA
JUDEŢUL ARAD
CONSILIUL JUDEŢEAN
PROCES-VERBAL
Încheiat în şedinţa ordinară a Consiliului judeţean Arad din data de
20.03.2009
Publicitatea şedinţei a fost asigurată prin publicarea pe site-ul Consiliului judeţean Arad a Dispoziţiei nr.110/13.03.2009 a preşedintelui Consiliului judeţean, privind convocarea în şedinţă ordinară a Consiliului judeţean Arad (cuprinzând ordinea de zi, data, ora şi locul desfăşurării), precum şi prin intermediul presei, în cotidianul local „Jurnalul arădean”, „Glasul Aradului” şi „Nyugati Jelen” din data de14.03.2009. Convocarea consilierilor s-a realizat telefonic.
Prezenţi: Ioţcu Nicolae-preşedinte, Drăgan Cristian-vicepreşedinte, Ţolea Adrian-vicepreşedinte, Boloni Gyorgy, Chambre Dorina Rodica, Costin Ionel, Dat Ionel, Don Ciprian, Galu Cosmin Radu, Giurgelea Ionel, Herlo Rodica, Jurcă Sever, Leah Sandu Virgil, Mecheş Stefan Mircea, Mihuţ Teodor, Moţica Ana-Lenuţa, Năsui Adrian, Negrea Daniel, Ocoliceanu Horia Adrian, Popa Emil Dorel, Purcaru Mircea, Sabău Gheorghe, Scorobete Radu, Seculici Gheorghe, Sipos Gyorgy, Toth Csaba, Ulici Ioan, Velici Florin Teodor, Vesa Teodor-consilieri judeţeni, Silaghi Ioan-secretarul judeţului. Absenţi motivaţi: Cristina Ioan, Hondea Ioan, Parpală Caius Mihai, Remeţan Florin.
Dl.Ioţcu Nicolae:Bună ziua, bine aţi venit la şedinţa ordinară din această lună. Rog pe domnul Secretar Silaghi să ne anunţe prezenţa ca să putem intra pe ordinea de zi.
Dl.Silaghi Ioan: În momentul de faţă lipsesc 5 consilieri, dintre care 2 sunt absenţi motivaţi. Probabil mai vin între timp.
Dl.Ioţcu Nicolae:Ordinea de zi cuprinde 24 de puncte pe care le-aţi discutat în comisii şi vă propun să introducem pe ordinea de zi şi punctul 25: „Proiect dehotărâre privind asocierea Consiliului Judeţean Arad cu Consiliul Judeţean Timiş şi Consiliul Judeţean Caraş Severin în vederea reabilitării cu fonduri europene a drumului DJ 572 Berzovia (jud. Caraş Severin) – Buziaş (jud. Timiş) – Lipova (jud. Arad) km 34+940 – 128+519. Este o urgenţă pentru că hotărârile de consiliu judeţean de la celelalte judeţe au venit în ziua de ieri şi pentru a nu întârzia cu o lună depunerea şi intrarea în proceduri pentru accesarea acestor fonduri europene, rugămintea mea este să acceptaţi ca să-l avem pe punctul 25 pe ordinea de zi de astăzi. Dacă sunteţi de acord cu această propunere? 29 voturi. Împotrivă? – Abţineri? – Cu acest punct 25 introdus pe ordinea de zi supun votului dvs. întreaga ordinea de zi propusă. Cine este pentru? 29 voturi. Împotrivă? – Abţineri? –
Consiliul judeţean Arad, în unanimitate a aprobat
ORDINEA DE ZI:
1.Proiect de hotărâre privind aprobarea cotizaţiei Consiliului judeţean Arad pe anul 2009 către Uniunea Naţională a Consiliilor Judeţene din România.
2.Proiect de hotărâre privind plata contribuţiei pe anul 2009 a Consiliului judeţean Arad la bugetul Biroului Regional pentru Cooperare Transfrontalieră Oradea.
3.Proiect de hotărâre privind contribuţia Consiliului judeţean Arad pe anul 2009 la fondul pentru dezvoltare a Regiunii Vest.
4.Proiect de hotărâre privind modificarea Hotărârii 183/2004 al Consiliului judeţean Arad privind organizarea şi metodologia de funcţionare a Comisiei pentru Protecţia Copilului Arad.
5.Proiect de hotărâre privind modificarea statului de funcţii şi al organigramei pentru aparatul de specialitate al Consiliului judeţean Arad.
6.Proiect de hotărâre privind modificarea şi completarea Regulamentului de funcţionare al aparatului de specialitate al Consiliului judeţean Arad.
7.Proiect de hotărâre privind rectificarea Anexei nr. 5 la Hotărârea Consiliului Judeţean Arad nr. 287/2008 privind aprobarea reevaluării unor bunuri din patrimoniul public si privat al Judeţului Arad.
8.Proiect de hotărâre privind aprobarea Avizului tehnic nr. 16/12.03.2009 aferent Plan Urbanistic Zonal: „Zonă rezidenţială cu locuinţe D+P+1E+M”, sat Sânpaul, comuna Şofronea şi R.L.U. aferent.
9.Proiect de hotărâre privind aprobarea Avizului tehnic nr. 17 /12.03.2009 aferent Plan Urbanistic Zonal: „Locuinţe şi funcţiuni complementare”, localitatea Livada şi R.L.U. aferent.
10.Proiect de hotărâre privind aprobarea Avizului tehnic nr. 18 /12.03.2009 aferent Planului Urbanistic de Detaliu „Consolidare şi mansardare clădire existentă, str. Episcopiei nr.18”.
11.Proiect de hotărâre privind aprobarea organigramei pentru Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Arad pe anul 2009.
12.Proiect de hotărâre privind aprobarea Regulamentului de organizare şi funcţionare al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială si Protecţia Copilului Arad.
13.Proiect de hotărâre privind aprobarea Programului de Investiţii pe anul 2009 pe domeniul public judeţean concesionat Companiei de Apă Arad SA, care se realizează din fonduri IID.
14.Proiect de hotărâre privind aprobarea desfăşurării în perioada 27-28 martie 2009 la Moneasa a ediţiei a III-a a seminarului regional al ATOP Arad, cu tema „Comunicarea cu societatea civilă. Rolul Autorităţii Teritoriale de Ordine Publică în relaţia dintre instituţiile publice şi cetăţean”.
15.Proiect de hotărâre privind diminuarea nivelului redevenţei pe anul 2009, pentru bunurile care aparţin domeniului public al judeţului Arad concesionate către SC „Compania de Transport Public” SA Arad.
16. Proiect de hotărâre privind trecerea din domeniul public în domeniul privat al Judeţului Arad a unor bunuri, scoaterea din uz şi casarea acestora.
17.Proiect de hotărâre privind modificarea Hotarârii nr. 259 din 28.11.2008 de participare a Consiliului Judetean Arad la proiectul „Cresterea interoperabilitatii sistemelor informatice între unitatile administrativ teritoriale din judetul Arad”.
18.Proiect de hotărâre privind aprobarea Calendarului evenimentelor pe anul 2009 –programul anual al activităţilor cultural-artistice, educative, sportive, tineret şi de turism.
19.Proiect de hotărâre privind aprobarea bugetului propriu de venituri şi cheltuieli al Consiliului judeţean Arad pe anul 2009.
20.Proiect de hotărâre privind rectificarea bugetului de venituri şi cheltuieli evidenţiate în afara bugetului local pe anul 2009.
21.Proiect de hotărâre privind propunerile de repartizare către bugetele locale a cotei de 20 % din sume defalcate din TVA şi cote defalcate din impozitul pe venit, destinate susţinerii programelor de dezvoltare locală şi proiectelor de infrastructură pe anul 2009.
22.Proiect de hotărâre cu privire la repartizarea sumelor defalcate din taxa pe valoarea adăugată destinate finanţării cheltuielilor privind drumurile judeţene şi comunale.
23.Proiect de hotărâre cu privire la repartizarea sumelor defalcate din taxa pe valoarea adăugată destinate finanţării cheltuielilor privind drumurile judeţene şi comunale unor consilii locale pe obiective.
24.Proiect de hotărâre privind aprobarea bugetului fondurilor externe nerambursabile al Consiliului Judeţean Arad pe anul 2009.
25.Proiect dehotărâre privind asocierea Consiliului Judeţean Arad cu Consiliul Judeţean Timiş şi Consiliul Judeţean Caraş Severin în vederea reabilitării cu fonduri europene a drumului DJ 572 Berzovia (jud. Caraş Severin) – Buziaş (jud. Timiş) – Lipova (jud. Arad) km 34+940 – 128+519.
Punctul 1.
Proiect de hotărâre privind aprobarea cotizaţiei Consiliului judeţean Arad pe anul 2009 către Uniunea Naţională a Consiliilor Judeţene din România.
Dl.Galu Cosmin: Domnule preşedinte, am observat că este, vom vota acest proiect pentru că mă rog, asta e cotizaţia la care suntem obligaţi, doar o scurtă întrebare. Am observat că este o cotizaţie destul de mare la această Uniune a Consiliilor Judeţene, aş dori să ştiu care sunt beneficiile noastre directe. Nu am putut să nu observ, intrând pe site-ul acestei uniuni că în consiliul director nu este nici un judeţ, un singur judeţ din Transilvania, că sediul central al acestei uniuni este la Alexandria, că are un birou la Bucureşti, nu ştiu care sunt beneficiile noastre de aici.
Dl.Ioţcu Nicolae: Sunt două aspecte diferite, faptul că există un birou la Alexandria, este dat de faptul că în momentul când s-au făcut alegeri pentru conducere, situaţia politică a preşedinţilor consiliilor judeţene era una care a permis votarea acestor lucruri. Cât despre beneficii, în primul rând, ca asociaţie, această uniune, este sigur, o asociaţie a consiliilor judeţene, prin ea ne promovăm interesele mai ales cele legate de ordin legislativ şi ne putem exprima punctul de vedere care să fie susţinute în faţa Guvernului sau a Parlamentului pentru a obţine, să spunem reglementări, care, să avantajeze consiliile judeţene, avem un sistem prin care sunt informate consiliile judeţene de ceea ce se întâmplă, poate nu funcţionează la capacitate maximă, dar aceasta este propunerea de cotizaţie care se plăteşte în toată ţara, până la urmă, de funcţionarea acestei uniuni, să spunem ea totdeauna poate fi îmbunătăţită, dar, de primul aspect, aşa a fost situaţia atunci, asta a fost rezultatul alegerilor. Când vor avea altă forţă, la următoarele alegeri, probabil vom schimba anumite lucruri acolo.
Dl.Galu Cosmin: Să sperăm că se va protesta şi împotriva încercării de desfiinţare a judeţelor, tot prin această uniune.
Dl.Ioţcu Nicolae: Nu ştiu de unde aţi auzit de desfiinţarea judeţelor?
Dl.Galu Cosmin: La nivel central se discută.
Dl.Ioţcu Nicolae: Eu ştiu că se discută de reorganizarea regiunilor, nu de desfiinţarea judeţelor. Dar, sunt două puncte de vedere diferite. Supun votului dvs. punctul 1 de pe ordinea de zi. Cine este pentru? 29 voturi. Cine este împotrivă? – Abţineri? –
În temeiul art.97 alin.(1) din Legea 215/2001-Legea administraţiei publice locale, republicată, Consiliul judeţean Arad, în unanimitate a adoptat
HOTĂRÂREA NR.72/2009
privind aprobarea cotizaţiei Consiliului judeţean Arad pe anul 2009 către Uniunea Naţională a Consiliilor Judeţene din România
Punctul 2.
Proiect de hotărâre privind plata contribuţiei pe anul 2009 a Consiliului judeţean Arad la bugetul Biroului Regional pentru Cooperare Transfrontalieră Oradea.
Dl.Ioţcu Nicolae: Dacă sunt comentarii? Dacă nu, supun votului dvs. Cine este pentru? 29 voturi. Cine este împotrivă? – Abţineri? –
În temeiul art.97 alin.(1) din Legea 215/2001-Legea administraţiei publice locale, republicată, Consiliul judeţean Arad, în unanimitate a adoptat
HOTĂRÂREA NR.73/2009
privind plata contribuţiei pe anul 2009 a Consiliului judeţean Arad la bugetul Biroului Regional pentru Cooperare Transfrontalieră Oradea.
Punctul 3.
Proiect de hotărâre privind contribuţia Consiliului judeţean Arad pe anul 2009 la fondul pentru dezvoltare a Regiunii Vest.
Dl.Ioţcu Nicolae: Cine este pentru? 29 voturi. Împotrivă? – Abţineri? –
În temeiul art.97 alin.(1) din Legea 215/2001-Legea administraţiei publice locale, republicată, Consiliul judeţean Arad, în unanimitate a adoptat
HOTĂRÂREA NR.74/2009
privind contribuţia Consiliului judeţean Arad pe anul 2009 la fondul pentru dezvoltare a Regiunii Vest.
Punctul 4.
Proiect de hotărâre privind modificarea Hotărârii 183/2004 al Consiliului judeţean Arad privind organizarea şi metodologia de funcţionare a Comisiei pentru Protecţia Copilului Arad.
Dl.Ioţcu Nicolae: Dacă sunt puncte de vedere? Dacă nu, supun votului. Cine este pentru? 29 voturi. Cine este împotrivă? – Abţineri? –
În temeiul art.97 alin.(1) din Legea 215/2001-Legea administraţiei publice locale, republicată, Consiliul judeţean Arad, în unanimitate a adoptat
HOTĂRÂREA NR.75/2009
privind modificarea Hotărârii 183/2004 al Consiliului judeţean Arad privind organizarea şi metodologia de funcţionare a Comisiei pentru Protecţia Copilului Arad.
Punctul 5.
Proiect de hotărâre privind modificarea statului de funcţii şi al organigramei pentru aparatul de specialitate al Consiliului judeţean Arad.
Dl.Ioţcu Nicolae: Cine este pentru? 29 voturi. Cine este împotrivă? – Abţineri? –
În temeiul art.97 alin.(1) din Legea 215/2001-Legea administraţiei publice locale, republicată, Consiliul judeţean Arad, în unanimitate a adoptat
HOTĂRÂREA NR.76/2009
privind modificarea statului de funcţii şi al organigramei pentru aparatul de specialitate al Consiliului judeţean Arad.
Punctul 6.
Proiect de hotărâre privind modificarea şi completarea Regulamentului de funcţionare al aparatului de specialitate al Consiliului judeţean Arad.
Dl.Galu Cosmin: La comisie am avut o propunere la Cap.III pct.III.2 lit.d, prin care am solicitat, ca pe lângă materialele în format electronic şi pe CD-uri să fie prevăzut şi în acest regulament, ca fiecare comisie să aibe şi un material scris, cu toate avizele necesare şi aş mai completa acum, materialele pe suport electronic să aibe semnătură electronică şi acest lucru deja certifică avizele care se dau, ar fi sugestia mea.
Dl.Ioţcu Nicolae: Din punct de vedere tehnic, dacă se poate. Suntem de acord, nu cred să fie problemă asta. Cu amendamentul d-lui Galu cine este pentru? 29 voturi. Cine este împotrivă? – Abţineri? –
În temeiul art.97 alin.(1) din Legea 215/2001-Legea administraţiei publice locale, republicată, Consiliul judeţean Arad, în unanimitate a adoptat
HOTĂRÂREA NR.77/2009
privind modificarea şi completarea Regulamentului de funcţionare al aparatului de specialitate al Consiliului judeţean Arad.
Punctul 7.
Proiect de hotărâre privind rectificarea Anexei nr. 5 la Hotărârea Consiliului Judeţean Arad nr. 287/2008 privind aprobarea reevaluării unor bunuri din patrimoniul public si privat al Judeţului Arad.
Dl.Ioţcu Nicolae: Cine este pentru? 29 voturi. Cine este împotrivă? – Abţineri? –
În temeiul art.97 alin.(1) din Legea 215/2001-Legea administraţiei publice locale, republicată, Consiliul judeţean Arad, în unanimitate a adoptat
HOTĂRÂREA NR.78/2009
privind rectificarea Anexei nr. 5 la Hotărârea Consiliului Judeţean Arad nr. 287/2008 privind aprobarea reevaluării unor bunuri din patrimoniul public si privat al Judeţului Arad.
Punctul 8.
Proiect de hotărâre privind aprobarea Avizului tehnic nr. 16/12.03.2009 aferent Plan Urbanistic Zonal: „Zonă rezidenţială cu locuinţe D+P+1E+M”, sat Sânpaul, comuna Şofronea şi R.L.U. aferent.
Dl.Ioţcu Nicolae: Cine este pentru? 29 voturi. Cine este împotrivă? – Abţineri? –
În temeiul art.97 alin.(1) din Legea 215/2001-Legea administraţiei publice locale, republicată, Consiliul judeţean Arad, în unanimitate a adoptat
HOTĂRÂREA NR.79/2009
privind aprobarea Avizului tehnic nr. 16/12.03.2009 aferent Plan Urbanistic Zonal: „Zonă rezidenţială cu locuinţe D+P+1E+M”, sat Sânpaul, comuna Şofronea şi R.L.U. aferent
Punctul 9.
Proiect de hotărâre privind aprobarea Avizului tehnic nr. 17 /12.03.2009 aferent Plan Urbanistic Zonal: „Locuinţe şi funcţiuni complementare”, localitatea Livada şi R.L.U. aferent.
Dl.Ioţcu Nicolae: Cine este pentru? 29 voturi. Cine este împotrivă? – Abţineri? –
În temeiul art.97 alin.(1) din Legea 215/2001-Legea administraţiei publice locale, republicată, Consiliul judeţean Arad, în unanimitate a adoptat
HOTĂRÂREA NR.80/2009
privind aprobarea Avizului tehnic nr. 17 /12.03.2009 aferent Plan Urbanistic Zonal: „Locuinţe şi funcţiuni complementare”, localitatea Livada şi R.L.U. aferent.
Punctul 10.
Proiect de hotărâre privind aprobarea Avizului tehnic nr. 18 /12.03.2009 aferentPlanului Urbanistic de Detaliu „Consolidare şi mansardare clădire existentă, str. Episcopiei nr.18”.
Dl.Ioţcu Nicolae: Cine este pentru? 29 voturi. Cine este împotrivă? – Abţineri? –
În temeiul art.97 alin.(1) din Legea 215/2001-Legea administraţiei publice locale, republicată, Consiliul judeţean Arad, în unanimitate a adoptat
HOTĂRÂREA NR.81/2009
privind aprobarea Avizului tehnic nr. 18 /12.03.2009 aferent Planului Urbanistic de Detaliu „Consolidare şi mansardare clădire existentă, str. Episcopiei nr.18”.
Punctul 11.
Proiect de hotărâre privind aprobarea organigramei pentru Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Arad pe anul 2009.
Dl.Ioţcu Nicolae: Dacă sunt comentarii?
Dl.Sabău Gheorghe: Domnu preşedinte, am o problemă. Am cerut şi am şi primit de altfel lista cu personalul de la Pecica, cu şefii din celelalte centre nu am primit-o disponibilizaţi şi cred că modul în care se face această disponibilizare cel puţin în situaţia de la Pecica, mi se pare incorectă pentru că, pe acea listă se află persoane care nu au alte surse de venituri, au şi copii, au şi bănci, în timp ce alţi angajaţi respectiv de la Pecica au firme private, rămân în continuare pe posturi. Vă rog să analizaţi mai atent situaţia aceasta şi să ţineţi cont de ceea ce v-am spus.
Dl.Ioţcu Nicolae: Noi aprobăm din punct de vedere al organigramei, nu votăm persoane sau referire la persoane. Dacă dvs. consideraţi că acolo există persoane care nu pot să fie şi angajaţi şi să aibe şi alte lucruri, vă rog să le sesizaţi şi există o lege în vigoare a incompatibilităţii şi ea va fi pusă în aplicare. Doar că noi astăzi nu suntem chemaţi să votăm persoanele care pleacă sau care rămân. Ci votăm o reorganizare.
Dl.Sabău Gheorghe: Am cerut şi am primit o listă şi cunosc persoanele care vor fi disponibilizate,
Dl.Ioţcu Nicolae: Vă rog să sesizaţi în scris Direcţia de Protecţia Copilului în virtutea faptului că acolo există persoane care ar trebui să plece datorită faptului că ar fi incompatibile dintr-un motiv sau altul. Cred că asta e singura chestiune care aţi dorit să
Dl.Sabău Gheorghe: Eu n-am spus-o. Dvs. aţi menţionat, înseamnă că ştiţi mai multe decât mine.
Dl.Ioţcu Nicolae: Păi nu, dar dvs. aţi spus că unele persoane au firme, aţi sugerat că există incompatibilităţi atunci, pentru că la asta e singurul lucru la care puteţi face referire. Dvs. aţi spus că unii sunt şi angajaţi şi au şi firme. În momentul acela poate există o suspiciune de incompatibilitate, dacă există acest lucru, legea va fi pusă în aplicare.
Dl.Sabău Gheorghe: O să sesizez.
Dl.Ioţcu Nicolae: Vă rog frumos. Pentru acest punct cine este pentru? 29 voturi. Cine este împotrivă? – Abţineri? –
În temeiul art.97 alin.(1) din Legea 215/2001-Legea administraţiei publice locale, republicată, Consiliul judeţean Arad, în unanimitate a adoptat
HOTĂRÂREA NR.82/2009
privind aprobarea organigramei pentru Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Arad pe anul 2009.
Punctul 12.
Proiect de hotărâre privind aprobarea Regulamentului de organizare şi funcţionare al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială si Protecţia Copilului Arad.
Dl.Ioţcu Nicolae: Dacă sunt intervenţii? Dacă nu, cine este pentru? 29 voturi. Cine este împotrivă? – Abţineri? –
În temeiul art.97 alin.(1) din Legea 215/2001-Legea administraţiei publice locale, republicată, Consiliul judeţean Arad, în unanimitate a adoptat
HOTĂRÂREA NR.83/2009
privind aprobarea Regulamentului de organizare şi funcţionare al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială si Protecţia Copilului Arad.
Punctul 13.
Proiect de hotărâre privind aprobarea Programului de Investiţii pe anul 2009 pe domeniul public judeţean concesionat Companiei de Apă Arad SA, care se realizează din fonduri IID.
Dl.Ioţcu Nicolae: Cine este pentru? 29 voturi. Cine este împotrivă? – Abţineri? –
În temeiul art.97 alin.(1) din Legea 215/2001-Legea administraţiei publice locale, republicată, Consiliul judeţean Arad, în unanimitate a adoptat
HOTĂRÂREA NR.84/2009
privind aprobarea Programului de Investiţii pe anul 2009 pe domeniul public judeţean concesionat Companiei de Apă Arad SA, care se realizează din fonduri IID.
Punctul 14.
Proiect de hotărâre privind aprobarea desfăşurării în perioada 27-28 martie 2009 la Moneasa a ediţiei a III-a a seminarului regional al ATOP Arad, cu tema „Comunicarea cu societatea civilă. Rolul Autorităţii Teritoriale de Ordine Publică în relaţia dintre instituţiile publice şi cetăţean”.
Dl.Ioţcu Nicolae: Cine este pentru? 28 voturi. Cine este împotrivă? – Abţineri? 1
Au votat pentru:Ioţcu Nicolae, Drăgan Cristian, Ţolea Adrian, Boloni Gyorgy, Chambre Dorina, Costin Ionel, Dat Ionel, Don Ciprian, Giurgelea Ionel, Herlo Rodica, Jurcă Sever, Leah Sandu, Meches Stefan, Mihuţ Teodor, Moţica Ana-Lenuţa, Năsui Adrian, Negrea Daniel, Ocoliceanu Horia, Popa Emil Dorel, Purcaru Mircea, Sabău Gheorghe, Scorobete Radu, Seculici Gheorghe, Sipos Gyorgy, Toth Csaba, Ulici Ioan, Velici Florin, Vesa Teodor. Abţineri: Galu Cosmin.
În temeiul art.97 alin.(1) din Legea 215/2001-Legea administraţiei publice locale, republicată, Consiliul judeţean Arad, cu majoritate de voturi a adoptat
HOTĂRÂREA NR.85/2009
privind aprobarea desfăşurării în perioada 27-28 martie 2009 la Moneasa a ediţiei a III-a a seminarului regional al ATOP Arad, cu tema „Comunicarea cu societatea civilă. Rolul Autorităţii Teritoriale de Ordine Publică în relaţia dintre instituţiile publice şi cetăţean”.
Punctul 15.
Proiect de hotărâre privind diminuarea nivelului redevenţei pe anul 2009, pentru bunurile care aparţin domeniului public al judeţului Arad concesionate către SC „Compania de Transport Public” SA Arad.
Dl.Ioţcu Nicolae: Cine este pentru? 29 voturi. Cine este împotrivă? – Abţineri? –
În temeiul art.97 alin.(1) din Legea 215/2001-Legea administraţiei publice locale, republicată, Consiliul judeţean Arad, în unanimitate a adoptat
HOTĂRÂREA NR.86/2009
privind diminuarea nivelului redevenţei pe anul 2009, pentru bunurile care aparţin domeniului public al judeţului Arad concesionate către SC „Compania de Transport Public” SA Arad.
Punctul 16.
Proiect de hotărâre privind trecerea din domeniul public în domeniul privat al Judeţului Arad a unor bunuri, scoaterea din uz şi casarea acestora.
Dl.Ioţcu Nicolae: Cine este pentru? 29 voturi. Cine este împotrivă? – Abţineri? –
În temeiul art.97 alin.(1) din Legea 215/2001-Legea administraţiei publice locale, republicată, Consiliul judeţean Arad, în unanimitate a adoptat
HOTĂRÂREA NR.87/2009
privind trecerea din domeniul public în domeniul privat al Judeţului Arad a unor bunuri, scoaterea din uz şi casarea acestora
Punctul 17.
Proiect de hotărâre privind modificarea Hotarârii nr. 259 din 28.11.2008 de participare a Consiliului Judetean Arad la proiectul „Cresterea interoperabilitatii sistemelor informatice între unitatile administrativ teritoriale din judetul Arad”.
Dl.Ioţcu Nicolae: Cine este pentru? 29 voturi. Cine este împotrivă? – Abţineri? –
În temeiul art.97 alin.(1) din Legea 215/2001-Legea administraţiei publice locale, republicată, Consiliul judeţean Arad, în unanimitate a adoptat
HOTĂRÂREA NR.88/2009
privind modificarea Hotarârii nr. 259 din 28.11.2008 de participare a Consiliului Judetean Arad la proiectul „Cresterea interoperabilitatii sistemelor informatice între unitatile administrativ teritoriale din judetul Arad”.
Punctul 18.
Proiect de hotărâre privind aprobarea Calendarului evenimentelor pe anul 2009 –programul anual al activităţilor cultural-artistice, educative, sportive, tineret şi de turism.
Dl.Ioţcu Nicolae: Dacă sunt intervenţii?
Dl.Jurcă Sever: Am propus la acest punct să se suplimenteze Turneul de tenis cu 8.000 RON pentru că ştiţi contribuţia este 10.000 Dolari şi s-a devalorizat leul între timp şi ar mai trebui 8.000 ca să ajungem la 10.000 dolari.
Dl.Ioţcu Nicolae: Eu vă fac altă propunere. Pentru că nu se desfăşoară acum, înainte de a se aproba participarea, o să vedem atunci cât este contribuţia, pentru că vor fi evoluţii ale cursului valutar şi într-o şedinţă înainte de a intra la acest turneu să putem corecta, în funcţie sigur de a ne păstra contribuţia de anul trecut. Cred că aşa este mai corect. Sunteţi de acord cu această propunere? Da, mulţumesc.
Dl.Purcaru Mircea: Ţinând cont că anul acesta se împlinesc 20 de ani de la Revoluţia din Decembrie 1989, solicit dvs. şi colegilor pentru a putea să se desefăşoare un eveniment aşa cum trebuie să suplimentăm alocaţia pentru această comemorare cu o sumă de 10.000 RON.
Dl.Ţolea Adrian: Dacă-mi permiteţi, vreau să vă informez, că faţă de sumele pe care în mod obişnuit le dă Consiliul judeţean pentru aceste acţiuni, în acest an suma este aproape dublă faţă de anul trecut, sunt 200 milioane repartizate în calendarul Consiliului pentru aceste acţiuni şi eu cred că esteo sumă din care vom putea organiza, aşa cum trebuie aceste evenimente. De altfel, am avut o discuţie şi cu domnul Duka şi dânsul s-a arătat mulţumit de suma primită. Sigur, la momentul respectiv, dacă va fi nevoie, vom vedea în decembrie, dacă mai e nevoie.
Dl.Purcaru Mircea: Bine.
Dl.Ioţcu Nicolae: Cu aceste observaţii, supun votului dvs. punctul 18. Cine este pentru? 29 voturi. Împotrivă? – Abţineri? –
În temeiul art.97 alin.(1) din Legea 215/2001-Legea administraţiei publice locale, republicată, Consiliul judeţean Arad, în unanimitate a adoptat
HOTĂRÂREA NR.89/2009
privind aprobarea Calendarului evenimentelor pe anul 2009 –programul anual al activităţilor cultural-artistice, educative, sportive, tineret şi de turism.
Punctul 19.
Proiect de hotărâre privind aprobarea bugetului propriu de venituri şi cheltuieli al Consiliului judeţean Arad pe anul 2009.
Dl.Ioţcu Nicolae: Dacă sunt intervenţii?
Dl.Galu Cosmin: Domnule preşedinte, dragi colegi, la un studiu mai atent al bugetului, se constată că gradul de îndatorare este foarte mic, lucru pozitiv pentru bugetul judeţului Arad. Cu toate acestea strict din bugetul propriu doar o sumă aproximativ de 1,4 % din buget este dedicat investiţiilor. Aş dori să întreb executivul dacă se intenţionează accesarea de credite în acest an şi să atrag atenţia supra faptului că dacă se doreşte acest lucru, veniturile bugetului judeţului sunt în preponderenţă majoritară constituite din surse de la bugetul de stat sau subvenţii de la alte nivele ale administraţiei publice. De asemenea, trebuie să avem în vedere şi faptul că, în ultima vreme s-a constatat o scădere a veniturilor la bugetul de stat datorită situaţiei de criză economică şi aş dori să întreb, dacă în acest sens aţi contactat, aţi gândit eventualitatea contractării de credite şi în ce condiţii veţi face acest lucru. Asta este prima întrebare şi a doua întrebare Capitolul din buget 67 cultură, recreere, religie la indicatorul 59-12 apare o sumă de 2.000 pentru susţinerea cultelor. Aş dori să ştiu mai exact la ce se referă această sumă.
Dl.Ioţcu Nicolae: Din punct de vedere tehnic o să vă dea doamna Ribovici o explicaţie, din punct de vedere al întrebărilor pe care le-aţi adresat, pot să vă spun câteva lucruri. Într-adevăr Consiliul judeţean Arad nu este un consiliu judeţean îndatorat în momentul de faţă. Gradul de îndatorare este cred că undeva la 0,02 % şi sigur până la ceea ce ne permite legea 30 % ţinând cont de bugetul pe 3 ani în urmă aşa cum este acum legea, mai este mult. Dar, nu pot să vă spun în momentul de faţă cât ne vom îndatora, totul va depinde de modul cum vor decurge finanţările pentru proiectele europene. Anul acesta Consiliul judeţean Arad va începe absorbţia unor sume foarte importante din ceea ce înseamnă fonduri europene, o să avem nevoie de bani atât pentru cofinanţare cât şi ceea ce înseamnă susţinerea etapelor intermediare de finanţare până când banii europeni o să vină în urma decontărilor. Nu are nici o legătură împrumutul cu realizarea din punct de vedere al încasărilor. Există un plan al încasărilor stabilit de Ministerul Finanţelor pentru fiecare direcţie judeţeană a finanţelor publice, urmând ca dumnealor să-şi îndeplinească aceste atribuţii de a aduce şi de a-şi îndeplini planul de colectare. Împrumuturile dacă le vom lua, le vom lua pentru dezvoltarea infrastructurii judeţului Arad şi în momentul de faţă suntem dacă doriţi în faza în care lucrăm la un plan, să vedem cât putem să ne îndatorăm în primul rând cât ne permite legea, cât am putea să împrumutăm şi sigur o să aducem consiliului judeţean în dezbatere acest lucru. Dar, deocamdată, aşa cum este construit bugetul, banii ne sînt asiguraţi pentru ceea ce înseamnă derularea tuturor proiectelor. Cât despre investiţii, nu ştiu la ce vă referiţi dvs. ca şi investiţie pentru că, dacă e să discutăm de investiţii, eu cred că modernizarea drumurilor şi toate celelalte lucruri fac parte dintr-un plan care înseamnă modernizarea judeţului dacă privim doar ca investiţii, dacă am construi clădiri sau altceva sigur nu cred că la asta vă referiţi. Ori cred că nu se compară sumele pe care le avem în acest an cu sumele care au fost anul trecut, sigur în sens pozitiv. Dar, probabil, cu astfel de explicaţii la punctele următoare o să revin. Dar, ca răspuns tehnic o s-o rog pe doamna Ribovici la capitolul menţionat de domnul Galu să-i daţi un răspuns.
D-a Ribovici Gheorghina-director executiv CJA: La capitolul 67-02 cultură, recreere, religie, cod indicator 59 avem prevăzute transferuri pentru culte, deci se asigură finanţarea contribuţiei pentru salarizarea personalului neclerical, 3.868 prin Hotărâre de Guvern, Consiliul judeţean Arad are obligaţia de a asigura salarizarea la 428 posturi, numărul a rămas acelaşi constant. De obicei în fiecare an prin Legea bugetului de stat se modifica în sensul creşterii numărului de personal şi e prevăzută o sumă de 2.000 de lei la susţinerea cultelor pentru finanţarea bisericilor. Modalitatea cum vom aloca aceşti bani o să v-o supunem atenţiei în funcţie de proiectele, de complexitatea lor, în funcţie, să nu uităm, aşa cum aţi spus, de încasările care vor fi la bugetul de stat.
Dl.Ioţcu Nicolae: Cu această explicaţie, la întrebarea punctuală, la celelalte, cred că d-na director va da răspuns.
D-na Ribovici Gheorghina: Legat de faptul că numai 1,4 % din bugetul local e alocat investiţiilor, nu este un criteriu, nu există un indicator, e irelevant. Anul trecut de exemplu, la lansarea bugetului nu am avut 1 leu alocat din bugetul local, am avut din fondul de rulment. Se va vedea la următoarele puncte cât am alocat pentru investiţii.
Dl.Ioţcu Nicolae: Dacă doriţi şi o cifră comparativă, pentru că, numai legat de infrastructură şi de drumuri. Dacă anul trecut au fost 281 mild.lei vechi pentru drumuri judeţene, anul acesta pe toate programele Consiliului judeţean vor fi alocaţi 468 mild. Lei fără fondurile europene. Creşterea este de 66,62 %, iar pe drumuri comunale, dacă anul trecut au fost 100 mild., anul acesta sunt 178 mild. lei vechi ca şi comparaţie, pentru că anul trecut am discutat în miliarde lei vechi, creşterea fiind de 75 %, asta doar în termeni de comparaţie, deci o creştere de 66 % şi o creştere de 75 %. Asta ca să discutăm comparativ cum am avut startul în 2008 şi cum avem startul în 2009. Dacă sunt alte intervenţii? Dacă nu, supun votului dvs. acest punct. Cine este pentru? 29 voturi. Cine este împotrivă? – Abţineri? –
În temeiul art.97 alin.(1) din Legea 215/2001-Legea administraţiei publice locale, republicată, Consiliul judeţean Arad, în unanimitate a adoptat
HOTĂRÂREA NR.90/2009
privind aprobarea bugetului propriu de venituri şi cheltuieli al Consiliului judeţean Arad pe anul 2009.
Punctul 20.
Proiect de hotărâre privind rectificarea bugetului de venituri şi cheltuieli evidenţiate în afara bugetului local pe anul 2009.
Dl.Ioţcu Nicolae: Dacă sunt observaţii?
Dl.Galu Cosmin: Suntem la fondul de rulment acum. Aş dori câteva explicaţii aici pentru că e adevărat că din bugetul propriu nu se fac investiţii şi evident vom consuma tot fondul de rulment pentru investiţii. Aş dori să întreb la Compania de Transport Public la Capitolul 84-11 este prevăzut achiziţionarea unui număr de 57 microbuse second hand cu suma de 450.000 lei. La o studiere mai atentă a preţurilor în zonă pe care am făcut-o în ultimele zile, am constatat că se pot achiziţiona 5 microbuse noi cu această sumă. Aş dori să ştiu care e numărul de locuri, dacă sunt microbuse sau minibuse. E suficient să ne uităm la Centrul cultural judeţean unde e alocată suma de 75.000 lei pentru un microbus nou presupun şi o simplă împărţire ne dă
Dl.Ioţcu Nicolae: Pot să vă dau explicaţii
Dl.Galu Cosmin: Domnule preşedinte, numai să explic de ce. Compania de Transport Public, am văzut de fiecare dată are foarte multe pierderi, tocmai cu întreţinerea autovehicolelor mai vechi. Nu cred că este indicat o investiţie în autovehicole second hand în acest moment, ci dimpotrivă în autovehicole noi pentru că nu vom suporta mai târziu costuri.
Dl.Ioţcu Nicolae: Da, sunt de acord cu dumneavoastră într-o singură privinţă că, Companiei de Transport Public i-ar trebui numai maşini noi ca la orice companie de transport. Atunci când ai nişte sume limitate, noi ne-am propus, după nişte discuţii cu Compania de Transport să mergem în 2 direcţii. Vom încerca să găsim soluţii de a avea şi microbuse noi, dar să ţinem cont că microbuse noi se fabrică în România, din ce ştiu eu, se fabrică până la o capacitate de locuri de 19 locuri + 1. Ceea ce propunem acolo şi sigur nu este explicat în buget, pentru că nu e rolul acesta, acolo este doar o sumă care vă este prezentată, noi am avut o discuţie cu cei de la Compania de Transport şi a apărut următoarea necesitate: să reducem la unele trasee, să scoatem autobuzele vechi, cele cu 50-40 locuri şi sunt autobuze cu o anumită vechime, şi să aducem microbuze sau autobuze undeva la o capacitate de 22-24 locuri. În aceste condiţii există, Compania are nişte relaţii aşa cum aţi văzut, legat şi de tramvaie şi de autobuze în municipiu, au o relaţie foarte bună externă care poate să le aducă microbuze sau mai bine zis autobuze de o capacitate mai mică, chiar dacă sunt second hand, într-o stare tehnică foarte bună, cu care să putem înlocui pe cele care consumă foarte mult într-o anumită zonă. Sigur, un autobuz nou costă cu mult mai mult, decât unul vechi, dar asta este o chestiune pe care o vom analiza în continuare cu Compania de Transport. Cât priveşte cel de la Centrul Cultural, să ştiţi că nu aceea este suma totală pentru microbuz şi dvs. ar trebui să ştiţi că este destinată unui anume autobuz, doar că aşa cum este în momentul de faţă ordonanţa care ne limitează la un anumit cuantum investiţiile înacest domeniu pe ordonator de credite, nu am putut decât să alocăm această sumă, care poate constitui un avans pentru un liesing sau pentru altceva. Dar acest lucru va fi corectat pe parcurs, deocamdată avem deschiderea bugetară pentru ceea ce vrem să facem şi cred că suma în momentul de faţă permite ca să putem să avem procedura, la asta face referire acea sumă. Nu o putem depăşi decât cu acordul Ministerului Finanţelor. Ori, eu cred că putem găsi soluţii fără a ajunge la acest lucru. Suma este suficientă pentru a da avans la un liesing. Cred că ştiţi, dvs. ar trebui să ştiţi la ce autobuz fac referire.
Dl.Galu Cosmin: Domnu preşedinte, cred că nu ar trebui să încurajăm politica asta la Compania de Transport Public, este motivul pentru care nu voi fi de acord cu acest proiect. Aş mai dori o singură explicaţie, văd aici la Cap.51-11 tehnică de calcul, plasmă, suma 204.000 lei, la ce se referă.
Dl.Ioţu Nicolae: Nu ştiu, doamna Ribovici dacă vă dă explicaţii, este vorba de sistemul informaţional, este o sumă propusă, dar probabil că nu se va îndeplini, în sistemul pe care o să-l avem la sediul nou pentru a corela toate primăriile, este o propunere de a se putea aduce şi pune, tot ce înseamnă infrastructura judeţului într-un mod normal într-un sistem informatic. Capitolul bugetar, doamna Ribovici poate să vă spună, nu este destinată unei plasme.
D-na Ribovici Gheorghina: Este prevăzută dotarea la minimul necesar conform legii putem aloca 50 %, este vorba la noul sediu, să avem la sala de şedinţă sonorizarea
Dl.Ioţcu Nicolae: Si sonorizarea şi tot ce trebuie, pentru că asta nu ne aparţine, asta este a primăriei ce avem aici şi când ne mutăm. Banii să sperăm că ne ajung pentru tot ce înseamnă achiziţia de parte tehnică pentru ca să putem funcţiona dincolo. Pentru că noi de aici ne vom muta, tot ce avem aici este a primăriei şi va trebui să dotăm şi acolo din punct de vedere tehnic sala de şedinţe a Consiliului judeţean şi toate celelalte. Sigur, este o sumă cuprinsă, va trebui licitaţie pentru mai multe lucruri legate şi de interconectare. Serviciul de administrare a drumurilor va rămâne unde este acum, Direcţia de programe va rămâne tot unde este, într-o zonă din centru, iar aparatul de specialitate se va muta în sediul nou. Este un capitol bugetar deschis, să vedem la momentul respectiv ceea ce vom avea acolo. Dacă sunt alte întrebări? Dacă nu, cine este pentru? 28 voturi. Cine este împotrivă? 1 vot – Abţineri? –
Au votat pentru: Ioţcu Nicolae, Drăgan Cristian, Ţolea Adrian, Boloni Gyorgy, Chambre Dorina, Costin Ionel, Dat Ionel, Don Ciprian, Giurgelea Ionel, Herlo Rodica, Jurcă Sever, Leah Sandu, Meches Stefan, Mihuţ Teodor, Moţica Ana-Lenuţa, Năsui Adrian, Negrea Daniel, Ocoliceanu Horia, Popa Emil Dorel, Purcaru Mircea, Sabău Gheorghe, Scorobete Radu, Seculici Gheorghe, Sipos Gyorgy, Toth Csaba, Ulici Ioan, Velici Florin, Vesa Teodor. A votat împotrivă Galu Cosmin.
În temeiul art.97 alin.(1) din Legea 215/2001-Legea administraţiei publice locale, republicată, Consiliul judeţean Arad, cu majoritate de voturi, a adoptat
HOTĂRÂREA NR.91/2009
privind rectificarea bugetului de venituri şi cheltuieli evidenţiate în afara bugetului local pe anul 2009.
Punctul 21.
Proiect de hotărâre privind propunerile de repartizare către bugetele locale a cotei de 20 % din sume defalcate din TVA şi cote defalcate din impozitul pe venit, destinate susţinerii programelor de dezvoltare locală şi proiectelor de infrastructură pe anul 2009.
Dl.Ioţcu Nicolae: Dacă sunt intervenţii?
Dl.Sabău Gheorghe: Domnule preşedinte, consilierii PSD şi cred că şi ceilalţi consilieri din opoziţie nu vor vota acest punct având în vedere modul discreţionar şi mai exact incorect în care s-a făcut repartizarea cotei de 20 % aflat la dispoziţia Consiliului judeţean spre bugetele locale. Şi aş vrea să menţionez aici, în mod cert dvs. ştiţi, dar totuşi să ştie toată lumea şi cine nu s-a informat, că din totalul de 224,8 mild. primăriile, cele 45 de primării cu primari PDL primesc 211 mild. iar cele 27 primării conduse de primari PSD, PNL şi PC primesc 8,6 mild. respectiv oraşul Sebiş primeşte mai mult decât celelalte 27 de localităţi care au primari PSD; PNL, PC, în condiţiile în care vreau să repet încă o dată, toate primăriile au solicitat fonduri şi au şi proiecte. De asemenea, vreau să vă spun, mă refer acum la primăriile în care primarii sunt PSD Chişineu Criş nu primeşte nimic, Archiş nimic, Brazii nimic, Fântânele nimic, Iratoş nimic, Macea nimic, Şofronea nimic, Vladimirescu nimic. Acesta este motivul pentru care noi nu-l vom vota şi cred că ar trebui să ţineţi cont de faptul că bani sau fonduri nu e normal să primească numai anumite primării.
Dl.Ioţcu Nicolae: Dacă-mi permiteţi, o să mă duc la microfonul de acolo, să încerc să fac un comentariu, pentru că ştiam că o să interveniţi la acest punct şi o să-mi permiteţi să am o, dacă doriţi o declaraţie în acest sens
Dl.Sabău Gheorghe: Politică sau
Dl.Ioţcu Nicolae: Am vrut să vin la acest microfon pentru că ştiu că până acum, întotdeauna Consiliul judeţean, şi modul cum s-a discutat în Consiliul judeţean a fost unul cum împărţim 1 leu sau 2 sau 3 şi la cine. Eu vă propun o altă discuţie şi anume, cum vedem rolul Consiliului judeţean în ceea ce înseamnă instituţie care să integreze şi să dezvolte judeţul din punct de vedere unitar. Dumneavoastră aţi venit acum cu anumite localităţi căror aţi spus Consiliul judeţean, preşedintele Consiliului judeţean nu doreşte să le acorde bani. Eu am să vin cu o explicaţie şi probabil după ce o să vă dau anumite cifre, o să vă convingeţi că, consiliul judeţean dacă e să adune câţi bani intră în comunele administrate de primari PSD sunt cu mult mai mult decât dacă raportăm la numărul primarilor ai PDL-ului şi cât primesc. Si când spuneam că noi în Consiliul judeţean îl privim de aici încolo, îi dăm un rol de integrator şi dezvoltator al judeţului în ceea ce înseamnă dezvoltare unitară şi asigurarea dezvoltării infrastructurii pe ceea ce are ca rol Consiliul judeţean şi aici puteţi să spuneţi despre dezvoltarea infrastructurii drumurilor fie că sunt judeţene fie că sunt comunale. Dacă discutăm despre dezvoltarea infrastructurii în ceea ce priveşte apa şi canalul care este o prioritate şi naţională şi a judeţului Arad. Dacă e să discutăm despre ceea ce înseamnă dezvoltarea infrastructurii şi susţinerea pentru a putea să acceseze fonduri de la ministere pentru că nu ştiu dacă dvs. aţi fost atent la ceea ce se întâmplă şi în bugetul de stat, dar a apărut un element, un nou jucător pe piaţă în ceea ce înseamnă alocarea de fonduri şi aici mă refer la Ministerul Dezvoltării. Şi dacă e să socotim că de aici încolo, doar Consiliul judeţean trebuie să ajute un primar, cu bani niciodată acel primar nu va putea să-şi realizeze un proiect mare, doar cu o anumită parte, o anumită cotă de la Consiliul judeţean. Eu cred că primarii trebuie să meargă şi o să vedeţi că sunt mulţi dintre ei, care dacă vor să facă un cămin cultural, o casă de cultură, trebuie să apeleze la Compania Naţională de Investiţii care finanţează acest proiect. Dacă trebuie să meargă pentru spaţii verzi există fondul de mediu care înseamnă înfrumuseţarea şi dezvoltarea localităţilor şi trebuie să meargă să acceseze fonduri. Dumneavoastră aţi făcut referire la anumite localităţi, eu am să-mi permit să dau câteva cifre şi poate dumneavoastră o să vă schimbaţi modul de a vedea lucrurile. Sigur, aceşti bani nu vor veni în mâna primarului respectiv, vor veni în folosul cetăţenilor din localitate. Spuneaţi dvs. că la Vladimirescu nu s-a dat nici un leu. Ba s-a dat la Vladimirescu o sumă foarte mare, doar alocarea pentru început a sumei de 20 miliarde lei vechi pentru drumul Horia-Vladimirescu cred că înseamnă bani acordaţi cetăţenilor din Vladimirescu pentru că şi Horia şi Vladimirescu fac parte din comuna Vladimirescu. Drumul o să vedeţi în urma licitaţiei cât ne costă. Ceea ce pot să vă spun şi dacă vă uitaţi în anexele la buget o să constataţi că 20 miliarde îi votăm astăzi, este începutul ca să ne permită să facem licitaţia. Ori, vedeţi ce înseamnă 20 miliarde, înseamnă 10 % din suma care aţi spus-o dvs. mai înainte şi ţinând cont că trebuie să finanţăm tot drumul care probabil va ajunge la 40-50 miliarde lei vechi, o să vedeţi câţi bani intră. A, sigur, banii nu vor fi daţi Primăriei din Vladimirescu pentru că drumul este un drum judeţean. Dar, ce contează că, dăm banii unui primar sau că, prin bani publici rezolvăm o problemă cetăţenilor din acea comună. Nu mai stăm să reclasificăm drumuri. Există o sursă, şi există un drum clasificat, care este drum judeţean. Spuneaţi de primari PSD. Cred că Hălmagiu este o primărie PSD, continuăm şi vom finaliza în acest an drumul Brusturi-Hălmagiu, început în anii trecuţi. Spuneaţi de Fântânele. Păi, drumul Tisa Nouă-Cruceni, Tisa Nouă eu ştiu că e în comuna Fântânele. Avem o alocare de 19 miliarde şi vom finaliza acel drum care probabil ne va duce la o sumă consistentă. Estimările din studii ne arată undeva peste 60 de miliarde lei vechi. Spuneam că nu sunt proiecte, astăzi avem pe punctul 25 un proiect care înseamnă, vorbim de finanţări, eu ce vorbesc acum, vorbesc de bani alocaţi prin ceea ce o să votăm astăzi. Dacă e să vorbim, vorbim de comuna Şiştarovăţ, are 12 km de drum judeţean, Şiştarovăţ-Cuveşdia limită cu judeţul Timiş. Nu înseamnă bani în această comună, că el se numeşte drum judeţean ? Credeţi că pe cetăţean îl interesează că e drum judeţean sau comunal? Eu cred că cetăţeanul este interesat să fie asfaltat drumul. Dacă e să discutăm de alte două comune? De Brazii şi de Bârzava. Suntem în procedură de licitaţie cu drumul Juliţa-Mădrigeşti. Eu ştiu că şi Mădrigeşti şi Slatina de Mureş, Mădrigeşti aparţine comunei Brazii, iar Slatina de Mureş aparţine comunei Bârzava. Ori, acest drum, care probabil se va realiza în urma licitaţiei, să vedem care este angajamentul constructorului, înseamnă o bunăstare a locuitorilor din aceste comune. Dau şi alte elemente. În această toamnă se vor licita 2.403 mii Euro pentru comuna Fântânele, apă şi canalizare, pentru Macea 3.182 mii Euro, ori aceşti bani nu intră în comunitate? Că sunt din alte surse decât din cotă? Niciodată cota de 20% nu va acoperi 3-4-5 milioane de Euro. Spuneţi de Chişineu Criş. Nu am vrut să ajung la această discuţie publică legată de Chişineu Criş, dar vreau să vă spun 2 lucruri, ceea ce dvs. nu v-aţi uitat probabil atent în anexe, o să constataţi că la cererea noastră Consiliul local Chişineu Criş ne-a cedat drumul din Nădab înspre Cintei fiind drum judeţean dar care-l avea în proprietate şi n-avea bani să-l refacă, ni l-a cedat nouă şi l-am introdus în programul de reabilitări al drumurilor judeţene, care înseamnă drum pentru acei cetăţeni, cât despre celălalt lucru legat de Chişineu Criş, am aici un dosar pe care vreau să vi-l dau, în care o să vedeţi corespondenţa noastră a Consiliului judeţean şi a Ministerului Mediului în care 2 ani de zile Chişineu Criş Consiliul local a fost rugat să intre într-un program de 10 milioane Euro cu 2 % cofinanţare pentru reabilitare şi modernizare atât apă şi canal cât şi staţie de epurare. Răspunsul este negativ, să ştiţi că dacă nouă ne cereţi un lucru, cereţi şi consiliului local. Consiliul local a refuzat acest lucru. Noi nu putem băga bani cu forţa şi nici Uniunea Europeană într-o localitate care refuză sistematic de doi ani punând în pericol un program de 140 milioane al judeţului Arad pentru că Chişineu Criş era prioritar în această dezvoltare şi am stat până acum, ei în totdeauna la toate demersurile noastre au răspuns cu nu, ori spuneţi de unde să ia cineva 10 milioane. Eu ştiu că banii Consiliului judeţean ar fi cei mai comozi pentru că nu trebuie să faci proiecte, nu trebuie să respecţi norme impuse de Uniunea Europeană, sunt cei mai uşori bani. Ori, când tu refuzi, şi vă stau la dispoziţie cu această documentaţie, în care toate adresele noastre către Consiliul local care a refuzat să intre în acest sistem. Să ştiţi că nimeni nu poate forţa un Consiliu local să accepte sau nu. Acestea au fost doar o parte a sumelor care dacă le socotiţi, o să vedeţi la cât se ridică banii care vor intra în comunităţile administrate de primari PSD. Pentru că aţi adus discuţia în această zonă politică. Al doilea lucru pe care vreau să vi-l spun este că la aceste programe, la cofinanţarea de 2 % care vor trebui s-o pună începând cu sfârşitul anului, începutul anului viitor şi Consiliul judeţean va contribui la toate localităţile în aceste programe, dar nu înseamnă că va contribui cu toate sumele. Domnul Galu la început ne-a întrebat cât împrumut iau. Aşa cum eu o să iau un împrumut pentru ca să susţin programele europene şi comunităţile trebuie să-şi ia împrumuturi ca să-şi susţină programele europene. Chiar dacă sumele sunt foarte mici, să nu mai spun de programul gestionarea deşeurilor, în care cofinanţarea este în totalitate a Consiliuliui judeţean. Vom rezolva problemele legate de deşeuri a fiecărei comunităţi din acest judeţ fără ca această comunitate să pună un leu. Ori, cred că acest lucru dovedeşte că nu este o părtinire sub nici o formă, pentru că adunaţi banii doar de pe cele două drumuri judeţene care sunt în aceste localităţi şi vedeţi că fac exact suma pe care am împărţit-o la tot judeţul.
Dl.Sabău Gheorghe: Da, v-am ascultat pledoaria, nu numai Chişineu Criş se află în situaţia pe care mi-aţi spus-o. Eu ştiu că mai sunt şi alte localităţi.
Dl.Ioţcu Nicolae: Nu, deci etapa I a Master planului Chişineu Criş era, nu discutăm de cele din etapa II, o să vedem din 2012 care vor şi care nu vor. În etapa I Chişineu Criş este singura care a refuzat şi neavând rezolvată problema. Sebişul a luat împrumut şi şi-a făcut canalizarea. Nu a mai vrut să intre în program, e treaba lui că şi-a luat împrumut.
Dl.Sabău Gheorghe: Este aceeaşi situaţie.
Dl.Ioţcu Nicolae: Nu este aceeaşi situaţie, pentru că, acolo canalizarea a fost rezolvată din bani din împrumut.
Dl.Sabău Gheorghe: Si nu m-aţi lămurit totuşi celelalte localităţi nu au primit, nu li s-au alocat fonduri pentru drumurile judeţene, pentru celelalte localităţi în afară de cele ne-aţi spus aici Vladimirescu
Dl.Ioţcu Nicolae: Nu
Dl.Sabău Gheorghe: Nu, da ce nu au primit fonduri pentru drumuri judeţene? sau nu se fac drumuri judeţene şi în celelalte localităţi?
Dl.Ioţcu Nicolae: Ba se fac, se fac drumurile judeţene care tranzitează, dar vorbim de un drum judeţean care leagă, de exemplu, Vladimirescu de Horia. Este în interiorul localităţii. Faptul că el este drum judeţean alocăm bani din cota de TVA destinată drumurilor judeţene din banii Consiliului judeţean. Dacă era drum comunal, mergea din alte fonduri sau mă rog stradă interioară, nu prea se putea. Dar, eu asta am vrut să înţelegeţi, că în funcţie de ce obiectiv este, Consiliul judeţean a alocat bani. Acela este un drum judeţean, singura sursă de unde puteam aloca bani pentru acel drum era din cota de drumuri judeţene, normal. Nu puteam aloca din altă parte suma care probabil se va ridica la câteva miliarde, o să vedem în urma licitaţiei. V-am spus, pentru început, astăzi aveţi la punctul următor, 20 de miliarde care ne permite să deschidem lucrările. O să vedem cu cât se câştigă licitaţia, cu ce termen, şi aşa mai departe. Şi se alimentează în continuare lucrările aşa cum am spus de Tisa şi de toate celelalte. Faptul că vom asfalta din Mădrigeşti şi până-n Brazii nu înseamnă un lucru important? Deci chiar dacă Mădrigeşti-ul este un sat aparţinător Brazii, drumul este judeţean care trece prin el, nu pot să-i dau bani comunei pentru că nu-mi permite legea. Alte intervenţii?
D-na Moţica Ana-Lenuţa: Domnule preşedinte, vreau să fac o precizare la început. Nu vreau să politizez discuţia. Am solicitat în şedinţa de comisie, o listă cu toate primăriile care au solicitat fonduri pentru proiectele pe care le au în derulare, şi văd că nu a catadicsit nimeni să ne onoreze cu această cerere. Poate că, pentru transparenţa deciziilor, nu pentru altceva, era bine să ni se dea cel puţin numeric comunele care au solicitat fonduri. Este adevărat că beneficiar pe banii lor trebuie să fie cetăţenii şi aşa ar fi bine să fie, dar trebuie să ţinem cont de faptul cu cetăţeni există şi în celelalte comune care nu au primit nici măcar un sfanţ şi au nevoie şi ele de bani, chiar pentru cofinanţarea la proiectele pe care le au în derulare. Vă mulţumesc.
Dl.Ioţcu Nicolae: Vă mulţumesc şi eu.
Dl.Galu Cosmin: Este foarte frumos şi corect în mare parte ce spuneţi dvs., dar această situaţie va trena la nesfârşit, dacă Guvernul PSD-PDL nu va face acea descentralizare pe care ne-o promite. Această situaţie va trena la nesfârşit atâta vreme cât mai bine de jumătate din veniturile acestui consiliu judeţean provin din sume din bugetul de stat, ceea ce nu înseamnădescentralizare. Si aceasta nu ne permite să ajutăm primăriile aşa cum ar trebui. Cel mai bun şi cel mai tare ajutor îl putem face, îl puteţi face dvs. prin Guvernul PSD-PDL lăsând ca aceste sume să rămâne şi să existe posibilitatea să fie colectate direct de bugetele locale, să nu mai stea cu mâna întinsă spre nivelul imediat superior.
Dl.Ioţcu Nicolae: Mulţumesc. Dacă sunt alte intervenţii? Dacă nu, supun votului dvs. Cine este pentru? 21 voturi. Împotrivă? 7 voturi. Abţineri? 1.
Au votat pentru: Ioţcu Nicolae, Drăgan Cristian, Ţolea Adrian, Bolony Gyorgy, Chambre Dorina, Costin Ionel, Don Ciprian Florin, Giurgelea Ionel, Jurcă Sever, Leah Sandu Virgil, Meches Stefan Mircea, Mihuţ Teodor, Năsui Adrian, Negrea Daniel, Ocoliceanu Horia, Popa Emil, Seculici Gheorghe, Sipos Gyorgy, Toth Csaba, Ulici Ioan, Velici Florin Teodor. Au votat împotrivă: Dat Ionel, Herlo Rodica, Moţica Ana Lenuţa, Purcaru Mircea, Sabău Gheorghe, Scorobete Radu, Vesa Teodor. Abţineri: Galu Cosmin Radu.
In temeiul art.97 alin. (1) din Legea 215/2001-Legea administraţiei publice locale, republicată, Consiliul judeţean Arad, cu majoritate de voturi a adoptat
HOTĂRÂREA NR.92/2009
privind propunerile de repartizare către bugetele locale a cotei de 20 % din sume defalcate din TVA şi cote defalcate din impozitul pe venit, destinate susţinerii programelor de dezvoltare locală şi proiectelor de infrastructură pe anul 2009.
Punctul 22.
Proiect de hotărâre cu privire la repartizarea sumelor defalcate din taxa pe valoarea adăugată destinate finanţării cheltuielilor privind drumurile judeţene şi comunale.
Dl.Ioţcu Nicolae: Dacă sunt intervenţii?
Dl.Galu Cosmin: Am văzut că vom aloca spre patru unităţi administrativ-teritoriale fonduri. Aş dori să ştiu dacă pentru aceste drumuri în baza căror criterii aţi făcut aceste alegeri şi mă interesează să ştiu dacă există posibilitatea, sau dacă aţi cerut acestor unităţi administrativ-teritoriale ca în contractele pe care le fac cu executanţii lucrărilor să ceară condiţii de garanţie foarte clare pentru calitatea şi întreţinerea drumurilor ca să nu ne trezim peste doi ani că ni se cer bani pentru aceeaşi porţiune de drum.
Dl.Ioţcu Nicolae: Sigur că, condiţiile de garanţie şi de licitaţii le vor face respectând legile în vigoare. Vă dau un singur exemplu din cele care au fost, sigur că, aşa cum ştiţi, putem da bani spre drumuri judeţene care aparţin oraşelor, nu putem da bani unităţilor administrative care sunt comune şi au drum judeţean în interior. Procedurile le face Consiliul judeţean, oraşele care au drum judeţean în interior, poate consiliul judeţean să le dea sume, şi poate am să vă dau un singur exemplu, ele au stat la baza unei anumite necesităţi şi putem lua exemplu Lipova care în momentul de faţă este un oraş în suferinţă din cauza faptului că are 10 km drum judeţean în interiorul oraşului dintre care marea majoritate a acestor km sunt străbătute de maşini de mare tonaj care transportă şi vă anunţ că aceste lucruri vor fi şi mai grave de aici încolo odată cu începerea lucrărilor la autostradă. Acolo a fost necesară o sumă pentru a găsi o variantă de ocolire a străzii Timişoarei, dacă nu mă înşel, domnul Scorobete poate să-mi confirme, care înseamnă pur şi simplu a devia drumul judeţean pe lângă digul de la Mureş ca să evităm a mai trece aceste maşini printre casele oamenilor. Este o soluţie într-adevăr provizorie dar necesară şi imediată pentru a putea să evităm să ajungem ca cetăţenii din Lipova să aibe probleme majore şi este independent de voinţa lor pentru că altă cale de acces înspre sudul judeţului şi înspre judeţul Timiş nu este decât prin oraşul Lipova, iar marea majoritate a cantităţilor de materiale pentru Timişoara şi pentru autostradă se va transporta pe acest drum. Şi de aceea am considerat necesar să alocăm o sumă, sperăm ca ea să ajungă, dacă nu vom interveni cu sume în continuare, pentru că nu este vina cetăţenilor oraşului Lipova pentru ceea ce li se întâmplă în momentul de faţă. Eu cred că este justificat acest lucru dacă la aceasta făceaţi referire. Aşa cum pot să vă spun că am alocat sume de 500 mii lei, 5 miliarde lei vechi oraşelor care au drum judeţean în interior şi este străbătut centrul oraşului de acest drum pentru a putea să-l refacă în oraşele care au drum judeţean pentru că sunt oraşe care au drum naţional, şi care nu este atributul nostru de a le menţine. Acesta este comentariul dacă doriţi la ce aţi spus dvs.
Dl.Sabău Gheorghe: Am vrut numai să întreb, dacă au fost şi alte solicitări în acest sens?
Dl.Ioţcu Nicolae: Da. Sunt solicitări şi vreau să vă spun, că în momentul de faţă deschidem şi continuăm lucrări de peste 200 miliarde pe Ministerul Dezvoltării pe drumuri comunale, care nu sunt pe acest buget, este program pe care Consiliul judeţean l-a propus şi vom începe să facem acest lucru, chiar din luna viitoare. Deci nu toate sumele sunt cuprinse aici pentru că este vorba de Hotărârea 1256 care modifică Hotărârea 577 pentru alimentări cu apă şi drumuri comunale. Şi aici sunt sume importante alocate care vor duce la deschiderea a noi lucrări şi continuarea altora cele care au fost deschise şi pot să vă spun că vom termina atât drumul început în Iratoş cât vă alocăm prin 577 dacă sunteţi interesaţi de o comună PSD bani pentru a-şi termina cei 1,4 km de stradă în Iratoş care înseamnă 5.300 mii prin această hotărâre care înseamnă bani destinaţi drumurilor comunale şi puteţi să sunaţi primarul din Iratoş să vedeţi dacă am avut această discuţie cu dumnealui. Dacă sunt alte intervenţii? Dacă nu, supun votului. Cine este pentru? 27 voturi. Cine este împotrivă? – Abţineri? 2
Au votat pentru: Ioţcu Nicolae, Drăgan Cristian, Ţolea Adrian, Boloni Gyorgy, Chambre Dorina, Costin Ionel, Dat Ionel, Don Ciprian, Giurgelea Ionel, Herlo Rodica, Jurcă Sever, Leah Sandu, Meches Stefan, Mihuţ Teodor, Moţica Ana-Lenuţa, Năsui Adrian, Negrea Daniel, Ocoliceanu Horia, Popa Emil Dorel, Purcaru Mircea, Scorobete Radu, Seculici Gheorghe, Sipos Gyorgy, Toth Csaba, Ulici Ioan, Velici Florin, Vesa Teodor. Abţineri: Galu Cosmin, Sabău Gheorghe.
In temeiul art.97 alin.(1) din Legea 215/2001-Legea administraţiei publice locale, republicată, Consiliul judeţean Arad, cu majoritate de voturi a adoptat
HOTĂRÂREA NR.93/2009
cu privire la repartizarea sumelor defalcate din taxa pe valoarea adăugată destinate finanţării cheltuielilor privind drumurile judeţene şi comunale.
Punctul 23.
Proiect de hotărâre cu privire la repartizarea sumelor defalcate din taxa pe valoarea adăugată destinate finanţării cheltuielilor privind drumurile judeţene şi comunale unor consilii locale pe obiective.
Dl.Ioţcu Nicolae: Este tot în acelaşi context. Dacă doriţi să intervenţi? Cine este pentru? 29 voturi. Cine este împotrivă? – Abţineri? –
In temeiul art.97 alin.(1) din Legea 215/2001-Legea administraţiei publice locale, republicată, Consiliul judeţean Arad, în unanimitate a adoptat
HOTĂRÂREA NR.94/2009
cu privire la repartizarea sumelor defalcate din taxa pe valoarea adăugată destinate finanţării cheltuielilor privind drumurile judeţene şi comunale unor consilii locale pe obiective.
Punctul 24.
Proiect de hotărâre privind aprobarea bugetului fondurilor externe nerambursabile al Consiliului Judeţean Arad pe anul 2009.
Dl Ioţcu Nicolae: Cine este pentru? 29 voturi. Cine este împotrivă? – Abţineri? –
In temeiul art.97 alin.(1) din Legea 215/2001-Legea administraţiei publice locale, republicată, Consiliul judeţean Arad, în unanimitate a adoptat
HOTĂRÂREA NR.95/2009
privind aprobarea bugetului fondurilor externe nerambursabile al Consiliului Judeţean Arad pe anul 2009.
Punctul 25.
Proiect dehotărâre privind asocierea Consiliului Judeţean Arad cu Consiliul Judeţean Timiş şi Consiliul Judeţean Caraş Severin în vederea reabilitării cu fonduri europene a drumului DJ 572 Berzovia (jud. Caraş Severin) – Buziaş (jud. Timiş) – Lipova (jud. Arad) km 34+940 – 128+519
Dl.Ioţcu Nicolae: Mai precis vom reabilita şi asfalta de la intrare din judeţ dinspre Timiş-Cuveşdia-Şiştarovăţ-Lipova, acesta este tronsonul raportat la localităţi care revine judeţului Arad, va fi un proiect comun al celor trei judeţe. Cine este pentru? 29 voturi. Cine este împotrivă? – Abţineri? –
In temeiul art.97 alin.(1) din Legea 215/2001-Legea administraţiei publice locale, republicată, Consiliul judeţean Arad, în unanimitate a adoptat
HOTĂRÂREA NR.96/2009
privind asocierea Consiliului Judeţean Arad cu Consiliul Judeţean Timiş şi Consiliul Judeţean Caraş Severin în vederea reabilitării cu fonduri europene a drumului DJ 572 Berzovia (jud. Caraş Severin) – Buziaş (jud. Timiş) – Lipova (jud. Arad) km 34+940 – 128+519
Dl.Ioţcu Nicolae: Dacă la „diverse” sunt întrebări?
Dl.Galu Cosmin: Domnule preşedinte, din luna noiembrie a anului trecut există un proiect pe care l-am iniţiat împreună cu un alt coleg consilier, referitor la sprijinirea Clubului de Fotbal UTA pentru că am discutat despre buget aş dori să ştiu, noi am purtat foarte multe discuţii pe această temă, aş dori să ştiu dacă pentru acest an, în condiţiile în care Clubul Fotbal UTA intră în legalitate din punct de vedere al datoriilor la stat, executivul a luat în calcul posibilitatea de a sprijini acest club?
Dl.Ioţcu Nicolae: Da, la bugetul alocat Centrului Cultural, noi am prevăzut această sumă, sigur nu am putut-o identifica ca distinctă, pentru că este o situaţie a clubului UTA, care nu permite accesarea acestor bani până când nu rezolvă problema datoriilor la stat, dar în cadrul bugetului Centrului Cultural există suma cu care Consiliul judeţean va veni în sprijinul Clubului UTA, sigur cu modalităţile legale şi procedurile legale de a aloca aceşti bani.
Vă mulţumesc pentru participare, ne vedem luna viitoare.
PREŞEDINTE, SECRETAR AL JUDEŢULUI,
Nicolae Ioţcu Ioan Silaghi
Consemnat
Elisabeta Abonyi
Ex.1