Şedinţă ordinară 26.01.2018
Programare şedinţe pe comisii şi plen
+
Nr. 1283/19.01.2018
Către,____________________
Revenim la adresa cu nr. 599/10.01.2018 și vă comunicăm că programarea şedinţei ordinare a Consiliului judeţean şi a şedinţelor pe comisii pentru analiza proiectelor de hotărâri pe luna IANUARIE 2018 se modifică după cum urmează:
| Data | Ora | Sala |
Consiliul judeţean | 26.01.2018 | 13.00 | „Vasile Goldiş” |
1.Comisia juridică, gestionarea patrimoniului şi respectarea drepturilor cetăţeneşti. | 25.01.2018 | 09.00 | „St. Cicio Pop” |
2.Comisia de buget, finanţe, studii şi analize economico-financiare. | 25.01.2018 | 10.00 | „Et. I, cam 15” |
3.Comisia de urbanism, amenajarea teritoriului, lucrări publice, sănătate, agricultură şi protecţia mediului | 25.01.2018 | 13.00 | „Vasile Goldiş” |
4.Comisia pentru probleme culturale, de învăţământ, sportive, de tineret şi de turism | 25.01.2018 | 12.00 | „St. Cicio Pop” |
5.Comisia pentru strategii de dezvoltare, cooperare interinstituţională şi servicii publice, sociale şi relaţii externe. | 25.01.2018 | 15.00 | „St. Cicio Pop” |
Notă: După avizarea materialelor de către Direcţia Economică şi Serviciul Juridic Contencios Administrativ, acestea se vor depune la camera E2 10, până la data de 15.01.2018, ora 13.00, inclusiv pe suport electronic sau pe adresa de e-mail doina.glogovicean@cjarad.ro.
Vor fi înscrise pe ordinea de zi numai proiectele de hotărâre avizate de către Serviciul Juridic Contencios Administrativ.
Pentru instituţiile subordonate materialele se vor depune la compartimentele de specialitate pentru a fi prelucrate până la data de 15.01.2018, ora 12.00.
Directorii instituţiilor subordonate, care au proiecte de hotărâre pe ordinea de zi, au obligaţia să participe la şedinţele comisiilor şi în plen.
PREŞEDINTE,
IUSTIN CIONCA
Red. D. Glogovicean
Convocare
+
ROMÂNIA
CONSILIUL JUDEŢEAN ARAD
310003 – Arad, strada Corneliu Coposu, nr. 22
Tel. 0040-357-731100 Fax. 0040-357-731280
http://www.cjarad.ro consiliu@cjarad.ro
DISPOZIŢIA NR. 21
din 18.01.2018
privind convocarea Consiliului Judeţean Arad în şedinţă ordinară
Preşedintele Consiliului Judeţean Arad,
În temeiul prevederilor art. 94 alin. (1) şi art. 106 alin. (1) din Legea nr. 215/2001-Legea administraţiei publice locale, republicată, cu modificările şi completările ulterioare,
DISPUNE:
Articol unic: Consiliul Judeţean Arad se convoacă în şedinţă ordinară în data de 26.01.2018, ora 13.00, în Sala „Vasile Goldiş”, a Consiliului Judeţean Arad, cu următoarea
ORDINE DE ZI:
1.Proiect de hotărâre privind aprobarea conţinutului Procesului-verbal al şedinţei de îndată a Consiliului Judeţean Arad din data de 20 decembrie 2017.
2.Proiect de hotărâre privind aprobarea conţinutului Procesului-verbal al şedinţei extraordinare a Consiliului Judeţean Arad din data de 09 ianuarie 2018.
3.Proiect de hotărâre privind eliberarea licențelor de traseu pentru efectuarea serviciului de transport public județean de persoane prin curse regulate speciale, unor operatori de transport.
4.Proiect de hotărâre privind aprobarea organigramei și a statului de funcții pentru Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad pe anul 2018.
5.Proiect de hotărâre pentru completarea Hotărârii Consiliului Județean Arad nr. 106/27.05.2016 privind aprobarea organigramei, a statului de funcții și a Regulamentului de Organizare și Funcționare, ca urmare a reorganizării Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Arad.
6.Proiect de hotărâre privind aprobarea Regulamentului de organizare și funcționare a Centrului de Recuperare și Reabilitare Neropsihiatrică Vărădia din subordinea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Arad.
7.Proiect de hotărâre privind aprobarea participării Unității Administrativ-Teritoriale Județul Arad la proiectul „Joint prevention and surveillance of infectious diseases and hospital-acquired infections in Arad, Mako and Hódmezövásárhely/Prevenirea și monitorizarea bolilor infecțioase și a infecțiilor intraspitalicești în Arad, Mako și Hódmezövásárhely” în cadrul Programului INTERREG VA Ro-Hu 2014-2020.
8.Proiect de hotărâre privind aprobarea contribuției Consiliului Județean Arad pe anul 2018 la Fondul pentru Dezvoltare Regională al Regiunii Vest.
9.Proiect de hotărâre privind aprobarea plății cotizației Județului Arad pe anul 2018 la bugetul Asociației „Cluster Regional Tehnologia Informației și a Comunicațiilor – Regiunea Vest România”.
10.Proiect de hotărâre privind aprobarea plății cotizației Consiliului Județean Arad pe anul 2018 la bugetul Asociației de Dezvoltare Intercomunitară pentru Managementul Situațiilor de Urgență ADIVEST.
11.Proiect de hotărâre privind aprobarea plăţii cotizaţiei Județului Arad pe anul 2018 la bugetul Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Sistem Integrat de Gestionare a Deșeurilor Județul Arad.
12.Proiect de hotărâre privind aprobarea plății cotizației Consiliului Județean Arad pe anul 2018 la bugetul Asociației „Grupul de Acțiune Locală Lunca Mureșului de Jos”.
13.Proiect de hotărâre privind numirea a doi membri în Consiliul de Administrație al R.A. Administrația Zonei Libere Curtici-Arad și pentru modificarea Contractului de mandat pentru membrii Consiliului de Administrație al R.A. Administrația Zonei Libere Curtici-Arad.
14.Proiect de hotărâre privind trecerea din patrimoniul public al Județului Arad în patrimoniul public al Comunei Pilu a bunurilor aferente sistemului de alimentare cu apă și canalizare situate pe raza Unității Administrativ-Teritoriale Comuna Pilu, care deservesc exclusiv Comuna Pilu.
15.Proiect de hotărâre privind trecerea din patrimoniul public al Județului Arad în patrimoniu public al Comunei Fîntînele a bunurilor aferente sistemului de alimentare cu apă și canalizare situate pe raza Unității Administrativ-Teritoriale Comuna Fîntînele, care deservesc exclusiv Comuna Fîntînele.
16.Proiect de hotărâre privind trecerea din patrimoniul public al Județului Arad în patrimoniu public al Comunei Zărand a bunurilor aferente sistemului de alimentare cu apă și canalizare situate pe raza Unității Administrativ-Teritoriale Comuna Zărand, care deservesc exclusiv Comuna Zărand.
17.Proiect de hotărâre privind actualizarea Programului de transport public judeţean de persoane prin curse regulate, perioada 2014-2019.
18.Proiect de hotărâre privind aprobarea reevaluării unor bunuri din patrimoniul public al Județului Arad, aferente serviciilor de alimentare cu apă și canalizare, concesionate la S.C. Compania de Apă Arad S.A. și S.C. Aqua Trans Mureș S.A.
19.Proiect de hotărâre privind aprobarea completării Inventarului bunurilor care aparțin domeniului public al Județului Arad.
20.Proiect de hotărâre privind aprobarea nivelului redevenţei pe anul 2018 pentru bunurile care aparţin domeniului public al Judeţului Arad concesionate către S.C. Compania de Transport Public Arad S.A. şi S.C. Compania de Apă Arad S.A.
21.Proiect de hotărâre privind repartizarea sumelor defalcate din taxa pe valoarea adăugată destinate finanţării cheltuielilor privind drumurile judeţene şi comunale.
22.Proiect de hotărâre privind repartizarea din impozitul pe venit pe anul 2018 a sumelor pentru echilibrarea bugetelor locale ale Municipiului Arad, oraşelor și comunelor din Județul Arad precum și pentru estimarea sumelor ce vor fi repartizate din cote defalcate din impozitul pe venit și TVA pentru anii 2019-2021.
23.Proiect de hotărâre privind aprobarea utilizării excedentului bugetar al anilor precedenţi pentru finanțarea secţiunii de dezvoltare în anul 2018.
24.Proiect de hotărâre privind adoptarea bugetului general de venituri și cheltuieli al Județului Arad pe anul 2018.
25.Diverse.
PREŞEDINTE, SECRETAR AL JUDEŢULUI,
Iustin Cionca Silvana Lupu
Minută
+
ROMÂNIA
JUDEŢUL ARAD
CONSILIUL JUDEŢEAN
MINUTA
Şedinţei ordinare a Consiliului Judeţean Arad
din data de 26.01.2018 ora 13.00
Publicitatea şedinţei a fost asigurată prin publicarea pe site-ul Consiliului Judeţean Arad a Dispoziţiei nr. 21/18.01.2018, a preşedintelui Consiliului Judeţean, privind convocarea în şedinţă ordinară a Consiliului Judeţean Arad (cuprinzând ordinea de zi, data, ora şi locul desfăşurării), precum şi prin intermediul presei, în cotidianul local „Jurnalul Arădean”. Convocarea consilierilor s-a realizat şi telefonic.
Prezenţi: Cionca Iustin – preşedinte, Bîlcea Ovidiu-Sergiu – vicepreşedinte, Boghicevici Claudia – vicepreşedinte, Ardelean Aurel, Boloni Gyorgy, Bozga Doru, Butunoi Adrian Cătălin, Cadar Răzvan – Olimpiu, Ciceac Vasile, Crişan Corina – Anka, Duruş Daniel – Sorin, Feieş Cristian, Gligor Ioan, Ispravnic Cristian-Ilie, Lucaci Cornel – Ştefan, Manguci Cosmin Ciprian, Moşneag Vasile -Ovidiu, Moţ Petru, Pădurean Petru, Pero Tamas, Plaveţi Ioan, Pop Alin, Popa Garofiţa, Purcaru Mircea, Remeţan Florin, Retter Iosif, Rus Florin – Cătălin, Săbău Gheorghe, Stan Simona – Lucia, Sulincean Marius – Mircea, Trifon Daniel, Ţolea Adrian – Florin şi Urzică Cristian – consilieri judeţeni, Silvana Lupu – secretar al judeţului.
În cadrul şedinţei s-a dezbătut următoarea ordine de zi:
ORDINEA DE ZI
a şedinţei ordinare a Consiliului Judeţean Arad din data
de 26 ianuarie 2018, ora 13.00, Sala „Vasile Goldiş”
1. Proiect de hotărâre privind aprobarea organigramei şi a statului de funcţii ca urmare a reorganizării aparatului de specialitate al Consiliului Judeţean Arad. -ADOPTAT
2.Proiect de hotărâre pentru revocarea dreptului de administrare al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Arad asupra imobilului situat în municipiul Arad, str. Vicenţiu Babeş nr. 11-13 şi pentru stabilirea destinaţiei unor imobile aflate în patrimoniul public al Judeţului Arad. -ADOPTAT
3.Proiect de hotărâre privind neexercitarea dreptului de preemţiune asupra apartamentului nr. 1 din imobilul situat în municipiul Arad, str. Unirii, nr. 13. -ADOPTAT
4.Proiect de hotărâre privind aprobarea conţinutului Procesului-verbal al şedinţei de îndată a Consiliului Judeţean Arad din data de 20 decembrie 2017. -ADOPTAT
5.Proiect de hotărâre privind aprobarea conţinutului Procesului-verbal al şedinţei extraordinare a Consiliului Judeţean Arad din data de 09 ianuarie 2018. -ADOPTAT
6.Proiect de hotărâre privind eliberarea licențelor de traseu pentru efectuarea serviciului de transport public județean de persoane prin curse regulate speciale, unor operatori de transport. -ADOPTAT
7.Proiect de hotărâre privind aprobarea organigramei și a statului de funcții pentru Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad pe anul 2018. -ADOPTAT
8.Proiect de hotărâre pentru completarea Hotărârii Consiliului Județean Arad nr. 106/27.05.2016 privind aprobarea organigramei, a statului de funcții și a Regulamentului de Organizare și Funcționare, ca urmare a reorganizării Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Arad. -ADOPTAT
9.Proiect de hotărâre privind aprobarea Regulamentului de organizare și funcționare a Centrului de Recuperare și Reabilitare Neropsihiatrică Vărădia din subordinea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Arad. -ADOPTAT
10.Proiect de hotărâre privind aprobarea participării Unității Administrativ-Teritoriale Județul Arad la proiectul „Joint prevention and surveillance of infectious diseases and hospital-acquired infections in Arad, Mako and Hódmezövásárhely/Prevenirea și monitorizarea bolilor infecțioase și a infecțiilor intraspitalicești în Arad, Mako și Hódmezövásárhely” în cadrul Programului INTERREG VA Ro-Hu 2014-2020. -ADOPTAT
11.Proiect de hotărâre privind aprobarea contribuției Consiliului Județean Arad pe anul 2018 la Fondul pentru Dezvoltare Regională al Regiunii Vest. -ADOPTAT
12.Proiect de hotărâre privind aprobarea plății cotizației Județului Arad pe anul 2018 la bugetul Asociației „Cluster Regional Tehnologia Informației și a Comunicațiilor – Regiunea Vest România”. -ADOPTAT
13.Proiect de hotărâre privind aprobarea plății cotizației Consiliului Județean Arad pe anul 2018 la bugetul Asociației de Dezvoltare Intercomunitară pentru Managementul Situațiilor de Urgență ADIVEST. -ADOPTAT
14.Proiect de hotărâre privind aprobarea plăţii cotizaţiei Județului Arad pe anul 2018 la bugetul Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Sistem Integrat de Gestionare a Deșeurilor Județul Arad. -ADOPTAT
15.Proiect de hotărâre privind aprobarea plății cotizației Consiliului Județean Arad pe anul 2018 la bugetul Asociației „Grupul de Acțiune Locală Lunca Mureșului de Jos”. -ADOPTAT
16.Proiect de hotărâre privind trecerea din patrimoniul public al Județului Arad în patrimoniul public al Comunei Pilu a bunurilor aferente sistemului de alimentare cu apă și canalizare situate pe raza Unității Administrativ-Teritoriale Comuna Pilu, care deservesc exclusiv Comuna Pilu. -ADOPTAT
17.Proiect de hotărâre privind trecerea din patrimoniul public al Județului Arad în patrimoniu public al Comunei Fîntînele a bunurilor aferente sistemului de alimentare cu apă și canalizare situate pe raza Unității Administrativ-Teritoriale Comuna Fîntînele, care deservesc exclusiv Comuna Fîntînele. -ADOPTAT
18.Proiect de hotărâre privind trecerea din patrimoniul public al Județului Arad în patrimoniu public al Comunei Zărand a bunurilor aferente sistemului de alimentare cu apă și canalizare situate pe raza Unității Administrativ-Teritoriale Comuna Zărand, care deservesc exclusiv Comuna Zărand. -ADOPTAT
19.Proiect de hotărâre privind actualizarea Programului de transport public judeţean de persoane prin curse regulate, perioada 2014-2019. -ADOPTAT
20.Proiect de hotărâre privind aprobarea reevaluării unor bunuri din patrimoniul public al Județului Arad, aferente serviciilor de alimentare cu apă și canalizare, concesionate la S.C. Compania de Apă Arad S.A. și S.C. Aqua Trans Mureș S.A. -ADOPTAT
21.Proiect de hotărâre privind aprobarea completării Inventarului bunurilor care aparțin domeniului public al Județului Arad. -ADOPTAT
22.Proiect de hotărâre privind aprobarea nivelului redevenţei pe anul 2018 pentru bunurile care aparţin domeniului public al Judeţului Arad concesionate către S.C. Compania de Transport Public Arad S.A. şi S.C. Compania de Apă Arad S.A. -ADOPTAT
23.Proiect de hotărâre privind repartizarea sumelor defalcate din taxa pe valoarea adăugată destinate finanţării cheltuielilor privind drumurile judeţene şi comunale. -ADOPTAT
24.Proiect de hotărâre privind repartizarea din impozitul pe venit pe anul 2018 a sumelor pentru echilibrarea bugetelor locale ale Municipiului Arad, oraşelor și comunelor din Județul Arad precum și pentru estimarea sumelor ce vor fi repartizate din cote defalcate din impozitul pe venit și TVA pentru anii 2019-2021. -ADOPTAT
25.Proiect de hotărâre privind aprobarea utilizării excedentului bugetar al anilor precedenţi pentru finanțarea secţiunii de dezvoltare în anul 2018. -ADOPTAT
26.Proiect de hotărâre privind adoptarea bugetului general de venituri și cheltuieli al Județului Arad pe anul 2018. -ADOPTAT
27.Proiect de hotărâre privind numirea a doi membri în Consiliul de Administrație al R.A. Administrația Zonei Libere Curtici-Arad și pentru modificarea Contractului de mandat pentru membrii Consiliului de Administrație al R.A. Administrația Zonei Libere Curtici-Arad. -ADOPTAT
PREŞEDINTE, SECRETAR AL JUDEŢULUI,
Iustin Cionca Silvana Lupu
Întocmit,
Doina Glogovicean
Ordine de zi
+
ROMÂNIA
CONSILIUL JUDEŢEAN ARAD
310003 – Arad, strada Corneliu Coposu, nr. 22
Tel. 0040-357-731100 Fax. 0040-357-731280
http://www.cjarad.ro consiliu@cjarad.ro
ORDINEA DE ZI
a ședinței ordinare a Consiliului Județean Arad din data de 26.01.2018, ora 13.00, Sala ”Vasile Goldiș”
1.Proiect de hotărâre privind aprobarea conţinutului Procesului-verbal al şedinţei de îndată a Consiliului Judeţean Arad din data de 20 decembrie 2017.
2.Proiect de hotărâre privind aprobarea conţinutului Procesului-verbal al şedinţei extraordinare a Consiliului Judeţean Arad din data de 09 ianuarie 2018.
3.Proiect de hotărâre privind eliberarea licențelor de traseu pentru efectuarea serviciului de transport public județean de persoane prin curse regulate speciale, unor operatori de transport.
4.Proiect de hotărâre privind aprobarea organigramei și a statului de funcții pentru Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad pe anul 2018.
5.Proiect de hotărâre pentru completarea Hotărârii Consiliului Județean Arad nr. 106/27.05.2016 privind aprobarea organigramei, a statului de funcții și a Regulamentului de Organizare și Funcționare, ca urmare a reorganizării Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Arad.
6.Proiect de hotărâre privind aprobarea Regulamentului de organizare și funcționare a Centrului de Recuperare și Reabilitare Neropsihiatrică Vărădia din subordinea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Arad.
7.Proiect de hotărâre privind aprobarea participării Unității Administrativ-Teritoriale Județul Arad la proiectul „Joint prevention and surveillance of infectious diseases and hospital-acquired infections in Arad, Mako and Hódmezövásárhely/Prevenirea și monitorizarea bolilor infecțioase și a infecțiilor intraspitalicești în Arad, Mako și Hódmezövásárhely” în cadrul Programului INTERREG VA Ro-Hu 2014-2020.
8.Proiect de hotărâre privind aprobarea contribuției Consiliului Județean Arad pe anul 2018 la Fondul pentru Dezvoltare Regională al Regiunii Vest.
9.Proiect de hotărâre privind aprobarea plății cotizației Județului Arad pe anul 2018 la bugetul Asociației „Cluster Regional Tehnologia Informației și a Comunicațiilor – Regiunea Vest România”.
10.Proiect de hotărâre privind aprobarea plății cotizației Consiliului Județean Arad pe anul 2018 la bugetul Asociației de Dezvoltare Intercomunitară pentru Managementul Situațiilor de Urgență ADIVEST.
11.Proiect de hotărâre privind aprobarea plăţii cotizaţiei Județului Arad pe anul 2018 la bugetul Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Sistem Integrat de Gestionare a Deșeurilor Județul Arad.
12.Proiect de hotărâre privind aprobarea plății cotizației Consiliului Județean Arad pe anul 2018 la bugetul Asociației „Grupul de Acțiune Locală Lunca Mureșului de Jos”.
13.Proiect de hotărâre privind numirea a doi membri în Consiliul de Administrație al R.A. Administrația Zonei Libere Curtici-Arad și pentru modificarea Contractului de mandat pentru membrii Consiliului de Administrație al R.A. Administrația Zonei Libere Curtici-Arad.
14.Proiect de hotărâre privind trecerea din patrimoniul public al Județului Arad în patrimoniul public al Comunei Pilu a bunurilor aferente sistemului de alimentare cu apă și canalizare situate pe raza Unității Administrativ-Teritoriale Comuna Pilu, care deservesc exclusiv Comuna Pilu.
15.Proiect de hotărâre privind trecerea din patrimoniul public al Județului Arad în patrimoniu public al Comunei Fîntînele a bunurilor aferente sistemului de alimentare cu apă și canalizare situate pe raza Unității Administrativ-Teritoriale Comuna Fîntînele, care deservesc exclusiv Comuna Fîntînele.
16.Proiect de hotărâre privind trecerea din patrimoniul public al Județului Arad în patrimoniu public al Comunei Zărand a bunurilor aferente sistemului de alimentare cu apă și canalizare situate pe raza Unității Administrativ-Teritoriale Comuna Zărand, care deservesc exclusiv Comuna Zărand.
17.Proiect de hotărâre privind actualizarea Programului de transport public judeţean de persoane prin curse regulate, perioada 2014-2019.
18.Proiect de hotărâre privind aprobarea reevaluării unor bunuri din patrimoniul public al Județului Arad, aferente serviciilor de alimentare cu apă și canalizare, concesionate la S.C. Compania de Apă Arad S.A. și S.C. Aqua Trans Mureș S.A.
19.Proiect de hotărâre privind aprobarea completării Inventarului bunurilor care aparțin domeniului public al Județului Arad.
20.Proiect de hotărâre privind aprobarea nivelului redevenţei pe anul 2018 pentru bunurile care aparţin domeniului public al Judeţului Arad concesionate către S.C. Compania de Transport Public Arad S.A. şi S.C. Compania de Apă Arad S.A.
21.Proiect de hotărâre privind repartizarea sumelor defalcate din taxa pe valoarea adăugată destinate finanţării cheltuielilor privind drumurile judeţene şi comunale.
22.Proiect de hotărâre privind repartizarea din impozitul pe venit pe anul 2018 a sumelor pentru echilibrarea bugetelor locale ale Municipiului Arad, oraşelor și comunelor din Județul Arad precum și pentru estimarea sumelor ce vor fi repartizate din cote defalcate din impozitul pe venit și TVA pentru anii 2019-2021.
23.Proiect de hotărâre privind aprobarea utilizării excedentului bugetar al anilor precedenţi pentru finanțarea secţiunii de dezvoltare în anul 2018.
24.Proiect de hotărâre privind adoptarea bugetului general de venituri și cheltuieli al Județului Arad pe anul 2018.
Proiecte de hotărâre introduse suplimentare pe ordinea de zi:
25.Proiect de hotărâre privind aprobarea organigramei şi a statului de funcţii ca urmare a reorganizării aparatului de specialitate al Consiliului Judeţean Arad.
26.Proiect de hotărâre pentru revocarea dreptului de administrare al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Arad asupra imobilului situat în municipiul Arad, str. Vicenţiu Babeş nr. 11-13 şi pentru stabilirea destinaţiei unor imobile aflate în patrimoniul public al Judeţului Arad.
27.Proiect de hotărâre privind neexercitarea dreptului de preemţiune asupra apartamentului nr. 1 din imobilul situat în municipiul Arad, str. Unirii, nr. 13.
28.Diverse.
Proces-verbal
+
ROMÂNIA
JUDEŢUL ARAD
CONSILIUL JUDEŢEAN
Nr. 1852/29.01.2018
PROCES-VERBAL
al şedinţei ordinare a Consiliului Judeţean Arad
din data de 26.01.2018, ora 13.00
Publicitatea şedinţei a fost asigurată prin publicarea pe site-ul Consiliului Judeţean Arad a Dispoziţiei nr. 21/18.01.2018, a preşedintelui Consiliului Judeţean, privind convocarea în şedinţă ordinară a Consiliului Judeţean Arad (cuprinzând ordinea de zi, data, ora şi locul desfăşurării), precum şi prin intermediul presei, în cotidianul local „Jurnalul Arădean”. Convocarea consilierilor s-a realizat şi telefonic.
Prezenţi: Cionca Iustin – preşedinte, Bîlcea Ovidiu-Sergiu – vicepreşedinte, Boghicevici Claudia – vicepreşedinte, Ardelean Aurel, Boloni Gyorgy, Bozga Doru, Butunoi Adrian Cătălin, Cadar Răzvan – Olimpiu, Ciceac Vasile, Crişan Corina – Anka, Duruş Daniel – Sorin, Feieş Cristian, Gligor Ioan, Ispravnic Cristian-Ilie, Lucaci Cornel – Ştefan, Manguci Cosmin Ciprian, Moşneag Vasile – Ovidiu, Moţ Petru, Pădurean Petru, Pero Tamas, Plaveţi Ioan, Pop Alin, Popa Garofiţa, Purcaru Mircea, Remeţan Florin, Retter Iosif, Rus Florin – Cătălin, Săbău Gheorghe, Stan Simona – Lucia, Sulincean Marius – Mircea, Trifon Daniel, Ţolea Adrian – Florin şi Urzică Cristian – consilieri judeţeni, Silvana Lupu – secretar al judeţului.
Domnul consilier judeţean Rus Florin – Cătălin părăseşte sala de şedinţă în timpul prezentării şi votării punctelor 23, 24, 25, 26 , 27 şi 28.
Domnul consilier judeţean Trifon Daniel părăseşte sala de şedinţă în timpul prezentării şi votării punctelor 26 şi 27.
Domnii consilieri judeţeni: Duruş Daniel – Sorin, Ispravnic Cristian-Ilie, Lucaci Cornel – Ştefan, Pădurean Petru, Purcaru Mircea) părăsesc sala de şedinţă după exercitarea votului secret cu privire la art. 1 al proiectului de hotărâre de la punctul 27.
Dl Cionca Iustin: Stimaţi colegi, bună ziua! Dacă sunteţi de acord să începem? Astăzi pe ordinea de zi avem 24 de puncte şi încă 3 proiecte de hotărâre introduse suplimentar plus punctul diverse. Faţă de ordinea care v-am prezentat-o având în vedere că avem un punct 13 cu vot secret, dacă sunteţi de acord să mutăm ultimul să rămână punctul 13 şi celelalte să rămână în aceeaşi ordine. Aveţi altă propunere domnul Moţ?
Dl Moţ Petru: Vis a vis de propunerea dumneavoastră, eu unul sunt de acord.
Dl Cionca Iustin: Da.
Dl Moţ Petru: Dar aş avea şi eu nişte observaţii vis a vis de ordinea de zi şi anume mă refer la două chestiuni. Punctele 14, 15 şi 16 raportat la punctul 20 de pe ordinea de zi. Acele puncte vizează trecerea unor bunuri din patrimoniul Judeţului Arad în patrimoniul UAT-urilor. Aţi văzut la comisie modul cum s-a votat deci, avem un indiciu despre cum se va vota dar, ce vroiam să…, Era o întrebare în funcţie de răspunsul care îl voi primi vă voi solicita sau nu schimbarea ordinii acestora. Întrebarea este dacă în redevenţa pe care Consiliul Judeţean o încasează de la Compania de Apă Arad sunt avute în vedere sau nu şi aceste bunuri pe care noi le transferăm către UAT-uri dacă proiectele vor trece? Ori dacă aceste bunuri sunt, atunci cred că noi ar trebui să mutăm punctul 20 înaintea punctului 14 pentru că nu mi se pare că ar fi corect să votăm, să aprobăm o redevenţă pentru nişte bunuri pe care tocmai le-am cedat UAT-urilor. Deci aceasta ar fi chestiunea.
Dl Cionca Iustin: Doamna Ribovici eu sunt de acord dacă nu aveţi nimic împotrivă.
Dna Ribovici Gheorghina: Redevenţa se modifică doar la anul . Articolul 39 (Neinteligibil).
Dl Moţ Petru: Deci… eu am înţeles….
Dna Ribovici Gheorghina: (Neinteligibil).
Dl Moţ Petru: Inclusiv bunurile de la punctul 14?
Dna Ribovici Gheorghina: Toate existente la 31 decembrie 2017, toate! Şi aşa rămâne până anul viitor.
Dl Moţ Petru: Atunci anul acesta noi încasăm redevenţa pentru aceste bunuri?. Atunci este în regulă. Dacă nu era aşa, atunci cred că ar fi trebuit să modificăm ordinea şi să punem punctul 20 înaintea celorlalte puncte. Deci retrag această solicitare vis a vis de răspunsul doamnei director. Mai am o chestiune cu privire la ordinea de zi vis a vis de punctele suplimentare de la 25 şi 26. Solicitarea noastră este de a retrage aceste puncte! Sigur sunt conştient că este atributul dumneavoastră ca şi iniţiator, însă noi formulăm această solicitare. Motivarea rezultă din faptul că pentru suplimentarea ordinii de zi şi fac trimitere la art. 98 cu referire la art. 43 din Legea 215 unde se arată că suplimentarea ordinii de zi se poate face numai pentru probleme urgente care nu pot fi amânate până la şedinţa următoare. Deci din acest text legal rezultă 2 condiţii şi anume: problema să fie urgentă, ori eu cred că nici la puncul 25 nici la punctul 26 nu avem o problemă urgentă având în vedere că cel puţin la 26 problema este mai veche, după cum nici la punctul 25 nu cred că este o urgenţă care nu poate să fie amânată până la şedinţa următoare. Deci, exact acestea sunt condiţiile desprinse din lege. De asemenea, vă rog să observaţi şi faptul că şedinţa de Consiliu Judeţean a fost convocată prin dispoziţia nr. 21 din 18.01 a Preşedintelui Consiliului Judeţean, acolo s-a avansat o ordine de zi care nu cuprinde aceste puncte. Prin urmare, cred că ar trebui să avem şi o dispoziţie de suplimentare a ordinii de zi, ori eu nu am găsit-o pe site, posibil să existe doar că nu a fost urcată pe site. Deci rezumând, cred că nu sunt îndeplinite condiţiile pentru suplimentarea ordinii de zi cu punctul 25 şi 26 şi chiar alăturând aceste puncte cu punctul 27 unde noi trebuie să exercităm sau nu un drept de preempţiune şi unde avem un termen legal de 15 zile unde urgenţa este evidentă, cred că nu sunt îndeplinite condiţiile legale. Aş face trimitere şi la Dispoziţia 447/2013 a Curţii Constituţionale care sigur că nu făcea referire la hotărâri de Consiliu Judeţean însă, făcea referire la Ordonanţe de Urgenţă şi prin acea decizie a Curţii Consituţionale s-a declarat neconstituţională o ordonanţă tocmai pe motivul că nu s-a justificat urgenţa. Curtea Consituţională spunea acolo că urgenţa trebuie să fie motivată în cuprinsul ordonanţei ori eu cred că aici situaţia noastră şi anume a problemei urgente ar trebui să fie motivată dacă nu în preambulul hotărârii să nu fim prea formali, măcar în referat. Văzând referatele nu rezultă o astfel de motivare nici la punctul 25 nici la 26. În fine, tot Curtea Constituţională spune că inexistenţa sau neexplicarea situaţiei urgente este un asemenea motiv. Deci pornind de la aceste chestiuni, având în vedere că în situaţii similare trebuie să apelăm la raţionamente similare, cred că dacă am suplimenta ordinea de zi şi s-ar vota aceste puncte ar fi posibil să fie contestate la instanţă pentru neîndeplinirea condiţiei problemei urgente şi care nu mai poate fi amânată până la şedinţa viitoare. Deci, în concluzie şi închei, solicitarea noastră ar fi de retragere a acestor 2 puncte. Mulţumesc!
Dl Cionca Iustin: Domnu Moţ, haideţi să le luăm pe rând! Punctul 25 nu l-am introdus pe ordinea de zi pentru că nu aveam avizul de la A.N.F.P. Dar deja este o practică în activitatea noastră şi dacă vreţi vă arat în istoric că de fiecare dată când s-au îndeplinit condiţiile de legalitate, am venit în faţa dumneavoastră şi bineînţeles cu votul majorităţii am suplimentat ordinea de zi şi este logic să fie aşa. Rolul Consiliului Judeţean nu este de a împiedica executivul să îşi facă treaba, ci să-l ajute. Dacă aţi fost de acord data trecută cu modificarea organigramei şi astăzi primim avizul de la Autoritatea Naţională a Funcţionarilor Publici, eu nu văd de ce trebuie să mai discutăm acum dacă este oportun sau nu să suplimentăm ordinea de zi. Este evident că orice proiect care dumneavoastră l-aţi votat, noi trebuie să-l punem în practică. Trebuie să avem consecvenţă! Să vi să spui astăzi da, îndeplineşte condiţiile din punct de vedere legal, da este o urgenţă atunci pentru că asta ce ar însemna? Avem două posibilităţi să vă chem într-o şedinţă extraordinară separat pentru punctul acesta şi chiar e o chestie de respect faţă de activitatea dumneavoastră să vă aduc toată ziua pentru tot felul de acte care vin. De aceea se face o dată pe lună. Sau a doua variantă să întârziem o lună de zile, ceea ce din punct de vedere al executivului ar fi păcat. Aş putea să intru în detalii să vă explic ce ar pierde fiecare departament din Consiliul Judeţean dacă noi am amâna astăzi. Aşa că vă cer să aveţi bunăvoinţa să faceţi ceea ce faceţi de obicei. Să acceptaţi toate punctele! Amintiţi-vă cu Ineu că data trecută aţi fost foarte înţelegători să fac şedinţă de îndată pentru transferul unor bani că v-aţi gândit la oraşul Ineu. Astăzi vă cer să vă gândiţi la tot judeţul! Al doilea punct, este un punct care l-am avut deja de două ori pe ordinea de zi a Consiliului Judeţean. Data trecută aţi invocat că nu avem CF-ul. Nu l-am pus că n-am avut CF-ul. Aşa se obţine un CF. Greu. Astăzi îl aveţi. Ar fi păcat ca o problemă care o cunoaştem cu toţii să tot o amânăm pentru tot felul de motive. Deci astăzi aveţi şi CF-ul pe care l-aţi solicitat data trecută. Nu văd care ar fi impedimentul. Este logic că e o chestiune de urgenţă. Vorbim despre activitatea Spitalului Judeţean. Nu are rost să repovestim aici că ştiţi de ce trebuie să mutăm medicina legală. Nu-i o plăcere, e o necesitate. Spaţiul este mic şi avem nevoie de spaţiu de spitalizare de zi şi v-am argumentat. E o urgenţă? Eu cred că este o urgenţă. Nu este un moft personal nici al meu, nici al PNL. Ne dorim să ajutăm conducerea spitalului să rezolve această situaţie. Ştiţi foarte bine că am avut toată deschiderea. Am amânat de două ori ca să putem să fim în consens cu toţii, că nu-i o problemă politică aici. Rugămintea mea este să acceptaţi aceste proiecte de hotărâre introduse suplimentar pe ordinea de zi. Eu chiar aş fi vrut să vă propun să începem cu aceste puncte, să le introducem la începutul ordinii de zi ca să terminăm cu tensiunile şi să putem să vorbim lucruri serioase! Dar cum doriţi dumneavoastră. Până la urmă eu o să supun la vot, dacă vă menţineţi propunerea.
Dl Moţ Petru: Menţin propunerea.
Dl Cionca Iustin: Dar să ştiţi că ieşiţi din ceea ce făceaţi de obicei. Până acuma totdeauna aţi fost de acord cu toate punctele introduse şi atunci schimbăm regula. De acum înainte nu o să mai introducem dacă aşa hotărăşte majoritatea, decât acele proiecte de hotărâre care au fost introduse cu nu ştiu cât timp înainte. În ce priveşte legalitatea, o las pe doamna secretar să vă explice dacă este legal sau nu-i legal, că până la urmă dânsa este specialistă în domeniu.
Dna Lupu Silvana: În legătură cu ce aţi spus, că ar trebui dispoziţie pentru aceste puncte puse suplimentar. Legea prevede clar, ordinea de zi poate fi suplimentată pentru probleme urgente, care nu suportă amânare, cu votul majorităţii consilierilor prezenţi. Deci nu este nevoie de o dispoziţie. Acum în plen vi se aduce la cunoştinţă şi vi se motivează urgenţa acestor proiecte şi cu votul dumneavoastră poate fi suplimentată ordinea de zi. În legătură cu acea excepţie de care aţi vorbit, eu aş vedea-o aplicabilă expres ordonanţelor de urgenţă.
Dl Moţ Petru: Sunt de acord cu dumneavoastră!
Dna Lupu Silvana: Nu putem extinde la noi.
Dl Moţ Petru: Însă utilizând raţionamentul de acolo cred că faţă de dispoziţiile legale pe care le-am menţionat putem aplica acelaşi raţionament şi aici. Atunci am putea ajunge într-o situaţie în care ar fi păcat să…, nişte hotărâri adoptate să fie declarate ca nelegale tocmai pentru acest motiv. Eu nu vreau să abordez chestiunile de fond. Sigur că nu îmi propun aici să-l contrazic pe domnul preşedinte vis a vis de chestiunile care le-a explicat. Eu doar arătam faptul, cum cerea şi Curtea Consituţională. că acea chestiune a urgenţei, în cazul nostru chiar a imposibilităţii de amânare pentru şedinţa viitoare, trebuie să rezulte din însuşi cuprinsul actului. Deci trebuie motivat cumva, fie în preambul, fie în referat, ori noi o astfel de motivare nu avem. Deci aceasta era chestiunea, cererea sau solicitarea o menţin. Acum dumneavoastră apreciaţi fiind iniţiatorul proiectului. Mulţumesc!
Dl Cionca Iustin: Dacă mai doreşte cineva să intervină pe această propunere? Dacă nu mai doreşte, atunci trebuie să supun la vot propunerea domnului Moţ. Cine este de acord ca cele două puncte să fie restrase de pe ordinea de zi? 12 voturi (Butunoi Adrian Cătălin, Duruş Daniel-Sorin, Gligor Ioan, Ispravnic Cristian-Ilie, Lucaci Cornel-Ştefan, Manguci Cosmin-Ciprian, Moţ Petru, Pădurean Petru, Pop Alin, Săbău Gheorghe, Sulincean Marius-Mircea şi Trifon Daniel) Împotrivă? 21 voturi (Cionca Iustin – preşedinte, Bîlcea Ovidiu-Sergiu – vicepreşedinte, Boghicevici Claudia – vicepreşedinte, Ardelean Aurel, Boloni Gyorgy, Bozga Doru, Cadar Răzvan – Olimpiu, Ciceac Vasile, Crişan Corina-Anka, Feieş Cristian, Moşneag Vasile-Ovidiu, Pero Tamas, Plaveţi Ioan, Popa Garofiţa, Purcaru Mircea, Remeţan Florin, Retter Iosif, Rus Florin-Cătălin, Stan Simona-Lucia, Ţolea Adrian – Florin şi Urzică Cristian) Abţineri?-. Mulţumesc!
Propunerea domnului Moţ Petru de retragere a două puncte de pe ordinea de zi a fost respinsă.
Dl Cionca Iustin: Bun! Cine este de acord cu propunerea noastră de suplimentare a ordinii de zi şi atunci eu vă şi propun să începem cu cele trei şi-apoi să continuăm cu celelalte. Cine este de acord? 21 voturi (Cionca Iustin – preşedinte, Bîlcea Ovidiu-Sergiu – vicepreşedinte, Boghicevici Claudia – vicepreşedinte, Ardelean Aurel, Boloni Gyorgy, Bozga Doru, Cadar Răzvan – Olimpiu, Ciceac Vasile, Crişan Corina-Anka, Feieş Cristian, Moşneag Vasile-Ovidiu, Pero Tamas, Plaveţi Ioan, Popa Garofiţa, Purcaru Mircea, Remeţan Florin, Retter Iosif, Rus Florin-Cătălin, Stan Simona-Lucia, Ţolea Adrian – Florin şi Urzică Cristian) Mulţumesc!
Propunerea domnului preşedinte Iustin Cionca de suplimentare a ordinii de zi şi de modificare a acesteia a fost aprobată.
Dl Cionca Iustin: Acum vă propun la vot ordinea de zi, mă gândesc că nu mai aveţi alte propuneri. Vă propun ordinea de zi cu cele două modificări. Punctele introduse suplimentar începem cu ele si să mutăm votul deschis la final. Cine este pentru? 22 voturi (Cionca Iustin – preşedinte, Bîlcea Ovidiu-Sergiu – vicepreşedinte, Boghicevici Claudia – vicepreşedinte, Ardelean Aurel, Boloni Gyorgy, Bozga Doru, Cadar Răzvan – Olimpiu, Ciceac Vasile, Crişan Corina-Anka, Feieş Cristian, Moşneag Vasile-Ovidiu, Pero Tamas, Plaveţi Ioan, Popa Garofiţa, Purcaru Mircea, Remeţan Florin, Retter Iosif, Rus Florin-Cătălin, Stan Simona-Lucia, Trifon Daniel, Ţolea Adrian – Florin şi Urzică Cristian) Împotrivă? 11 voturi (Butunoi Adrian Cătălin, Duruş Daniel-Sorin, Gligor Ioan, Ispravnic Cristian-Ilie, Lucaci Cornel-Ştefan, Manguci Cosmin-Ciprian, Moţ Petru, Pădurean Petru, Pop Alin, Săbău Gheorghe, Sulincean Marius-Mircea) Mulţumesc!
Dl Ţolea Adrian: Florin: Votul secret.
Dl Cionca Iustin: Ce votul secret?
Dl Ţolea Adrian: Florin: La final votul secret.
Dl Cionca Iustin: Aşa am spus! Da. Am greşit eu ca formulare. Îmi cer scuze. Bun!
ORDINEA DE ZI
a şedinţei ordinare a Consiliului Judeţean Arad din data de 26.01.2018, ora 13, Sala „Vasile Goldiş”
1.Proiect de hotărâre privind aprobarea organigramei şi a statului de funcţii ca urmare a reorganizării aparatului de specialitate al Consiliului Judeţean Arad.
2.Proiect de hotărâre pentru revocarea dreptului de administrare al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Arad asupra imobilului situat în municipiul Arad, str. Vicenţiu Babeş nr. 11-13 şi pentru stabilirea destinaţiei unor imobile aflate în patrimoniul public al Judeţului Arad.
3.Proiect de hotărâre privind neexercitarea dreptului de preemţiune asupra apartamentului nr. 1 din imobilul situat în municipiul Arad, str. Unirii, nr. 13.
4.Proiect de hotărâre privind aprobarea conţinutului Procesului-verbal al şedinţei de îndată a Consiliului Judeţean Arad din data de 20 decembrie 2017.
5.Proiect de hotărâre privind aprobarea conţinutului Procesului-verbal al şedinţei extraordinare a Consiliului Judeţean Arad din data de 09 ianuarie 2018.
6.Proiect de hotărâre privind eliberarea licenţelor de traseu pentru efectuarea serviciului de transport public judeţean de persoane prin curse regulate speciale, unor operatori de transport.
7.Proiect de hotărâre privind aprobarea organigramei şi a statului de funcţii pentru Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Arad pe anul 2018.
8.Proiect de hotărâre pentru completarea Hotărârii Consiliului Judeţean Arad nr. 106/27.05.2016 privind aprobarea organigramei, a statului de funcţii şi a Regulamentului de Organizare şi Funcționare, ca urmare a reorganizării Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Arad.
9.Proiect de hotărâre privind aprobarea Regulamentului de organizare şi funcţionare a Centrului de Recuperare şi Reabilitare Neropsihiatrică Vărădia din subordinea Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Arad.
10.Proiect de hotărâre privind aprobarea participării Unităţii Administrativ-Teritoriale Judeţul Arad la proiectul „Joint prevention and surveillance of infectious diseases and hospital-acquired infections in Arad, Mako and Hódmezövásárhely/Prevenirea şi monitorizarea bolilor infecţioase şi a infecţiilor intraspitaliceşti în Arad, Mako şi Hódmezövásárhely” în cadrul Programului INTERREG VA Ro-Hu 2014-2020.
11.Proiect de hotărâre privind aprobarea contribuţiei Consiliului Judeţean Arad pe anul 2018 la Fondul pentru Dezvoltare Regională al Regiunii Vest.
12.Proiect de hotărâre privind aprobarea plăţii cotizaţiei Judeţului Arad pe anul 2018 la bugetul Asociaţiei „Cluster Regional Tehnologia Informaţiei şi a Comunicaţiilor – Regiunea Vest România”.
13.Proiect de hotărâre privind aprobarea plăţii cotizaţiei Consiliului Județean Arad pe anul 2018 la bugetul Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară pentru Managementul Situaţiilor de Urgenţă ADIVEST.
14.Proiect de hotărâre privind aprobarea plăţii cotizaţiei Judeţului Arad pe anul 2018 la bugetul Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară Sistem Integrat de Gestionare a Deşeurilor Judeţul Arad.
15.Proiect de hotărâre privind aprobarea plăţii cotizaţiei Consiliului Judeţean Arad pe anul 2018 la bugetul Asociaţiei „Grupul de Acţiune Locală Lunca Mureşului de Jos”.
16.Proiect de hotărâre privind trecerea din patrimoniul public al Judeţului Arad în patrimoniul public al Comunei Pilu a bunurilor aferente sistemului de alimentare cu apă şi canalizare situate pe raza Unităţii Administrativ-Teritoriale Comuna Pilu, care deservesc exclusiv Comuna Pilu.
17.Proiect de hotărâre privind trecerea din patrimoniul public al Judeţului Arad în patrimoniu public al Comunei Fîntînele a bunurilor aferente sistemului de alimentare cu apă şi canalizare situate pe raza Unităţii Administrativ-Teritoriale Comuna Fîntînele, care deservesc exclusiv Comuna Fîntînele.
18.Proiect de hotărâre privind trecerea din patrimoniul public al Judeţului Arad în patrimoniu public al Comunei Zărand a bunurilor aferente sistemului de alimentare cu apă şi canalizare situate pe raza Unităţii Administrativ-Teritoriale Comuna Zărand, care deservesc exclusiv Comuna Zărand.
19.Proiect de hotărâre privind actualizarea Programului de transport public judeţean de persoane prin curse regulate, perioada 2014-2019.
20.Proiect de hotărâre privind aprobarea reevaluării unor bunuri din patrimoniul public al Judeţului Arad, aferente serviciilor de alimentare cu apă şi canalizare, concesionate la S.C. Compania de Apă Arad S.A. şi S.C. Aqua Trans Mureş S.A.
21.Proiect de hotărâre privind aprobarea completării Inventarului bunurilor care aparţin domeniului public al Judeţului Arad.
22.Proiect de hotărâre privind aprobarea nivelului redevenţei pe anul 2018 pentru bunurile care aparţin domeniului public al Judeţului Arad concesionate către S.C. Compania de Transport Public Arad S.A. şi S.C. Compania de Apă Arad S.A.
23.Proiect de hotărâre privind repartizarea sumelor defalcate din taxa pe valoarea adăugată destinate finanţării cheltuielilor privind drumurile judeţene şi comunale.
24.Proiect de hotărâre privind repartizarea din impozitul pe venit pe anul 2018 a sumelor pentru echilibrarea bugetelor locale ale Municipiului Arad, oraşelor şi comunelor din Judeţul Arad precum şi pentru estimarea sumelor ce vor fi repartizate din cote defalcate din impozitul pe venit şi TVA pentru anii 2019-2021.
25.Proiect de hotărâre privind aprobarea utilizării excedentului bugetar al anilor precedenţi pentru finanțarea secţiunii de dezvoltare în anul 2018.
26.Proiect de hotărâre privind adoptarea bugetului general de venituri şi cheltuieli al Județului Arad pe anul 2018.
27.Proiect de hotărâre privind numirea a doi membri în Consiliul de Administrație al R.A. Administrația Zonei Libere Curtici-Arad şi pentru modificarea Contractului de mandat pentru membrii Consiliului de Administraţie al R.A. Administrația Zonei Libere Curtici-Arad.
28.Diverse.
În temeiul art. 97 alin. (1) din Legea 215/2001-Legea administraţiei publice locale, republicată, Consiliul judeţean Arad, a adoptat
HOTĂRÂREA NR. 11/26.01.2018
privind aprobarea ordinii de zi a şedinţei ordinare a Consiliului Judeţean Arad din data de 26 ianuarie 2018
Punctul 1
Proiect de hotărâre privind aprobarea organigramei şi a statului de funcţii ca urmare a reorganizării aparatului de specialitate al Consiliului Judeţean Arad.
Dl Cionca Iustin: Proiect de hotărâre privind aprobarea organigramei şi a statului de funcţii ca urmare a reorganizării aparatului de specialitate al Consiliului Judeţean Arad. Dacă sunt intervenţii? Nu sunt! Cine este pentru? 33 voturi (Cionca Iustin – preşedinte, Bîlcea Ovidiu-Sergiu – vicepreşedinte, Boghicevici Claudia – vicepreşedinte, Ardelean Aurel, Boloni Gyorgy, Bozga Doru, Butunoi Adrian Cătălin, Cadar Răzvan – Olimpiu, Ciceac Vasile, Crişan Corina – Anka, Duruş Daniel – Sorin, Feieş Cristian, Gligor Ioan, Ispravnic Cristian-Ilie, Lucaci Cornel – Ştefan, Manguci Cosmin Ciprian, Moşneag Vasile -Ovidiu, Moţ Petru, Pădurean Petru, Pero Tamas, Plaveţi Ioan, Pop Alin, Popa Garofiţa, Purcaru Mircea, Remeţan Florin, Retter Iosif, Rus Florin – Cătălin, Săbău Gheorghe, Stan Simona – Lucia, Sulincean Marius – Mircea, Trifon Daniel, Ţolea Adrian – Florin şi Urzică Cristian – consilieri judeţeni) Împotrivă?-. Abţineri?-. Mulţumesc!
În temeiul art. 97 alin. (1) din Legea 215/2001-Legea administraţiei publice locale, republicată, Consiliul judeţean Arad, a adoptat
HOTĂRÂREA NR. 12/26.01.2018
privind aprobarea organigramei şi a statului de funcţii ca urmare a reorganizării aparatului de specialitate al Consiliului Judeţean Arad
Punctul 2
Proiect de hotărâre privind revocarea dreptului de administrare al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Arad asupra imobilului situat în municipiul Arad, str. Vicenţiu Babeş nr. 11-13 şi pentru stabilirea destinaţiei unor imobile aflate în patrimoniul public al Judeţului Arad.
Dl Cionca Iustin: Proiect de hotărâre privind revocarea dreptului de administrare al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Arad asupra imobilului situat în municipiul Arad, str. Vicenţiu Babeş nr. 11-13 şi pentru stabilirea destinaţiei unor imobile aflate în patrimoniul public al Judeţului Arad. Dacă sunt intervenţii? Domnul Sulincean?
Dl Sulincean Marius: Domnule preşedinte, ne menţinem punctul de vedere pe acest proiect aflat pe ordinea de zi, şi mai mult decât atât vă spun că nu înţeleg ce votăm pentru că din ce am înţeles de pe site-ul Consiliului Judeţean, proiectul a fost adoptat. Considerăm că nu este ok.
Dl Cionca Iustin: Deci dumneavoastră ziceţi că a fost aprobat data trecută? Eu vă spun că nu a fost aprobat. Nu ştiu unde vă uitaţi dumneavoastră.
Dl Sulincean Marius: Am înţeles. Uitaţi am o copie de pe site.
Dl Cionca Iustin: Domnul Sulincean, haide că ne uităm pe site, să zicem că a greşit un funcţionar. Noi discutăm ca oameni serioşi aici.
Dl Sulincean Marius: Încă o dată, deci numa puţin.
Dl Cionca Iustin: Deci dumneavoastră consideraţi că a trecut proiectul?
Dl Sulincean Marius: Domnul preşedinte, uitându-mă pe site şi uitându-mă la proiecte adoptate, înţeleg că da.
Dl Cionca Iustin: Bun! Dacă aşa consideraţi .
Dl Sulincean Marius: Am înţeles că a trecut cu 20 de voturi, ceea ce după părerea noastră a devenit deja o practică penrtu că mai avem un proiect cu patrimoniu care a trecut tot cu 20 de voturi, necesare fac completarea că ar fi fost 22 de voturi şi este vorba de proiectul de hotărâre nr. 320 din 24.11.2017 , el făcând referire la folosinţa…,
Dl Cionca Iustin: Domnul Sulincean, cu tot respectul vorbim la ordinea de zi! Nu discutăm de proiecte anterioare!
Dl Sulincean Marius: La ordinea de zi.
Dl Cionca Iustin: Aveţi ceva reclamaţii? Vă rog să le faceţi doamnei secretar!
Dl Sulincean Marius: Domnule preşedinte!
Dl Cionca Iustin: Şi dacă am greşit o corectăm.
Dl Sulincean Marius: Domnule preşedinte, încă o dată vă spun…,
Dl Cionca Iustin: Astăzi discutăm despre acest proiect.
Dl Sulincean Marius: Domnule preşedinte, încă o dată vă spun deci, din nou un proiect de patrimoniu care a trecut şi atunci cu 20 de voturi care încă este pe site.
Dl Cionca Iustin: Domnule! Nu este subiectul. Putem vorbi la diverse dacă doriţi. Haide să discutăm despre proiectul care este pe ordinea de zi.
Dl Sulincean Marius: Bun. Aş dori ca să nu mai avem greşeli de genul respectiv. Probabil că a fost o greşeală.
Dl Cionca Iustin: O să verificăm domnul Sulincean, încă o dată ca să clarificăm. Nu am avut voturi suficiente data trecută. Era nevoie de 22 de voturi, am şi anunţat că nu trece. Am spus. Am plecat de aici. Dacă cineva a greşit şi a scris acolo, se va corecta. Însă până la urmă, dumneavoastră ştiţi foarte bine că această hotărâre nu a trecut şi că fără 22 de voturi ea nu produce efecte juridice. De-aceea am şi pus-o pe ordinea de zi.
Dl Sulincean Marius: Domnule preşedinte, este vorba de proiectul nr. 343 din 20.12.2017. El a apărut pe site la proiecte adoptate. Probabil că între timp a fost retras de pe site. Dar nu este normal ca aceste proiecte să apară pe site, ele nefiind adoptate în plenul Consiliului Judeţean cu acea necesitate de 22 de voturi.
Dl Cionca Iustin: E adevărat?
Dl Sulincean Marius: Încă o dată vă spun că după părerea noastră a devenit o practică pentru că avem şi precedentul cu proiect trecut. Am înţeles că aţi început si lucrările la acea sinagogă. Cu toate că proiectul este de patrimoniu şi este adoptat cu 20 de voturi, necesare fiind 22. Acest lucru s-a repetat cu acest proiect de hotărâre privind Vicenţiu Babeş.
Dl Cionca Iustin: Deci domnul Sulincean, dacă aveţi dreptate o să aflăm de la doamna secretar. Până atunci, haideţi să discutăm despre proiectul de astăzi.Vă rog doamna secretar!
Dna Lupu Silvana: Deci nu avem adoptată hotărâre pe acest punct cu revocarea dreptului de administrare de la DGASPC. Nu avem adoptată hotărâre!
În timpul şedinţei o doamnă a încercat distribuirea unor materiale.
Dl Bîlcea Sergiu: Cine este doamna?
Dl Sulincean Marius: Da de ce vă interesează domnule? E colega noastră!
Dl Sabău Gheorghe: Domnul vice!
Dl Bîlcea Sergiu: Suntem în plenul şedinţei si nu respectă regulamentul.
Dna Popa Garofiţa: Cred că avem un regulament şi ar trebui să îl respectăm.
Dl Sulincean Marius: Nu am respectat regulamentul de foarte multe ori.
Dna Popa Garofiţa: Vă rog să respectaţi regulamentul de funcţionare a şedinţelor de consiliu!
Dl Sulincean Marius: Pe cine rugaţi?
Dna Popa Garofiţa: Indiferent!
Dl Cionca Iustin: Domnul Sulincean, haideţi să nu ne depăşim competenţele. Am o rugăminte! Avem un regulament. Haideţi să îl respectăm! Chiar nu ne plimbăm aici ca pe Corso. Nu ştiu cine e domnişoara, dar şedinţa e publică, are dreptul să asiste, dar în linişte. Să ne lase să lucrăm! Nu, dar a deranjat. Nu se poate să ne plimbăm pe aici să împărţim documente. Este de la dumneavoastră? Bun! Haideţi să…, Domnul Sulincean, vreţi să primiţi un răspuns bănuiesc, da?
Dl Sulincean Marius: Sigur că da!
Dl Cionca Iustin: Vă rog doamna secretar!
Dna Lupu Silvana: Deci, nu avem aici adoptată o hotărâre. De 2 ori s-a respins. Nu a fost cvorum pentru adoptarea hotărârii, din cauza aceasta este din nou pe ordinea de zi. Cealaltă problemă pe care o invocaţi o să o discutăm într-o altă şedinţă. Este vorba de hotărârea cu sinagoga. Din punctul meu de vedere a trecut, nu priveşte patrimoniul, este şi un alt punct de vedere în alt sens, dar nu avem nici o legătură astăzi cu acel proiect.
Dl Sulincean Marius: Domnule preşedinte, daca îmi permiteţi, doar o întrebare. Doamna secretar, din ce ştiţi dumneavoastră acest proiect a fost pe site-ul Consiliului Judeţean la proiecte adoptate? Proiectul Vicenţiu Babeş.
Dna Lupu Silvana: La proiecte. După ce se votează în plen proiectele sunt transferate la hotărâri adoptate. Acolo nu este, pentru că nu avem număr la acel proiect ca şi hotărâre adoptată. La proiecte sigur. Toate proiectele care sunt supuse dezbaterii consiliului sunt publicate pe site-ul nostru. După care…,
Dl Sulincean Marius: La hotărâri adoptate a fost, măcar nu ştiu o zi?
Dna Lupu Silvana: Nu.
Dl Sulincean Marius: Nu a fost, bine. Mulţumesc!
Dna Lupu Silvana: Eu nu am avizat de legalitate aşa o hotărâre.
Dl Cionca Iustin: Dacă mai sunt intervenţii? Domnul Purcaru, vă rog!
Dl Purcaru Mircea: Domnule preşedinte, sigur că în jurul acestui proiect s-au întâmplat multe discuţii. Ceea ce noi cei de la ALDE dorim, este să se înfăptuiască actul medical şi să intre Spitalul Judeţean în legalitate privind spitalizarea de zi. Înţelegem că această mutare a medicinei legale este imperios necesară şi legată de timp şi pentru asta vom vota. Mulţumesc!
Dl Cionca Iustin: Mulţumesc domnul consilier. Nu e prima oară când treceţi peste decizia unitară a partidului pentru interesul judeţului. Nu pot decât să apreciez lucrul acesta pentru că până la urmă aceasta e normalitatea, stimaţi colegi. Disciplina de partid ar trebui să se oprească acolo unde întâlneşte interesul cetăţeanului care ne-a trimis aici. Până la urmă fiecare dintre noi e liber să aleagă ce respectă. O să ajungem şi la rectificarea bugetului şi chiar îmi doresc o discuţie aşa bărbătească cu reprezentanţii PSD, care văd că se zbat acuma să asigure fonduri, firimituri unor localităţi vitregite, dar nu au luptat pentru fonduri adevărate care se cuveneau judeţului nostru cu acei colegi din partid care puteau să facă lucrul acesta. Ba mai mult, ne-au liniştit, că staţi liniştiţi că nu o să piardă judeţul nimic. Uite că astăzi s-a dovedit că nu este adevărat şi din păcate cine pierde? Toţi. Inclusiv alegătorii dumneavoastră. Pentru că nu am putut să fim uniţi pentru interesul judeţului. Eu îmi doresc foarte mult să depăşim patimile acestea politice şi cred că am dat dovadă în aproape 2 ani de când sunt aici că am lăsat loc de ”bună ziua” şi de comunicare între toţi. Nu cred că am o duşmănie personală cu vreun coleg, indiferent de atacurile din presă. Dar eu cred că trebuie să mai regândim un pic atitudinea aceasta faţă de judeţul nostru pentru că oamenii au aşteptări de la noi. Închid paranteza şi vă rog să revenim la subiectul de pe ordinea de zi. Dacă sunt alte intervenţii? Dacă nu sunt, cine este de acord cu proiectul de hotărâre pe care l-am citit mai devreme? 22 voturi (Cionca Iustin – preşedinte, Bîlcea Ovidiu-Sergiu – vicepreşedinte, Boghicevici Claudia – vicepreşedinte, Ardelean Aurel, Boloni Gyorgy, Bozga Doru, Cadar Răzvan – Olimpiu, Ciceac Vasile, Crişan Corina-Anka, Feieş Cristian, Moşneag Vasile-Ovidiu, Pero Tamas, Plaveţi Ioan, Popa Garofiţa, Purcaru Mircea, Remeţan Florin, Retter Iosif, Rus Florin-Cătălin, Stan Simona-Lucia, Trifon Daniel, Ţolea Adrian – Florin şi Urzică Cristian) Împotrivă? 11 voturi (Butunoi Adrian Cătălin, Duruş Daniel-Sorin, Gligor Ioan, Ispravnic Cristian-Ilie, Lucaci Cornel-Ştefan, Manguci Cosmin-Ciprian, Moţ Petru, Pădurean Petru, Pop Alin, Săbău Gheorghe, Sulincean Marius-Mircea) Abţineri? -. Vă mulţumesc! Proiectul a trecut şi cred că am făcut un lucru bun. Încă o dată vă mulţumesc reprezentanţilor ALDE!
Dl Sabău Gheorghe: Le mai mulţumiţi o dată?
Dl Cionca Iustin: Da. Am voie? Nu, e conform regulamentului. Vă mai mulţumesc o dată că asta e normalitatea domnul Sabău! Vă deranjează?
Dl Sabău Gheorghe: Nu.
În temeiul art. 97 alin. (1) din Legea 215/2001-Legea administraţiei publice locale, republicată, Consiliul judeţean Arad, a adoptat
HOTĂRÂREA NR. 13/26.01.2018
privind revocarea dreptului de administrare al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Arad asupra imobilului situat în municipiul Arad, str. Vicenţiu Babeş nr. 11-13 şi pentru stabilirea destinaţiei unor imobile aflate în patrimoniul public al Judeţului Arad
Punctul 3
Proiect de hotărâre privind neexercitarea dreptului de preempţiune asupra apartamenului nr. 1 din imobilul situat în municipiul Arad, str. Unirii, nr. 13.
Dl Cionca Iustin: Proiect de hotărâre privind neexercitarea dreptului de preempţiune asupra apartamenului nr. 1 din imobilul situat în municipiul Arad, str. Unirii, nr. 13. Dacă sunt intervenţii? Nu sunt! Cine este pentru? 33 voturi (Cionca Iustin – preşedinte, Bîlcea Ovidiu-Sergiu – vicepreşedinte, Boghicevici Claudia – vicepreşedinte, Ardelean Aurel, Boloni Gyorgy, Bozga Doru, Butunoi Adrian Cătălin, Cadar Răzvan – Olimpiu, Ciceac Vasile, Crişan Corina – Anka, Duruş Daniel – Sorin, Feieş Cristian, Gligor Ioan, Ispravnic Cristian-Ilie, Lucaci Cornel – Ştefan, Manguci Cosmin Ciprian, Moşneag Vasile – Ovidiu, Moţ Petru, Pădurean Petru, Pero Tamas, Plaveţi Ioan, Pop Alin, Popa Garofiţa, Purcaru Mircea, Remeţan Florin, Retter Iosif, Rus Florin – Cătălin, Săbău Gheorghe, Stan Simona – Lucia, Sulincean Marius – Mircea, Trifon Daniel, Ţolea Adrian – Florin şi Urzică Cristian – consilieri judeţeni) Împotrivă?-. Abţineri?-. Unanimitate. Mulţumesc!
În temeiul art. 97 alin. (1) din Legea 215/2001-Legea administraţiei publice locale, republicată, Consiliul judeţean Arad, a adoptat
HOTĂRÂREA NR. 14/26.01.2018
privind neexercitarea dreptului de preempţiune asupra apartamenului nr. 1 din imobilul situat în municipiul Arad, str. Unirii, nr. 13
Punctul 4
Proiect de hotărâre privind aprobarea conţinutului Procesului-verbal al şedinţei de îndată a Consiliului Judeţean Arad din data de 20 decembrie 2017.
Dl Cionca Iustin: Proiect de hotărâre privind aprobarea conţinutului Procesului-verbal al şedinţei de îndată a Consiliului Judeţean Arad din data de 20 decembrie 2017. Dacă sunt intervenţii? Nu sunt! Cine este pentru? 33 voturi (Cionca Iustin – preşedinte, Bîlcea Ovidiu-Sergiu – vicepreşedinte, Boghicevici Claudia – vicepreşedinte, Ardelean Aurel, Boloni Gyorgy, Bozga Doru, Butunoi Adrian Cătălin, Cadar Răzvan – Olimpiu, Ciceac Vasile, Crişan Corina – Anka, Duruş Daniel – Sorin, Feieş Cristian, Gligor Ioan, Ispravnic Cristian-Ilie, Lucaci Cornel – Ştefan, Manguci Cosmin Ciprian, Moşneag Vasile -Ovidiu, Moţ Petru, Pădurean Petru, Pero Tamas, Plaveţi Ioan, Pop Alin, Popa Garofiţa, Purcaru Mircea, Remeţan Florin, Retter Iosif, Rus Florin – Cătălin, Săbău Gheorghe, Stan Simona – Lucia, Sulincean Marius – Mircea, Trifon Daniel, Ţolea Adrian – Florin şi Urzică Cristian – consilieri judeţeni) Împotrivă?-. Abţineri?-. Mulţumesc!
În temeiul art. 97 alin. (1) din Legea 215/2001-Legea administraţiei publice locale, republicată, Consiliul judeţean Arad, a adoptat
HOTĂRÂREA NR. 15/26.01.2018
privind aprobarea conţinutului Procesului-verbal al şedinţei de îndată a Consiliului Judeţean Arad din data de 20 decembrie 2017
Punctul 5
Proiect de hotărâre privind aprobarea conţinutului Procesului-verbal al şedinţei extraordineare a Consiliului Judeţean Arad din data de 09 ianuarie 2018.
Dl Cionca Iustin: Proiect de hotărâre privind aprobarea conţinutului Procesului-verbal al şedinţei extraordineare a Consiliului Judeţean Arad din data de 09 ianuarie 2018.
Dl Duruş Daniel – Sorin: Nu votez!
Dl Cionca Iustin: Aţi notat?
Dl Urzică Cristian: Nici eu nu particip la vot!
Dna Crişan Corina: Nici eu nu particip la vot!
Dl Cionca Iustin: Numai numele, vă rog frumos!
Dna Crişan Corina: Crişan.
Dl Urzică Cristian: Urzică.
Dl Cionca Iustin: Atât? Da. Cine este pentru? 30 voturi (Cionca Iustin – preşedinte, Bîlcea Ovidiu-Sergiu – vicepreşedinte, Boghicevici Claudia – vicepreşedinte, Ardelean Aurel, Boloni Gyorgy, Bozga Doru, Butunoi Adrian Cătălin, Cadar Răzvan – Olimpiu, Ciceac Vasile, Feieş Cristian, Gligor Ioan, Ispravnic Cristian-Ilie, Lucaci Cornel – Ştefan, Manguci Cosmin Ciprian, Moşneag Vasile -Ovidiu, Moţ Petru, Pădurean Petru, Pero Tamas, Plaveţi Ioan, Pop Alin, Popa Garofiţa, Purcaru Mircea, Remeţan Florin, Retter Iosif, Rus Florin – Cătălin, Săbău Gheorghe, Stan Simona – Lucia, Sulincean Marius – Mircea, Trifon Daniel, şi Ţolea Adrian – Florin – consilieri judeţeni) Împotrivă?-. Abţineri?-. Mulţumesc!
Următorii consilierii judeţeni nu îşi exprimă votul: Crişan Corina – Anka, Duruş Daniel – Sorin, Urzică Cristian.
În temeiul art. 97 alin. (1) din Legea 215/2001-Legea administraţiei publice locale, republicată, Consiliul judeţean Arad, a adoptat
HOTĂRÂREA NR. 16/26.01.2018
privind aprobarea conţinutului Procesului-verbal al şedinţei extraordineare a Consiliului Judeţean Arad din data de 09 ianuarie 2018
Punctul 6
Proiect de hotărâre privind eliberarea licenţelor de traseu pentru efectuarea serviciului de transport public judeţean de persoane prin curse regulate speciale, unor operatori de transport.
Dl Cionca Iustin: Proiect de hotărâre privind eliberarea licenţelor de traseu pentru efectuarea serviciului de transport public judeţean de persoane prin curse regulate speciale a unor operatori de transport. Dacă sunt intervenţii? Nu sunt! Cine este pentru? Cine este pentru? 33 voturi (Cionca Iustin – preşedinte, Bîlcea Ovidiu-Sergiu – vicepreşedinte, Boghicevici Claudia – vicepreşedinte, Ardelean Aurel, Boloni Gyorgy, Bozga Doru, Butunoi Adrian Cătălin, Cadar Răzvan – Olimpiu, Ciceac Vasile, Crişan Corina – Anka, Duruş Daniel – Sorin, Feieş Cristian, Gligor Ioan, Ispravnic Cristian-Ilie, Lucaci Cornel – Ştefan, Manguci Cosmin Ciprian, Moşneag Vasile -Ovidiu, Moţ Petru, Pădurean Petru, Pero Tamas, Plaveţi Ioan, Pop Alin, Popa Garofiţa, Purcaru Mircea, Remeţan Florin, Retter Iosif, Rus Florin – Cătălin, Săbău Gheorghe, Stan Simona – Lucia, Sulincean Marius – Mircea, Trifon Daniel, Ţolea Adrian – Florin şi Urzică Cristian – consilieri judeţeni) Împotrivă?-. Abţineri?-. Unanimitate. Mulţumesc!
În temeiul art. 97 alin. (1) din Legea 215/2001-Legea administraţiei publice locale, republicată, Consiliul judeţean Arad, a adoptat
HOTĂRÂREA NR. 17/26.01.2018
privind eliberarea licenţelor de traseu pentru efectuarea serviciului de transport public judeţean de persoane prin curse regulate speciale, unor operatori de transport
Punctul 7
Proiect de hotărâre privind aprobarea organigramei şi a statului de funcţii pentru Spitaul Clinic Judeţean de Urgenţă Arad pe anul 2018.
Dl Cionca Iustin: Proiect de hotărâre privind aprobarea organigramei şi a statului de funcţii pentru Spitaul Clinic Judeţean de Urgenţă Arad pe anul 2018. Dacă sunt intervenţii? Nu sunt! Cine este pentru? 33 voturi (Cionca Iustin – preşedinte, Bîlcea Ovidiu-Sergiu – vicepreşedinte, Boghicevici Claudia – vicepreşedinte, Ardelean Aurel, Boloni Gyorgy, Bozga Doru, Butunoi Adrian Cătălin, Cadar Răzvan – Olimpiu, Ciceac Vasile, Crişan Corina – Anka, Duruş Daniel – Sorin, Feieş Cristian, Gligor Ioan, Ispravnic Cristian-Ilie, Lucaci Cornel – Ştefan, Manguci Cosmin Ciprian, Moşneag Vasile -Ovidiu, Moţ Petru, Pădurean Petru, Pero Tamas, Plaveţi Ioan, Pop Alin, Popa Garofiţa, Purcaru Mircea, Remeţan Florin, Retter Iosif, Rus Florin – Cătălin, Săbău Gheorghe, Stan Simona – Lucia, Sulincean Marius – Mircea, Trifon Daniel, Ţolea Adrian – Florin şi Urzică Cristian – consilieri judeţeni) Împotrivă?-. Abţineri?-. Unanimitate. Mulţumesc!
În temeiul art. 97 alin. (1) din Legea 215/2001-Legea administraţiei publice locale, republicată, Consiliul judeţean Arad, a adoptat
HOTĂRÂREA NR. 18/26.01.2018
privind aprobarea organigramei şi a statului de funcţii pentru Spitaul Clinic Judeţean de Urgenţă Arad pe anul 2018
Punctul 8
Proiect de hotărâre pentru completarea hotărârii Consiliului Judeţean Arad nr. 106/27.05.2016 privind aprobarea organigramei, a statului de funcţii şi a Regulamentului de Organizare şi Funcţionare, ca urmare a reorganizării Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Arad.
Dl Cionca Iustin: Proiect de hotărâre pentru completarea hotărârii Consiliului Judeţean Arad nr. 106/27.05.2016 privind aprobarea organigramei, a statului de funcţii şi a Regulamentului de Organizare şi Funcţionare, ca urmare a reorganizării Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Arad. Dacă sunt intervenţii? Nu sunt! Cine este pentru? 33 voturi (Cionca Iustin – preşedinte, Bîlcea Ovidiu-Sergiu – vicepreşedinte, Boghicevici Claudia – vicepreşedinte, Ardelean Aurel, Boloni Gyorgy, Bozga Doru, Butunoi Adrian Cătălin, Cadar Răzvan – Olimpiu, Ciceac Vasile, Crişan Corina – Anka, Duruş Daniel – Sorin, Feieş Cristian, Gligor Ioan, Ispravnic Cristian-Ilie, Lucaci Cornel – Ştefan, Manguci Cosmin Ciprian, Moşneag Vasile -Ovidiu, Moţ Petru, Pădurean Petru, Pero Tamas, Plaveţi Ioan, Pop Alin, Popa Garofiţa, Purcaru Mircea, Remeţan Florin, Retter Iosif, Rus Florin – Cătălin, Săbău Gheorghe, Stan Simona – Lucia, Sulincean Marius – Mircea, Trifon Daniel, Ţolea Adrian – Florin şi Urzică Cristian – consilieri judeţeni) Împotrivă?-. Abţineri?-.. Mulţumesc!
În temeiul art. 97 alin. (1) din Legea 215/2001-Legea administraţiei publice locale, republicată, Consiliul judeţean Arad, a adoptat
HOTĂRÂREA NR. 19/26.01.2018
pentru completarea hotărârii Consiliului Judeţean Arad nr. 106/27.05.2016 privind aprobarea organigramei, a statului de funcţii şi a Regulamentului de Organizare şi Funcţionare, ca urmare a reorganizării Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Arad
Punctul 9
Proiect de hotărâre privind aprobarea Regulamentului de organizare şi funcţionare a Centrului de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică Vărădia din Subordinea Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Arad.
Dl Cionca Iustin: Proiect de hotărâre privind aprobarea Regulamentului de organizare şi funcţionare a Centrului de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică Vărădia din Subordinea Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Arad. Dacă sunt intervenţii? Nu sunt! Cine este pentru? 33 voturi (Cionca Iustin – preşedinte, Bîlcea Ovidiu-Sergiu – vicepreşedinte, Boghicevici Claudia – vicepreşedinte, Ardelean Aurel, Boloni Gyorgy, Bozga Doru, Butunoi Adrian Cătălin, Cadar Răzvan – Olimpiu, Ciceac Vasile, Crişan Corina – Anka, Duruş Daniel – Sorin, Feieş Cristian, Gligor Ioan, Ispravnic Cristian-Ilie, Lucaci Cornel – Ştefan, Manguci Cosmin Ciprian, Moşneag Vasile -Ovidiu, Moţ Petru, Pădurean Petru, Pero Tamas, Plaveţi Ioan, Pop Alin, Popa Garofiţa, Purcaru Mircea, Remeţan Florin, Retter Iosif, Rus Florin – Cătălin, Săbău Gheorghe, Stan Simona – Lucia, Sulincean Marius – Mircea, Trifon Daniel, Ţolea Adrian – Florin şi Urzică Cristian – consilieri judeţeni) Împotrivă?-. Abţineri?-. Unanimitate. Mulţumesc!
În temeiul art. 97 alin. (1) din Legea 215/2001-Legea administraţiei publice locale, republicată, Consiliul judeţean Arad, a adoptat
HOTĂRÂREA NR. 20/26.01.2018
privind aprobarea Regulamentului de organizare şi funcţionare a Centrului de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică Vărădia din Subordinea Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Arad
Punctul 10
Proiect de hotărâre privind aprobarea participării Unităţii Administrativ-Teritoriale Judeţul Arad la proiectul ”Joint prevention and surveillance of infectious diseases and hospital-acquired infections in Aradm Mako and Hódmezövásárhely /Prevenirea şi monitorizarea bolilor infecţioase şi a infecţiilor intraspitaliceşti în Arad, Mako şi Hódmezövásárhely” în cadrul Programului INTERREG VA Ro-Hu 2014-2020.
Dl Cionca Iustin: Proiect de hotărâre privind aprobarea participării Unităţii Administrativ-Teritoriale Judeţul Arad la proiectul Prevenirea şi monitorizarea bolilor infecţioase şi a infecţiilor intraspitaliceşti în Arad, Mako şi Hódmezövásárhely” în cadrul Programului INTERREG VA Ro-Hu 2014-2020. Dacă sunt intervenţii? Nu sunt! Cine este pentru? 33 voturi (Cionca Iustin – preşedinte, Bîlcea Ovidiu-Sergiu – vicepreşedinte, Boghicevici Claudia – vicepreşedinte, Ardelean Aurel, Boloni Gyorgy, Bozga Doru, Butunoi Adrian Cătălin, Cadar Răzvan – Olimpiu, Ciceac Vasile, Crişan Corina – Anka, Duruş Daniel – Sorin, Feieş Cristian, Gligor Ioan, Ispravnic Cristian-Ilie, Lucaci Cornel – Ştefan, Manguci Cosmin Ciprian, Moşneag Vasile -Ovidiu, Moţ Petru, Pădurean Petru, Pero Tamas, Plaveţi Ioan, Pop Alin, Popa Garofiţa, Purcaru Mircea, Remeţan Florin, Retter Iosif, Rus Florin – Cătălin, Săbău Gheorghe, Stan Simona – Lucia, Sulincean Marius – Mircea, Trifon Daniel, Ţolea Adrian – Florin şi Urzică Cristian – consilieri judeţeni) Împotrivă?-. Abţineri?-. Mulţumesc!
În temeiul art. 97 alin. (1) din Legea 215/2001-Legea administraţiei publice locale, republicată, Consiliul judeţean Arad, a adoptat
HOTĂRÂREA NR. 21/26.01.2018
privind aprobarea participării Unităţii Administrativ-Teritoriale Judeţul Arad la proiectul ”Joint prevention and surveillance of infectious diseases and hospital-acquired infections in Aradm Mako and Hódmezövásárhely /Prevenirea şi monitorizarea bolilor infecţioase şi a infecţiilor intraspitaliceşti în Arad, Mako şi Hódmezövásárhely” în cadrul Programului INTERREG VA Ro-Hu 2014-2020
Punctul 11
Proiect de hotărâre privind aprobarea contribuţiei Consiliului Judeţean Arad pe anul 2018 la Fondul pentru Dezvoltarea Regională a Regiunii Vest.
Dl Cionca Iustin: Proiect de hotărâre privind aprobarea contribuţiei Consiliului Judeţean Arad pe anul 2018 la Fondul pentru Dezvoltarea Regională a Regiunii Vest, având în vedere faptul că sunt vicepreşedinte, vă rog să-mi permiteţi să nu particip la vot. Dacă sunt intervenţii? Nu sunt! Cine este pentru? 32 voturi (Bîlcea Ovidiu-Sergiu – vicepreşedinte, Boghicevici Claudia – vicepreşedinte, Ardelean Aurel, Boloni Gyorgy, Bozga Doru, Butunoi Adrian Cătălin, Cadar Răzvan – Olimpiu, Ciceac Vasile, Crişan Corina – Anka, Duruş Daniel – Sorin, Feieş Cristian, Gligor Ioan, Ispravnic Cristian-Ilie, Lucaci Cornel – Ştefan, Manguci Cosmin Ciprian, Moşneag Vasile -Ovidiu, Moţ Petru, Pădurean Petru, Pero Tamas, Plaveţi Ioan, Pop Alin, Popa Garofiţa, Purcaru Mircea, Remeţan Florin, Retter Iosif, Rus Florin – Cătălin, Săbău Gheorghe, Stan Simona – Lucia, Sulincean Marius – Mircea, Trifon Daniel, Ţolea Adrian – Florin şi Urzică Cristian – consilieri judeţeni) Împotrivă?-. Abţineri?-. Mulţumesc!
Domnul Cionca Iustin – Preşedinte al Consiliului Judeţean Arad nu îşi exprimă votul.
În temeiul art. 97 alin. (1) din Legea 215/2001-Legea administraţiei publice locale, republicată, Consiliul judeţean Arad, a adoptat
HOTĂRÂREA NR. 22/26.01.2018
privind aprobarea contribuţiei Consiliului Judeţean Arad pe anul 2018 la Fondul pentru Dezvoltarea Regională a Regiunii
Punctul 12
Proiect de hotărâre privind aprobarea plăţii cotizaţiei Judeţului Arad pe anul 2018 la bugetul Asociaţiei „Cluster Regional Tehnologia Informaţiei şi a Comunicaţiilor – Regiunea de Vest România”.
Dl Cionca Iustin: Proiect de hotărâre privind aprobarea plăţii cotizaţiei Judeţului Arad pe anul 2018 la bugetul Asociaţiei „Cluster Regional Tehnologia Informaţiei şi a Comunicaţiilor – Regiunea de Vest România”. Dacă sunt intervenţii?
Dl Manguci Cosmin: Nu particip!
Dl Cionca Iustin: Să spuneţi numele pentru secretariat!
Dl Manguci Cosmin: Manguci.
Dl Cionca Iustin: Altcineva? Cine este pentru? 32 voturi (Cionca Iustin – preşedinte, Bîlcea Ovidiu-Sergiu – vicepreşedinte, Boghicevici Claudia – vicepreşedinte, Ardelean Aurel, Boloni Gyorgy, Bozga Doru, Butunoi Adrian Cătălin, Cadar Răzvan – Olimpiu, Ciceac Vasile, Crişan Corina – Anka, Duruş Daniel – Sorin, Feieş Cristian, Gligor Ioan, Ispravnic Cristian-Ilie, Lucaci Cornel – Ştefan, Moşneag Vasile -Ovidiu, Moţ Petru, Pădurean Petru, Pero Tamas, Plaveţi Ioan, Pop Alin, Popa Garofiţa, Purcaru Mircea, Remeţan Florin, Retter Iosif, Rus Florin – Cătălin, Săbău Gheorghe, Stan Simona – Lucia, Sulincean Marius – Mircea, Trifon Daniel, Ţolea Adrian – Florin şi Urzică Cristian – consilieri judeţeni) Împotrivă?-. Abţineri?-. Mulţumesc!
Domnul consilier judeţean Manguci Cosmin Ciprian nu îşi exprimă votul.
În temeiul art. 97 alin. (1) din Legea 215/2001-Legea administraţiei publice locale, republicată, Consiliul judeţean Arad, a adoptat
HOTĂRÂREA NR. 23/26.01.2018
privind aprobarea plăţii cotizaţiei Judeţului Arad pe anul 2018 la bugetul Asociaţiei „Cluster Regional Tehnologia Informaţiei şi a Comunicaţiilor – Regiunea de Vest România”
Punctul 13
Proiect de hotărâre privind aprobarea plăţii cotizaţiei Consiliului Judeţean Arad pe anul 2018 la bugetul Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară pentru Managementul Situaţiilor de Urgenţă ADIVEST.
Dl Cionca Iustin: Proiect de hotărâre privind aprobarea plăţii cotizaţiei Consiliului Judeţean Arad pe anul 2018 la bugetul Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară pentru Managementul Situaţiilor de Urgenţă ADIVEST. E un proiect la care iarăşi nu pot să particip, sunt parte în acest proiect şi o să mă abţin.
Dacă sunt intervenţii? Nu sunt! Cine este pentru? 32 voturi (Bîlcea Ovidiu-Sergiu – vicepreşedinte, Boghicevici Claudia – vicepreşedinte, Ardelean Aurel, Boloni Gyorgy, Bozga Doru, Butunoi Adrian Cătălin, Cadar Răzvan – Olimpiu, Ciceac Vasile, Crişan Corina – Anka, Duruş Daniel – Sorin, Feieş Cristian, Gligor Ioan, Ispravnic Cristian-Ilie, Lucaci Cornel – Ştefan, Manguci Cosmin Ciprian, Moşneag Vasile -Ovidiu, Moţ Petru, Pădurean Petru, Pero Tamas, Plaveţi Ioan, Pop Alin, Popa Garofiţa, Purcaru Mircea, Remeţan Florin, Retter Iosif, Rus Florin – Cătălin, Săbău Gheorghe, Stan Simona – Lucia, Sulincean Marius – Mircea, Trifon Daniel, Ţolea Adrian – Florin şi Urzică Cristian – consilieri judeţeni) Împotrivă?-. Abţineri?-. Mulţumesc!
Domnul Cionca Iustin – Preşedinte al Consiliului Judeţean Arad nu îşi exprimă votul.
În temeiul art. 97 alin. (1) din Legea 215/2001-Legea administraţiei publice locale, republicată, Consiliul judeţean Arad, a adoptat
HOTĂRÂREA NR. 24/26.01.2018
privind aprobarea plăţii cotizaţiei Consiliului Judeţean Arad pe anul 2018 la bugetul Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară pentru Managementul Situaţiilor de Urgenţă ADIVEST
Punctul 14
Proiect de hotărâre privind aprobarea plăţii cotizaţiei Judeţului Arad pe anul 2018 la bugetul Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară Sistem Integrat de Gestionare a Deşeurilor Judeţul Arad.
Dl Cionca Iustin: Proiect de hotărâre privind aprobarea plăţii cotizaţiei Judeţului Arad pe anul 2018 la bugetul Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară Sistem Integrat de Gestionare a Deşeurilor Judeţul Arad. Dacă sunt intervenţii?
Dna Stan Simona: Nu particip la vot! Doar atât aş vrea să spun că nu particip la vot!
Dl Cionca Iustin: Vă rog să spuneţi numele.
Dna Stan Simona: Stan!
Dl Cionca Iustin: Eu vă ştiu dar..,
Dl Ţolea Adrian: Ţolea. Nu particip la vot!
Dl Bîlcea Sergiu: Bîlcea nu participă la vot!
Dl Cionca Iustin: Unu, doi, trei. Domnul Sabău, vă rog!
Dl Sabău Gheorghe: Aş vrea dacă, chiar dacă azi nu se poate, la şedinţa următoare, cei de la Sistemul Integrat Gestionarea Deşeurilor să primesc o informare în ce stadiu se află implementarea acestui proiect să ştim şi noi. Chiar ne interesează.
Dl Cionca Iustin: Domnul Ţolea, vă pregătiţi la diverse! O facem astăzi! Nu cred că e o problemă. O să discutăm la diverse! Alte intervenţii? Nu sunt! Cine este pentru? 30 voturi (Cionca Iustin – preşedinte, Boghicevici Claudia – vicepreşedinte, Ardelean Aurel, Boloni Gyorgy, Bozga Doru, Butunoi Adrian Cătălin, Cadar Răzvan – Olimpiu, Ciceac Vasile, Crişan Corina – Anka, Duruş Daniel – Sorin, Feieş Cristian, Gligor Ioan, Ispravnic Cristian-Ilie, Lucaci Cornel – Ştefan, Manguci Cosmin Ciprian, Moşneag Vasile -Ovidiu, Moţ Petru, Pădurean Petru, Pero Tamas, Plaveţi Ioan, Pop Alin, Popa Garofiţa, Purcaru Mircea, Remeţan Florin, Retter Iosif, Rus Florin – Cătălin, Săbău Gheorghe, Sulincean Marius – Mircea, Trifon Daniel, şi Urzică Cristian – consilieri judeţeni) Împotrivă?-. Abţineri?-. Unanimitate. Mulţumesc!
În temeiul art. 97 alin. (1) din Legea 215/2001-Legea administraţiei publice locale, republicată, Consiliul judeţean Arad, a adoptat
Următorii consilieri judeţeni nu îşî exprimă votul: Bîlcea Ovidiu-Sergiu – vicepreşedinte, Stan Simona – Lucia, Ţolea Adrian – Florin.
În temeiul art. 97 alin. (1) din Legea 215/2001-Legea administraţiei publice locale, republicată, Consiliul judeţean Arad, a adoptat
HOTĂRÂREA NR. 25/26.01.2018
privind aprobarea plăţii cotizaţiei Judeţului Arad pe anul 2018 la bugetul Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară Sistem Integrat de Gestionare
a Deşeurilor Judeţul Arad
Punctul 15
Proiect de hotărâre privind aprobarea plăţii cotizaţiei Consiliului Judeţean Arad pe anul 2018 la bugetul Asociaţiei „Grupul de Acţiune Locală Lunca Mureşului de Jos”.
Dl Cionca Iustin: Proiect de hotărâre privind aprobarea plăţii cotizaţiei Consiliului Judeţean Arad pe anul 2018 la bugetul Asociaţiei „Grupul de Acţiune Locală Lunca Mureşului de Jos”.
Dl Boloni Gyorgy: Nu votez! Boloni!
Dl Cionca Iustin: Alte intervenţii? Nu sunt! Cine este pentru? 32 voturi (Cionca Iustin – preşedinte, Bîlcea Ovidiu-Sergiu – vicepreşedinte, Boghicevici Claudia – vicepreşedinte, Ardelean Aurel, Bozga Doru, Butunoi Adrian Cătălin, Cadar Răzvan – Olimpiu, Ciceac Vasile, Crişan Corina – Anka, Duruş Daniel – Sorin, Feieş Cristian, Gligor Ioan, Ispravnic Cristian-Ilie, Lucaci Cornel – Ştefan, Manguci Cosmin Ciprian, Moşneag Vasile -Ovidiu, Moţ Petru, Pădurean Petru, Pero Tamas, Plaveţi Ioan, Pop Alin, Popa Garofiţa, Purcaru Mircea, Remeţan Florin, Retter Iosif, Rus Florin – Cătălin, Săbău Gheorghe, Stan Simona – Lucia, Sulincean Marius – Mircea, Trifon Daniel, Ţolea Adrian – Florin şi Urzică Cristian – consilieri judeţeni) Împotrivă?-. Abţineri?-. Unanimitate. Mulţumesc!
Domnul consilier judeţean Boloni Gyorgy nu îşi exprimă votul.
În temeiul art. 97 alin. (1) din Legea 215/2001-Legea administraţiei publice locale, republicată, Consiliul judeţean Arad, a adoptat
HOTĂRÂREA NR. 26/26.01.2018
privind aprobarea plăţii cotizaţiei Consiliului Judeţean Arad pe anul 2018 la bugetul Asociaţiei „Grupul de Acţiune Locală Lunca Mureşului de Jos”
Punctul 16
Proiect de hotărâre privind trecerea din patrimoniul public al Judeţului Arad în patrimoniul public al Comunei Pilu a bunurilor aferente sistemului de alimentare cu apă şi canalizare situate pe raza Unităţii Administrativ-Teritoriale Comuna Pilu, care deservesc exclusiv Comuna Pilu.
Dl Cionca Iustin: Proiect de hotărâre privind trecerea din patrimoniul public al Judeţului Arad în patrimoniul public al Comunei Pilu a bunurilor aferente sistemului de alimentare cu apă şi canalizare situate pe raza UAT Comuna Pilu, care deservesc exclusiv Comuna Pilu. Dacă sunt intervenţii? Nu sunt! Cine este pentru? 33 voturi (Cionca Iustin – preşedinte, Bîlcea Ovidiu-Sergiu – vicepreşedinte, Boghicevici Claudia – vicepreşedinte, Ardelean Aurel, Boloni Gyorgy, Bozga Doru, Butunoi Adrian Cătălin, Cadar Răzvan – Olimpiu, Ciceac Vasile, Crişan Corina – Anka, Duruş Daniel – Sorin, Feieş Cristian, Gligor Ioan, Ispravnic Cristian-Ilie, Lucaci Cornel – Ştefan, Manguci Cosmin Ciprian, Moşneag Vasile -Ovidiu, Moţ Petru, Pădurean Petru, Pero Tamas, Plaveţi Ioan, Pop Alin, Popa Garofiţa, Purcaru Mircea, Remeţan Florin, Retter Iosif, Rus Florin – Cătălin, Săbău Gheorghe, Stan Simona – Lucia, Sulincean Marius – Mircea, Trifon Daniel, Ţolea Adrian – Florin şi Urzică Cristian – consilieri judeţeni) Împotrivă?-. Abţineri?-. Unanimitate. Mulţumesc!
În temeiul art. 97 alin. (1) din Legea 215/2001-Legea administraţiei publice locale, republicată, Consiliul judeţean Arad, a adoptat
HOTĂRÂREA NR. 27/26.01.2018
privind trecerea din patrimoniul public al Judeţului Arad în patrimoniul public al Comunei Pilu a bunurilor aferente sistemului de alimentare cu apă şi canalizare situate pe raza Unităţii Administrativ-Teritoriale Comuna Pilu, care deservesc exclusiv Comuna Pilu
Punctul 17
Proiect de hotărâre privind trecerea din patrimoniul public al Judeţului Arad în patrimoniul public al Comunei Fîntînele a bunurilor aferente sistemului de alimentare cu apă şi canalizare situate pe raza Unităţii Administrativ-Teritoriale Comuna Fîntînele, care deservesc exclusiv Comuna Fîntînele.
Dl Cionca Iustin: Un alt proiect de hotărâre, de data aceasta la Fîntînele. Acelaşi obiectiv. Dacă sunt intervenţii? Nu sunt! Cine este pentru? 33 voturi (Cionca Iustin – preşedinte, Bîlcea Ovidiu-Sergiu – vicepreşedinte, Boghicevici Claudia – vicepreşedinte, Ardelean Aurel, Boloni Gyorgy, Bozga Doru, Butunoi Adrian Cătălin, Cadar Răzvan – Olimpiu, Ciceac Vasile, Crişan Corina – Anka, Duruş Daniel – Sorin, Feieş Cristian, Gligor Ioan, Ispravnic Cristian-Ilie, Lucaci Cornel – Ştefan, Manguci Cosmin Ciprian, Moşneag Vasile -Ovidiu, Moţ Petru, Pădurean Petru, Pero Tamas, Plaveţi Ioan, Pop Alin, Popa Garofiţa, Purcaru Mircea, Remeţan Florin, Retter Iosif, Rus Florin – Cătălin, Săbău Gheorghe, Stan Simona – Lucia, Sulincean Marius – Mircea, Trifon Daniel, Ţolea Adrian – Florin şi Urzică Cristian – consilieri judeţeni) Împotrivă?-. Abţineri?-. Unanimitate. Mulţumesc!
În temeiul art. 97 alin. (1) din Legea 215/2001-Legea administraţiei publice locale, republicată, Consiliul judeţean Arad, a adoptat
HOTĂRÂREA NR. 28/26.01.2018
privind trecerea din patrimoniul public al Judeţului Arad în patrimoniul public al Comunei Fîntînele a bunurilor aferente sistemului de alimentare cu apă şi canalizare situate pe raza Unităţii Administrativ-Teritoriale Comuna Fîntînele, care deservesc exclusiv Comuna Fîntînele
Punctul 18
Proiect de hotărâre privind trecerea din patrimoniul public al Judeţului Arad în patrimoniul public al Comunei Zărand a bunurilor aferente sistemului de alimentare cu apă şi canalizare situate pe raza Unităţii Administrativ-Teritoriale Comuna Zărand, care deservesc exclusiv Comuna Zărand.
Dl Cionca Iustin: Şi ultimul la Comuna Zăbrani. Dacă sunt intervenţii? Zărand, scuzaţi-mă! Dacă sunt intervenţii? Nu sunt! Cine este pentru? 33 voturi (Cionca Iustin – preşedinte, Bîlcea Ovidiu-Sergiu – vicepreşedinte, Boghicevici Claudia – vicepreşedinte, Ardelean Aurel, Boloni Gyorgy, Bozga Doru, Butunoi Adrian Cătălin, Cadar Răzvan – Olimpiu, Ciceac Vasile, Crişan Corina – Anka, Duruş Daniel – Sorin, Feieş Cristian, Gligor Ioan, Ispravnic Cristian-Ilie, Lucaci Cornel – Ştefan, Manguci Cosmin Ciprian, Moşneag Vasile -Ovidiu, Moţ Petru, Pădurean Petru, Pero Tamas, Plaveţi Ioan, Pop Alin, Popa Garofiţa, Purcaru Mircea, Remeţan Florin, Retter Iosif, Rus Florin – Cătălin, Săbău Gheorghe, Stan Simona – Lucia, Sulincean Marius – Mircea, Trifon Daniel, Ţolea Adrian – Florin şi Urzică Cristian – consilieri judeţeni) Împotrivă?-. Abţineri?-. Unanimitate. Mulţumesc!
În temeiul art. 97 alin. (1) din Legea 215/2001-Legea administraţiei publice locale, republicată, Consiliul judeţean Arad, a adoptat
HOTĂRÂREA NR. 29/26.01.2018
privind trecerea din patrimoniul public al Judeţului Arad în patrimoniul public al Comunei Zărand a bunurilor aferente sistemului de alimentare cu apă şi canalizare situate pe raza Unităţii Administrativ-Teritoriale Comuna Zărand, care deservesc exclusiv Comuna Zărand
Punctul 19
Proiect de hotărâre privind actualizarea Programului de transport public judeţean de persoane prin curse regulate, perioada 2014-2019.
Dl Cionca Iustin: Proiect de hotărâre privind actualizarea Programului de transport public judeţean de persoane prin curse regulate, perioada 2014-2019. Dacă sunt intervenţii? Vă rog domnul Purcaru!
Dl Purcaru Mircea: Domnule preşedinte, eu de când sunt consilier judeţean şi sunt de o vreme, tot am spus că Compania de transport public local este o fântână care nu seacă din consumul banilor. Adică, cei care ştiu câte ceva despre transport, ştiu că din activitatea aceasta se mai fac şi bani. Nu ştiu ce se întâmplă la Compania de transport, dar în ultimii 20 de ani se mănâncă bani cam fără număr.
Dl Cionca Iustin: Sunteţi de acord să o trecem la diverse să o discutăm astăzi?
Dl Purcaru Mircea: Da, da!
Dl Cionca Iustin: Bănuiesc că nu aveţi legat de punctul acesta, vreţi să discutăm la modul general. Şi chiar ar merita o discuţie despre CTP. Dacă sunt alte intervenţii? Nu sunt! Cine este pentru? 20 voturi (Cionca Iustin – preşedinte, Bîlcea Ovidiu-Sergiu – vicepreşedinte, Boghicevici Claudia – vicepreşedinte, Ardelean Aurel, Boloni Gyorgy, Bozga Doru, Cadar Răzvan – Olimpiu, Ciceac Vasile, Crişan Corina – Anka, Feieş Cristian, Moşneag Vasile -Ovidiu, Pero Tamas, Plaveţi Ioan, Popa Garofiţa, Remeţan Florin, Retter Iosif, Rus Florin – Cătălin, Stan Simona – Lucia, Ţolea Adrian – Florin şi Urzică Cristian – consilieri judeţeni) Împotrivă?-. Abţineri?13 voturi ( Butunoi Adrian Cătălin, Duruş Daniel – Sorin, Gligor Ioan, Ispravnic Cristian-Ilie, Lucaci Cornel – Ştefan, Manguci Cosmin Ciprian, Moţ Petru, Pădurean Petru, Pop Alin, Purcaru Mircea, Săbău Gheorghe, Sulincean Marius – Mircea, Trifon Daniel) Mulţumesc!
În temeiul art. 97 alin. (1) din Legea 215/2001-Legea administraţiei publice locale, republicată, Consiliul judeţean Arad, a adoptat
HOTĂRÂREA NR. 30/26.01.2018
privind actualizarea Programului de transport public judeţean de persoane prin curse regulate, perioada 2014-2019
Punctul 20
Proiect de hotărâre privind aprobarea reevaluării unor bunuri din patrimoniul public al Judeţului Arad, aferente serviciilor de alimentare cu apă şi canalizare, concesionate la S.C. Compania de Apă Arad S.A. şi S.C. Aqua Trans Mureş S.A.
Dl Cionca Iustin: Proiect de hotărâre privind aprobarea reevaluării unor bunuri din patrimoniul public al Judeţului Arad, aferente serviciilor de alimentare cu apă şi canalizare, concesionate la S.C. Compania de Apă Arad S.A. şi S.C. Aqua Trans Mureş S.A. Dacă sunt intervenţii? Nu sunt! Cine este de acord cu propunerea? Cine este pentru? 33 voturi (Cionca Iustin – preşedinte, Bîlcea Ovidiu-Sergiu – vicepreşedinte, Boghicevici Claudia – vicepreşedinte, Ardelean Aurel, Boloni Gyorgy, Bozga Doru, Butunoi Adrian Cătălin, Cadar Răzvan – Olimpiu, Ciceac Vasile, Crişan Corina – Anka, Duruş Daniel – Sorin, Feieş Cristian, Gligor Ioan, Ispravnic Cristian-Ilie, Lucaci Cornel – Ştefan, Manguci Cosmin Ciprian, Moşneag Vasile -Ovidiu, Moţ Petru, Pădurean Petru, Pero Tamas, Plaveţi Ioan, Pop Alin, Popa Garofiţa, Purcaru Mircea, Remeţan Florin, Retter Iosif, Rus Florin – Cătălin, Săbău Gheorghe, Stan Simona – Lucia, Sulincean Marius – Mircea, Trifon Daniel, Ţolea Adrian – Florin şi Urzică Cristian – consilieri judeţeni) Împotrivă?-. Abţineri?-. Mulţumesc!
În temeiul art. 97 alin. (1) din Legea 215/2001-Legea administraţiei publice locale, republicată, Consiliul judeţean Arad, a adoptat
HOTĂRÂREA NR. 31/26.01.2018
privind aprobarea reevaluării unor bunuri din patrimoniul public al Judeţului Arad, aferente serviciilor de alimentare cu apă şi canalizare, concesionate la S.C. Compania de Apă Arad S.A. şi S.C. Aqua Trans Mureş S.A
Punctul 21
Proiect de hotărâre privind aprobarea completării Inventarului bunurilor care aparţin domeniului public al Judeţului Arad.
Dl Cionca Iustin: Proiect de hotărâre privind aprobarea completării Inventarului bunurilor care aparţin domeniului public al Judeţului Arad. Este vorba de terenul de la Căpâlnaş pe care se va construi noul spital de psihiatrie. Dacă sunt intervenţii? E nevoie de 22 de voturi. Cine este pentru? 33 voturi (Cionca Iustin – preşedinte, Bîlcea Ovidiu-Sergiu – vicepreşedinte, Boghicevici Claudia – vicepreşedinte, Ardelean Aurel, Boloni Gyorgy, Bozga Doru, Butunoi Adrian Cătălin, Cadar Răzvan – Olimpiu, Ciceac Vasile, Crişan Corina – Anka, Duruş Daniel – Sorin, Feieş Cristian, Gligor Ioan, Ispravnic Cristian-Ilie, Lucaci Cornel – Ştefan, Manguci Cosmin Ciprian, Moşneag Vasile -Ovidiu, Moţ Petru, Pădurean Petru, Pero Tamas, Plaveţi Ioan, Pop Alin, Popa Garofiţa, Purcaru Mircea, Remeţan Florin, Retter Iosif, Rus Florin – Cătălin, Săbău Gheorghe, Stan Simona – Lucia, Sulincean Marius – Mircea, Trifon Daniel, Ţolea Adrian – Florin şi Urzică Cristian – consilieri judeţeni) Împotrivă?-. Abţineri?-. Unanimitate. Mulţumesc! Uite acum vă mulţumesc şi dumneavoastră, colegilor de la PSD! Să nu ziceţi că numai domnului Purcaru.
Dl Gligor Ioan: Nu s-a auzit aici în spate.
Dl Cionca Iustin: Domnul Gligor, vă mulţumesc frumos, personal că aţi votat acest proiect! Fără votul dumneavoastră nu ar fi trecut şi pierdeam o investiţie.
În temeiul art. 97 alin. (1) din Legea 215/2001-Legea administraţiei publice locale, republicată, Consiliul judeţean Arad, a adoptat
HOTĂRÂREA NR. 32/26.01.2018
privind aprobarea completării Inventarului bunurilor care aparţin domeniului public al Judeţului Arad
Punctul 22
Proiect de hotărâre privind aprobarea nivelului redevenţei pe anul 2018 pentru bunurile care aparţin domeniului public al Judeţului Arad concesionate către S.C. Compania de Transport Public Arad S.A. şi S.C. Compania de Apă Arad S.A.
Dl Cionca Iustin: Proiect de hotărâre privind aprobarea nivelului redevenţei pe anul 2018 pentru bunurile care aparţin domeniului public al Judeţului Arad concesionate către S.C. Compania de Transport Public Arad S.A. şi S.C. Compania de Apă Arad S.A. Dacă sunt intervenţii? Nu sunt! Cine este pentru? 33 voturi (Cionca Iustin – preşedinte, Bîlcea Ovidiu-Sergiu – vicepreşedinte, Boghicevici Claudia – vicepreşedinte, Ardelean Aurel, Boloni Gyorgy, Bozga Doru, Butunoi Adrian Cătălin, Cadar Răzvan – Olimpiu, Ciceac Vasile, Crişan Corina – Anka, Duruş Daniel – Sorin, Feieş Cristian, Gligor Ioan, Ispravnic Cristian-Ilie, Lucaci Cornel – Ştefan, Manguci Cosmin Ciprian, Moşneag Vasile -Ovidiu, Moţ Petru, Pădurean Petru, Pero Tamas, Plaveţi Ioan, Pop Alin, Popa Garofiţa, Purcaru Mircea, Remeţan Florin, Retter Iosif, Rus Florin – Cătălin, Săbău Gheorghe, Stan Simona – Lucia, Sulincean Marius – Mircea, Trifon Daniel, Ţolea Adrian – Florin şi Urzică Cristian – consilieri judeţeni) Împotrivă?-. Abţineri?-. Mulţumesc!
În temeiul art. 97 alin. (1) din Legea 215/2001-Legea administraţiei publice locale, republicată, Consiliul judeţean Arad, a adoptat
HOTĂRÂREA NR. 33/26.01.2018
privind aprobarea nivelului redevenţei pe anul 2018 pentru bunurile
care aparţin domeniului public al Judeţului Arad concesionate către
S.C. Compania de Transport Public Arad S.A.
şi S.C. Compania de Apă Arad S.A
Punctul 23
Proiect de hotărâre privind repartizarea sumelor defalcate din taxa pe valoarea adăugată destinate finanţării cheltuielilor privind drumurile judeţene şi comunale.
Dl Cionca Iustin: Proiect de hotărâre privind repartizarea sumelor defalcate din taxa pe valoarea adăugată destinate finanţării cheltuielilor privind drumurile judeţene şi comunale. Dacă sunt intervenţii? Vă rog domnul Pop!
Dl Pop Alin: Domnule preşedinte, am un amendament la hotărârea respectivă, respectiv alocarea sumelor sub o altă formă. Adică, din suma de 9.926.000 ce revine Judeţului Arad, 5.551.000 să meargă către drumurile comunale, către UAT-urile care au depus documente în vederea obţinerii acestor sume. Dacă vreţi vă dau şi citire am făcut o anexă.
Dl Cionca Iustin: Nu, nu e cazul. Am notat amendamentul. Dacă sunt alte intervenţii? Domnul vicepreşedinte, vă rog!
Dl Bîlcea Sergiu: Aş fi vrut să vă dau un.., Nu neaparat un răspuns, cât să ne uităm un pic peste cifre şi s-ar putea să aveţi chiar dreptate, doar că dacă vom începe să ne uităm peste buget veţi vedea că lucrurile nu sunt foarte simple şi nu numai drumurile comunale au nevoie e vorba şi de drumurile judeţene. În bugetul de acest an.., şi am făcut o scurtă prezentare în luna decembrie şi aş vrea, dacă ma ajută colegul nostru, pe ce înseamnă bugetul. Pentru că va trebui să hotărâm unde merg aceste sume şi le luăm pe fiecare în parte. Sunt trei tipuri. Dacă vedem sumele pe care le-a primit Judeţul Arad, ele rămân ca şi luna trecută, ca în prezentarea de luna trecută pentru că se pare că cei care au făcut bugetul la nivel naţional nu au ţinut cont de Arad, nici de sume defalcate din TVA pentru Judeţul Arad. Deci rămânem pe aceleaşi sume în care Doljul, Teleorman, Vaslui, sunt pe primul loc. Singura diferenţă.., vă rog lăsaţi-mă să termin acum nu cred că e cazul!
Dl Sulincean Marius: Domnule preşedinte, discutăm pe proiectul de hotărâre?
Dl Bîlcea Sergiu: Domnul Sulincean!
Dl Sulincean Marius: Respectăm regulamentul?
Dl Bîlcea Sergiu: Domnul Sulincean, nu v-am întrerupt, se pare că vă deranjează intervenţiile mele, dar e bine să le ştim.
Dl Sulincean Marius: Respectăm regulamentul?
Dl Gligor Ioan: Nu ne deranjează, dar haideţi la diverse domnul vicepreşedinte.
Dl Bîlcea Sergiu: Deci uitaţi, eu vă spun la diverse atunci, dar ce rugăminte avem… când veniţi cu aceste sugestii, veniti cu lucruri clare, adică…
Dl Sulincean Marius: Lăsaţi-o pentru diverse. Nu cred că e cazul.
Dl Bîlcea Sergiu: Eu vreau să o prezint acum şi o prezint acum!
Dl Cionca Iustin: Domnul Sulincean o secundă vă rog! Colegul dumneavoastră a făcut un amendament. Ca să îi putem răspunde, trebuie să vă dăm nişte informaţii. Nu aveţi răbdare să le ascultaţi?
Dl Sulincean Marius: (neinteligibil)
Dl Cionca Iustin: Scuzaţi-mă, acest amendament nu l-aţi avut la comisie.
Dl Sulincean Marius: (neinteligibil)
Dl Cionca Iustin: Domnul Sulincean, nu aţi avut acest amendament la comisie, îi daţi voie să vă răspundă?
Dl Bîlcea Sergiu: Domnul Sulincean!
Dl Sulincean Marius: Dar să fie pe proiectul de hotărâre atunci!
Dl Cionca Iustin: Păi despre aceasta vorbim!
Dl Sulincean Marius: Păi pe proiectul de hotărâre!
Dl Bîlcea Sergiu: Domnul Sulincean, nici nu am pretenţii de la dumneavoastră că nu faceţi diferenţa între proiect şi hotărârea adoptată. Aici avem o problemă! Dar cum să mergem mai departe ?
Dl Sulincean Marius: Respectăm regulamentul?
Dl Bîlcea Sergiu: Respectăm regulamentul!
Dl Cionca Iustin: Dacă vreţi să respectaţi, nu mai interveniţi fără să vă dau cuvântul!
Dl Bîlcea Sergiu: Repet, singura diferenţă…
Dl Gligor Ioan: Aveţi totuşi rugămintea să îi spuneţi domnului vicepreşedinte să nu mai jignească pentru că totuşi suntem într-o şedinţă de Consiliu Judeţean.
Dl Bîlcea Sergiu: Eu nu vă jignesc, eu vă spun o realitate domnul Gligor.
Dl Gligor Ioan: Aţi încercat, domnul vicepreşedinte.
Dl Bîlcea Sergiu: Nu am spus absolut nimic. Am încercat să prezint o situaţie.
Dl Gligor Ioan: Clar că nu aţi reuşit. Sigur că nu aţi reuşit.
Dl Bîlcea Sergiu: Şi nu m-aţi lăsat.
Dl Gligor Ioan: Aveţi dreptate. Nu aţi reuşit.
Dl Bîlcea Sergiu: Se pare că doare situaţia asta şi e pe cifre.
Dl Cionca Iustin: Numai puţin! Domnul Bîlcea, domnul Gligor! M-aţi jignit că m-aţi făcut incompetent ieri într-un comunicat. V-am zis ceva?
Dl Gligor Ioan: Nu v-am jignit domnul…. am spus că nu este competenţă.
Dl Cionca Iustin: Aceasta este părerea dumneavoastră sinceră despre mine?
Dl Bîlcea Sergiu: Domnul Gligor, eu vă sugerez să mă lăsaţi să fac prezentarea, după care luaţi ce decizie luaţi dumneavoastră. Nu e o problemă! Că intraţi undeva în penibil şi domnul Sulincean a demnostrat că nu a făcut diferenţa şi o repet, între proiect de hotărâre şi hotărâre adoptată sunt două lucruri total diferite. Să trecem peste!
Dl Sulincean Marius: Domnul vicepreşedinte, eu o să aştept să mă lămuriţi dumneavoastră pe chestiunile respective, mai ales în ceea ce priveşte administrarea site-ului Consiliului Judeţean.
Dl Bîlcea Sergiu: Dacă aş avea pe cine! Aşadar, singura.., şi aş vrea să-mi daţi o explicaţie.
Dl Sabău Gheorghe: Sunteţi complet nepregătit, nu vă supăraţi domnul..,
Dl Bîlcea Sergiu: Vă mulţumesc domnule! Haideţi să vă explic cum sunt eu pregătit domnul Sabău şi vreau să vă spun următorul lucru, pentru că colegul dumneavoastră spunea bine. Legea bugetului din acest an are o mare mare să spun aşa noutate. Municipiul Bucureşti este singura localitate din această ţară care primeşte 90% din impozitul pe venit şi asta este bine ca arădenii să cunoască şi toată ţara. Pentru că, dacă până acum şi în anul acesta, 72% din acest impozit pe venit vine către administraţii pe 3 paliere să spun aşa şi mă bucur că văd câţiva primari. Primarii primesc 43%, Consiliul Judeţean 11%, diferenţa merge pe cote de echilibrare pentru administraţii. Ei, în acest an Bucureştiul, pentru că discutăm politic, a luat 90% de ce nu a luat localitatea Livada? Că o văd aici! De ce nu a luat localitatea Şicula? Că văd aici! Aici este o întrebare la care nu răspunde nimeni. Şi vă mulţumesc ! Nu acuma, când vă întreb!.
Dl Cionca Iustin: Dar ce vă ofensaţi aşa că şi dânsul v-a răspuns când l-aţi întrebat, scuzaţi-mă sau sunteţi superiori?
Dl Bîlcea Sergiu: Şi vă răspund…
Dl Cionca Iustin: Nu Haideţi să ne respectăm, vă rog frumos!
Dl Bîlcea Sergiu: Pe drumuri judeţene. În 2016 doar întreţinerea drumurilor judeţene a fost bugetată undeva la 15.000.000 lei. Asta este. Sunt sumele care vin din partea Guvernului. Atunci a fost o sumă un pic mai mare. Anul trecut, mergem la o sumă mai mică undeva la un pic peste 10.000.000 lei care la fel, am reuşit să, din acel excedent de care tot discutăm să punem noi nişte bănuţi care anul acesta nu mai există. Iar anul acesta primim sub 10.000.000 lei pentru drumurile comunale şi judeţene. Deci dacă Doljul primeşte o sumă enormă şi Vasluiul primeşte 83.000.000, Teleormanul primeste 51.000.000, Aradul primeşte 0. Acum, vă ascult domnule!
Dl Pop Alin: Vis a vis, legat de legea bugetului de stat, consideraţi că este inechitabilă?
Dl Bîlcea Sergiu: Da! Corect! Este inechitabilă.
Dl Pop Alin: Bun! Atunci spuneţi-mi şi mie de ce domnul preşedinte Klaus Iohannis a promulgat legea respectivă fără să o întoarcă în Parlament? A considerat că este bună.
Dl Bîlcea Sergiu: E problema dânsului. Noi supunem ce e problema Aradului.
Dl Pop Alin: Staţi puţin să înţelegem. Adică este bună sau nu? Că afectează toate judeţele.
Dl Bîlcea Sergiu: Domnul Pop! Domnul Iohannis, este şi vă dau eu răspunsul, este preşedintele României.
Dl Pop Alin: Corect!
Dl Bîlcea Sergiu: Şi pentru că a ştiut că trebuie să aibă continuitate acest buget, pentru că altfel nu puteam să îl punem şi noi, avem proiecte de depus, a promulgat probabil, nu ştiu, întrebaţi-l pe domnul Iohannis. Dar eu ce pot să vă spun este că pentru Judeţul Arad…, pentru alte judeţe nu, poate că uitaţi, de exemplu, dau exemplu Judeţului Cluj care este un judeţ cu administraţie PNL. Judeţul Cluj pentru că are parlamentari care se luptă pentru ei primesc 32.000.000 la cote defalcate din TVA şi au excedent bugetar. Este simplu! Deci noi vorbim aici de administraţie, de o anumită liniaritate şi discutăm nu de preşedintele României,
Dl Pop Alin: Domnul vicepreşedinte!
Dl Bîlcea Sergiu: Discutăm de ce înseamnă raportul între parlamentari si arădeni.
Dl Pop Alin: Domnul vicepreşedinte! Am înţeles.
Dl Bîlcea Sergiu: Sunt cifre.
Dl Sulincean Marius: Domnule Bîlcea! Vreţi să fiţi mai concret? Ce vă aşteptaţi să facă? Ce au făcut…,
Dl Cionca Iustin: Domnul Sulincean!
Dl Sulincean Marius: Ce au făcut…,
Dl Cionca Iustin: Vă tai microfonul de câte ori vreţi! Deci rugămintea mea este, cereţi cuvântul că aveţi un regulament pe care l-aţi votat! S-a înscris domnul Pop, domnul Purcaru, aşteptaţi! Numai puţin! Domnul Pop!
Dl Pop Alin: Da.
Dl Cionca Iustin: Dacă tot facem interogatorii, vreau să vă întreb şi eu, dumneavoastră consideraţi că este corect bugetul acesta pentru Arad?
Dl Pop Alin: (Neinteligibil). Acolo apare o eroare destul de gravă. Spuneţi Judeţul Arad a primit 0 lei. Nu e adevărat, a primit 55.000.000 pe cote defalcate
Dl Cionca Iustin: Unde…,
Dl Bîlcea Sergiu: Pe cote defalcate…,
Dl Pop Alin: Pe cote defalcate. Deci Judeţul Arad. Nu confundaţi Judeţul Arad cu Consiliul Judeţean!
Dl Bîlcea Sergiu: Doamna Gheorghina, vă rog frumos când aţi.., sau aparatul….doamna Gheorghina, vreau să ne răspundă la acest lucru! Pentru că din nou veniţi total nepregătiţi.
Dl Pop Alin: E Legea bugetului domnul vice. E Legea bugetului, acuma ce facem?
Dl Bîlcea Sergiu: Vă rog!
Dna Ribovici Gheorghina: (neinteligibil)
Dl Pop Alin: Judeţul Arad cât a primit? Că aşa spuneţi.
Dl Bîlcea Sergiu: Nu, noi vorbim de Consiliul Judeţean.
Dl Pop Alin: Nu, nu, nu. Aţi spus Judeţul Arad. Vă rog frumos!
Dl Bîlcea Sergiu:Nu! Consiliul Judeţean!
Dl Pop Alin: Nu. Domnul vicepreşedinte! Staţi să ne înţelegem!
Dl Cionca Iustin: Numa puţin! Domnul Pop, noi reprezentăm Consiliul Judeţean! Eu vă spun că din cei 80% care ar fi trebuit să-i împart primarilor pe proiecte de investiţii, am împărţit 0 lei.
Dna Ribovici Gheorghina: Rectific! UAT Judeţul Arad a primit 0.
Dl Pop Alin: Consiliul Judeţean Arad da, a primit 0, Judeţul Arad a primit 55.000.000, mai mult cu 5.000 decât anul trecut .
Dl Cionca Iustin: De unde scoateţi?
Dl Bîlcea Sergiu: De unde scoateţi suma aceasta?
Dl Pop Alin: Legea bugetului de stat. Vă rog frumos să vedeţi anexa 7! Dar intraţi şi vedeţi legea bugetului.
Dl Cionca Iustin: Dar unde sunt banii?
Dl Bîlcea Sergiu: Unde sunt banii? Domnul…, nu ştiu cum vă cheamă.
Dl Pop Alin: Banii respectivi sunt către UAT-uri pe cote defalcate. Vă rog să vă uitaţi!
Dl Cionca Iustin: Domnul Pop, eu am vorbit cu toţi primarii si de la dumneavoastră si de la noi.
Dl Pop Alin: Dar e legea, domnul preşedinte!
Dl Cionca Iustin: Nici unul nu mi-a zis că a primit mai mult ca anul trecut!
Dl Pop Alin: E Legea bugetului de stat.
Dl Bîlcea Sergiu: Domnul Pop, vreau să vă răspund la un lucru pentru că domnul Sulincean spunea, sau încerca să întrebe cum aceste sume defalcate din TVA se pot pune acolo? Vă spun eu cum. Aşa cum dumneavoastră faceţi amendamente aici în Consiliul Judeţean pentru anumite localităţi, aşa şi parlamentarii din fiecare judeţ îşi fac amendamentele, îşi promovează amendamentele pentru aceste sume. Acesta este răspunsul.
Dl Pop Alin: Este adevărat, dar din păcate…,
Dl Bîlcea Sergiu: Este adevărat. Vă mulţumesc!
Dl Pop Alin: Din păcate, conform noii Legi a bugetului de stat, cotele defalcate se pun în funcţie şi de excedentul existent.
Dl Bîlcea Sergiu: Vreţi să spuneţi că Judeţul Cluj nu are excedent?
Dl Pop Alin: Nu ştiu că vă spun că nu am datele lor
Dl Bîlcea Sergiu: Vă spun eu că are! Şi o să vă demonstrez că are la următoarea şedinţă. Şi un excedent mare.
Dl Pop Alin: Vă rog!
Dl Bîlcea Sergiu: Aşa că din punctul meu de vedere ar trebui să acceptaţi în momentul de faţă că Aradul a fost pus la colţ şi judeţe ca Teleoman sau Dolj sunt în faţă şi trebuie să mergem mai departe cu bugetul pe care îl avem. Doar că, dacă îmi spuneţi că Aradul a beneficiat de cote defalcate din TVA şi aici mă refer la principalele două UAT-uri din judeţ: UAT judeţul Arad şi UAT Primăria Arad, cred că merge, inclusiv localitatea pe care dumneavoastră eu ştiu.., o susţineţi şi am văzut că aveţi chiar amendament. Chişineu Criş pierde 3 milioane de lei în acest an din această diferenţă, înţelegeţi? Deci aici sunt nişte lucruri care ţin de cred că de o anumită liniaritate şi de o anumită competenţă şi în dicurs şi în adevăr şi în cifre.
Dl Pop Alin: Adevărul spune foarte simplu. Conform legii bugetului de stat, din cote defalcate, Judeţul Arad a primit…..
Dl Bîlcea Sergiu: Nu! A primit 0!
Dl Pop Alin: Judeţul Arad a primit 55 de milioane.
Dl Cionca Iustin: Domnul consilier judeţean!
Dl Pop Alin: Dacă vreţi vă listez şi vă aduc legea.
Dl Cionca Iustin: Uitaţi, e presa aici de faţă şi asistă la ping-pongul acesta. Unii spun că am primi, unii că n-am primit. V-a spus doamna director economic că nu avem niciun leu Judeţul Arad.
Dl Pop Alin: Consiliul Arad!
Dl Cionca Iustin: Păi Judeţul Arad.
Dl Pop Alin: Da nu…,
Dl Cionca Iustin: Noi nu… domnule, dacă vreţi să vorbim de bugetul de la Livada, ne invită domnul primar. Mergem acolo! Eu vorbesc despre bugetul judeţului, că acesta este punctul de pe ordinea de zi. Degeaba vă duceţi la domnul Iohannis şi în alte părţi. Eu v-am întrebat ceva, îmi răspundeţi?
Dl Pop Alin: Da.
Dl Cionca Iustin: Dumneavoastră ca şi consilier judeţean, sunteţi mulţumit de cât a primit Aradul comparativ cu alte judeţe?
Dl Pop Alin: Nu cred că discuţia e legată dacă eu sunt mulţumit sau nu de cât a primit.
Dl Cionca Iustin: Domnule, îmi răspundeţi? Staţi puţin! Păi discuţia e legată de domnul Iohannis? Sau despre dumneavoastră ca şi …,
Dl Pop Alin: Eu făceam o paralelă vis a vis de faptul că…,
Dl Sulincean Marius: Discuţia este despre Cluj!
Dl Pop Alin: A promulgat legea fără să o (Neinteligibil)…înapoi în Parlament
Dl Bîlcea Sergiu: Nu. Este despre Teleorman, domnule Sulincean!
Dl Cionca Iustin: Domnul Pop, dacă vreţi să vă răspundem la întrebări, răspundeţi şi dumneavoastră sunteţi consilier judeţean ales de arădeni nu de PSD! Da? Sunteţi mulţumit cu ce sume împărţim noi primarilor astăzi?
Dl Gligor Ioan: (Neinteligibil)
Dl Cionca Iustin: Aţi mai împărţit vreodată domnilor consilieri astfel de sărăcii? Am ajuns să facem amendamente pe 25 de mii de lei! Vă daţi seama cât de jos am coborât? Să împărţim 11 milioane de lei astăzi la o şedinţă de Consiliul Judeţean pentru tot anul? Şi să ne instigăm unii împotriva altora pentru că n-am avut curaj să ne luptăm cu Bucureştiul, să ne de-a şi nouă, să scrie şi la noi acolo, lângă Bucureşti să scrie, cu excepţia Aradului. Aceea era victorie şi ridicam pălăria în faţa dumneavoastră.
Dl Bîlcea Sergiu: Domnul Moţ, de ce nu aţi susţinut în Parlament prin parlamentarii dumneavoastră ca Livada să primească 90% din impozitul pe venit ? Sau Şicula. De ce Bucureşti?
Dl Pop Alin: Legea bugetului de stat….
Dl Cionca Iustin: Haideţi să revenim. Numai puţin, domnul Pop! Înainte de a da cuvântul domnului Purcaru, vreţi să-mi răspundeţi la întrebare? Nu sunteţi obligat, eu înţeleg din răspunsul dumneavoastră tot.
Dl Pop Alin: Nu înţelegeţi, vă rog frumos, nu înţelegeţi! Credeţi-mă!
Dl Cionca Iustin: Atunci răspundeţi! Sunteţi mulţumit?
Dl Pop Alin: V-am spus încă o dată!
Dl Cionca Iustin: Sunteţi fericit ca om politic PSD,
Dl Pop Alin: Fericirea e în altă parte, nu..
Dl Cionca Iustin: Sunteţi mulţumit cât vă apreciază Guvernul PSD pe Arad?
Dl Pop Alin: Având în vedere programele prin care a alocat banii, da.
Dl Cionca Iustin: Deci sunteţi mulţumit?
Dl Pop Alin: Da.
Dl Cionca Iustin: Felicitări! Felicitări! Domnul Purcaru, vă rog frumos!
Dl Purcaru Mircea: Domnule preşedinte, sigur că e… aţi spus mai înainte de parlamentarii PSD că nu s-au luptat, eu întâmplător îi cunosc şi s-au zbătut şi se zbat, ca şi cei ai PNL.
Dl Sabău Gheorghe: Care?
Dl Purcaru Mircea: Dar, ştiţi foarte bine că nu întotdeaună lucrurile depind de un parlamentar sau de altul. Eu ceea ce cred că ar fi bine, să lăsăm dihonia asta politică la o parte şi să ne vedem de problemele administrative. Pentru că şi în comunicate apar tot felul de atacuri la persoană, că acela e incompetent, celălalt e incult, celălalt e nu ştiu cum. Lucruri exagerate din punctul meu de vedere pentru că după o anumită vârstă nimeni nu mai este, nu mai poate să fie numit incompetent sau prost crescut. Deci, eu cred că ar trebui să fim un pic mai realişti şi demni pentru funcţiile pe care le ocupăm ca să putem, să vedem de administraţie. De fapt suntem aici ca să rezolvăm nişte probleme. Mulţumesc!
Dl Cionca Iustin: Absolut de acord cu dumneavoastră domnul Purcaru! Dar vreau să ne amintim puţin ultima întâlnire pe care am avut-o cu parlamentarii PSD. Unde o parte dintre dumneavoastră, nu ştiu pe ce criterii aţi fost prezenţi. Nu aţi venit toţi, dar probabil cine a fost invitat. Şi cei care aţi fost prezenţi, atunci când am stat vreo 3-4 ore cred că am stat aici să vă prezentăm punctul nostru de vedere. Adică noi spuneam de atunci domnilor, să ştiţi că nu vom pierde numai noi. Vor pierde toţi primarii şi până la urmă pierd cetăţenii. Domnul Tripa m-a liniştit şi mi-a spus, domnule aveţi încredere. Nici un buget nu o să piardă nici un leu, nici Consiliul Judeţean nici celelalte localităţi. L-am rugat să-mi dea explicaţii că nu mă liniştesc aşa uşor, vreau argumente. Şi mi-a spus, nu pot să vă spun acum dar o să vedeţi. V-a spus cineva că o să rămână aşa? Puteţi să recunoaşteţi domnul Sulincean discuţia care am avut-o, asta?
Dl Sulincean Marius: Referitoare la ce?
Dl Cionca Iustin: La ce am spus eu acuma.
Dl Sulincean Marius: La ce vă spunea domnul Tripa dumneavoastră în privat? Nu ştiu!
Dl Cionca Iustin: Da! În prezenţa dumneavoastră!
Dl Sulincean Marius: Nu, nu ştiu! Chiar nu ştiu!
Dl Cionca Iustin: Aţi lipsit? Nu aţi fost acolo? Nu eraţi atent probabil!
Dl Sulincean Marius: Discuţia respectivă? Nu, n-am auzit-o!
Dl Cionca Iustin: Domnul Sabău, vă ştiu un om corect. S-a discutat aceasta?
Dl Sabău Gheorghe: (neinteligibil)
Dl Cionca Iustin: Bun! Şi atunci eu vă întreb pe dumneavoastră. Dacă domnul Tripa ne-a spus că să stăm liniştiţi că vom primi bani şi astăzi nu avem, de ce continuăm să zicem că am primit bani destui, ne certăm pe sume mici? Noi acuma discutăm..,
Dl Sulincean Marius: Domnule preşedinte, ne întoarcem la ordinea de zi, vă rog frumos?
Dl Cionca Iustin: La ordinea de zi sunt domnul Sulincean. Nu ştiu unde sunteţi dumneavoastră.
Dl Sulincean Marius: Nu cred că are vreo legătură discuţia dumneavoastră cu domnul Tripa, proiectul de împărţirea banilor pe drumurile judeţene….
Dl Cionca Iustin: Linişte…
Dl Butunoi Adrian: S-a inscris la cuvânt, domnul preşedinte! Domnul Sulincean.
Dl Cionca Iustin: Asta e altceva
Dl Butunoi Adrian: Aţi spus că îi daţi dreptul.
Dl Cionca Iustin: A vorbit prima dată domnul Purcaru. Îmi daţi voie să-i răspund? Da? Deci rugămintea mea este să ne respectăm. L-a întrerupt cineva pe domnul Purcaru din colegii noşti? Nu! Atunci domnul Sulincean, cât o fi el de lider, trebuie să accepte că e un regulament. Deci domnul Purcaru, am avut această întâlnire şi mă aşteptam la o atitudine din partea parlamentarilor puterii, bazându-mă pe cuvântul lor că se va întâmpla. A fost prezent şi domnul ministru Fifor, membru în Guvern. Şi nu s-a întâmplat nimic. Noi astăzi, împărţim o sărăcie dacă sunteţi sinceri, măcar după ce plecaţi de aici! Gândiţi-vă ce împărţim! Şi noi în loc să luptăm pentru a primi Aradul ceea ce i se cuvine, că eu nu cer 1 leu în plus, sunt de acord să ajutăm judeţele sărace. Dar ce facem acuma e bătaie de joc! Să acceptăm că ne dă bani pe proiecte? Pe ce proiecte? Acesta e credit angajament care o să-l plătească poate copii dumneavoastră domnul Pop. Nu avem bani în buget pentru PNDL, să nu ne mai minţim!
Dl Pop Alin: Vă rog consultaţi Legea bugetului de stat la Ministerul Dezvoltării să vedeţi banii!
Dl Cionca Iustin: Hai să vedem! Pentru cât avem? În fiecare an…,
Dl Pop Alin: Uitaţi-vă şi veţi vedea!
Dl Cionca Iustin: Ascultaţi-mă! În fiecare an luăm nişte împrumut. Vreţi să intrăm pe detalii să vă spun cât împrumută România în fiecare an? Cine va plăti dobânzile alea ca să asigurăm bani de cofinanţare? Acuma ieşim din discuţie dacă….
Dl Sulincean Marius: 25 de miliarde domnule vicepreşedinte, domnule preşedinte când tăiaţi salariile. Atât a luat România în 2009!
Dl Cionca Iustin: Tăiatul salariilor!Iar v-aţi întors la tăiatul salariilor? Că dumneavoastră desfiinţaţi şcoli acum şi daţi afară profesorii. Opriţi-vă!
Dl Sulincean Marius: Dumneavoastră le-aţi desfiinţat deja.
Dl Cionca Iustin: Opriţi-vă!!!
Dl Sulincean Marius: Le-aţi desfiinţat deja.
Dl Cionca Iustin: Cine iese din subiect, domnul Sulincean? Cine iese din subiect acuma?
Dl Sulincean Marius: Domnule! Dumneavoastră şi cu domnul vicepreşedinte!
Dl Cionca Iustin: N-aveţi disciplina dialogului, îmi pare rău!
Dl Sulincean Marius: De 15 minute discutaţi pe lângă subiect.
Dl Cionca Iustin: Să ştiţi că eu pot să joc şi altfel,
Dl Sulincean Marius: Domnule jucăm cum vreţi dumneavoastră.
Dl Cionca Iustin: Da?
Dl Sulincean Marius: Da haideţi …,
Dl Cionca Iustin: Să vă arătăm cine are majoritate. Eu cred că v-am respectat şi vă rog să mă respectaţi! Da
Dl Sulincean Marius: Domnule preşedinte, păi atunci respectaţi-ne!
Dl Cionca Iustin: Credeţi că cine ridică vocea …,
Dl Sulincean Marius: Dacă tăiaţi microfonul…,
Dl Cionca Iustin: Păi dacă vorbiţi neîntrebat!
Dl Sulincean Marius: Păi dumneavoastră, domnule preşedinte,
Dl Cionca Iustin: Deci, haideţi…,
Dl Sulincean Marius: Ne supunem aceluiaşi regulament?
Dl Cionca Iustin: Da.
Dl Sulincean Marius: Şi eu şi dumneavoastră? Păi atunci haideţi să ne supunem! Ce scrie în regulament? Cât timp avem fiecare pentru interviu?
Dl Cionca Iustin: 2 minute. Aţi vorbit deja o juma de oră.
Dl Sulincean Marius: Domnule preşedinte, dumneavoastră cât aţi vorbit?
Dl Cionca Iustin: Domnule eu sunt preşedinte şi conduc şedinţa. Dumneavoastră nu aţi citit regulamentul!
Dl Sulincean Marius: Domnul preşedinte!
Dl Cionca Iustin: Bun!
Dl Bîlcea Sergiu: Domnul Sulincean, până la urmă cum rămâne cu domnul Tripa? A spus sau nu a spus? Aţi fost la întâlnire sau nu?
Dl Cionca Iustin: Nu a fost.
Dl Sulincean Marius: A cerut cuvântul domnul vicepreşedinte? Domnule preşedinte!
Dl Cionca Iustin: Da dumneavoastră aţi cerut? Vi le tai la toţi acuma! Deci domnul Purcaru, aveţi dreptate! Doar că dacă nu punem presiune pe parlamentarii noştri să aducă bani în Arad, o să ne certăm tot pe sume de astea mărunte. Ce credeţi că o să ajutaţi o primărie? Noi am cerut înţelegerea şi municipiului Arad şi primarilor de oraşe care au bani şi altor localităţi care au fonduri să înţeleagă că împărţim 11,8 milioane de lei cu o medie de 1,5 miliarde vechi. Atâta vine pe localitate. Tot ce dai mai mult la unele localităţi iei de la unele care au. Vorbim acum de drumuri. Noi nu avem bani de întreţinere. Toată ziua ne criticaţi cum arată drumurile şi eu vă spun: nu avem fonduri pentru că ni le-aţi tăiat! Guvernul PSD ne-a tăiat fondurile şi nu avem din ce să întreţinem. Dacă eu mă mai pun să mai dau bani din banii aceştia la drumurile comunale, nu o să putem să întreţinem nici aşa. Oricum nu avem bani destui. Dacă vreţi o discuţie cinstită, haideţi să fim corecţi unii cu alţii! Avem peste 1200 km de drumuri judeţene pe care nu suntem în stare din banii pe care ni dă statul să le întreţinem nu să le modernizăm. Si noi discutăm acuma aici să mai luăm din banii aceştia? Păi înseamnă că sunteţi de acord să tăiem banii de la întreţinere să lăsăm drumurile proaste. Asta vreţi să susţineţi?
Dl Pop Alin: Aş prefera să fie modernizate având în vedere că avem bani în excedent. Să-i cheltuim pentru dezvoltare!
Dl Cionca Iustin: Dumneavoastră ştiţi câţi bani avem în excedent?
Dl Pop Alin: 120 milioane.
Dl Cionca Iustin: Cât credeţi că…,
Dl Pop Alin: 53 de milioane se repartizează, restul nu.
Dl Cionca Iustin: Domnul Pop! Sergiu, lasă-mă să am o discuţie cu domnul consilier. În excedent ajunge vreun leu fără aprobarea dumneavoastră?
Dl Pop Alin: Nu.
Dl Cionca Iustin: Şi dacă noi am vota toţi banii aceia, ban cu ban să ajungă acolo, vreţi să schimbăm destinaţia? Haideţi măcar între noi să nu ne mai păcălim. Excedentul acesta se numea fond de rulment mai demult. Acolo ajungeau banii care nu se cheltuiau anul acesta pentru obiectivele pe care le-am votat. Vreau să vă spun un lucru şi nu o spun pentru presă, v-o spun dumneavoastră! Nici un proiect nu a fost votat fără unanimitate! Nici un proiect! Toţi banii au ajuns acolo, prin votul vostru al tuturor. Dacă dumneavoastră îmi spuneţi să iau bani de acolo pentru un alt obiectiv, înseamnă că renunţăm la ceva la care aţi votat înainte. Dar pentru astea trebuie să reveniţi asupra hotărârii. Banii în excedent nu trebuiau să fie o pedeapsă. Pentru că am respectat legea? Pentru că am respectat voinţa unanimă a dumneavoastră ne sancţionează şi ne taie banii de la administrare pe anul acesta? Asta vreau să înţelegeţi! Povestea cu excedentul poate în unele localiţăţi ţine. Dar la noi la Consiliul Judeţean, dragi colegi, nu ţine! Că voi aţi votat! Inclusiv consilierii PSD. Dacă vreţi după şedinţă stăm şi luăm ban cu ban să vedeţi pentru ce sunt bani acolo şi este singura noastră posibilitate să asigurăm cofinanţare pentru PNDL, pentru proiectele cu finanţare europeană, unde nu ai de unde să ştii exact cât sunt. Dar fără banii aceştia compromitem aceste proiecte. Aţi înţeles?
Dl Pop Alin: Dacă îmi permiteţi! Eu nu am spus să luaţi banii să îi daţi spre alte proiecte, ci doar să le implementaţi pe cele pentru care s-au aprobat sume! Că avem întârzieri foarte mari…,
Dl Cionca Iustin: Şi din ce cauză?
Dl Pop Alin: …la proiectele respective.
Dl Cionca Iustin: Ştiţi din ce cauză?
Dl Pop Alin: Din „ n” motive. Acuma înţeleg că legea…..
Dl Cionca Iustin: Numai puţin! Este vreuna imputabilă? Domnul…auziţi! E vreuna imputabilă majorităţii din consiliu?
Dl Pop Alin: Nu neaparat consiliu, ci mai mult aparatele administrative.
Dl Cionca Iustin: Puteţi să-mi daţi un exemplu? Uite! Ca să închidem subiectul!
Dl Pop Alin: Exemplu, nu! Dar mă documentez şi o să vă dau!
Dl Cionca Iustin: Da vă…, uite suntem aici!
Dl Pop Alin: Legat de licitaţiile care s-au făcut….
Dl Cionca Iustin: Era bine să vă documentaţi înainte de şedinţă şi să avem cum! Că altfel discutăm discuţii. Haideţi să vă spun! Domnul Gligor, îmi spunea ieri că sunt duşmanul fondurilor europene. Da, sunt duşman! Le consum cum le prind, le aduc pentru Arad! Dacă asta înţelegeţi duşmănie, dar dumneavoastră invocaţi acolo cetăţile. Fostul consiliu, în loc să se preocupe să aducă aceste cetăţi la Arad din timp, să aloce bani pentru documentaţie, să organizeze licitaţie, să încheie contractele ca astfel încât noi când ajungem la posibilitatea de a depune aceste documentaţii pe programul operaţional regional, ştiu că nu ştiţi că va scris cineva comunicatul şi dumneavoastră l-aţi aflat din presă. Dar vă zic acuma, că nu aţi zis că nu-i aşa. Ascultaţi-mă! Eu ştiu că dumneavoastră mă respectaţi şi nu m-aţi fi făcut incompetent, că în discuţii private aveţi o părere bună despre mine. Văd că numai în presă vorbiţi aşa. Dar acuma că suntem aici…,
Dl Gligor Ioan: Domnul preşedinte, spuneţi-mi totuşi unde lucraţi că aşa informaţii multe aveţi despre mine? Sunteţi fantastic! Sunteţi cumva, altfel?
Dl Cionca Iustin: Nu la instituţia unde aţi lucrat dumneavoastră.
Dl Gligor Ioan: Vă mulţumesc, că nu suntem colegi!
Dl Sabău Gheorghe: Dar dumneavoastră, cine vă face comunicatele de presă ?
Dl Cionca Iustin: Deci, domnul Pop! Poftiţi?
Dl Sabău Gheorghe: Dumneavoastră cine vă face comunicatele?
Dl Cionca Iustin: Vă zic în privat.
Dl Sabău Gheorghe: Poftim?
Dl Gligor Ioan: În privat!
Dl Cionca Iustin: Spun în privat, dacă vreţi.
Dl Sabău Gheorghe: Întrebăm pe domnul Ando.
Dl Cionca Iustin: Păi dacă este şeful direcţiei, ar fi culmea să nu facă comunicate.
Dl. Sabău Gheorghe: Dar e în privat?
Dl Cionca Iustin: Poftiţi?
Dl Gligor Ioan: În privat aţi spus?
Dl Cionca Iustin: Ce privat? Ce vorbiţi aici? Consiliul Judeţean este o instituţie privată? Deci revenind la discuţia pe care am avut-o acum, dacă mutăm bani de la drumuri judeţene la drumuri comunale nu mai putem să întreţinem drumurile. Dacă vă menţineţi amendamentul înseamnă că asta transmiteţi. Lăsaţi drumurile judeţene nereparate. Dacă vreţi să dăm drumul, dacă vreţi să rezolvăm problema pentru drumurile comunale, eu vă rog frumos dirijaţi proprietarii acestor drumuri comunale pe fonduri europene. Din păcate noi nu mai avem altă sursă de atragere pentru drumuri judeţene dar pe drumuri comunale sunt. De aceea v-am şi rugat să aprobaţi transferul, de exemplu a drumului de la Consiliul Judeţean la Târnova sau la Chişineu Criş sau în alte locuri unde primarul ar fi vrut să scrie un proiect, are această posibilitate să asigure finanţare, dar pentru că noi l-am preluat la un moment dat, l-am lăsat şi pe el fără resurse financiare, nici noi nu suntem în stare că nu avem fonduri să le punem la punct. Aşa că, eu vă zic, dacă insistaţi, sigur supunem la vot, trece, nu trece, dar vreau să înţelegeţi ce aţi propus. Şi eu nu cred că dumneavoastră vreţi să lăsăm drumurile judeţene că nu este normal. O să-mi spuneţi că drumurile judeţene sunt mai puţin importante decât cele comunale? Întrebaţi primarii! Eu am vorbit cu ei. Să ştiţi că primarii au înţeles, deşi avem foarte multe cereri pe drumurile comunale şi mi-aş dori să avem bani pentru drumurile acestea, însă pentru noi, prioritatea ca şi pentru dumneavoastră sunt drumurile judeţene. Acolo ne arată obrazul oamenii nouă şi nu are cine să rezolve decât Consiliul Judeţean. Insistaţi cu amendamentul!
Dl Pop Alin: Da, mulţumesc!
Dl Cionca Iustin: Domnul Sulincean, aţi cerut cuvântul!
Dl Sulincean Marius: Da. Am ascultat foarte atent dezbaterea atâta timp cât ea a fost pe proiectul acesta de hotărâre şi am înţeles de la domnul vicepreşedinte, dar nu numai de la el, că în 2016 am avut pe drumurile judeţene, comunale în jur de 15 milioane de lei, în 2017 în jur de 12 milioane de lei şi acum avem cu tot ce am mai pus şi noi în jur de 11 milioane de lei. Bineînţeles că noi ne menţinem amendamentul pe acest proiect de hotărâre şi considerăm că o sumă de 5 milioane din această sumă ar trebui ca să fie repartizată spre UAT-uri. Completând această sumă din excedentul bugetar pentru a nu lăsa nici drumurile judeţene fără întreţinere. Sigur că ştim că avem un excedent bugetar destul de măricel şi ne menţinem amendamentul respectiv.
Dl Bîlcea Sergiu: Aş vrea să dau un scurt răspuns atât domnului Moţ cât şi domnului Sulincean şi întreg Consiliului, pe propunerea de buget pentru că nu este adoptat. Din acel excedent, 34 de milioane de lei sunt deja puşi, sunt deja atribuiţi către diverse lucrări…,
Dl Sulincean Marius: 53 domnule vicepreşedinte.
Dl Bîlcea Sergiu: Nu v-am întrerupt! Asta-i lipsă de bun simţ.
Dl Sulincean Marius: Nu v-aţi făcut temele! 53, da nu trebuie să-mi răspundeţi, puteţi să supuneţi spre aprobare.
Dl Cionca Iustin: Am o rugăminte! Domnul Sulincean, este greu! Ştiu, dar puteţi să ascultaţi? Puteţi să ascultaţi? Păi a tăcut şi va ascultat. Numai puţin! Ţine de disciplina dialogului. Vă spunea domnul Purcaru acum. Avem o vârstă şi o funcţie de demnitate publică.
Dl Sulincean Marius: Am stat aproape o oră…,
Dl Cionca Iustin: Pe bani staţi domnul Sulinceanu, da? Sunteţi plătit, nu staţi pe gratis. Eu nu m-am plâns….,
Dl Bîlcea Sergiu: Revin domnul Sulincean, domnul Sulincean, revin. 34 de milioane de lei din acest excedent bugetar sunt deja propuşi pentru drumuri judeţene şi o să vă spun la diverse unde sunt puşi. Mulţumesc!
Dl Cionca Iustin: Bun! Domnul Sulincean, aveţi un amendament să luam din excedent? Că dânsul spunea altceva şi vă cam contraziceţi acum. Nu spunea asta! Domnul, domnul Pop, fiţi drăguţ, mai spuneţi o dată care e amendamentul dumneavoastră.
Dl Pop Alin: Amerndamentul meu nu are legătură cu excedentul, are legătură cu banii din sumele defalcate.
Dl Cionca Iustin: Aţi auzit domnul Sulincean? Da?
Dl Pop Alin: Da? 9.926.000.
Dl Cionca Iustin: Aţi auzit? Da? Bun! Deci dumneavoastră vreţi un alt amendament?
Dl Sulincean Marius: Domnule preşedinte, luăm această sumă de 5 milioane din banii alocaţi din cote pe drumurile judeţene, comunale.
Dl Cionca Iustin: Domnul Sulincean!
Dl Sulincean Marius: Îi repartizăm pe drumurile comunale la UAT-uri şi completăm acea sumă de 5 milioane la drumurile judeţene pentru întreţinere din excedentul bugetar.
Dl Cionca Iustin: Perfect!
Dl Sulincean Marius: Cred că am fost destul de clar!
Dl Cionca Iustin: Aţi fost clar. Numai că, noi vorbim de un amendament al colegului dumneavoastră, pe care dumneavoastră îl desfiinţaţi. Ok? Eu nu ştiu cum să îl supun la vot. În forma dumneavoastră, sau în forma…? Dumneavoastră susţineţi amendamentul cum l-aţi formulat? Sau cu adăugare de la domnul Sulincean care e liderul dumneavoastră?
Dl Pop Alin: Susţin amendamentul cum l-am formulat şi ce susţine domnul Sulincean are legătură cu bugetul general al judeţului în care, din care a solicitat ca banii din excedent să meargă către drumuri judeţene.
Dl Cionca Iustin: Deci domnul Sulincean, nu acceptă adăugări la amendamentul dânsului. Ce facem?
Dl Sulincean Marius: Domnule preşedinte, dacă vreţi ne întâlnim la o cafea şi ne luăm la mişto
Dl Cionca Iustin: Păi nu, dar vă luaţi singur la mişto.
Dl Sulincean Marius: Încă o dată! În completarea proiectului amendamentului colegului nostru care ….,
Dl Cionca Iustin: Domnule nu acceptă! Îl obligaţi?
Dl Sulincean Marius: Mă ascultaţi? Care e făcut în numele grupului PSD.
Dl Cionca Iustin: Deci, domnul Sulincean, dumneavoastră..,
Dl Sulincean Marius: Încă o dată… ,
Dl Cionca Iustin: Deci, auziţi, numai puţin! Opriţi microfonul! Întrebaţi-l pe domnul Moţ că vă poate explica!
Dl Sulincean Marius: Nu, nu, dar îmi daţi voie? Domnule preşedinte, îmi daţi voie? Deci încă o dată! Amendamentul rămâne aşa cum este el! Urmând ca la proiectul în care repartizăm excedentul, să punem înapoi această sumă din excedent. Vă spuneam că nu lăsăm drumurile judeţene fără întreţinere! Atâta tot!
Dl Cionca Iustin: Domnul Sulincean, văd că insistaţi! Eu v-am rugat să vă scutiţi de o umilinţă. Îl întrebaţi pe domnul Moţ vă spunea că nu se poate şi închideam subiectul. Vă răspund eu! Nu e legal! Mă îndemnaţi să fac o ilegalitate? Sau pe colegii dumneavoastră? Cum să muţi bani de întreţinere de la excedent, de acolo, poţi numai pentru investiţii. Ok. Schimbăm legea! Domnul Moţ se poate?
Dl Moţ Petru: Domnule preşedinte, nu mă băgaţi pe mine în discuţia asta! Mai ales că am văzut că domnul vicepreşedinte m-a pomenit de două sau trei ori, deşi n-am intervenit pe proiect, ceea ce înseamnă că se gândeşte la mine şi apreciez acest lucru!
Dl Gligor Ioan: (Neinteligibil)
Dl Moţ Petru: Aaaa…, Da domnul Gligor, aşa este! Deci ….,
Dl Cionca Iustin: Mulţumesc domnul Moţ!
Dl Moţ Petru: Colegul a făcut un amendament. Va rugat respectuos să îl supuneţi la vot. Mai există şi alte amendamente. Noi am avut o altă gândire. Haideţi să încercăm să facem o şedinţă productivă!
Dl Cionca Iustin: Bun! Dar atunci haideţi să încercăm toţi! Pentru că avem un amendament, eu încerc să îl supun la vot dacă nu mai sunt alte amendamente. Mai aveţi alte intervenţii? Nu mai sunt! Atunci cine este de acord cu amendamentul domnului Pop de a lua bani de la întreţinere drumuri judeţene şi să-i transferăm la drumuri comunale? 13 voturi (Butunoi Adrian Cătălin, Duruş Daniel – Sorin, Gligor Ioan, Ispravnic Cristian-Ilie, Lucaci Cornel – Ştefan, Manguci Cosmin Ciprian, Moţ Petru, Pădurean Petru, Pop Alin, Purcaru Mircea, Săbău Gheorghe, Sulincean Marius – Mircea, Trifon Daniel) Împotrivă? 19 voturi (Cionca Iustin – preşedinte, Bîlcea Ovidiu-Sergiu – vicepreşedinte, Boghicevici Claudia – vicepreşedinte, Ardelean Aurel, Boloni Gyorgy, Bozga Doru, Cadar Răzvan – Olimpiu, Ciceac Vasile, Crişan Corina – Anka, Feieş Cristian, Moşneag Vasile – Ovidiu, Pero Tamas, Plaveţi Ioan, Popa Garofiţa, Remeţan Florin, Retter Iosif, Stan Simona – Lucia, Ţolea Adrian – Florin şi Urzică Cristian – consilieri judeţeni) Abţineri? -.
Amendamentul domnului consilier judeţean Pop Alin a fost respins.
Dl Cionca Iustin: Şi acum trecem la proiectul în forma în care a fost propus! Cine este pentru proiect? 19 voturi (Cionca Iustin – preşedinte, Bîlcea Ovidiu-Sergiu – vicepreşedinte, Boghicevici Claudia – vicepreşedinte, Ardelean Aurel, Boloni Gyorgy, Bozga Doru, Cadar Răzvan – Olimpiu, Ciceac Vasile, Crişan Corina – Anka, Feieş Cristian, Moşneag Vasile – Ovidiu, Pero Tamas, Plaveţi Ioan, Popa Garofiţa, Remeţan Florin, Retter Iosif, Stan Simona – Lucia, Ţolea Adrian – Florin şi Urzică Cristian – consilieri judeţeni) Împotrivă? 12 voturi (Butunoi Adrian Cătălin, Duruş Daniel – Sorin, Gligor Ioan, Ispravnic Cristian-Ilie, Lucaci Cornel – Ştefan, Manguci Cosmin Ciprian, Moţ Petru, Pădurean Petru, Pop Alin, Săbău Gheorghe, Sulincean Marius – Mircea, Trifon Daniel) Abţineri? 1 vot ( Purcaru Mircea) Domnul Bîlcea, aveţi bani pentru întreţinere. După ce terminăm şedinţa, domnul Pop o să vă aştept la mine! Să vedem, poate veniţi împreună cu mine să facem presiuni acolo unde trebuie pentru banii aceştia! Că aveţi putere spre deosebire de noi.
În temeiul art. 97 alin. (1) din Legea 215/2001-Legea administraţiei publice locale, republicată, Consiliul judeţean Arad, a adoptat
HOTĂRÂREA NR. 34/26.01.2018
privind repartizarea sumelor defalcate din taxa pe valoarea adăugată destinate finanţării cheltuielilor privind drumurile judeţene şi comunale
Punctul 24
Proiect de hotărâre privind repartizarea din impozitul pe venit pe anul 2018 a sumelor pentru echilibrarea bugetelor locale ale Municipiului Arad, oraşelor şi comunelor din Judeţul Arad precum şi pentru estimarea sumelor ce vor fi repartizate din cote defalcate din impozitul pe venit şi TVA pentru anii 2019-2021.
Dl Cionca Iustin: Proiect de hotărâre privind repartizarea din impozitul pe venit pe anul 2018 a sumelor pentru echilibrarea bugetelor locale ale Municipiului Arad, oraşelor şi comunelor din Judeţul Arad precum şi pentru estimarea sumelor ce vor fi repartizate din cote defalcate din impozitul pe venit şi TVA pe anii 2019-2021. Intervenţii? Domnul Sulincean! Haideţi să facem o listă că văd că.., deci Sulincean, Trifon. Atât! Nu mai dăm cuvânt la nimeni dacă nu vă înscrieţi. Vă rog, domnul Sulincean.
Dl Sulincean Marius: Domnule preşedinte, am văzut anexa la acest proiect de hotărâre aşa cum aţi gândit-o dumneavoastră şi cu aparatul de specialitate. După părerea noastră aceste sume de bani sunt repartizate după un singur criteriu, el fiind acela al criteriului politic. Adică, am văzut foarte clar că peste tot unde sunt primari PSD, alocările sunt de 0 lei.
Dl Cionca Iustin: Cu nişte excepţii.
Dl Sulincean Marius: O să ni le spuneţi dumneavoastră dacă sunt. Probabil ar fi vreo două, chiar trei de unde are viceprimarul UDMR, deci..,
Dl Cionca Iustin: Chiar patru.
Dl Sulincean Marius: Ok! Noi ştim trei. Acest criteriu gândim noi că a fost folosit. Ne-am permis ca să luăm anexa de la acest proiect şi să o modificăm repartizând aceste sume egal tuturor UAT-urilor, indiferent de coloratura politică. Bineînţeles că nu mai putem fi de acord cu arierate la oraşul Sebiş şi am gândit că nu ar fi normal ca de fiecare dată când împărţim aceste sume acest oraş care se tot luptă ca să aibă echipă în liga a doua vine cu arierate. Lăsând oraşele de o parte, am împărţit suma totală la 68 de UAT-uri şi suma egală fiecărui UAT ar fi undeva la 173 lei per UAT. Am luat cererile, solicitările UAT-urilor punându-le egal la fiecare UAT 173 lei. Acesta este amendamentul pe care noi îl avem la acest proiect de hotărâre pe care îl susţinem şi pe care vă rugăm ca să îl supuneţi spre aprobarea colegilor consilieri judeţeni. Vă mulţumesc!
Dl Cionca Iustin: Şi eu vă mulţumesc. Alte intervenţii? Vă rog domnul Trifon.
Dl Trifon Daniel: Intervenţia mea vizează tot formularea unui amendament, tot având în vedere ceea ce înseamnă criterii şi am mers pe următoarea şi merg pe următoarea argumentaţie. În anul trecut, exact pe aceeaşi alocare şi pe aceeaşi sursă de finanţare, comuna Şeitin a beneficiat de sprijin din partea Consiliului Judeţean pentru remiza PSI care este deosebit de importantă pentru orice localitate. În aceeaşi situaţie anul acesta, s-a aflat şi Nădlacul care a solicitat printre altele şi sprijin pentru remiza PSI. Amendamentul meu vizează menţinerea acestei solicitări pentru remiza PSI, respectiv 500 contribuţia Consiliului Local, 500 contribuţia solicitată la CJA. Îmi permit să propun şi sursa de unde să vină aceşti 500 de mii, respectiv 300 de la Sebiş şi 200 de la Ghioroc, având în vedere că Ghiorocul anul trecut a beneficiat de o sumă foarte mare. Acesta este amendamentul pe care vi-l propun să îl supuneţi la vot. Mulţumesc!
Dl Cionca Iustin: Da, pentru că amândouă amendamentele vizează Sebişul în primul rând, vreau să vă dau o explicaţie. Nici un oraş nu a primit nici un leu. Şi dacă tot vorbim şi despre Ghioroc, nici Ghiorocul nu a primit niciun leu pentru obiectivele pe care mi le-au cerut. În ceea ce priveşte Sebişul, după cum ştiţi are un spital care deserveşte întreaga zonă. Aşa cum daţi banii în fiecare an la Spitalul Judeţean care deserveşte o altă zonă şi niciodată nu am pus în cârca oraşelor Nădlac, Pecica aceste cheltuieli, deşi beneficiază aceşti cetăţeni de serviciile din spital. Eu cred că trebuie să ajutăm şi Sebişul pentru că se află într-un proces de acreditare, exact ca şi spitalul nostru şi dacă nu îi ajutăm se închide spitalul. Eu nu cred că dumneavoastră vă dorţi acest lucru. Au avut un control de la Garda de Mediu, le-au cerut să facă o staţie de epurare pentru acreditare şi a fost nevoie de un efort financiar foarte mare. Vă rog să verificaţi dacă am dreptate sau nu. Să ştiţi că altfel nu am fi pus niciun leu, nici la Sebiş. Pentru că Sebişul spre deosebire de alte oraşe primeşte bani în plus pe formula de la Ministerul Finanţelor. Dar spitalul întotdeauna l-am tratat diferit pentru că e vorba de un spital care deserveşte întreaga zonă. Acesta e un punct de vedere. Sigur că puteţi fi de acord cu el sau nu, iar suma care le-am dat-o este ridicolă. 4 miliarde vechi? Aceştia sunt bani de care să discutăm în Consiliul Judeţean pentru spital? 2. Ghiorocul. Avem o strategie să dăm importanţă lacului Ghioroc. V-am făcut prezentare cu rezultatele pe care le-a adus această investiţie pe care am început-o. Va trebui să continuăm câţiva ani de zile această investiţie. La fel, comuna Ghioroc spre deosebire de celelalte localităţi nu primeşte niciun leu pentru propriile proiecte, înţelegând să ducem banii aceştia spre continuarea parcării care o facem acolo. Eu lacul Ghiroc nu îl văd ca şi pe un obiectiv strict al Ghiorocului. Îl văd ca pe un obiectiv judeţean. Şi vă rog eu frumos cei care mergeţi acolo să vă uitaţi de unde vin maşinile! Şi o să constataţi că e un punct de atracţie şi pentru turişti şi din alte judeţe şi cred că trebuie să continuăm această investiţie. Le-am pus exact suma de anul trecut care le-am dat-o la parcare ca să mai facem încă atâta şi mai trebuie şi anul viitor dacă vreţi să facem toată parcarea. Fără o parcare modernă nu putem vorbi despre o investiţie judeţeană. Dacă doriţi să ne întoarcem, să-l lăsăm iarăşi pe cont propriu primăria de-acolo să facă ce vrea ea cu lacul, putem să ne întoarcem. Dacă nu, eu am rugămintea să spijiniţi! Că nu v-am cerut…, acesta este singurul proiect judeţean care putem să spunem că e al nostru. Noi am renunţat la toate din lipsa fondurilor. Nu mai putem să ne permitem nimic să gândim. Am zis că pornim pe POR de dezvoltare în jurul oraşelor. Din cauza sărăciei, am ajuns să împărţim exact la cele mai mici localităţi şi să scoatem din calcule exact oraşele, adică contrar propiei strategii. Am răspuns la Ghioroc şi la Sebiş. Spuneţi! Şi vă zic şi de Nădlac dacă mă lăsaţi dar..,
Dl Trifon Daniel: Atâta vroiam să vă spun. Înţeleg că fiecare solicitare are în spate o nevoie. Noi ceea ce facem aici este să prioritizăm aceste nevoi. Am înţeles argumentaţia dumneavoastră. Nădlacul a solicitat 5 puncte pentru a fi cofinanţate, ne rezumăm la unu pe care îl considerăm cel mai important şi eu nu cred că este cazul să…
Dl Cionca Iustin: Stai că îi răspund, numai să mă lase!
Dl Trifon Daniel: Să punem în contrapunere aceste propuneri. Fiecare comunitate are nişte nevoi,
Dl Cionca Iustin: Corect!
Dl Trifon Daniel: Noi trebuie să răspundem acestor nevoi.
Dl Cionca Iustin: Corect! Dar în limita posibilităţilor financiare.
Dl Trifon Daniel: Aşa, nu ştiu. Acum permiteţi o observaţie! Aşa puneţi problema ca şi cum ar fi minimale toate celelalte solicitări. Da, toate sunt importante. Asta vreau să subliniez. Toate inclusiv această remiză PSI care este foarte importantă pentru Nădlac. Vă mulţumesc!
Dl Cionca Iustin: Domnul Trifon, totalul solicitărilor, nu am aici documentaţia, e cam de grosimea aceasta. E 140 faţă de 11,8. Deci de 12 ori mai mult decât avem. Pornim de la o realitate, împărţim sărăcie. Vorbim despre unele localităţi care nu au bani decât pe primele 3 luni pentru salarii. Dumneavoastră dacă ar fi să alegeţi între remiza de la Nădlac, dacă vreţi intrăm pe detalii să vedeţi cât are bugetul Nădlacul, da? Şi să vedeţi cât au alţii. Vreţi să facem analiză comparativă? Eu când am împărţit banii aceştia să ştiţi că am luat în calcul multe aspecte şi am încercat să facem un echilibru. Pentru că Nădlacul are, beneficiază de o finanţare pentru drumul judeţean Pereg-Nădlac. Cât e valoarea domnul Bîlcea?
Dl Bîlcea Sergiu: Valoarea acestui drum care este în licitaţie în acest moment, o secundă vă rog să îl găsesc, este de 10 milioane lei.
Dl Cionca Iustin: Deci atâta primeşte Nădlacul, 10 milioane de lei. Dacă dumneavoastră ziceţi că nu, aceasta este prioritatea atunci vorbiţi cu primarul. Să ştiţi că eu m-am întâlnit cu primarul dumneavoastră şi dânsul mi-a spus că obiectivul cel mai important şi aici este domnul Ciceac, nădlăcan da? Care spune, drumul este mai important decât oricare obiectiv. Dacă am fi avut bani mai mulţi şi nu împărţeam astăzi decât suma aceasta ridicolă de 11,8 milioane adică 20% din TVA şi aveam sută la sută cum au alte judeţe, sigur că aveam alte sume de împărţit şi puteam discuta şi de alte obiective. Dar eu vă întreb: cât de corect este să discutăm astăzi că la unii le dai 50 de mii de euro, 100 de mii de euro şi aici vorbim de 2 milioane şi ceva de euro şi tot Nădlacul e nemulţumit?
Dl Trifon Daniel: Încă o dată. Chiar cred că toate solicitările şi dacă ar fi duble..,
Dl Cionca Iustin: Chiar cred şi eu asta!
Dl Trifon Daniel: …sunt justificate. Eu îmi susţin amendamentul!
Dl Cionca Iustin: De acord! Nici nu vreau să vă facem să vă răzgândiţi, dar vă dau nişte explicaţii!
Dl Trifon Daniel: Şi în ceea ce priveşte drumul, ştiu că l-am votat anul trecut.
Dl Cionca Iustin: Şi?
Dl Trifon Daniel: 2017. Vorbim acuma de 2018.
Dl Bîlcea Sergiu: Îi pot răspunde domnului consilier, este în procedură de licitaţie de mai bine de jumătate de an. Nu putem, nu avem dreptul să intervenim în nicio licitaţie, nici nu dorim. Din păcate vedeţi aceste licitaţii care sunt în acest moment şi au atras atenţia asupra lor, sunt de fapt bani puşi anul trecut din excedent aşa cum spuneau şi alţi consilieri şi aceşti bani rămân în excedent la sfârşitul anului. Pentru că unul din lucrurile care le-am spus şi poate că, colegii nu au avut răbdare, aşa cum este drumul Nădlac-Pereg sunt şi alte investiţii de infrastructură care sunt puse în excedent în total doar pe drumul din acest excedent de 53 de milioane, 34 de milioane sunt bani fără să luăm spitalul care este un alt subiect. 34 de milioane de lei sunt licitaţii în desfăşurare, în diferite stadii. Aşadar, nu există un excedent, există doar sume repartizate la sfărşitul anului. Este considerat un fond de rulment dacă doriţi.
Dl Cionca Iustin: Bun! Se numeşte excedent şi nu are rost să fugim de propietatea cuvintelor. Domnul Trifon, înainte de a supune la vot vreau să vă mai spun un lucru. Mi-ar fi plăcut să fiţi atât de convingător şi când va tăiat Guvernul 16 miliarde la Nădlac şi n-am auzit mâc! 16 miliarde! Vă dau lista dacă doriţi. Atât a tăiat de la Nădlac, da? Ştiţi asta! Şi nu v-am auzit să protestaţi la nivel naţional să spuneţi domnilor este inadmisibil să tăiaţi. Oraşul acesta intră în faliment! Să ştiţi că dacă …, Poftiţi? N-am înţeles!
Dl Trifon Daniel: Cu tot respectul, domnule preşedinte. Nu am de gând să intru în dezbaterea aceasta, ce face Guvernul. Noi suntem la Consiliul Judeţean Arad şi părerea..,
Dl Cionca Iustin: Şi dumneavoastră nu faceţi politică?
Dl Trifon Daniel: Facem politică dar nu în timpul şedinţei.
Dl Cionca Iustin: Sunteţi membru de partid, nu? Nu aţi ajuns aici independent.
Dl Trifon Daniel: Din punctul meu de vedere, aţi observat foarte bine, suntem plătiţi să fim aici.
Dl Cionca Iustin: Cu totii. Da. Corect!
Dl Trifon Daniel: Să ne facem treaba din punct de vedere administrativ. Aţi văzut că am avut şi înţelegere pentru ceea ce înseamnă sistemul medical din Arad, dar eu aş prefera să facem politică în timpul liber nu în timpul în care suntem aici.
Dl Cionca Iustin: Aoleo! Şi aici ce facem?
Dl Trifon Daniel: Aici facem administraţie. Cam asta ar trebui să facem.
Dl Cionca Iustin: Aici suntem independenţi?
Dl Trifon Daniel: Nu. Facem administraţie! Eu cel puţin aşa consider.
Dl Cionca Iustin: Domnul Trifon! Bine, am înţeles! Dumneavoastră faceţi administraţie. Eu fac şi politică, pentru că sunt membrul unui partid. Poftiţi?
Dl Sabău Gheorghe: La începutul mandatului, dumneavoastră aţi afirmat că veţi face în Consiliul Judeţean administraţie şi nu politică.
Dl Cionca Iustin: Fac administraţie. Da. Domnul Sabău, haideţi să nu facem aici pe fecioarele! Toţi sunteţi membri de partid. Uite, dumneavoastră veniţi cu bileţelul de acasă, să votaţi, să nu votaţi, astea sunt indicaţii de sus, da? Haideţi să fim serioşi. Trecem la vot. Cine este de acord cu amendamentul socialist al domnului Sulincean la toată lumea la fel? Îmi daţi voie să…, suntem în procedură.
Dl Sabău Gheorghe: (Neinteligibil)
Dl Cionca Iustin: Vă explic dacă vreţi! Vă fac o prezentare! Sergiu, mai prezinţi o dată pierderile, te rog frumos? Pregăteşte, domnul Sabău vrea să vadă.. la diverse, da. Te rog să pregăteşti şi la diverse discutăm.
Dl Gligor Ioan: Votul va fi capitalist sau cum?
Dl Cionca Iustin: Nu ştiu de ce presimt că o să fugiţi la diverse, dar eu vă pregătesc pentru că aşa este frumos. Cine este de acord cu amendamentul domnului Sulincean? Toată lumea la fel! 13 voturi (Butunoi Adrian Cătălin, Duruş Daniel – Sorin, Gligor Ioan, Ispravnic Cristian-Ilie, Lucaci Cornel – Ştefan, Manguci Cosmin Ciprian, Moţ Petru, Pădurean Petru, Pop Alin, Purcaru Mircea, Săbău Gheorghe, Sulincean Marius – Mircea, Trifon Daniel) Împotrivă? 19 voturi (Cionca Iustin – preşedinte, Bîlcea Ovidiu-Sergiu – vicepreşedinte, Boghicevici Claudia – vicepreşedinte, Ardelean Aurel, Boloni Gyorgy, Bozga Doru, Cadar Răzvan – Olimpiu, Ciceac Vasile, Crişan Corina – Anka, Feieş Cristian, Moşneag Vasile – Ovidiu, Pero Tamas, Plaveţi Ioan, Popa Garofiţa, Remeţan Florin, Retter Iosif, Stan Simona – Lucia, Ţolea Adrian – Florin şi Urzică Cristian – consilieri judeţeni) Abţineri? -.
Amendamentul domnului consilier judeţean Sulincean Marius a fost respins.
Cine este de acord cu amendamentul domnului Trifon? 13 voturi (Butunoi Adrian Cătălin, Duruş Daniel – Sorin, Gligor Ioan, Ispravnic Cristian-Ilie, Lucaci Cornel – Ştefan, Manguci Cosmin Ciprian, Moţ Petru, Pădurean Petru, Pop Alin, Purcaru Mircea, Săbău Gheorghe, Sulincean Marius – Mircea, Trifon Daniel) Împotrivă? 19 voturi (Cionca Iustin – preşedinte, Bîlcea Ovidiu-Sergiu – vicepreşedinte, Boghicevici Claudia – vicepreşedinte, Ardelean Aurel, Boloni Gyorgy, Bozga Doru, Cadar Răzvan – Olimpiu, Ciceac Vasile, Crişan Corina – Anka, Feieş Cristian, Moşneag Vasile – Ovidiu, Pero Tamas, Plaveţi Ioan, Popa Garofiţa, Remeţan Florin, Retter Iosif, Stan Simona – Lucia, Ţolea Adrian – Florin şi Urzică Cristian – consilieri judeţeni) Abţineri? -.
Amendamentul domnului consilier judeţean Trifon Daniel a fost respins
Dl Cionca Iustin:Şi acum votăm proiectul aşa cum a fost prezentat. Cine este pentru acest proiect de hotărâre? 19 voturi (Cionca Iustin – preşedinte, Bîlcea Ovidiu-Sergiu – vicepreşedinte, Boghicevici Claudia – vicepreşedinte, Ardelean Aurel, Boloni Gyorgy, Bozga Doru, Cadar Răzvan – Olimpiu, Ciceac Vasile, Crişan Corina – Anka, Feieş Cristian, Moşneag Vasile – Ovidiu, Pero Tamas, Plaveţi Ioan, Popa Garofiţa, Remeţan Florin, Retter Iosif, Stan Simona – Lucia, Ţolea Adrian – Florin şi Urzică Cristian – consilieri judeţeni) Împotrivă? 11 voturi (Butunoi Adrian Cătălin, Duruş Daniel – Sorin, Gligor Ioan, Ispravnic Cristian-Ilie, Lucaci Cornel – Ştefan, Manguci Cosmin Ciprian, Moţ Petru, Pădurean Petru, Pop Alin, Săbău Gheorghe, Sulincean Marius – Mircea) Abţineri? 2 voturi (Purcaru Mircea şi Trifon Daniel) Mulţumesc!
În temeiul art. 97 alin. (1) din Legea 215/2001-Legea administraţiei publice locale, republicată, Consiliul judeţean Arad, a adoptat
HOTĂRÂREA NR. 35/26.01.2018
privind repartizarea din impozitul pe venit pe anul 2018 a sumelor pentru echilibrarea bugetelor locale ale Municipiului Arad, oraşelor şi comunelor din Judeţul Arad precum şi pentru estimarea sumelor ce vor fi repartizate din cote defalcate din impozitul pe venit
şi TVA pentru anii 2019-2021
Punctul 25
Proiect de hotărâre privind aprobarea utilizării excedentului bugetar al anilor precedenţi pentru finanţarea secţiunii de dezvoltare în anul 2018.
Dl Cionca Iustin: Proiect de hotărâre privind aprobarea utilizării excedentului bugetar al anilor precedenţi pentru finanţarea secţiunii de dezvoltare în anul 2018. Domnul Sulincean, având în vedere răspunsul care vi l-am formulat, că nu putem să luăm bani din acest excedent să-i dăm pentru întreţinere, vă mai menţineţi amendamentul?
Dl Sulincean Marius: Amendamentul nu a trecut, domnule preşedinte. Nu am ce să menţin în acest moment, adică..,
Dl Cionca Iustin: Care amendament nu a trecut?
Dl Sulincean Marius: Păi amendamentul domnului Pop nu a trecut.
Dl Cionca Iustin: Domnul Sulincean, cred că nici acuma nu aţi înţeles. Domnu Moţ spunea…,
Dl Sulincean Marius: Ba da am înţeles, domnule preşedinte!
Dl Cionca Iustin: Domnul Moţ vă spunea că nu puteţi interveni pe amendamentul acela că era alt punct. Acuma discutăm despre excedent, doar aici puteaţi să îl propuneţi, de aceea v-am întrebat. Nu are nici o legătură cu amendamentul domnului Pop.
Dl Sulincean Marius: Domnule preşedinte, nu mai am ce să intervin pentru că amendamentul domnului Pop nu a trecut.
Dl Cionca Iustin: Dar de ce tot le legaţi? Acesta e excedent, acela era din întreţinere drumuri judeţene să meargă la drumuri comunale. Bine, am înţeles! Deci nu aveţi amendament. Mulţumesc! Vă rog domnul Manguci!
Dl Manguci Cosmin: Avem amendament domnul preşedinte.
Dl Cionca Iustin: Nu, dânsul. Aveţi în numele dânsului? Sau cum?
Dl Manguci Cosmin: În grupul ..,
Dl Cionca Iustin: Nu. Eu vă întreb acuma dacă dumneavoastră..,
Dl Manguci Cosmin: Grupul PSD are un amendament la punctul acesta.
Dl Cionca Iustin: Vă rog să îl formulaţi. Vorbeam cu domnul Sulincean, întrebam dacă îl susţine pe al dânsului.
Dl Manguci Cosmin: Înainte de a formula amendamentul, îmi place de conducere, eu sunt de puţin timp aici şi am vrut să vă spun lucrul acesta. Noi suntem puţin mai de la ţară. Îmi place de domnul vicepreşedinte, le ştie cam pe toate. Ceea ce nu e chiar aşa. Deranjează! Cel puţin pentru noi care suntem puţin mai sinceri, deranjează. Adică toate le ştiţi dumneavoastră, noi nu le ştim. Dumneavoastră sunteţi la guvernarea judeţului acesta cam de mult timp şi din păcate certaţi PSD-ul că nu avem drumuri, că nu avem, că nu avem, că nu avem…, Dar dumneavoastră trebuia să le faceţi! Şi nu le-aţi făcut ! Nu înţelegem de ce.
Dl Cionca Iustin: Vă explic!
Dl Manguci Cosmin: Vă rog!
Dl Cionca Iustin: Formulaţi amendamentul? şi după aceea vă răspundem la întrebări!
Dl Manguci Cosmin: Am modificat anexa dumneavoastră cu câteva modernizări pe drumuri judeţene. Atât este amendamentul nostru!
Dl Cionca Iustin: Doriţi să completăm câteva drumuri judeţene?
Dl Manguci Cosmin: Da.
Dl Cionca Iustin: Vă rog să le formulaţi care?
Dl Manguci Cosmin: Apateu-Mişca, Semlac-Şeitin-Nădlac, Sintea Mare-Şepreuş, Fîntînele-Lipova, Şiştarovăţ, Târnova-Dud-Tauţ, Mocrea-Chier-Târnova, Beliu-Tăgădău-Hăşmaş, Almaş-Dieci-Dezna. O să vă dăm anexa.
Dl Cionca Iustin: Acuma dumneavoastră puneţi întrebări şi dacă vă răspunde domnul Bîlcea …,
Dl Manguci Cosmin: Îmi cer scuze dacă…,
Dl Cionca Iustin: Dumneavoastră spuneţi, iar îmi răspunde domnul Bîlcea? Dacă pe el îl întrebaţi, cine să vă răspundă?
Dl Manguci Cosmin: Dumneavoastră, sigur! Nu domnul Bîlcea.
Dl Bîlcea Sergiu: Apreciez sinceritatea dumneavoastră domnule consilier şi vă dau un exemplu practic ca să nu mai intrăm în alte lucruri. Nu ştiu cât de mult v-aţi uitat peste lista de investiţii înainte de a promova acest amendament pe care îl apreciez. Dar dacă ar fi fost unul realist, atât la nivelul sumelor cât şi la nivelul documentaţiei, am fi avut un dialog înainte de această întâlnire şi pe fiecare drum în partea pentru că am vrut să le notez să le luăm dar am văzut că sunt destul de multe. Ascultaţi-mă până la capăt acuma, vă rog frumos! Nu preluaţi din obiceiurile altora! Aş vrea să vă spun că sunt anumite lucruri care le putem face din punctul nostru de vedere, al politicii pentru că politica trebuie să stabilească strategia şi finanţarea. Executivul pe care îl vedeţi acolo este cel care va stabili modul în care se va implementa această strategie. Din punctul nostru de vedere al politicului, am considerat că am venit în faţa dumneavoastră şi cu strategia şi cu finanţarea. În ce priveşte implementarea, de multe ori trebuie să îi ascultăm pe dânşii pentru că nici noi nu putem să facem ce vrem. Aşadar, dacă există deschiderea aceasta din partea dumneavoastră pe care nu am văzut-o la alţi colegi, noi vă aşteptăm să discutăm fiecare punct în parte şi vom vedea unde se…, şi vom explica bineînţeles, noi pe de-o parte dar şi aparatul din subordine, unde se pot face legal câteva lucruri, unde se pot marşa şi credeţi-mă aveţi toată deschiderea noastră, doar că am dori ca aceste lucruri să fie clare, deschise şi pe baza unor cifre, pentru că aţi văzut şi colegii dumneavoastră au fost foarte vocali în momentul în care am venit cu cifre. Cifrele nu ne pot minţi. Ele sunt aici, iar până a avea rezultate trebuie să trecem câteva etape şi nu sunt simple şi să vă dau un singur exemplu şi termin. Pista de biciclete între, pe care dorim să o, să o realizăm între Arad şi Pecica pe digul de la 3 Insule are ca timp de documentaţie, deci de a rezolva partea de documentare undeva la 1 an jumate, 1 an şi 8 luni fără alte lucruri care apar şi nu ştim şi timpul de realizare efectiv este 4 luni de zile. Deci v-am dau un singur exemplu să vedeţi unde ne situăm în anumite momente. De ce trebuie să muncim la ce înseamnă sistem. De ce am spus că legea achiziţiilor trebuie schimbată şi de ce nu, dacă chiar dorim o discuţie instituţionalizată între partide, pentru că până la urmă există partide şi nu trebuie să fugim de aceasta. Trebuie să vedem, să ne uităm pe cifre! Acesta este cel mai important lucru. Mulţumesc!
Dl Cionca Iustin: Vă rog domnule Manguci!
Dl Mangici Cosmin: Aşteptăm invitaţia dummneavoastră cu drag! Oricând! Doar că din păcate judeţul acesta arată într-un mod nu prea frumos şi mă refer, ştiţi foarte bine, drumuri…., nu vreau să spun despre drumul Dieci-Revetiş-Sebiş. Nu vreau să spun! Propabil că ştiţi cum este.
Dl Bîlcea Sergiu: Uitaţi, aţi deschis subiectul şi vă spun eu! Vă spun eu! Pentru că pe proiectul acesta naţional de dezvoltare locală am solicitat pe 7 drumuri judeţene finanţare şi nu sunt puţine. E adevărat că până acum s-a primit aprobare nu am semnat contractul pe 3. Drumul acesta de care spuneţi dumneavoastră Dieci-Revetiş, de fapt din Gurahonţ pleacă până la Buteni nu a fost prins în finanţare, iar având în vedere că suma pe care Guvernul României a alocat-o judeţului Arad pe drumuri comunale, judeţene este de 9 milioane, acest drum pe baza DALI-ului care deja este efectuat, costă undeva la 30 de milioane de lei. Deci faceţi dumneavoastră un pic cântarul! Cât primim şi cât trebuie să cheltuim. E adevărat că nici nu s-a putut.., şi vă răspund şi până la capăt cu acest drum nu s-a putut încadra în ce priveşte fondurile europene care deja sunt la maxim şi atunci rămâne ca în momentul în care ne punem la masă să şi vedem. Şi vă dau un ultim exemplu, dacă Ministrul Dezvoltării a participat la semnarea contractului pe PNDL pe drumurile judeţene din Timiş şi din Bihor, la Arad nu a venit şi să ştiţi că clarificările deja s-au trimis. Deja clarificările s-au trimis, deci v-am dat câteva exemple să închidem subiectul şi vă aşteptăm oricând dacă există deschiderea şi aş vrea să nu fie una personală, să fie una instituţională.
Dl Manguci Cosmin: Nu este personală. Repet, mă deranjează că vorbim doar despre astăzi. Noi vorbim în ultimii 15 ani.
Dl Cionca Iustin: Domnule Manguci, hai că vă răspund eu cu 15 ani în urmă!
Dl Manguci Cosmin: Ok!
Dl Cionca Iustin: Şi să vedeţi cât de falsă este problema. Vedeţi, datorită subfinanţării de care a beneficiat acest sector al drumurilor judeţene, indiferent de guvernare s-a ajuns în această situaţie. Uitaţi-vă să vedeţi pe alocări! Poate în unele guvernări să zicem că s-au dat mai mulţi bani, pe unele mai puţin, dar niciodată suficienţi. Plecăm de la realitatea că avem 1200 de km de drumuri judeţene. Calculaţi să vedeţi cât costă 1 km şi să vedeţi câte sute de ani avem nevoie pentru a moderniza drumurile noastre cu modestele sume pe care le primim de la Guvern. Noi dacă am fi oameni politici adevăraţi, am cere altceva. I-a uitaţi-vă în Ungaria! Ştiţi ce au făcut maghiarii? Le-au trecut toate drumurile cu finanţare de la Minister. Pentru că şi-au dat seama că autorităţile locale, fie ele judeţene, nu au forţa să pună la punct această infrastructură. Noi ce facem acuma? Ne certăm între noi care drum e mai important. Zic şi eu ca şi colegul Trifon. E vreun proiect care nu e important? Dumneavoastră aţi zis câteva. Vă garantez că dacă vă iau judeţul să vedeţi că sunt altele mai urgente de rezolvat. Însă când ai o sumă mică şi de-aici trebuie să plecăm.., domnul Gligor v-am remarcat, lăsaţi mâna jos! Dumneavoastră vorbiţi primul. Daţi-mi voie să-i răspund! Măcar atât, să comunicăm. Plecăm de la sumele care le avem. Noi nu am primit anul acesta nici 2 milioane. Anul trecut măcar ne-au dat 2 milioane de euro, anul acesta ne-au mai sancţionat, am primit mai puţin, deci sumele sunt din ce în ce mai mici. Ştiţi cât putem face cu 2 milioane de euro? Şi eu vă întreb, din ce bani să fac? Noi am accesat pe programul operaţional regional suma maximă cât poate să ia Aradul din prima sesiune. Pe transfrontalier am luat banii la 8 judeţe. Mai ştiţi vreo sumă? Pe PNDL am depus 7 şi eu nici măcar nu pot să fiu absurd să spun: domnule, trebuie să mi le dea toate 7! Înţeleg că ţara aceasta are mai multe judeţe, deşi uitaţi-vă că la Timiş le-a dat 10. Nouă ne-au dat 3, dar ne-au mai dat 2 spitale, putem să zicem cât de cât cineva s-a aplecat, chiar dacă este credit angajament şi o să îl plătim în viitor, nu contează. Important este să facem ceva. Însă pentru restul lucrărilor nu avem soluţie, dragi colegi. Vedeţi că noi discutăm acuma să mai mutăm din aceştia la drumurile comunale, că şi acelea sunt importante. Drumurile judeţene nu au finanţare. Aveţi curajul să cereţi Guvernului preluarea la finanţarea naţională? Să luăm modelul din Ungaria! Că tot timpul ne comparăm cu ei. Nu are nimeni curajul acesta! Toată lumea o lasă aici. Dar să ştiţi de acum, puteţi toată ziua să mă criticaţi că nu fac drumurile. Eu nu pot să fac drumuri decât în interiorul banilor pe care îi votaţi dumneavoastră şi pe care îi primim de la Bucureşti. Nici dumneavoastră nu puteţi să împărţiţi ceva ce nu aţi primit. Vreţi să ne minţim? Sigur, putem juca jocul acesta politic. Cionca nu a făcut drumurile sau Bîlcea şi dumneavoastră ne criticaţi acuma. Asta-i viaţa! Ne asumăm…,
Dl Bîlcea Sergiu: Domnul preşedinte!
Dl Cionca: Iustin: Ne asumăm! Dar vreau să înţelegeţi măcar colegial! Dacă nu sunt bani nu avem cum şi după aceea putem discuta şi de cum folosim drumurile acestea. Cât de mult respectăm tonajul. Da? Cât de mult ne sprijină poliţia ca să împiedice depăşirea de tonaj. Că ştim toţi ce se întâmplă. Dar şi drumurile acestea au o garanţie. Dacă nimeni nu respectă în ţara aceasta nimic, eu nu am pârghii să ştiţi! Eu nu pot să opresc o maşină fără poliţie. Vă tot spun de ani de zile lucrurile acestea, fiecare asteaptă, putem să tot cumpărăm. Mai cumpărăm anul acesta 2 cântare. Nu aveţi poliţie privată, dar înţelegeţi şi dumneavoastră că nici eu nu pot să forţez legea. Aceasta este! Domnul Gligor…,
Dl Bîlcea Sergiu: Domnul preşedinte! Înainte, domnul Gligor, numai 30 de secunde. Lângă dumneavoastră domnul Manguci, este domnul Ispravnic. Un om pe care îl cunosc de mult şi ştiu că e un om sincer. Aş vrea să vă spună care este bugetul, şi nu să ne spună nouă, ci dumneavoastră. Care este bugetul Companiei Naţionale de Drumuri, pe cele 4 judeţe pe care le are în subordine şi nu cred că are 1200? Fără să răspundeţi domnul Ispravnic, e o întrebare retorică! Care este bugetul pe care îl are dânsul, mai ales că pe judeţul Arad are undeva peste un pic de 200 de km de drum judeţean şi dacă punem bugetul, eu cred că bugetele sunt undeva egale, ca să vedeţi dimensiunea. Drumurile naţionale au un buget asemănător cu judeţul, cu UAT Arad că tot discutam şi km de drum e diferenţa enormă. De la 250 dacă nu greşesc până la 1200. Şi nu trebuie să-mi răspundeţi domnul Ispravnic să nu intrăm într-o discuţie pentru că nu…,
Dl Ispravnic Cristian: Vă pot răspunde dacă doriţi!
Dl Bîlcea Sergiu: Vă rog!
Dl Ispravnic Cristian: Compania de Drumuri Naţionale în Arad, ca să nu discutăm de Timiş că nu ne înteresează aici. La ora actuală are pasajul în lucru cu 9 milioane de lei şi mai are pasajul doi care se va începe anul acesta cu 25 de milioane de lei. Totodată vom repara DN 76 care este în nordul judeţului bucată de 15 km în judeţul Arad care e în licitaţie dar care sper că în primăvară să semnăm contractul.
Dl Bîlcea Sergiu: Suma totală care este? Care o are Aradul în acest momentu cu tot cu întreţinere.
Dl Ispravnic Cristian: Deci, Compania Naţională pe Arad, în anul acesta are alocat 9 milioane cu 25 de milioane şi pe DN 76 cred că 14 milioane sau…,
Dl Bîlcea Sergiu: Domnul Manguci! Deci noi pe drumuri avem 9 milioane..,
Dl Cionca Iustin: Din cam 50 de milioane totalul? Mai mult?
Dl Bîlcea Sergiu: Domnul Manguci, ca să vedeţi…,
Dl Gligor Ioan: Să înţeleg că nu doriţi pasajele sau ce?
Dl Bîlcea Sergiu: UAT Arad…,
Dl Gligor Ioan: Că nu înţeleg!
Dl Bîlcea Sergiu: UAT Arad are 9 milioane de lei, domnule! Nu zic că e un lucru rău, dar am făcut o diferenţă să vedeţi că lucrurile nu sunt foarte simple. Mulţumesc!
Dl Manguci Cosmin: Domnul vicepreşedinte, cred că aţi înţeles ce am vrut eu să spun mai devreme. Nu doar PSD, PSD, PSD, PSD. Mai opriţi-vă puţin!
Dl Bîlcea Sergiu: Dar dumneavoastră aţi înţeles?
Dl Manguci Cosmin: Mai uitaţi-vă puţin şi în spate! Mai uitaţi-vă puţin! Nu doar PSD, PSD. Nu e aceasta problema judeţului Arad! Ştiţi foarte bine la ce mă refer! Am spus să vă mai calmaţi puţin şi să vă mai uitaţi şi în spate! La ce nu aţi făcut dumneavoastră.
Dl Bîlcea Sergiu: Eu sunt foarte calm! Dar eu v-am dat o imagine…,
Dl Manguci Cosmin: Atât!
Dl Bîlcea Sergiu: Despre ce înseamnă o finanţare pe 200 km şi una pe 1200.
Dl Manguci Cosmin: Domnule vicepreşedinte, imaginea judeţului dumneavoastră aţi făcut-o! Nu noi!
Dl Bîlcea Sergiu: Sunt cam tânăr să fac…,
Dl Manguci Cosmin: Vă rog!
Dl Bîlcea Sergiu: Imaginea judeţului Arad.
Dl Manguci Cosmin: Vă mulţumesc!
Dl Cionca Iustin: Domnul Gligor!
Dl Gligor Ioan: Domnule preşedinte, eu am o întrebare la care doresc să răspundeţi! Nu ca şi domnul Bîlcea! Nu e retorică. Să-mi spuneţi în mandatul dumneavoastră de parlamentar, ce aţi intreprins? Ce aţi făcut? Atât de răi sunt aceştia, parlamentarii de acuma şi dumneavoastră aţi fost extraordinar de bun.
Dl Cionca Iustin: Aţi auzit de autostrăzi? Haideţi, dacă vreţi domnule! Numai puţin. Eu mă bucur că mă întrebaţi, haideţi să vă răspund!
Dl Gligor Ioan: Dumneavoastră aţi adus banii pentru autostrada din Arad?
Dl Cionca Iustin: Domnule, noi am făcut …, uite e bine că m-aţi întrebat că şi aşa nu ştiţi. Deci noi am schimbat legea exproprierii pentru că din cauza aceasta era un blocaj …
Dl Gligor Ioan: Dumneavoastră personal, eu aici discut despre (Neinteligibil)
Dl Cionca Iustin: Ascultaţi-mă!
Dl Gligor Ioan: Nu dumneavoastră personal. V-am întrebat personal.
Dl Cionca Iustin: Eu personal…, Mă ascultaţi?
Dl Gligor Ioan: Vă ascult, dar spuneţi-mi personal, nu ce s-a făcut!
Dl Cionca Iustin: Staţi că omul este curios, să-i răspundem! Deci, eu personal am fost membru în comisia juridică. Am votat legea exproprierii şi am găsit soluţie să nu mai fie acel blocaj. Vă amintiţi cu….,vă amintiţi?
Dl Gligor Ioan: Vă rog frumos dacă se poate! Dacă nu, nu îmi răspundeţi atunci!
Dl Cionca Iustin: Ziceţi-mi ce să vă răspund?
Dl Gligor Ioan: Pentru Arad, concret. Aţi făcut ceva sau nu?
Dl Cionca Iustin: Mă lăsaţi să vă zic? Aţi auzit de autostrăzi? Ceea ce nu aţi făcut dumneavoastră, că dumneavoastră sunteţi pe minus.
Dl Gligor Ioan: Trebuia să mai facem o autostradă în Arad ?
Dl Cionca Iustin: Faceţi…,
Dl Gligor Ioan: Păi dacă aţi făcut una.
Dl Cionca Iustin: Domule faceţi drumurile! Auziţi, daţi-ne bani de drumuri judeţene! Eu v-am răspuns ce am eu de făcut! Dar dacă m-aţi întrebat, lăsaţi-mă să răspund că poate sunt colegi care nu ştiu! Noi am votat legea exproprierii şi am deblocat. Erau acei propietari de terenuri care dacă nu le dădeai cât vroiau ei, nu te lăsau să treci peste teren. Am modificat legea şi ştiţi foarte bine. Astăzi terenul se plăteşte cu o sumă de bani făcută de un evaluator şi dacă nu îţi convine te judeci. Dar terenul ţi l-am luat…,
Dl Gligor Ioan: Sper că nu sunteţi în faza aceasta că nu vreţi nimic doar să vă lăudaţi!
Dl Cionca Iustin: Şi lucrarea am deblocat-o. Apoi, am modificat legea cu descărcarea arheologică care iarăşi dusese la blocaje foarte mari în aceste investiţii. Nu în ultimul rând, am alocat finanţe pentru documentaţiile tehnice şi pentru începerea lucrărilor. Apoi am organizat licitaţiile domnule, Guvernul susţinut de noi şi…,
Dl Gligor Ioan: Câţi km s-au făcut concret atunci, dacă tot mă duceţi în altă parte?
Dl Cionca Iustin: Toţi km care există.
Dl Gligor Ioan: Câţi km de drumuri judeţene s-au făcut atunci?
Dl Cionca Iustin: Ascultaţi-mă! Toţi!
Dl Cionca Iustin: Nu s-au făcut atunci drumuri judeţene?
Dl Gligor Ioan: Care?
Dl Cionca Iustin: Domule, eu vă spun dumneavoastră!
Dl Gligor Ioan: Intervenţia dumneavoastră! Deci dumneavoastră aţi intervenit? Că atât îi criticaţi pe parlamentarii aceştia!
Dl Cionca Iustin: Domnul Gligor, prin intervenţia mea, dacă m-aţi întrebat ca parlamentar. Prin votul meu s-a dat acest instrument de lucru Guvernului Boc pe care atât îl blamaţi şi din tăierile care s-au făcut, ca să-i răspund şi domnului Sulincean, s-au făcut aceste investiţii. Fără aceşti bani nu am fi făcut asta. Voi aţi văzut numai terenuri în pantă şi nu ştiu ce, dar aceste autostrăzi nu le-aţi văzut! Să ştiţi că aceste pasaje care sunt monumentul neputinţei PSD, au fost începute de noi pe această criză. Nu aţi fost în stare să terminaţi bucăţica aia că a trebuit să schimbaţi constructorul că era firmă, auziţi, nu ştiu a cui! Şi v-aţi certat după aceea care firmă să ia lucrarea .
Dl Ispravnic Cristian: A fost constructor ales de dumneavoastră şi de Falcă.
Dl Cionca Iustin: Domnul director!
Dl Ispravnic Cristian: Firma aleasă de Falcă, domnul Cionca. Firma aleasă de PNL şi de PDL nu de noi!
Dl Cionca Iustin: De noi a fost aleasă?
Dl Ispravnic Cristian: Bineînţeles!
Dl Cionca Iustin: Domnule dumneavoastră alegeţi firme? Domnule, credeţi că este ca la dumneavoastră?
Dl Sabău Gheorghe: Mai rău!
Dl Cionca Iustin: Aşa credeţi?
Dl Duruş Daniel: Domnule preşedinte, nu vreţi să trecem la vot?
Dl Cionca Iustin: Nu, dar vedeţi că sunt acuzaţii grave aici!
Dl Duruş Daniel: Să terminăm o dată cu şedinţa aceasta!
Dl Cionca Iustin: Deci eu nu am nici o legătură cu firma aceasta şi cred că dumneavoastră confundaţi partidele. Da?
Dl Ispravnic Cristian: Domnul preşedinte!
Dl Cionca Iustin: Deci, lucrările la voi se dau aşa … La noi sunt licitaţii.
Dl Ispravnic Cristian: Sunt prea vechi în politică să vă confund, domnule Cionca!
Dl Cionca Iustin: Poftiţi?
Dl Ispravnic Cristian: Sunt prea vechi în politică să vă confund!
Dl Cionca Iustin: Ce sunteţi?
Dl Ispravnic Cristian: Sunt prea vechi în politică să vă confund!
Dl Cionca Iustin: Dar spuneţi concret! Uite, este presa de faţă, vă rog să spuneţi!
Dl Ispravnic Cristian: Mulţumesc! Nu. Lăsaţi!
Dl Cionca Iustin: Ce legătură am eu cu firma nici nu ştiu cum?
Dl Ispravnic Cristian: Dar nu am spus eu că aveţi dumneavoastră!
Dl Cionca Iustin: Aţi zis! Dumneavoastră şi…,
Dl Ispravnic Cristian: Partidul dumneavoastră a dat aceste lucrări unor firme de casă. Atât am spus eu!
Dl Cionca Iustin: Nu. Staţi puţin Acestea sunt acuzaţii
Dl Bîlcea Sergiu: (Neinteligibil)
Dl Ispravnic Cristian: (Neinteligibil)
Dl Purcaru Mircea: (Neinteligibil)
Dl Cionca Iustin: Păi staţi puţin, mă întreabă ce am făcut, îi răspund! Nu au înţelepciunea să te şi asculte! Domnule, mie mi-ar fi şi ruşine după 5 ani în care nu aţi fost în stare să terminaţi pasajele mai vorbiţi despre ele! 5 ani din viaţa noastră! Aţi chinuit tot poporul..,
Dl Remeţan Florin: Domnule preşedinte, vreţi să votăm bugetul sau nu? Vă rog frumos! Plecăm de aici!
Dl Cionca Iustin: Aţi chinuit tot poporul.., acesta care a trecut pe acolo şi mai vorbiţi de realizări. Haideţi să avem totuşi o limită!
Dl Purcaru Mircea: Domnule preşedinte, problema pasajelor este una veche şi ştiţi foarte bine că problemele administrative pe care le-aţi întâmpinat dumneavoastră le întâmpinăm şi noi în momentul de faţă.
Dl Cionca Iustin: Nu vedeţi ce gândire au? Că a fost firma noastră şi de aceea trebuia îndepărtată.
Dl Purcaru Mircea: Acestea sunt acuze aşa aruncate aiurea.
Dl Cionca Iustin: Haideţi să fim serioşi!
Dl Purcaru Mircea: Sistemul este foarte stufos.
Dl Cionca Iustin: Auziţi, domnul director, dacă aveţi de acestea, la procuratură, nu aici!
Dl Purcaru Mircea: Sunt acuze nefondate.
Dl Cionca Iustin: La statul paralel, cum ziceţi dumneavoastră! De abia aştept! Sunt atât de relaxat! Vedeţi ce faceţi dumneavoastră să nu ajungeţi peste câţiva ani şi dumneavoastră pe acolo. Deci încheiem subiectul? Există alte intervenţii? Domnul Sabău!
Dl Sabău Gheorghe: Am vrut numai să vă întreb: legea cu exproprierile a votat-o şi PSD-ul sau nu?
Dl Cionca Iustin: Cred că da!
Dl Sabău Gheorghe: Bun! Ca să nu vă mai…,
Dl Cionca Iustin: Dar staţi puţin, am fost la guvernare. Ce importanţă are?
Dl Sabău Gheorghe: Dacă nu vota şi nu trecea ce era?
Dl Cionca Iustin: Păi nu ştiu, cred că eram la guvernare împreună atunci, dacă mă întrebaţi pe mine.
Dl Sabău Gheorghe: Nu dar, vă atribuiţi nişte merite pe care nu le aveţi.
Dl Cionca Iustin: Păi staţi domnule, eu eram în comisia.., domnule staţi puţin! Eu eram în comisia juridică, domnul Gligor m-a întrebat, i-am răspuns. Dacă îi spuneam nu am făcut nimic spuneaţi: ai văzut că nu a făcut nimic? Da? Acum nu mă întrebaţi de PSD ce a făcut: Scuzaţi-mă! Văd că aveţi dumneavoastră grijă de PSD, eu vorbesc de mine. Mai aveţi întrebări?
Dl Remeţan Florin: Domnule preşedinte votăm bugetul?
Dl Cionca Iustin: Domnul Remeţan, dacă m-a întrebat ce am făcut omul, trebuie să îi răspund! Bun! Avem un amendament. Avem un amendament, domnul Sabău haideţi să..,
Dl Remeţan Florin: Da faceţi conferinţă de presă!
Dl Sabău Gheorghe: (Neinteligibli).
Dl Cionca Iustin: Gata am stabilit! Facem conferinţă împreună şi lămurim problema asta cu exproprierea. Avem un amendament al domnului Manguci. Cine este pentru acest amendament? 13 voturi (Butunoi Adrian Cătălin, Duruş Daniel – Sorin, Gligor Ioan, Ispravnic Cristian-Ilie, Lucaci Cornel – Ştefan, Manguci Cosmin Ciprian, Moţ Petru, Pădurean Petru, Pop Alin, Purcaru Mircea, Săbău Gheorghe, Sulincean Marius – Mircea, Trifon Daniel) Împotrivă? 19 voturi (Cionca Iustin – preşedinte, Bîlcea Ovidiu-Sergiu – vicepreşedinte, Boghicevici Claudia – vicepreşedinte, Ardelean Aurel, Boloni Gyorgy, Bozga Doru, Cadar Răzvan – Olimpiu, Ciceac Vasile, Crişan Corina – Anka, Feieş Cristian, Moşneag Vasile – Ovidiu, Pero Tamas, Plaveţi Ioan, Popa Garofiţa, Remeţan Florin, Retter Iosif, Stan Simona – Lucia, Ţolea Adrian – Florin şi Urzică Cristian – consilieri judeţeni) Abţineri? -. Ghinion domnul Manguci, nu a trecut. Data viitoare!
Amendamentul domnului consilier judeţean Manguci Cosmin Ciprian a fost respins.
Dl Butunoi Adrian: Sper că nu vă apucaţi de meditaţii şi dumneavoastră domnule preşedinte!
Dl Cionca Iustin: Nu am înţeles.
Dl Butunoi Adrian: Sper că nu vă apucaţi de meditaţii.
Dl Cionca Iustin: Nu, poate îmi traduceţi, nu înţeleg. Cine este pentru proiect fără amendament? 19 voturi pentru (Cionca Iustin – preşedinte, Bîlcea Ovidiu-Sergiu – vicepreşedinte, Boghicevici Claudia – vicepreşedinte, Ardelean Aurel, Boloni Gyorgy, Bozga Doru, Cadar Răzvan – Olimpiu, Ciceac Vasile, Crişan Corina – Anka, Feieş Cristian, Moşneag Vasile – Ovidiu, Pero Tamas, Plaveţi Ioan, Popa Garofiţa, Remeţan Florin, Retter Iosif, Stan Simona – Lucia, Ţolea Adrian – Florin şi Urzică Cristian – consilieri judeţeni) Împotrivă? 12 voturi (Butunoi Adrian Cătălin, Duruş Daniel – Sorin, Gligor Ioan, Ispravnic Cristian-Ilie, Lucaci Cornel – Ştefan, Manguci Cosmin Ciprian, Moţ Petru, Pădurean Petru, Pop Alin, Săbău Gheorghe, Sulincean Marius – Mircea, Trifon Daniel) Abţineri? 1. (Purcaru Mircea) Deci vă rog să consemnaţi că PSD şi ALDE votează împotriva excedentului bugetar pentru investiţiile pe care le avem în derulare. Ne asumăm singuri ce proiecte avem.
În temeiul art. 97 alin. (1) din Legea 215/2001-Legea administraţiei publice locale, republicată, Consiliul judeţean Arad, a adoptat
HOTĂRÂREA NR. 36/26.01.2018
privind aprobarea utilizării excedentului bugetar al anilor precedenţi pentru finanţarea secţiunii de dezvoltare în anul 2018
Punctul 26
Proiect de hotărâre privind adoptarea bugetului general de venituri şi cheltuieli al Judeţului Arad pe anul 2018.
Dl Cionca Iustin: Proiect de hotărâre privind adoptarea bugetului general de venituri şi cheltuieli al Judeţului Arad pe anul 2018. Intervenţii? Aveţi intervenţii, că nu am înţeles?
Dl Moţ Petru: Da, da, da, sigur!
Dl Cionca Iustin: Păi hai să ne înscriem la cuvânt, frumos. Cine e primul? Plaveţi? Cine? Moţ. Cine? Acum nu o să mă rog de dumneavoastră, vreţi să …,
Dl Moţ Petru: Oricare dintre noi, nu e o problemă.
Dl Cionca Iustin: Sulincean, altcineva? Păi nu pot să scriu oricare, îmi daţi un nume? Sulincean! Altcineva? Domnul Plaveţi!
Dl Moţ Petru: Moţ!
Dl Cionca Iustin: Şi Moţ?
Dl Moţ Petru: Da. sigur!
Dl Cionca Iustin: Altcineva? Plaveţi! Vă rog, domnul Sulincean!
Dl Sulincean Marius: Domnule preşedinte, am văzut că din nou pe bugetul general avem la Centrul Cultural Judeţean în jur de 2.300.000 pentru evenimente culturale. Am discutat de proiect şi la comisii şi mi-aş dori un amendament prin care să luăm de acolo 100 de mii de lei adică un miliard lei vechi pe care să-i punem pentru finanţarea unui studiu de fezabilitate pentru podul pe care a avut domnul Remeţan, dacă îmi amintesc bine un memoriu depus anul trecut prin septembrie-octombrie pentru podul peste Crişul Alb din satul Vărşand comuna Pilu, judeţul Arad, spre localităţile Iarmata Neagră şi Zerind.
Dl Cionca Iustin: Mai spuneţi o dată suma?
Dl Sulincean Marius: 100 de mii de lei.
Dl Cionca Iustin: 100 de mii, ştiţi de ce vă întreb? Pentru că în amendamentul care l-am primit de la comisie cereaţi 1.300.000 lei.
Dl Sulincean Marius: Nu. 100.000 lei pentru un studiu de fezabilitate pentru…, am văzut că avem bani pentru demolarea acestui pod, nu văd de ce nu am pune bani şi pentru un studiu de fezabilitate să mergem să finanţăm acest proiect.
Dl Cionca Iustin: Am înţeles!
Dl Bîlcea Sergiu: Domnul Sulincean!
Dl Cionca Iustin: Numai puţin!
Dl Sulincean Marius: Şi tot de la..nu am terminat domnul Bîlcea, vă rog mult. Şi tot de la evenimente culturale unde încă o dată vă spun, avem 2 milioane 300 de mii de lei, nu văd de ce nu am lăsa acolo în jur de 1 milion de lei. Asta ca şi propunere, urmând ca diferenţa până la 2 milioane 300 să o redistribuim eventual spre Spitalul Judeţean unde cred că am avea mare nevoie. Sunt conştient că suntem în anul Centenarului, o să avem bani pentru a finanţa o cheltuială pentru evenimente legate de Centenar, toate UAT-urile o vor face. Consider că 1 milion de lei ar fi suficienţi pentru aceste evenimente.
Dl Cionca Iustin: Vă rog, domnul vicepreşedinte!
Dl Bîlcea Sergiu: Domnul Sulincean, trebuie să recunosc că poate acesta este printre puţinele puncte la care suntem de acord. Este adevărat că acel pod de la Vărşand, în acest moment trebuie să avem o rezolvare pentru el. Dar în acest moment cred că ne-am grăbi să stabilim o sumă. După ce vom finaliza demolarea acestui pod care nu mai prezintă siguranţă rutieră, aparatul de specialitate va veni cu o sumă. Nu ştiu dacă 100.000 de lei e suficient sau nu pentru o asemenea investiţie. Nu putem deschide două cheltuieli bugetare pentru acelaşi obiectiv, deci trebuie să finalizăm prima oară demolarea acestui pod, după care vom veni în faţa dumneavoastră cu un proiect de hotărâre. Diferenţa dintre proiect de hotărâre şi hotărârea adoptată o cunoaştem deja. Pentru a avea o investiţie acolo pe acest drum mai există o problemă. Problema proprietăţii Consiliului Judeţean pe lăţimea drumului între localitatea Iermata Neagră şi Vărşand şi va trebuie să o discutăm la momentul respectiv. Deci, eu vă propun! Unu. Sunt de acord cu iniţiativa dumneavoastră. Doi. În momentul în care am finalizat această demolare a obiectivului, să venim în faţa dumneavoastră cu un cost corect, dar şi cu o strategie de finanţare. Pentru că aşa cum îi explicam domnului Manguci, atâta timp cât doar 9 milioane primim şi aţi văzut ce înseamnă drumurile naţionale ca sumă, ar trebui să îi găsim o sursă de finanţare, eu sper europeană sau guvernamentală, nu din fonduri proprii. Deci, unu. Sunt de acord! Doi. În momentul în care vom finaliza de a demola podul, venim în faţa dumneavoastră cu suma corectă pentru SF. Mulţumesc!
Dl Cionca Iustin: Domnul Sulincean, doriţi să mai interveniţi? Vă rog!
Dl Sulincean Marius: Domnule vicepreşedinte, în sfârşit am căzut şi noi o dată de acord pe o anumită chestiune, din păcate a urmat un dar. Mă surprindeţi de fiecare dată. La dumneavoastră totul este cu vom face. Vom, cândva, în viitor. Vom asfalta drumurile judeţene, vom întreţine drumurile judeţene, vom bugeta Spitalul Judeţean, vom asfalta 100 de străzi în municipiul Arad. Când o să le facem? Ne vorbeaţi de 1200 de km domnule preşedinte şi uitaţi faptul că sunteţi la guvernarea acestui judeţ de 17 ani.
Dl Cionca Iustin: Nu uităm, suntem mândri de asta!
Dl Sulincean Marius: Din nefericire da, aici am ajuns. Avem 1200 de km de drumuri judeţene din care 200 de km şi la această oră sunt ca şi acum 100 de ani, de pământ. Practicabile ar fi cam douăsute din treioptsute, sunt din nou aşa cum sunt. Guvernul României da, a alocat arădenilor pentru că arădenii sunt respectaţi pe proiecte guvernamentale CNADNR 50 milioane de lei pe pasaje, pe ce a mai alocat. Da, avem proiecte pe PNDL. Din nefericire pentru noi şi aceste proiecte pe PNDL aprobate, din câte am aflat nu avem nici la această oră nici măcar licitate proiectele tehnice ca să putem să dăm drumul la licitaţii. Nu ştiu, să-mi doresc…?
Dl Cionca Iustin: Domnul Sulincean!
Dl Gligor Ioan: V-aţi îndrăgostit domnul Bîlcea, de domnul Sulincean?
Dl Cionca Iustin: Dumneavoastră chiar vreţi un dialog acum cu domnul Bîlcea?
Dl Sulincean Marius: Nu dar, am tot ascultat destul de atent şi…,
Dl Cionca Iustin: Nu, dar văd că tot la două vorbe îl pomeniţi.
Dl Sulincean Marius: Auziţi, până la urmă…,
Dl Cionca Iustin: Uite, eu chiar vă suspectez că aveţi un blat aici! Dumneavoastră vă înţelegeţi, vezi că zic eu aia, tu să-mi răspunzi cealaltă. Haideţi să nu abuzăm de timpul celorlalţi!
Dl Sulincean Marius: Mi-aş dori, ca să concluzionez şi închei cu această ocazie. Mi-aş dori domnule vicepreşedinte, la un moment dat să spunem şi am făcut. Din nefericire pentru dumneavoastră au trecut aproape 2 ani, încă sunteţi la stadiul vom face.
Dl Bîlcea Sergiu: Domnul preşedinte, scurt vreau să răspund domnului consilier!
Dl Cionca Iustin: Te rog! Că după aceea vreau eu să spun că nu vom face, dar… vă explic de ce!
Dl Bîlcea Sergiu: Eu spun că lucrurile stau altfel. Domnul consilier, suma aprobată pentru demolarea podului de la Vărşand este de anul trecut, ceea ce este licitaţie. Nu vreau să fac nereguli şi nu depinde de mine. Dacă doriţi ca licitaţiile să meargă mai rapid şi să nu avem aceleaşi probleme ca să licităm cele două pasaje, 6 ani de zile, schimbaţi legea că sunteţi la guvernare. Doi la mână, 100 de străzi în Arad continuă proiectul. Trei la mână, din nou sunteţi neinformat şi veniţi nepregătit. Ministerul Dezvoltării în acest moment pe Programul Naţional de Dezvoltare Locală are DALI-ul la dispoziţie. A cerut clarificări, suntem în regulă. Nu putem demara proiectul tehnic, pentru că dacă demarăm proiectul tehnic trebuie să asigurăm finanţarea din fondurile noastre. Aşa că vă sugerez să veniţi pregătit, nu sunteţi la primul mandat şi dacă doriţi să ridicaţi mingi la fileu, ridicaţi mingi arădenilor pentru că suma pe cote defalcate din TVA în bugetul Consiliului Judeţean este 0. Aşadar, când faceţi retorică politică pentru că nu aţi mai discutat la punctul acesta vă rog să veniţi pregătit! Total nepregătit! Vă mulţumesc!
Dl Cionca Iustin: Da. Multumesc frumos! Domnul Sulincean, ca să nu înţelegeţi cu dar, virgulă, că vom face, vă spun eu că nu vom face. Şi vă spun pentru că ce propuneţi dumneavoastră este ilegal. O dată este ilegal pentru că dumneavoastră nu aţi citit legea achiziţiilor! E stufoasă. Ştiu că nu aveţi timp de…, şi nici nu sunteţi obligat să o citiţi. Dar măcar întrebaţi! Legea achiziţiilor ne cere ca acel compartiment de specialitate să evalueze. Există nişte metode cum se evaluează această lucrare şi ei vin cu referatul. Dumneavoastră puteţi să faceţi solicitare compartimentului de specialitate, ei estimează suma şi după aceea vin cu propunerea. Al doilea motiv pentru care nu putem să votăm amendamentul dumneavoastră şi eu sper ca dumneavoastră să vi-l retrageţi după ce vă spun, este faptul că la Centrul Cultural, toate activităţile sunt bugetate separat. Dumneavoastră ar fi trebuit să veniţi acum să ne spuneţi, cum a făcut domnul Trifon, colegul dumneavoastră. Eu propun să luăm bani de acolo să îi propun dincolo. Eu aştept din partea dumneavoastră să reformulaţi amendamentul. Să-mi spuneţi de unde iau aceşti 100 de mii, de pe care activităţi? Şi eu vă propun dacă vreţi de unde să tai, numai să fiţi de acord.
Dl Sulincean Marius: De pe evenimente culturale. Din acelea 2 milioane 300 lei.
Dl Cionca Iustin: La care? Eu mi le notez.
Dl Sulincean Marius: Vă las pe dumneavoastră ca să le alegeţi. Probabil că ştiţi la care puteţi să renunţaţi.
Dl Cionca Iustin: Domnul Sulincean, acum sunteţi de rea credinţă?
Dl Sulincean Marius: Domnule preşedinte, atâta timp cât îmi spuneţi dumneavoastră că nu putem să punem bani pe un studiu de fezabilitate, noi, care la această oră, prin votul nostru, până la urmă împărţim bugeţul Judeţului Arad.
Dl Cionca Iustin: Păi haideţi să îi dăm afară pe funcţionari că decidem noi singuri fără ei!
Dl Sulincean Marius: Domnule preşedinte, îmi cer scuze! Dumneavoastră m-aţi acuzat că nu am citit legea achiziţiilor publice, probabil că aşa o fi fost.
Dl Cionca Iustin: Dar dacă aşa spune legea, o respectăm?
Dl Sulincean Marius: Eu zic să ne mai întrebăm şi colegii, conducători de UAT-uri din judeţ. Şi după câte ştim, ei la această oră îşi împart bugetele lor pe proiecte de investiţii şi cred că nu are rost ca să mai dezbatem pe acest proiect, dar îmi susţin amendamentul la acest proiect de hotărâre.
Dl Cionca Iustin: Domnul Sulincean, dar dacă vreţi să îi susţineţi, formulaţi-l clar, că eu nu am cum să votez aşa la plesneală! Luăm 100 de mii! De unde?
Dl Sulincean Marius: Domnule preşedinte, să ştiţi că amendamentul dacă nu doriţi să îl supuneţi la vot este că aşa doriţi dumneavoastră, dar să ştiţi că acest amendament a trecut şi prin comisii şi la comisia din care fac parte a trecut.
Dl Cionca Iustin: La care comisie a trecut?
Dl Sulincean Marius: La comisia de urbanism.
Dl Cionca Iustin: Păi nu sunteţi de specialitate, scuzaţi-mă! La cultură trebuia să îl susţineţi. Păi dacă luaţi bani de la un buget, de la o activitate de la Centrul Cultural, scuzaţi-mă! Dar nu e nici o părere. Vă spun acum. Aţi greşit! Nu e nici o problemă. Suntem dispuşi să aşteptăm să ne spuneţi care acţiuni să le tăiem. Ele sunt bugetate separat. Aşa le-aţi votat! Spuneţi-mi, tăiem de la Moneasa, nu ştiu, „Festivalul clătitelor” sau tăiem nu ştiu, de la „Drumul vinului” toate activităţile de pe „Drumul vinului” sau de la localitatea nu ştiu care, ziua localităţii sau Centenarul!
Dl Sulincean Marius: Ce ar fi să tăiem de la toate suma de 1.300.000 lei, adică adunăm suma totală cât au fiecare, facem în procente şi tăiem gradual la fiecare dintre aceste evenimente dacă altfel nu putem. Uitaţi, fac propunerea ca să tăiem de la toate evenimentele gradual, toate să se încadreze în limita sumei de 1 milion de lei noi.
Dl Cionca Iustin: Bun! Deci domnul Sulincean propune să tăiem toate activităţile judeţului. Dacă sunt intervenţii pe amendament? Cum în altceva? A spus să taie de la toate activităţile judeţului suma aceasta.
Dl Sulincean Marius: Domnule, da!
Dl Cionca Iustin: În mod egal.
Dl Sulincean Marius: Rămânând 1 milion de lei pe toate activităţile.
Dl Cionca Iustin: Eu ce am spus? Nu am spus toate, ar fi culmea acuma! Să tăiem de la toate activităţile suma aceasta. Am înţeles! Claudia!
Dna Boghicevici Claudia: Deci, domnule consilier, cu tot respectul pe care vi-l port, vreau să vă informez că fiecare sumă pe fiecare activitate a fost fundamentată. „Drumul vinului” e un proiect discutat cu primarii în fiecare an. Nu putem tăia un procent 10% din acel proiect pentru că omul şi-a fundamentat, primarul şi-a fundamentat activităţile. Nu este o gândire corectă. Ceea ce vă propunea domnul preşedinte este în regulă. Spuneţi dumneavoastră care activităţi să le scoatem cu totul? Atât!
Dl Sulincean Marius: Doamna vicepreşedintă, cu tot respectul, dacă ne referim la activităţile de pe „Drumul vinului” ele ar fi Păuliş, Ghioroc, Pâncota, Şiria. Din ce ştiu eu sumele nu erau extraordinar de mari pe aceste activiăţi. Erau sume cuprinse între 5.000 şi 7.000 lei. Să ştiţi că primarii din localităţile respective nu ar avea nici o problemă în a susţine aceste activităţi din fonduri proprii. Cred că am avea nevoie de aceşti bani mai repede! Încă o dată vă repet la Spitalul Judeţean, unde vedem că un ONG din banii lor fac reparaţii la secţia aia de boli infecţioase, pediatrie şi aşa mai departe. Mai mult, decât atât, să ştiţi că nu am vrut să intrăm din nou în chestiuni politice. Ne-am uitat împreună cu colegii mei, ne-am tot uitat şi în anii trecuţi, ele sunt cam aceleaşi evenimente culturale care se desfăşoară prin judeţ în proporţie covârşitoare pe la primării PNL. Dar nu vrem ca să discutăm de chestiunea politică, dar dacă tot m-aţi întrebat. Să ştiţi că din ce ştiu eu, v-am auzit cred că primarul de la Păuliş ar fi fost mult mai fericit ca să primească nişte bani pentru modernizarea unor străzi decât să aibă un eveniment finanţat de Centrul Cultural Judeţean. Eveniment pe care îl poate finanţa şi singur.
Dna Boghicevici Claudia: L-a politizat şi anul trecut domnule consilier din păcate! Eu nu am vorbit pe scenă la acel eveniment. Au vorbit parlamentarii şi tot felul de persoane care nu aveau legătură cu evenimentul. Dar eu vă aduc aminte…,
Dl Gligor Ioan: Din vina cui nu aţi participat?
Dna Boghicevici Claudia: Vă rog domnul Gligor, nu am intervenţie! Discutăm după domnul consilier!
Dl Cionca Iustin: Ce intervenim acuma chiar ca la piaţă?
Dna Boghicevici Claudia: Ne-am intâlnit la foarte multe evenimente în judeţ. Aţi avut intervenţii şi dumneavoastră! Nu cred că au fost numai în localităţile PNL. Cu siguranţă ne-am întâlnit şi în Pâncota, ne-am întâlnit şi la Fînînele, deci nu cred că puteţi generaliza lucrurile acestea.
Dl Cionca Iustin: Deci, domnul…,
Dl Sulincean Marius: Nu vreau să generalizez şi vreau să închei, adică să nu politizez subiectul. Chiar vroiam un amendament de bun simţ. Într-adevăr ne-am întâlnit pe la mai multe evenimente, nu numai cu dumneavoastră şi cu domnul preşedinte şi cu domnul vicepreşedinte Bîlcea. Încă o dată, cred că atunci când comunităţile locale îşi doresc aceste evenimente cu un ajutor, probabil mai redus din partea noastră nu au o problemă în a-şi finanţa aceste evenimente culturale şi consider încă o dată că aceşti bani ar fi mult mai necesari la Spitalul Judeţean.
Dl Cionca Iustin: Deci domnul Sulincean, tot calendarul de evenimente l-am făcut la solicitarea primarilor. Dacă dumneavoastră sunteţi ambasadorul lor, eu vă rog frumos să le cereţi să revină asupra adreselor şi cu plăcere tai toate evenimentele la care primarul renunţă. Altfel, e o poveste. Dumneavoastră nu aveţi curajul acuma să vă asumaţi nişte proiecte, să spuneţi concret. Uite, eu vă promit că dacă dumneavoastră veniţi acuma şi îmi spuneţi să tăiem „Festivalul vinului” că vorbiţi despre el. Eu vă susţin! Dar să mergeţi să le spuneţi primarilor că renunţaţi la acest proiect şi că e bine pentru judeţ! În al doilea rând, toate sumele care au fost alocate sunt mici. Noi deja am tăiat. Am tăiat foarte multe evenimente pe care le-am putut transfera la municipiu cu îngăduinţa domnului primar. Le-au preluat şi le finanţează dânşii. La unele am renunţat total şi pe toate le-am tăiat. De la fiecare am tăiat cât am putut să ne încadrăm în ruşinea asta de buget pe care am primit-o de la nivel naţional. Dumneavoastră ziceţi acum că nu politizăm, dar ce faceţi? Veniţi să-mi spuneţi haideţi să tăiem o sumă de bani de la cultural, vedeţi dumneavoastră de unde. Certaţi-vă dumneavoastră cu toţi primarii prin judeţ şi să dăm la spital. Dar de ce nu faceţi dumneavoastră amendamentele acestea acolo unde trebuie? Aţi tăiat de la Păuliş 4 miliarde 300 şi vă plângeţi acuma de mila Păulişului. Vedeţi că omul a plecat de aici? L-aţi chemat să-şi susţină cauza. A înţeles şi a plecat de aici. Aţi tăiat prin Guvernul pe care îi susţineţi, domnul Sulincean!
Dl Sulincean Marius: (Neinteligibil)
Dl Cionca Iustin: Noi nu am avut de unde să îi dăm, domnul Sulincean. Pentru că le-aţi tăiat dumneavoastră sumele şi să nu mai revenim la povestea aceasta. Deci, dumneavoastră domnul Sulincean, vă menţineţi acest amendament ilegal?
Dl Sulincean Marius: Domnule preşedinte, îmi menţin acest amendament.
Dl Cionca Iustin: Bine, sper ca măcar colegii care spun că sunt jurişti să înţeleagă că votează un amendament ilegal. Alte intervenţii?
Dna Boghicevici Claudia: Eu am o scurtă intervenţie. Domnule Sulincean, eu vă rog să-mi spuneţi care sunt sursele alternative de finanţare pentru evenimentele Centenar? Pentru că spuneaţi că vom primi surse. Eu nu îmi aduc aminte ca judeţul Arad să fi primit niciun leu cu această destinaţie. Urmează domnul Sabău? Bine. Eu să ştiţi că am răbdare.
Dl Sulincean Marius: Doamna vicepreşedintă!
Dna Boghicevici Claudia: Dar deocamdată trebuie să le asigurăm noi.
Dl Sulincean Marius: Nu spuneam nimic de celelalte surse. Spuneam doar că lăsăm 1 milion de lei acolo fiind în anul Centenarului să avem bani pentru Centenar.
Dl Cionca Iustin: Domnul Sulincean, dumneavoastră ştiţi cum funcţionează Centrul Cultural? Dacă nu le votaţi acum, oamenii aceştia nu pot pregăti evenimente. Haideţi, vă rog eu frumos, treceţi în calitate de consilier judeţean pe la centru, că nu aţi trecut niciodată! Să vă spună…cum?
Dl Sulincean Marius: (Neinteligibil)
Dl Cionca Iustin: Atunci vă rog eu.., nu aţi fost pe mandatul acesta, de aceea zic. Treceţi vă rog frumos şi discutaţi! Ştiţi că sunt oameni de dialog acolo. Şi o să vedeţi că dacă nu votaţi bugetul, oamenii aceştia nu pot să îşi facă meseria pentru care sunt plătiţi. Domnul Plaveţi era înaintea ta. Îmi cer scuze! După aceea domnul Ţolea. Te rog!
Dl Ţolea Adrian: Eu eram pe acest subiect dacă ştiu că domnul Plaveţi e…,
Dl Cionca Iustin: Domnul Plaveţi dacă îi permiteţi? Vă rog!
Dl Ţolea Adrian: Da, eu aş fi vrut doar să adaug că există totuşi nişte documente votate aici. Este vorba de strategia culturală pe care o avem a Judeţului Arad. E vorba de strategia turistică. Deci aceste evenimente sunt importante din perspectiva acestor documente aprobate de noi. Mai mult de atât, în momentul în care din 2.300.000 tăiem 1.300.000 peste tot, înseamnă mai mult decât înjumătăţirea acestor evenimente şi cred că domnul director care este aici poate să spună că nu le va mai putea organiza efectiv.
Dl Cionca Iustin: Domnul Ţolea, a revenit asupra amendamentului din comisie cere doar 100.000 am înţeles. Nu mai cere 1.300.000.
Dl Ţolea Adrian: Ok. Să numească acele evenimente. Deci, e o greşeală. Mulţumesc!
Dl Cionca Iustin: Domnul Plaveţi!
Dl Plaveţi Ioan: Mulţumesc domnul preşedinte. Nu mi-am pus niciodată problema că doar ascultând obosesc, dar şedinţa aceasta mi-a dovedit acest lucru. Cu această ocazie aş face un apel ca în intervenţia mea să nu intervină nimeni fără acceptul meu pentru că aşa am făcut şi eu. Sper că vocea mea nu s-a auzit în dialogul de până acum de 2 ore şi un sfert şi promit că nu fac atac la persoană că nu e caracterul meu aşa. Domnule preşedinte, stimaţi colegi, chiar fac apel şi la presă, să vă aduc la cunoştinţă că anul acesta cred că este un an care ne creează o bulversare, chiar însăşi în dezbaterile pe care le avem astăzi pe seama bugetului. Singurul lucru pe care îl apreciez de până la această oră este că s-a alocat un timp substanţial pentru discuţia pe buget. Pe fondul discuţiilor, sigur că nu apreciez foarte multe din discuţii pentru că nu s-au ridicat la un nivel pe care trebuia să îl ridicăm noi şi pentru aceasta vreau să vă supun atenţiei subiectul pe care eu sunt obligat să îl ridic, având în vedere că sunt şi reprezentantul în cadrul Consiliului Director cu colegii consilieri judeţeni Bozga şi domnul Ciceac, legat de bugetul minimal dacă pot să-i spun aşa, de funcţionare a Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului. Vreau să fac o aliniere dacă vreţi a necesarului de finanţe în condiţiile în care există o lege 448 care reglementează protecţia persoanelor cu dizabilităţi, unde de foarte puţin timp, din anul trecut, s-a modificat această lege cu privire la coagularea, strângerea unor sume de la angajatori în vederea gestionării acestor persoane cu dizabilităţi şi îmi pare rău că astăzi nu am auzit discutându-se despre o asemenea problemă, despre persoane care au o nevinovăţie în existenţa lor şi cu regret astăzi discutăm de o subfinanţare a acestei Direcţii. Unde de când sunt eu reprezentantul Judeţului, cu emoţia de rigoare o spun, am constatat că sunt şi oameni foarte dăruiţi acolo. Personalul care deserveşte această instituţie şi care ştiu şi înţeleg ce înseamnă să lucrezi pentru copii sau persoane adulte cu dizabilităţi. Vreau să atrag atenţia, ducându-mă dacă se poate prin semnalul meu şi cuvântul meu în această zi către Guvern, să înţeleagă că nu ne putem permite să subfinanţăm o astfel de instituţie, chiar dacă ne-am putea permite să nu mai realizăm drumuri, fie ele judeţene sau comunale, că facem sau nu facem acţiuni culturale. Parcă ne-am putea permite invocând o criză financiară, o criză economică ca aceste acţiuni să nu le mai facem. Dar atâta timp cât ştim că în ţara noastră există persoane defavorizate nu din vina lor şi am avut reglementări legale şi le avem să încercăm să le facem viaţa mult mai uşoară decât o au. Cred că avem o obligaţie morală în primul rând, dacă nu chiar şi politică, să ne îndreptăm cu gândul spre aceste instituţii. E adevărat. Nici noi, nici Guvernul nu le-au creat, dar trebuie să recunoaştem că dacă noi cei prezenţi în sală suntem integri, din punct de vedere al sănătăţii, suntem integri probabil şi financiar. Ne-am asumat această responsabilitate prin poziţia pe care o avem, haideţi să discutăm la modul foarte serios şi despre această categorie defavorizată de persoane! Şi aştept un răspuns prin orice mijloc dacă Guvernul poate aloca pe mai departe cu, hai să zicem cu o finanţare, dacă pot să folosesc termenul acesta a Consiliului Judeţean, sursa minimală pe tot anul pentru funcţionarea acestei instituţii. Mulţumesc frumos!
Dl Cionca Iustin: Vă răspund eu domnul Plaveţi. Nu poate! Dacă putea, aveam banii pentru că noi am solicitat banii aceştia. Dar deja e o practică. De ani de zile bugetul se închide pe asistenţă socială. E adevărat că anul trecut prin rectificări de buget ne-au dat banii până în final. Din păcate, în fiecare an trebuie să ţinem tot sistemul în emoţia de a primi sau de a nu primi bani de salarii, bani de cheltuieli şi aşa mai departe. Şi în fiecare an noi facem eforturi foarte mari să ne încadrăm în aceste sume mici, pentru că nu ai nici o garanţie că vei primi banii până la sfârşitul anului. Anul acesta ne-a dat din fondul de.., la dispoziţia primului ministru pentru fonduri de urgenţă. Am avut noroc că nu am avut calamităţi. Însă nu se ştie niciodată, s-ar putea ca anul acesta să fie şi să nu mai existe banii aceştia. Pentru prima dată în lege trimite la nişte cuantumuri, adică spune că Guvernul asigură bani şi aici au lăsat-o aşa deschisă până la 90%, lăsând obligaţia ca noi să punem 10%. Mi se pare corect să pui şi tu ceva că până la urmă sunt ai noştri. Nu toţi, dar majoritatea sunt din Arad. Noi am pus aproape 30% şi dacă aveam banii, aşa cum am făcut anul trecut îi puneam din banii noştri, dar nu îi avem. De aceea, noi am început deja demersurile, am făcut adrese, scrisori, ştie toată lumea despre nevoia de la noi. Din păcate, situaţia e în toată ţara pentru că noi totuşi în Arad suntem fruntaşi, am făcut reforme. Noi aici avem cu 1000 de angajaţi mai puţin decât Timişul. E adevărat, Timişul e mai mare puţin, dar să ştiţi că diferenţa aceasta s-a făcut prin nişte sacrificii. Şi uitaţi-vă dacă faceţi o situaţie comparativă cu celelalte judeţe o să constataţi că Aradul stă bine din punct de vedere al numărului de angajaţi şi al celor care sunt astăzi în situaţia de a fi asistaţi social, faţă de alte judeţe. Însă, dacă nu primeşti bani şi nu ai nici tu de unde să îi dai, aceasta este soluţia. De aceea astăzi nu a discutat nimeni subiectul acesta pentru că toţi avem o jenă că nu suntem în stare să ne ţinem aceşti oameni cu probleme speciale. Dar nici nu poţi să vi să-ţi asumi tu toate atribuţiile statului care sunt în legi şi pe care ei cu bună-ştiinţă nu le respectă. Ce să vă răspundă colegii? Că, hai să fim serioşi! Ei nu au ce să răspundă la rectificarea de buget unde puteam să ne luptăm pentru cotele TVA care au fost luate nedrept. Ce să vă răspundă la sistemul social, că aceasta e o practică în toată ţara, nu e pe Arad. Deci, vă rog!
Dl Plaveţi Ioan: Aş mai vrea să intervin o dată, cu respectul de rigoare, de când sunt în această postură să ştiţi că am vizitat case de tip familial. Recunosc că încă nu am vizitat instituţiile unde sunt cazate persoanele adulte cu dizabilităţi, deşi am informaţii că acolo sunt problemele cele mai grave. Dar trebuie să vă spun, poate nu se cunoaşte de către tot consiliul sau de către toţi arădenii, că în aceste case de tip familial, personalul este subdimensionat. Nu poţi aceeaşi persoană în tură, ca să îi spun aşa, angajat, să fie şi mamă şi educator şi femeie de servici şi bucătar şi de toate şi să ai pretenţia că faci ceva pentru copil. Ca să nu vă mai spun că prin lege, atâta birocraţie cât trebuie să faci pentru copii, să dovedeşti că ai îndeplinit toate procedurile, este inuman. Inuman! Credeţi-mă! O spun, cu ochii mei am văzut. Ori, dacă tot se pretind aceste lucruri, să existe şi finanţarea de rigoare şi domnule preşedinte, nu am spus-o, repret, pentru colegii noşti, nici PNL, nici PSD de-aici, o spun ca să mă audă şi presa, şi să facă un, dacă vreţi, să tragă un semnal de alarmă şi aceasta ar trebui să o facă toate judeţele pentru că mie mi se pare că acest domeniu este foarte acoperit ca să nu vorbim în alţi termeni. Mulţumesc!
Dl Cionca Iustin: Dacă mai sunt intervenţii?
Dl Sabău Gheorghe: Am vrut numai să vă întreb, anul trecut au fost acoperite cheltuielile?
Dl Cionca Iustin: Da.
Dl Sabău Gheorghe: Întârzierile?
Dl Cionca Iustin: V-am spus mai devreme!
Dl Sabău Gheorghe: Asta am vrut să…
Dl Cionca Iustin: Deci, anul trecut noi am alocat bani de la noi, urmând să… şi ştiţi că prin hotârârile de consiliu am rectificat aceste sume în măsura în care am primit banii. Dar anul acesta domnul Plaveţi ridică problema. Încă aşa ceva nu am mai avut! Noi am cerut conducerii Direcţiei să găsească încă o dată a nu ştiu câta oară o soluţie de a reduce numărul de angajaţi. Deşi pe lege, dumneavoastră aveţi dreptate, dar până la urmă eu sunt obligat să aleg care dintre legi o respect. Cea care îmi spune să asigur numărul de personal conform legii sau să mă încadrez în banii pe care îi am şi să nu depăşesc cheltuielile. Amândouă sunt legi în vigoare şi doamna director trebuie să joace acuma între cele două legi, trebuie să îşi aleagă pe care o încalcă şi dumneavoastră să daţi votul!
Dl Plaveţi Ioan: Inclusiv aceste voturi..,
Dl Cionca Iustin: Soluţia ar fi modificarea organigramei, renunţarea la posturile vacante pe care noi le ţinem acolo, pentru că legea te obligă se le ţi şi spui că nu ai găsit oameni! Dar noi ştim toţi adevărul.
Dl Plaveţi Ioan: Da, inclusiv aceste lucruri trebuie evidenţiate domnule preşedinte şi mai mult, un lucru pe care vreau să îl scot şi cu asta chiar am încheiat cu intervenţiile mele, să scot în evidenţă este calitatea serviciilor pe care o exercită personalul. Să ştiţi că o persoană care lucrează în acest sistem ca şi în alte domenii nu se formează în 2 zile sau într-un an. Şi după ce l-ai format şi beneficiezi de experienţa sa, să îţi plece numai din aceste considerente că nu ştie dacă va avea un venit sigur pe baza prestaţiei pe care o face, să ştiţi că aceasta e una din consecinţele foarte grave care se repercutează asupra vieţii copiilor sau adulţilor cu dizabilităţi.
Dl Cionca Iustin: Da. Aveţi dreptate! Dacă cineva vrea să mai intervină, dacă nu, trecem la vot. Cine este de acord cu amendamentul domnului Sulincean? 12 voturi (Butunoi Adrian Cătălin, Duruş Daniel – Sorin, Gligor Ioan, Ispravnic Cristian-Ilie, Lucaci Cornel – Ştefan, Manguci Cosmin Ciprian, Moţ Petru, Pădurean Petru, Pop Alin, Purcaru Mircea, Săbău Gheorghe, Sulincean Marius – Mircea) Nu am văzut, domnul Moţ a votat?
Dl Moţ Petru: Da, am votat domnule preşedinte.
Dl Cionca Iustin: Mulţumesc! Ok, nu trebuie să îmi daţi explicaţii! Am înţeles!
Dl Moţ Petru: Ba da, da sigur! Ba nu, dar simt nevoia să le dau domnule preşedinte pentru că…
Dl Cionca Iustin: Dar de ce? Nu insist!
Dl Moţ Petru: Domnul coleg, nu se poate. Numai domnul preşedinte taie microfonul.
Dl Cionca Iustin: De ce? Nu insist.
Dl Cionca Iustin: Am vrut, dar uite mi le daţi în particular. Chiar sunt curios.
Dl Moţ Petru: Acum ştiţi de ce trebuie să vi le dau?
Dl Cionca Iustin: Eu vă rog să mi le daţi!
Dl Moţ Petru: Că dumneavoastră aţi făcut o afirmaţie mai devreme, şi să ştiţi că şi eu pot să am o părere!
Dl Cionca Iustin: Sigur!
Dl Moţ Petru: Despre unele proiecte că sunt legale sau nu. Şi să votez în consecinţă. La fel cum..
Dl Cionca Iustin: De acord! Aşa e!
Dl Moţ Petru: În regulă. Mulţumesc!
Dl Cionca Iustin: Abia aştept să îmi justificaţi.
Dl Moţ Petru: Cred că v-am justificat.
Dl Cionca Iustin: Cine este împotrivă? 19 voturi (Cionca Iustin – preşedinte, Bîlcea Ovidiu-Sergiu – vicepreşedinte, Boghicevici Claudia – vicepreşedinte, Ardelean Aurel, Boloni Gyorgy, Bozga Doru, Cadar Răzvan – Olimpiu, Ciceac Vasile, Crişan Corina – Anka, Feieş Cristian, Moşneag Vasile – Ovidiu, Pero Tamas, Plaveţi Ioan, Popa Garofiţa, Remeţan Florin, Retter Iosif, Stan Simona – Lucia, Ţolea Adrian – Florin şi Urzică Cristian – consilieri judeţeni) Abţineri? -.Mulţumesc!
Amendamentul domnului consilier judeţean Sulincean Marius a fost respins.
Dl Cionca Iustin:Cine este pentru proiectul în forma în care a fost propus? 19 voturi (Cionca Iustin – preşedinte, Bîlcea Ovidiu-Sergiu – vicepreşedinte, Boghicevici Claudia – vicepreşedinte, Ardelean Aurel, Boloni Gyorgy, Bozga Doru, Cadar Răzvan – Olimpiu, Ciceac Vasile, Crişan Corina – Anka, Feieş Cristian, Moşneag Vasile – Ovidiu, Pero Tamas, Plaveţi Ioan, Popa Garofiţa, Remeţan Florin, Retter Iosif, Stan Simona – Lucia, Ţolea Adrian – Florin şi Urzică Cristian – consilieri judeţeni) Împotrivă? 11 voturi (Butunoi Adrian Cătălin, Duruş Daniel – Sorin, Gligor Ioan, Ispravnic Cristian-Ilie, Lucaci Cornel – Ştefan, Manguci Cosmin Ciprian, Moţ Petru, Pădurean Petru, Pop Alin, Săbău Gheorghe, Sulincean Marius – Mircea) Abţineri? 1 (Purcaru Mircea). Mulţumesc!
În temeiul art. 97 alin. (1) din Legea 215/2001-Legea administraţiei publice locale, republicată, Consiliul judeţean Arad, a adoptat
HOTĂRÂREA NR. 37/26.01.2018
privind adoptarea bugetului general de venituri şi cheltuieli al Judeţului Arad pe anul 2018
Punctul 27
Proiect de hotărâre privind numirea a doi membri în Consiliul de Administraţie al R.A. Administraţia Zonei Libere Curtici-Arad şi pentru modificarea Contractului de mandat pentru membrii Consiliului de Administraţie al R.A. Administraţia Zonei Libere Curtici-Arad.
Dl Cionca Iustin: Proiect de hotărâre privind numirea a doi membri în Consiliul de Administraţie al R.A. Administraţia Zonei Libere Curtici-Arad şi pentru modificarea Contractului de mandat pentru membrii Consiliului de Administraţie al R.A. Administraţia Zonei Libere Curtici-Arad. Doamna secretar vă rog să treceţi pe procedură! Vreţi să interveniţi? Vă rog, domnul Sabău!
Dl Sabău Gheorghe: Domnule preşedinte, mi să părea normal ca cele două persoane pe care urmează să le votăm să facă parte din Consiliul de Administraţie la Zona Liberă Curtici, să vină şi la comisii pentru a avea cu dânşii o discuţie, o interpelare, să ne dăm seama ce îi recomandă pe cei doi să facă parte din acest Consiliul de Administraţie. Având în vedere..,
Dl Cionca Iustin: Aţi formulat o cerere în sensul acesta?
Dl Sabău Gheorghe: Urmăriţi să vedeţi. Când să formulez, să vină la comisie?
Dl Cionca Iustin: Când sunteţi convocat. Dacă aveţi bază legală că eu nu ştiu dacă aveţi. Spuneţi!
Dl Sabău Gheorghe: Având în vedere că nu au venit, consider că singurul lucru care îi recomandă pentru a face parte din acest Consiliu de Administraţie este carnetul de partid. PNL, UDMR.
Dl Cionca Iustin: Nici nu ştiam că e membru de partid domnul! Vă rog!
Dl Plaveţi Ioan: O să îmi permit să fac eu precizarea că atâta timp cât prin Ordonanţa 109 noi am mandatat o comisie de selecţie..,
Dl Sabău Gheorghe: Staţi că nu am terminat domnule!
Dl Plaveţi Ioan: Mi-a dat cuvântul domnul preşedinte!
Dl Sabău Gheorghe: Da? Peste mine? Bun!
Dl Cionca Iustin: Am crezut că aţi terminat domnul Sabău! Vă dau din nou.
Dl Sabău Gheorghe: (Neinteligibil)
Dl Plaveţi Ioan: A existat o comisie de selecţie în baza Ordonanţei 109 care şi-a îndeplinit toate atribuţiunile prin lege şi cu sinceritate nu intră în atribuţiunile Consiliului Judeţean să îi intervieveze pe candidaţi. S-a făcut acest lucru de către comisie.
Dl Sabău Gheorghe: Bun! Dar în situaţia în care noi nu votăm acuma, să presupunem că nu îi votăm, ce se întâmplă? Adică ce, noi avem rol decorativ aici? Votăm aşa că vrea X sau Y? Trebuia să vină să îi vedem şi noi şi mi se părea normal ca toţi, toate persoanele pe care le numim în diferite consilii ale instituţiilor subordonate Consiliului Judeţean să vină la comisii să ştim pe cine votăm!
Dl Cionca Iustin: Domnul Sabău, sunt de acord cu dumneavoastră! Nu vreţi să propuneţi colegilor dumneavoastră parlamentari să schimbe legea?
Dl Sabău Gheorghe: Păi să vină la comisii!
Dl Cionca Iustin: Acuma vă spun că în baza legală nu există. Să ştiţi că şi eu sunt foarte frustrat de multe ori că m-au scos cu totul. Eu nu am voie să intervin pe acestea, există nişte reguli acolo, cum se ajunge în consiliul, dar eu răspund după aia pentru activitatea consiliilor.
Dl Sabău Gheorghe: Bun. Şi dacă nu votăm astăzi?
Dl Cionca Iustin: Dacă nu votaţi astăzi..,
Dl Sabău Gheorghe: Bine e exclus, dar presupunem.
Dl Cionca Iustin: Nu pot să ocupe. Probabil că acesta este instrumentul prin care vă puteţi opune. Dar nu putem face mai mult decât ne permite legea. Atât îţi permite legea, să refuzi în final. Procedura este dată în sarcina altor persoane pe care noi i-am mandatat.
Dl Sabău Gheorghe: Altădată veneau la comisii, să ştiţi!
Dl Cionca Iustin: Dar nici acuma domnul Sabău, i-am invitat aici, la începutul şedinţei.
Dl Sabău Gheorghe: Nu i-aţi invitat dumneavoastră! I-am invitat noi!
Dl Cionca Iustin: Păi, dumneavoastră aţi vorbit cu ei?
Dl Sabău Gheorghe: Nu, dar am solicitat la comisii să fie chemaţi!
Dl Cionca Iustin: Şi cine credeţi că i-a invitat?
Dl Sabău Gheorghe: Consiliul Judeţean.
Dl Cionca Iustin: Bine atunci, Consiliul Judeţean. Vă rog!
Dl Plaveţi Ioan: Chiar dacă atribuim un vot secret, dar să ştiţi că noi nu îi alegem, noi îi numim.
Dl Cionca Iustin: Puteţi să-i respingeţi domnul Sabău!
Dl Plaveţi Ioan: Există pe baza unui punctaj în ordine descrescătoare, sunt documente care atestă aceste punctaje şi ei sunt desemnaţi în ordinea acestor punctaje.
Dl Sabău Gheorghe: Cine te poate numi, te poate şi revoca. Nu?
Dl Cionca Iustin: Deci noi putem respinge dar şi atunci cred că ar trebui să invoci de ce. Nu că are carnet sau nu are carnet. Bine, domnul Sabău, deşi nu ne-a obligat nimeni, tocmai pentru transparenţă, i-am invitat aici. Dacă aveţi ceva să le solicitaţi după şedinţă, vă rog frumos să o faceţi. Alte intervenţii? Domnul Almaşi carnetul la control! Să îi daţi lui Sabău când ieşiţi afară. Nu trebuie să interveniţi, nu! Vă rog frumos! Nu e cazul. Dacă sunt alte intervenţii înainte de a da cuvântul doamnei secretar pentru procedură? Nu sunt! Vă rog doamna secretar!
Dna Lupu Silvana: Pe articolul 1 avem vot secret, pe articolul 2 şi 3 avem vot deschis. Articolul 1 avem 2 propuneri, sunt numele pe buletinele de vot cu cele 3 opţiuni „Pentru”, „Împotrivă”, „Abţinere”. Aplicaţi ştampila în interiorul chenarului care reprezintă opţiunea dumneavoastră de vot. Avem nevoie de votul majorităţii consilierilor prezenţi.
Începe procedura pentru votul secret.
Dna Lupu Silvana: Am să strig în ordine alfabetică să veniţi la urnă: domnul Ardelean, domnul Bîlcea, domnul Boloni, domnul Bozga, domnul Butunoi, domnul Cadar, domnul Ciceac, doamna Crişan, domnul Duruş, domnul Feieş, domnul Gligor, domnul Ispravnic, domnul Lucaci, domnul Manguci, domnul Moşneag, domnul Moţ, domnul Pădurean, domnul Pero, domnul Plaveţi, domnul Pop, doamna Popa, domnul Purcaru, domnul Remeţan, domnul Retter, domnul Sabău, doamna Stan, domnul Sulincean, domnul Trifon, domnul Ţolea, domnul Urzică. Mulţumesc! Comisia de validare, dacă veniţi.
Nu au votat domnii consilieri judeţeni: Trifon Daniel şi Rus Florin-Cătălin.
Dl Cionca Iustin: Stimaţi colegi, câţi aţi mai rămas. V-am zis că vine domnul Gligor înapoi? Da, da. Eu vreau să rămânem la conferinţă noi doi cum am promis. Uite că au rămas nişte reprezentanţi ai presei aici. Domnul Formanek dumneavoastră reprezentaţi societatea civilă. E greu. Cu rezonanţă. Mulţumesc şi eu! Domnul Feieş, vă grăbiţi puţin? Stimaţi colegi, mai aşteptăm pe cineva să vină? Să nu îmi spuneţi că a plecat şi liderul de la PSD!
Dl Moţ Petru: Vă rugăm respectuos să îl aşteptaţi, domnule preşedinte!
Dl Cionca Iustin: Domnul Moţ, am o rugăminte, aţi solicitat la diverse câteva informări. Mi se pare chiar neserios din partea colegilor să nu stea la propriile solicitări. Dacă nu sunteţi în sală, nu are rost să le prezentăm.
Dl Moţ Petru: Sunt de acord cu dumneavoastră.
Dl Cionca Iustin: Sunaţi vă rog frumos că ne vede lumea!
Dl Moţ Petru: Eu reţin din discuţie că, mă rog, colegii s-au ambalat ca să zic aşa şi s-a propus să treacă la diverse. Nu au fost formulări anume.
Dl Cionca Iustin:Păi, domnul Sabău,
Dl Moţ Petru: Dar colegii sunt aici.
Dl Cionca Iustin: Numai puţin! Domnul Sabău prezent aici a cerut o informare şi îi mulţumesc că a rămas. Dar mai avem o propunere pe CTP, autorul văd că a plecat. Nu cred că mai are rost să le discutăm noi, că noi le ştim acestea. Eu zic să începem! Domnul Plaveţi, vă rog frumos! Linişte!
Dl Plaveţi Ioan: Dau citire procesului verbal privind rezultatul votului exprimat pentru numirea a doi membri în Consiliul de Administraţie al R.A. Administraţia Zonei Libere Curtici-Arad. Încheiat astăzi, 26 ianuarie 2018, în urma consulării rezultatelor pentru numirea a doi membri în Consiliul de Administraţie al R.A. Administraţia Zonei Libere Curtici-Arad. Candidaţii Almasi Vicenţiu Pavel care a obţinut 21 de voturi pentru, 9 împotrivă şi 1 abţinere. De asemenea, domnul Roşca Ioan Marius care a obţinut 21 de voturi pentru, 10 împotrivă. În urma numărării voturilor exprimate pentru numirea a doi membri în Consiliul de Administraţie al R.A. Administraţia Zonei Libere Curtici-Arad, domnul Almasi Vicenţiu Pavel a obţinut un număr de 21 de voturi pentru din totalul de 31 de voturi exprimate şi domnul Roşca Ioan Marius a obţinut un număr de 21 de voturi pentru din totalul de 31 de voturi exprimate. Drept pentru care s-a semnat prezentul proces verbal de toţi cei 5 membri ai comisiei de validare. Mulţumesc!
Dl Cionca Iustin: Mulţumesc domnul Plaveţi. Pentru că hotărârea are 3 articole, o să vă supun la vot celelalte prin vot deschis. Articolul 2 – Durata mandatului membrilor numiţi conform articolului 1 va coincide cu durata rămasă din mandatul membrilor Consiliului de Administraţie şi va înceta la data de 22 septembrie 2021. Dacă sunt intervenţii? Nu sunt! Cine este pentru? 20 voturi (Cionca Iustin – preşedinte, Bîlcea Ovidiu-Sergiu – vicepreşedinte, Boghicevici Claudia – vicepreşedinte, Ardelean Aurel, Boloni Gyorgy, Bozga Doru, Cadar Răzvan – Olimpiu, Ciceac Vasile, Crişan Corina – Anka, Feieş Cristian, Gligor Ioan, Moşneag Vasile – Ovidiu, Pero Tamas, Plaveţi Ioan, Popa Garofiţa, Remeţan Florin, Retter Iosif, Stan Simona – Lucia, Ţolea Adrian – Florin şi Urzică Cristian – consilieri judeţeni) Împotrivă? 6 voturi (Butunoi Adrian Cătălin, Manguci Cosmin Ciprian, Moţ Petru, Pop Alin, Săbău Gheorghe, Sulincean Marius – Mircea) Abţineri? -Mulţumesc!
Dl Săbău Gheorghe: (Neinteligibil)
Dl Cionca Iustin: Cine? Nu dânsul a solicitat la diverse CTP- ul? Articolul 3 Anexa la Hotărârea Consiliului Judeţean Arad nr. 234/18.09.2017 privind declanşarea selecţiei pentru 2 membri în Consiliul de Administraţie al R.A. Administraţia Zonei Libere Curtici-Arad, aprobarea delegării atribuţiilor de conducere executivă de către Consiliul de Administraţie al R.A. Administraţia Zonei Libere Curtici-Arad către directorul general al Administraţia Zonei Libere Curtici-Arad şi aprobarea contractului de mandat pentru membri Consiliului de Administraţie se modifică şi se înlocuieşte cu anexa care face parte integrată din prezenta hotărâre. Dacă sunt intervenţii? Nu sunt! Cine este pentru? 19 voturi (Cionca Iustin – preşedinte, Bîlcea Ovidiu-Sergiu – vicepreşedinte, Boghicevici Claudia – vicepreşedinte, Ardelean Aurel, Boloni Gyorgy, Bozga Doru, Cadar Răzvan – Olimpiu, Ciceac Vasile, Crişan Corina – Anka, Feieş Cristian, Moşneag Vasile – Ovidiu, Pero Tamas, Plaveţi Ioan, Popa Garofiţa, Remeţan Florin, Retter Iosif, Stan Simona – Lucia, Ţolea Adrian – Florin şi Urzică Cristian – consilieri judeţeni) Împotrivă? 7 voturi (Butunoi Adrian Cătălin, Gligor Ioan, Manguci Cosmin Ciprian, Moţ Petru, Pop Alin, Săbău Gheorghe, Sulincean Marius – Mircea) Abţineri? -. Mulţumesc!
În temeiul art. 97 alin. (1) din Legea 215/2001-Legea administraţiei publice locale, republicată, Consiliul Judeţean Arad, a adoptat
HOTĂRÂREA NR. 38/26.01.2018
privind numirea a doi membri în Consiliul de Administraţie al R.A. Administraţia Zonei Libere Curtici-Arad şi pentru modificarea Contractului de mandat pentru membrii Consiliului de Administraţie al R.A. Administraţia Zonei Libere Curtici-Arad
Punctul 28
Diverse.
Dl Cionca Iustin: Trecem la diverse. Dacă faţă de cei care s-au înscris mai doreşte cineva? Vreţi să vă înscrieţi la cuvânt? Auziţi, eu vă propun să îl ascultăm dacă omul a venit şi a stat la toată şedinţa aceasta. Care vreţi să staţi, nu e obligatoriu. Şi doamna secretar vrea să vă facă anunţul, am să vă rog să fim gentlemani, să începem cu dânsa. Altcineva dintre consilieri, doriţi să mai luaţi cuvântul? Nu! Vă rog, doamna secretar!
Dna Lupu Silvana: Vă rog să depuneţi raportul de activitate pentru anul 2017 şi să vă anunţaţi şi colegii să îl depună. Conform art. 44 din Regulament aveţi această obligaţie în 30 de zile de la sfârşitul anului calendaristic. Avem şi o sancţiune în Regulament, retragerea indemnizaţiei pentru o şedinţă. Eu am obligaţia să public pe site aceste rapoarte şi le aştept. Vă mulţumesc!
Dl Cionca Iustin: Domnul Sulincean aţi fost atent, da? Să transmiteţi colegilor care lipsesc, vă rog! Mulţumesc! Domnul Ţolea, vă rog să..,
Dl Ţolea Adrian: Da! Am să încerc să fac o prezentare succintă în ceea ce priveşte activităţile de colectare şi transport. Avem 5 zone după cum se cunoaşte, pe zona 1 avem contractul semnat cu cei de la RETIM. Aceasta înseamnă aproximativ jumătate din populaţia Judeţului Arad. 25 de UAT-uri, inclusiv municipiul. Suntem în perioada de mobilizare, efectiv lucrările vor începe la 23 aprilie. Pe celelalte 4 zone neatribuite am reluat licitaţia. Luni în 22 ianuarie am avut deschiderea şi situaţia este în felul următor: pe zona 2 Chişineu Criş şi zona 3 Ineu avem câte 2 oferte pe fiecare din aceste zone, iar zona 4 Sebiş, Gurahonţ şi zona 5 Valea Mureşului avem câte o ofertă. Rămâne ca mai departe comisia de evaluare să finalizeze cât mai repede evaluările, iar dacă ofertele sunt conforme şi eligibile să semnăm noi contracte pe colectare. În ceea ce priveşte staţiile, avem în felul următor: staţia complexă de la Ineu-Mocrea, avem contract semnat cu Activ Salubritate, staţiile de transfer de la Bârzava, Sebiş, Chişineu Criş, contract semnat cu cei de la F.C.C. fosta A.S.A., cei care operează de postul Conform, iar în ceea ce priveşte staţia de compostare în Tunel Arad la prima licitaţie, cele 2 oferte au fost neconforme, am reluat licitaţia şi suntem în aşteptarea validării de la ANAP. Termenul maxim la care sistemul trebuie să fie funcţional este 31 decembrie 2018. Mulţumesc!
Dl Cionca Iustin: Domnul Sabău, dacă doriţi informaţii suplimentare faţă de prezentarea.., chiar vă rog! Dacă altcineva mai vrea să intervină pe subiectul acesta? Dacă pe al doilea subiect pe care l-a propus domnul Purcaru, având în vedere că a plecat, doriţi să îl prezentăm? Cu drag! Dacă nu, rămâne altădată când dânsul va fi prezent. Şi atunci îl invit pe domnul Formanek să vină la microfon. Am o intrebare: directorii vreţi să rămână la discuţia aceasta sau pot să plece?
Dl Formanek Cazimir: Dacă vor să asiste..,
Dl Cionca Iustin: Cine vrea să asiste rămâne. Cine vrea să plece sunteţi liberi! Vă mulţumesc frumos!
Dl Formanek Cazimir: Bună ziua! Numele meu este Formanek Cazimir Iulius, sunt un cetăţean al Aradului. Domnule preşedinte, doamna vicepreședinte, domnule vicepreședinte, domnilor consilieri, doamnelor consilieri, mă scuzaţi de ordine, doamne de la presă, domnilor directori, mă bucur că am asistat la prima mea şedinţă a Consiliului Judeţean şi constat că se întâmplă aici anumite discuţii între putere si opoziţie… mă rog…, dar constat de asemenea că există oameni printre noi în sală care au avut revelația că drumurile ar trebui să treacă de la administrarea judeţeană la minister.
Următorii consilieri judeţeni au părăsit sala de şedinţă: Ardelean Aurel, Bozga Doru, Butunoi Adrian, Ciceac Vasile, Feieş Cristian, Ispravnic Cristian-Ilie, Lucaci Cornel – Ştefan, Moşneag Vasile – Ovidiu, Pădurean Petru, Plaveţi Ioan, Purcaru Mircea, Remeţan Florin, Retter Iosif, Ţolea Adrian – Florin şi Urzică Cristian).
Întrucât cvorumul de şedinţă nu este asigurat prin prezenţa majorităţii consilierilor judeţeni în funcţie, şedinţa ordinară a Consiliului Judeţean Arad se încheie.
PREŞEDINTE, SECRETAR AL JUDEŢULUI,
Iustin Cionca Silvana Lupu
Întocmit, Laura Hanc